Sajószentpéter

Sajószentpéter

Sajószentpéter,  a Sajó-völgy egyik legrégebben lakott települése. Borsod-Abaúj-Zemplén megye középső részén fekszik, a Bükk-hegység északkeleti oldalán Miskolc és Kazincbarcika között. Innen ágazik út Aggtelek és Bánréve, valamint a szép Pitypalaty-völgy felé.

Tartalomjegyzék
Sajószentpéter a középkorban
Sajószentpéter napjainkban
Látnivalók
Vendéglátás
Sajó TV
Sajószentpéter VSE
Sajó-völgy

Sajószentpéter a középkorban

Sajószentpéter Utca részlet

Sajószentpéter Utca részlet

Sajószentpéter a pápák, a halászok és Róma védőszentje, Szent Péter apostol tiszteletére emelt templomról kapta a nevét. A katolikus templommal szemben talált hősi sírhalom alapján feltételezhető, hogy a tatárjárás idején már lakott település volt. 1438-ig a diósgyőri várhoz tartozott, később a Palóczy család birtokába került, és így a dédesi várhoz csatolták.

A település rövid időn belül városi rangra emelkedett, azonban a huszita mozgalom során súlyos károk érték. A sorozatos tűzvészek miatt Sajószentpéter elnéptelenedett, a várost szinte a földdel tették egyenlővé. I. Mátyás király engedélyével azonban gyorsan elkezdődött a lepusztult település és környéke benépesítése. Sajószentpéter hamarosan fejlődésnek indult, és a 16. századtól már több vármegye (Szepes, Sáros) és város (Lőcse, Bártfa, Eperjes) is itt tartotta gyűléseit.

Sajószentpéter életében az ipar egyre meghatározóbbá vált, miután az 1890-es években több család is (Xifkovics, Szirmay) belefogott a szénbányászatba, valamint gyors fejlődésnek indult egy új iparág is, az üveggyártás.

Bővebb információk

Sajószentpéter napjainkban

Közúton (26-os főút) vagy vasúton (Miskolc-Bánréve-Ózd vasútvonal) Miskolc irányában Kazincbarcikát alig hagyjuk el, és máris Sajószentpéter városában vagyunk. A város földrajzi fekvése igen kedvező, szántóföldje ma is jó minőségű. Teljes népessége 12.034 fő (2013. 01. 01.), melynek összetétele 92% magyar, és 8% cigány nemzetiségű.

Sajószentpéter: é.sz. 48° 13’ 01,74”, k.h. 20° 43’ 06,67”

Sajószentpéter polgármestere, Dr. Faragó Péter 1994. óta a sajószentpéteri választókerület országgyűlési képviselője. Célkitűzéseiben mindig a városfejlesztést – gazdasági és turisztikai szempontból is-, valamint a településen élők életkörülményeinek (a megélhetési viszonyok, a komfortosság, az esztétikai minőség és az egészséges környezeti feltételek) javítását tartja szem előtt.

A település oktatási intézményei jól felszereltek, korszerűek. Az általános iskolákban külön óraszámban tartanak angol és német nyelvórákat, oktatnak matematikát, testnevelést és ének-táncot.

Sajószentpéter Polgármesteri Hivatala

3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 4. Pf. 22

Tel.: (48) 521-037, 521-039   Fax: (48) 521-137

Okmányiroda

Kazincbarcikai Járási Hivatal Sajószentpéteri Kirendeltség

3770 Sajószentpéter, Kálvin tér 31-33.

Tel.: (48) 521-040       Fax: (48) 345-925

Látnivalók

Sajószentpeter

Sajószentpéter

Sajószentpéter központi része a Kálvin tér, ahol egy helyen találhatóak meg a város legjelentősebb épületei.

A tér legszebb és legtekintélyesebb építménye az eredetileg gótikus stílusban épült református templom, amely jelenleg reneszánsz és barokk stílusjegyeket is hordoz. A tér egyik sarkában látogatható az országos hírű költő és műfordító, Lévay József (1825-1918), a Magyar Tudományos Akadémia tagjának szülőháza, ami ma emlékhely. A hajdani borsodi főjegyző és alispán élete végéig kapcsolatban maradt szülőfalujával, és nem csak verseiben örökítette meg a város képeit, de végrendeletében jelentős összeggel támogatta az egyházat és az iskolát.

A költő egykori lakóházának szomszédságában áll a kovácsműhely, a 18. századi népi építészet szép emlékeként. Az épületben ma a helyi Paál László Képzőművész Kör működik.

A klasszicista stílusjegyeket magán viselő Gedeon kúriát feltehetően az 1749-ben nemességet kapott Gedeon Kelemen építette. A ház jelenleg a Pattantyús Ábrahám Géza Szakképző Iskolának ad otthont.

Vendéglátás

Harica Apartmanház

Harica Apartmanház

A hosszabb kikapcsolódásra vágyók számára kellemes pihenést nyújt a sajószentpéteri Harica Apartmanház. Az épületben kétágyas-, háromágyas- és franciaágyás szobák is találhatóak, valamint egy melegítőkonyha, amely tűzhellyel, hűtőgéppel, mikrohullámú sütővel és teljes konyhai felszereléssel van ellátva. 150-200 méteres körzetben található étterem, szupermarket és gyógyszertár is. Az apartmanház különleges szolgáltatása a Sókuckó.

A szállás honlapja

A gasztronómiai élményeket előnyben részesítők örömére több vendéglő, étterem és pizzéria is található a városban, valamint fagyizó, lángossütő és cukrászda is felfedezhető egy kellemes séta során.

Korona Vendéglő (Bercsényi utca 1.)

Kristály Étterem (Petőfi S. Utca 2.)

Mágnás Miska Kisvendéglő és Pizzéria (Deák F. utca 2.)

Magyaros Kisvendéglő (Kossuth L. Utca 99.)

Répa Cukrászda (Kossuth L. utca 159.)

Ramada büfé és fagyizó (Kossuth L. utca 166.)

Edit Faház büfé és lángossütő (Gábor áron utca 8.)

Sajó TV

Sajó TV

Sajó TV

Sajószentpéteren a kábelhálózat kiépítése előtt az emberek szinte semmit sem tudtak a városukban zajló eseményekről, rendezvényekről. Ezt az űrt kívánta betölteni az 1995-ben megalakult Sajó TV.

Kezdetben a város életéről szóló, 3-4 hetente adásba kerülő műsorok házilag, VHS technikával készültek. Másfél évvel később azonban a médiatörvény komoly feltételeket szabott a helyi televíziók működésének, így a Sajó TV csak az akkori képviselő-testület támogatásával tudott fennmaradni. 1997. július 1-jével – a médiatörvény előírásainak figyelembe vételével – megalakult a Sajó Televízió Közhasznú Társaság.

Az immár önkormányzati tulajdonú társaság nem csak technikailag újult meg, de ettől fogva a Sajó TV rendszeresen jelen volt a településen zajló jelentősebb eseményeken, és a városba érkező, a különböző zenés, táncos programokon fellépő híres embereket is megszólaltatták.

2007-ben jelentős áttörést jelentett a Sajó TV életében, hogy a képviselő-testület anyagi támogatásának segítségével megváltoztathatták a tévé arculatát, és nagy mértékben javíthattak az adások minőségén. 2008-tól pedig egy helyi, közéleti újság kiadásával bízták meg a társaságot, így született meg a Szentpéteri Krónika. A havilap közzé teszi a képviselő-testület döntéseit, valamint tájékoztatást ad a közélet fontos történéseiről. Sajószentpéter lakói emellett a televízióban hetente adásba kerülő Mozaik című magazinműsorból értesülhetnek a város életét befolyásoló eseményekről, valamint betekintést nyerhetnek a településen megrendezett programokba.

Sajószentpéter VSE

Sajószentpéter VSE

Sajószentpéter VSE

A Sajószentpéteri Városi Sportegyesület focicsapata a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bajnokság állandó résztvevője. Az egyesület többnyire – egy-két gyengébben sikerült szezontól eltekintve – a megyei I. osztályban játszik, és legtöbbször jó eredménnyel végeznek a tabellán. A klub 1946. óta szerepel a bajnokságban, kezdetben Sajószentpéteri Üveggyári MSE – 1951-1969. között Sajószentpéteri Építők – néven, jelenlegi elnevezését pedig 1992. óta viseli.

Sajószentpéter stadionja, a Szepesi Gusztáv Stadion az egykori olimpiai bajnok magyar labdarúgóról kapta nevét.

Bajnoki múlt

Sajó-völgy

Sajó-völgy

Sajó-völgy

A Sajó-völgy nagy része folyó menti ligeterdő és mocsárrét. A terület felszínének közel 60%-át folyóvízi homok fedi, ezen kívül a kavics, a lösz és a vályog fordul elő. A Sajó-völgy jellemző éghajlata a mérsékelten hűvös, száraz, egyes területeken a mérsékelten nedves. A csapadékmennyiség 400-600 mm évente, az évi középhőmérséklet 9 °C.

A Sajó-völgyi terület évek óta küzd az erős légszennyezettséggel, de a környező települések folyamatos intézkedéseket tesznek a szálló por koncentrációjának csökkentése érdekében.

Összegzés: 5 Kérdés – 5 Válasz

Hol található Sajószentpéter?

A Bükk-hegység északkeleti lábainál Miskolc és Kazincbarcika között.

Melyik két fő iparág vált meghatározóvá Sajószentpéteren életében a 20. század elején?

Szénbányászat és üveggyártás.

Hol lehet megszállni Sajószentpéteren?

A Harica Apartmanházban

Melyik a helyi TV adó, és a társaság milyen egyéb tevékenységet végez.

A Sajó TV, ami a 24 órás képújság mellett szerkeszti a hetente adásba kerülő Mozaik című műsort, valamint a Szentpéteri Krónika újságot.

Milyen felszíni formák jellemzik a Sajó-völgy területét?

Ligeterdő és mocsárrét.

 

Források: sajoszentpeter.hu, wikipedia.org, epa.oszk.hu, anp.nemzetipark.gov.hu

Hasznos linkek: időjárás, Római Katolikus Egyház, Kossuth Lajos Általános Iskola, Sajószentpéter VSE

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Tizenöt évembe került, mire rájöttem, hogy semmi tehetségem az íráshoz, de nem hagyhattam abba, mert már túl híres voltam."
- Robert Benchley

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.