Bartók

Bartók Eszter magyar énekesnő és dalszövegíró. A MEGASZTÁR tv2 műsorának felfedezettjeként vált ismerté. Saját számával, az Elefántos dallal jutott döntőbe, ami olyan népszerűségre tett szert, hogy már a verseny elejétől kezdve a rádiók lejátszási listájára került.1980. március 25.-én született Mezőkövesden.Szülei pedagógusok.Van egy fiútestvére,Bartók Zsolt aki két évvel idősebb Eszternél.Tiszabábolnán édesanyja vezette a helyi népdalkört, Eszter pedig folyamatosan elkísérte őt az órákra.3 évet szólóban énekelt a népdalkörben,ez az időszak  4 től 7 éves koráig tartott.Tiszabábolnai Általános Iskola tanulója volt, elvégzése után felvették az egri Dobó István Gimnáziumba.A gimnáziumban is énekelt, tagja volt a 60 fős kórusnak akik felléptek a  Notre Dame-ban is.Ez után felvették a Nyíregyházi Főiskolába, ekkor kezdett el foglalkozni  a dalírással.Az első együttese neve a  Sáfránypark nevet kapta.Elvégzése után felvételt nyert a Miskolci Egyetemre, és megalakult a Clips nevű együttes.Eszter főként angolul írta meg dalait.

Bartók Eszter

Bartók Eszter

Az igazi ismeretséget a 2004-es év hozta meg számára, amikor jelentkezett a TV2  tehetségkutató versenyére, a MEGASZTÁR 2.szériájára.A zsűri tagok már az első meghallgatáson elismerően nyilatkoztak Eszterről.Bekerült a legjobb 50 énekese közé, majd a legjobb 12 előadó közé is.A műsor meghozta neki a várt elismerést.A nézők hamar megkedvelték, a nézők egyik kedvencévé vált a műsorban .Ebben a versenyben a 6.helyet tudta megszerezni.A Megasztár műsor végeztével végigturnézta az országot a többi megasztáros énekessel együtt.

 

2006.április 10.-én Eszter kiadta első szólóalbumát, Beszállókártya címmel.Kiadója pedig a Tom-Tom Records.d

A második albumát 2007.november 10 adták ki, Indigo címmel.Ebben az albumban csak olyan dalok találhatóak meg, amit Eszter maga írt.

2008-tól tagja a Hangfestők nevű zenei csapatnak, mellyel 2008-ban és 2009-ben fellépett Spanyolországban,2009-ben pedig Franciaországban és Finnországban is.

Elismerések és díjak:

  • EMeRTon-díj – Az év felfedezettje (2006)
  • Cosmopolitan – Te vagy a legjobb! díj – az év énekesnője (2008)

További Információk:

Bartók Eszter hivatalos oldala

Bartók Eszter dalszöveg

Bartók Eszter – Sztárlexikon

 

Bartók Béla

1881.március 25.-én született Nagyszentmiklóson.Édesapja idősebb Bartók Béla a város iskolájának igazgatója volt.Saját zenekarját vezette, foglalkozott a komponálással, Zongorán és csellón játszott.

Bartók Béla

Bartók Béla

Édesanyja Voit Paula tanárnő volt, emellett kiváló zongorista.1899-ben zeneiskolába iratkozott be.

Bartók Bélát gyermekkorában nagyon érdekelte a zene, viszonylag visszahúzódó, szerény gyerek volt.Karrierjére nagy hatással volt a Zene- és Dalegylet 1887. március 26-ai nagy sikerű hangversenye.1942 áprilisa óta küzdött leukémiájával, kórházi kezelésének költségeit az amerikai zeneszerző egyesület fizette.

1945.szeptember 26.-án halt meg , hosszas betegeskedés után.Temetésén mindössze 10 ember volt jelen, felesége, Péter fia, dr. Bátor nevű ügyvédje és neje, Serly Tibor és felesége, Paul Henry Lang zenetudós, Kecskeméti Pál és az  ő felesége,és jelen volt Sándor György is.

1988-ban földi maradványait, országos médiafigyelem közepette hozták haza s helyezték örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti temetőben.

További Információk:

Bartók Béla Emlékház

Bartók Béla Információk

Bartók Béla magyar zeneszerző honlapja

 

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bart%C3%B3k_B%C3%A9la

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bart%C3%B3k_Eszter

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.