Canada-Kanada

Canada ( a magyar írásmódban : Kanada) az észak-amerikai kontinens északi részén elterülő ország. Neve a Szent Lőrinc-folyó környékén beszélt irókéz ( önálló északkeleti indián nyelv) ‘kanata’ szavából származik; jelentése: falu, település.

Földrajzi elhelyezkedés, adatok

kanada-terkep Kanada területe 9 984 670 km2; ezzel Amerika legnagyobb-; a világ második legnagyobb területű országa. Az országot keletről az Atlanti-óceán; nyugatról a Csendes-óceán; északról a Jeges-tenger határolja. Délen és észak-nyugaton az Amerikai Egyesült Államokkal határos; a két ország közti határ a leghosszabb a világon a nem védett határok között.

Kanada egy 10 tartományból és három területből álló föderáció (társulás). Fővárosa Ottawa. Híres nagyvárosai még: Toronto, Vancuver, Montréal, EdmontonZászlója 1965 óta jelkép: vörös alapú, középső kétnegyedén fehér négyzettel, ebben pedig egy stilizált, tizenegy csúcsú vörös juharlevél van.

Lakossága – 2012-es adatok alapján – 34.896.143 fő. A növekedés annak köszönhető, hogy Kanadában a legnagyobb az egy főre eső bevándorlási arány a világon, a gazdasági irányvonalnak és családegyesítéseknek köszönhetően. Emellett Kanada sok menekültet is befogad. A bevándorlók leginkább a nagyvárosokban telepednek le, mint Toronto és Vancouver.

A hivatalos nyelv az angol és a francia; így Kanada multikultúrális  és hivatalosan kétnyelvű állam. Államformája parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia; jelenlegi államfője II. Erzsébet.

Technológiailag fejlett ipari állam; gazdasága sokrétű – elsősorban a természeti adottságoknak és a kereskedelemnek köszönhetően. Energetika terén önálló állam, hiszen fosszilis tüzelőanyagokat és vízerőműveket hasznosít.

Területének legnagyobb része a mérsékelt éghajlati övben fekszik; északi része azonban a sarkvidéki övben helyezkedik el.

Az időeltolódás – mivel Kanada négy időzónát ölel fel – területtől függően minusz 4-8 óra. Tehát ha mondjuk nálunk reggel 7 óra van, akkor Kanadában hajnali 1. ( ha 4 órás időeltolódással számolunk vissza.)

Hívószáma 1-essel kezdődik ;  Ottawa körzetszáma : 613.

Kanadai térképek:

http://www.kanadakalauz.hu/gfx/canadamap.png

http://utikonyv.eu/shop_ordered/2218/pic/kategoria/amerika/itm-can-prov.gif

http://kanada.terkepek.net/kanada-terkep.jpg

Az ország történelme

250px-Canadian_Forces_emblem_svgA mai Kanada területén évezredeken keresztül  őslakosok különféle csoportjai éltek. A 15. század végén brit- és francia felfedezők indítottak felfedező utakat erre a területre; ezt követte később  az atlanti parton való letelepedés. A 17. század elejétől – mikor a hétéves háborúban Franciaország elvesztette majdnem az összes észak-amerikai gyarmatát –Szent Lőrinc-folyó  és a Nagy-tavak északi területeit nevezték Canadának. Ez a terület később két brit gyarmatra szakadt: Felső-, és Alsó-Kanadára. 1841-ben ezeket Kanada Tartomány néven újraegyesítették. 1867-ben három brit gyarmat konföderációjával jött létre Kanada; a szövetségi alapon szerzett domínium. ( a brit birodalomhoz tartozó önálló állam). Az 1950-es évekig a Kanada Domínium nevet használták; majd mikor Kanada kinyilvánította a britektől való politikai függetlenségét; (1982 – Canada Act ) egyre inkább a Kanada megnevezés terjedt el a köztudatban.

Munka, letelepedés Kanadában

changing-canada-300x213

Magyar Nagykövetség Ottawában: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu

Kanadai Nagykövetség Budapesten: http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/index.aspx?lang=hun

Vízum, vízummentesség:

http://www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/visas/index.aspx?lang=hun

http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CA/hu/Konzuliinfo/utazasi tanacsok ca.htm

Munkavállalás, letelepedés:

http://welcometocanada.hu/hu/munkavallalaskanadaban.html

http://www.kanadakalauz.hu/forum/topic/15

http://kanadavilaga.com/bevandorlas/

http://kanadaimunka.blogspot.hu/

http://www.profession.hu/cikk_kulfoldi_munka/20120813/kanadai-munka-csak-akkor-mehetunk-ha-van-allasunk/1265

http://kanada-munka.lap.hu/

Repülőjegy:

http://www.liligo.hu/olcso-repulojegy-kanada/

http://www.airfrance.hu/HU/hu/local/repulojegy-air-france/repulojegy-amerikai/olcso-repulojegy-kanadaba.htm

http://bogair.hu/kanada/repulojegy.php

 

További információk a témában:

http://hellokanada.blogspot.hu/

http://kanada.lap.hu/

http://www.kanadakalauz.hu/

http://kepguru.hu/hatterkepek/cimke/kanada

http://kanadaihirlap.com/category/kanada/

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9121822

http://f1vilag.hu/cimke/kanada

http://kanadavilaga.com/

http://www.kaplaninternational.com/hu/hasznos-tudnivalok/oktatasi-rendszerek/ismerteto-kanada.aspx

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

3 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.