Hibiszkusz

A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó csodaszép, virágzó, mediterrán eredetű dísznövény, amely egyben gyógynövény (köptető, köhögéscsillapító) , sőt, tea alapanyag is.

Tartalomjegyzék:

A hibiszkusz származása, fajtái
A hibiszkusz gondozása
Hibiszkusz tea
5 kérdés, 5 válasz

 

A hibiszkusz származása, fajtái

A hibiszkusz (latinul: Hibiscus rosa sinensis) egy mediterrán vidékről származó növény, a mályvafélék családjából. A csodálatos virágokat bontó kétszikű növény az egész világon ismert és kedvelt növény. Kb. 1200 fajtáját ismerik.

A hibiszkusz akár 2 méteresre is megnövő, fás szárú virág, amely mind a kertekben, mind pedig lakásban, vagy télikertben is igen jól érzi magát.

Nagyon sok szín található a hibiszkuszok palettáján, szebbnél szebb árnyalatokban pompáznak virágai. Ezek a virágok lehetnek kisebbek, vagy nagyobbak, tömöttebbek vagy szimpla szirmokkal rendelkezők, minden színben és formában csodálatosak.A növény virágai egy-két nap alatt elhervadnak sajnos, de szinte folyamatosan hoz újabb és újabb virágokat, így aztán szinte egész évben pompázatos dísze a kertnek, vagy a lakásnak.

Hazánkban legnépszerűbb és legelterjedtebb a kínai hibiszkusz,(kínai rózsa, latinul Hibiscus rosa-sinensis), a Törökrózsa, kerti mályvacserje(latinul Hibiscus Syriacus) valamint a mocsári hibiszkusz (latinul Hibiscus mosceutos).

1528462_1437534393129937_2102565677_n

Hibiszkusz bonsai

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy Kínában a hibiszkusz a hírnév és a gazdagság jelképe, a bordélyházakat pedig egyes tartományokban „Hibiszkusz függöny” néven emlegetik.

Linkek:

www.naturportal.hu

www.jotudni.hu

www.hibiszkuszvirag.aquateam.co.hu

www.gazdabolt.hu

 

 

11175

 

 

A hibiszkusz gondozása

 

 

A hibiszkuszt tavasztól őszig tarthatjuk kertben, de a hideg beálltával érdemes melegebb helyre vinni, vagy , ha szélvédett, meleg helyre ültettük és úgy döntünk, télen is a kertben hagyjuk, akkor nagyon fontos, hogy nádszövettel, vagy más, a fagy ellen védő takaróval letakargassuk, de keményebb teleken sajnos még így sem biztos, hogy átvészeli a telet. Igaz, a délebben fekvő, mediterrán országokban még élő sövényként is használják a hibiszkuszt, de nálunk nem biztos, hogy átvészelné a nagy hidegeket. Ettől függetlenül, szélvédett helyen ki lehet próbálni, mert nagyon szép a virágzó hibiszkusz sövény. Persze leggyakrabban az szokott történni, hogy télen lefagy egészen a tövéig, tavasszal mégis kihajt újra és újra.

images

Ha azt szeretnénk, hogy szép hibiszkuszunk legyen, tavasszal és ősszel érdemes permetezni, mert igen sok kártevő támadja a növényt. (pl a tetvek előszeretettel költöznek a hibiszkuszra)

A metszés is igen jó hatással van a fás szárú növényre, így ha évente kétszer, ősszel és tavasszal megmetsszük, sokkal több virággal hálálja meg a gondoskodást.

Gondozása emellett nem igényel túl nagy munkát, elég, ha rendszeresen öntözzük, gondoskodunk a tápanyag utánpótlásról. Ha tehetjük, káliumtartalmú tápanyaggal kényeztessük a növényt.

Átültetni a kisebb hibiszkuszt évente, a nagyobbakat két – háromévente érdemes, ha cserépben tartjuk. Az átültetésnél laza, jó vízáteresztő virágföldet használjunk.

Ha szaporítani szeretnénk, azt könnyen megtehetjük hajtásdugványról.

Linkek:

www.noinetcafe.hu

www.novenytar.krp.hu

www.gazlap.hu

www.balintgazda.hu

www.viragcenter.hu

 

Hibiszkusz tea

hibiszkusz tea

A hibiszkusz amellett, hogy csodaszép növény, még finom is, sőt, gyógyító hatással is bír.

Magas C-vitamin tartalma és kellemes íze miatt az arab és a távolkeleti népek előszeretettel isszák teaként a hibiszkuszt.

A gyógyteát a virág szirmaiból készítik . Nagyon jó torokgyulladásra, köhögéscsillapításra.

Nem tudni, hogy minden hibiszkusz alkalmas emberi fogyasztásra, de a fentebb említett kínai és török hibiszkusz biztosan ehető.

SAM_0560

Nálunk főleg a teáját fogyasztják, de pl Mexikóban fűszerként is kedvelt.

Linkek:

www.naturportal.hu

www.teablog.hu

www.vegavarazs.hu

www.malyva.lap.hu

5 kérdés, 5 válasz

1. Milyen növény a hibiszkusz?

A hibiszkusz egy kétszikű, fásszárú , csodálatos, színes virágokat hozó növény.

2. Honnan származik a hibiszkusz?

A növény Ázsiából származik.

3. Hol nevelhetünk hibiszkuszt?

Lakásban és kertben egyaránt nevelhetjük.

4. Szépségén kívül még miért kedvelt növény a hibiszkusz?

Teája gyógyhatású és kellemes ízű, de van, aki fűszerként is használja, sőt, saláták ízesítésére és díszítésére is kiváló.

5. Milyen gyakran virágzik a hibiszkusz?

Szinte folyamatosan virágzik, de virágai csak egy-két napig pompáznak, majd elhervadnak, lehullanak.

A szerkesztő ajánlja:

Olvasd el az alábbi cikkeket is!

BRDSZ

Balaton-átúszás

Alkotmánybíróság

TTT

Country

Remélem, tudtunk segíteni!

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.