Kézcsók

Kézcsók

A kézcsók évszázadokra tekint vissza. Eleinte az uralkodók, egyházi vezetők köszöntésénél szinte kötelező volt, ugyanakkor megtiszteltetés is, ha valaki kezet csókolhatott. Később a kézcsók a nők köszöntésének egyik formája lett.

Tartalomjegyzék:

A kézcsók eredete

A kézcsók szabályai

Gyűrű csók

5 kérdés, 5 válasz

A kézcsók eredete

untitled

A kézcsók a spanyol királyi udvarban és úri körökben volt nagyon jelentős udvariassági formula. A spanyol királyt koronázás után a megkoronázandó királyné a „Csókolom a Felséged kezeit! „szavakkal köszöntötte.(Baso las manos de Vuestra Mayestad!)

Nagy valószínűséggel hozzánk is a spanyol udvarból került a kézcsók szokása Mária Terézia uralkodása idején. A Habsburg udvarba érkező spanyolok udvariassági formulája ugyanis hamar Magyarországra került. 1764-ben  a pozsonyi országgyűlésen köszöntötték első

alkalommal kézcsókkal Mária Teréziát a magyar nemesek és ettől kezdve vált nálunk is szokássá.

Érdekesség, hogy a legtöbb országgal, néppel ellentétben, nálunk és még néhány országban a verbális köszöntésben is megjelent a kézcsók. (Kezét csókolom, kezedet csókolom).

Az elmúlt évtizedekben szinte csak a verbális formát használták, de az utóbbi időkben ismét divatba jött a nők kézcsókkal köszöntése.

 

A kézcsók szabályai

imagesCA2O789K

Az illemkódexek szerint a nő sosem kézcsókra, mindig kézfogásra nyújtja a kezét, tehát a kézfeje függőleges, amikor kinyújtja. Ha a férfi nem kíván kezet csókolni, akkor ő is kezet nyújt és kezet fognak. Ha azonban a férfi kezet akar csókolni, a felé nyújtott kezet megfogva megemeli a nő kezét, miközben vízszintes irányba (tehát tenyérrel lefelé) fordítja azt. Ekkor ráhajol a kézfejre, de valóban megcsókolni, megérinteni az ajkakkal nem illik. A kézcsók csak egy pillanatnyi ideig tartó leheletnyi kéz fölé hajolásból álljon. Nem illik hosszasan a nő keze fölé hajolni. Fontos még, hogy ha egy társaságban több nő is jelen van, az illem azt kívánja, hogy vagy minden nőt kézcsókkal köszöntsön a férfi, vagy egyiket sem.

imagesCAZ8SNGI

A kézcsók a tisztelet jele nálunk, de vannak országok, ahol bizony hatalmas sértésnek számít a kézcsók.

Japánban pl megbocsáthatatlan bűn, ha egy idegen férfi, nyilvános helyen kezet akar csókolni.

Ugyanez a helyzet Indiában, vagy Törökországban is, ahol még a házastársak között sem elfogadott a nyilvános helyen történő kézcsók, vagy bármilyen intim közeledés, idegenektől pedig egyenesen sértésnek számít. Az arab országokban a nő megérintésének min den formája tiltott, ahhoz csak az illető nő férjének van joga, így a kézcsók is tilos természetesen.

Érdekességként megemlítem, hogy bár Amerikában semmi nem tiltja a kézcsókot, ha valaki feljelentést tesz miatta, akár börtönbe is zárhatják a gaz „kézcsókolót”, mivel zaklatásnak minősül. Az angolok nem tartják büntetendőnek, de náluk sem szokás a kézcsók, így ott kellemetlenül érezheti magát az a férfi, aki kézcsókkal akarja köszönteni a nőt, mert nyilván furán fog ránézni az illető hölgy.

Gyűrű csók

kezcsok_papa

A pápa gyűrűjét latinul „annulum oszkulum”-nak nevezik, ami annyit jelent: „csókkal illet”. Napjainkban már pásztorgyűrűnek hívják és a pápa nem várja el, hogy azt megcsókolva üdvözöljék őt.

A pápa gyűrűjének csókja a középkorban lett szokás, amikor is nem kötelező volta miatt csókolták meg a gyűrűt, hanem mert az egyben ereklyetartó is volt és azt gondolták, ha megcsókolhatják,  áldást kapnak a szent ereklyétől.

Ha valaki mégis meg akarja csókolni a pápa gyűrűjét, azt a pápa nem tiltja meg, viszont a diplomáciai protokollban igen furcsán néznek arra, aki megcsókolja a gyűrűt.

Linkek:

www.vastagbor.blog.hu

www.protokolljegyzetek.blogspot.hu

www.gyakorikerdesek.hu

www.kezcsok.hu

www.borsonline.hu

 

5 kérdés, 5 válasz

925639_ab3d8aa9ab_s

  1. Honnan került Magyarországra a kézcsók szokása?

A bécsi udvaron keresztül, a spanyol királyi udvarból.

2. Illik-e cuppanós csókot adni kézre?

Nem illik, sőt, megérinteni sem illik az ajkakkal a kezet.

3        Megengedett köszönési forma a kézcsók minden kulturában?

Nem, sőt, vannak országok, ahol kifejezetten tilos!

4. Mi volt a pápa gyűrűjének latin neve régebben?

„Annulum oszkulum”, azaz „csókkal illet”.

5. Illik-e a nőnek kézcsókra nyújtani a kezét?

Nem illik. Mindig kézfogásra kell nyújtania.

 

A szerkesztő ajánlja:

Olvasd el az alábbi cikkeket is!

 

Károly Róbert Főiskola

Internacionálé

Hibiszkusz

BRDSZ

Százalékszámítás

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.