Britney

Britney Spears (1981-) amerikai énekesnő pop és dance műfajban.

spears-britney Britney Jean Spears 1981-ben született McCombban, de Kentwoodban nőtt fel. Apja Jamie Spears, anyja Lynne Spears. Britney középső gyermek, bátyja Bryan Spears; húga Jamie Lynn Spears.

Kötődése a zenéhez már kislány korában elkezdődött, ugyanis még gyerekként a városi tánccsoport tagja lett; 1989-ben bekerült a Mickey Mouse Club gyerekműsor meghallgatására; de elutasítást kapott, mert túl fiatal volt; ezt követően egy new york-i művésziskola tanulója lett.

1992-ben a Star Search tehetségkutatón második lett és szerepet kapott a Mickey Mouse Show-ban; karöltve olyan sztárokkal, mint Christina Aguilera és Justin Timberlake.

1994-ben hazaköltözött Kentwoodba és folytatta tanulmányait. Kezdetben egy lánycsapatban, majd szólóban énekelt; az első lemezszerződést a Jive-val kötötte meg; tulajdonképpen a karrierjét ők indították el.

1998-ban szeretett bele Justin Timberlake-be; románcuk 2002-ig tartott.

1999-ben ismerte meg nevét a világ a ‘…Baby One More Time’ című slágerrel.

Az 1999-ben megjelent debütáló album, a ‘…Baby One More Time’ első lett a Billboard 200 listán; kétszeres platina lemez lett; 15 ország albumlistájának első helyét foglalta el; valamint 10 millió eladott példánnyal a legkeresettebb albummá vált a tizenéves előadók körében. Az album harmadik kislemeze a ‘(You Drive Me) Crazy’ című dal lett; ezzel is erősítve az eladásokat.

2000-ben megjelent az ‘Oops!…I Did It Again’ album; és az USA-ban első helyen szerepelt. Ebben az évben jelent meg Britney első könyve is; melynek címe: ‘ Britney Spears’ Heart-to-Heart’. Első turnéja is ebben az évben indult, ‘Oops!…I Did It Again World Tour’ elnevezéssel.

2001-ben adta ki harmadik stúdióalbumát ‘Britney’ címmel. Az eladások alapján ez az album nem volt annyira keresett, mint az előzőek; így , hogy népszerűsítse albumát; megkezdte a ‘Dream Within a Dream’ turnét.

2002-ben a Forbes magazin a legnépszerűbb sztárok közé sorolta.

britneyMadonna&christinaFR2003-ban közösen lépett színpadra Christina Aguilerával és Madonnával; a műsor legendás showeleme volt, hogy Britney és Madonna csókolóztak a színpadon; ezzel hatalmas botrány indult el. Ebben az évben jelent meg az ‘In The Zone’ stúdióalbum.

2004-ben zajlott Britney harmadik világ körüli turnéja, ‘Onyx Hotel Tour’ cím alatt. Ebben az évben, egy mámoros éjszaka után röpke 55 óráig tartó házasságot kötött barátjával, Jason Alexanderrel. A frigyet felbontották, az év végén pedig hozzáment táncosához, Kevin Federline-hoz. Szintén 2004-ben Kevin Federline oldalán a ‘Chaotic’ című valóságshow szereplője lett. Kiadta válogatásalbumát, melynek címe ‘Greatest Hits: My Prerogative’.

2005-ben megjelent első remixalbuma, ‘B in the Mix: The Remixes’ címmel. Megszületett a kisfia, Sean Preston Federline.

2006-ban elvált, neve botrányokkal kapcsolatban szerepelt az újságokban. Megszületett második gyermeke is: Jayden James Federline Spears. A botrányai és függőségei miatt gyermekeit elvették tőle.

image

2007-ben szanatóriumba vonult, hogy kigyógyítsák a depresszióból. Az MTV Video Music Awards című műsorban tért vissza, ahol a ‘Gimme More’-című dalt énekelte el. Ebben az évben került a piacra a ‘Blackout’ című nagylemeze. A lemezről három kislemez jelent meg: a ‘Gimme More’, a ‘Piece Of Me’ és a ‘Break The Ice’.

gimme more

A visszatérés a magánéletben is pozitív irányba sodorta, visszakapta gyermekeit, azóta is példás családanya; és az esüvőre készül Jason Trawick-kel.

2008-ban jelent meg új albuma a ‘Circus’. Erről kislemez lett a ‘Circus’, a ‘Womenizer’,  és az ‘If U Seek Amy’.

2009-ben – karrierjének 10. évfordulóján –  ‘The Circus Starting: Britney Spears’ címmel világ körüli turnéra indult. Életműdíjat kapott a ‘Teen Choice  Awards’ díjátadón. Ebben az évben jelent meg válogatáslemeze, a ‘The Singles Collection’.

2011-ben jelent meg ‘Femme Fatale’ albuma, amelyről több kislemez is megjelent: ‘Hold It Against Me’, ‘Till the World Ends’, ‘I Wanna Go’; ‘Criminal’.

 

További információk a témában:

http://www.britneyspears.com/ (angol nyelv)

http://starity.hu/sztarok/britney-spears/

http://britneyspears.fan-site.hu/

http://www.britney.com/us/home (angol nyelv)

http://zene-videok.hu/britneyspears.php

http://zene.jay.hu/britney-spears-3-217/

http://britneyspears.fan-site.hu/videoklipek

http://britneyspears.fan-site.hu/kepek

http://www.femina.hu/vilagsztar/kepgaleria/britney_spears

http://www.starpulse.com/Music/Spears,_Britney/Pictures/ (angol nyelv)

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.