Lana Del Rey

Amerikai énekesnő, dalszövegíró művészneve.Születési neve Elisabeth Grant, 1986június 21.-én született New Yorkban.Rob Grant befektető, vállalkozó és milliomos lánya.Gyermekkorában ne,m a zene határozta meg az életét, inkább a filmek terén érdeklődött, majd 11 éves korától templomi kórusban kezdett el énekelni.Az írás viszont már fiatal korábban is felkeltette a figyelmét, így egész életét meghatározza. Középiskolásként  a pop és a techno volt a zenei közege, de az egyik tanára, Mr. Campbell, akivel azóta is jó barátok , megismertette a hiphoppal és egyéb műfajokkal is, és rávezette, hogy minden irányzatban van értékes zene.

Ebben az időszakban hatással volt rá  Kurt Cobain, és a Nirvana, mint „első szerelem” , de ezek mellett  kedvelte Britney Spears, Bruce Springsteen, Elvis Presley zenéket is. Utóbbi Cobainhez hasonlóan mély nyomot hagyott zenei elképzelésein. Thomas Newman Amerikai szépséghez írt zenéjét különösen kedveli nyugtató hatása végett.

index

Lana Del Rey

 

Művészneve

Miután a Lizzy Grant név alatt megjelent album nem okozott nagy érdeklődést , támogatói javasolták, hogy jól hangzó nevet válasszon , a dalokban is gyakran felidézett retrós hatású filmes világot idéző művésznevet használjon.

A Lana név tiszteletadás hollywoodi Lana Turner színésznőnek, míg a Del Rey a Ford Motor Company egyik, 1981 és 1991 között Brazíliában gyártott, szeretett  típusának  érdekesen hangzó neve. Grant azt szerette volna, hogy a név az együttese neve legyen, de a zenésztársai és a marketingesek egyetértettek abban, hogy a művésznév őt magát, az énekest kell jelentse.

Jellemzői

Lana Del Rey számaiban egyfajta sötét, az ötvenes és hatvanas évek filmes világát jellemzi, és kis mértékben a film noire-t idéző hangulat jellemző, amelyet gyakran egészít ki a szövegek hasonló mondanivalója.

 

 

Lanának a világsikert egyedisége, sajátossága  és elvontsága hozta meg, a házilag készített Video Games c. videoklipjével. Zenéje szomorkás, mélyreható, amely lassan, de biztosan megfertőzi a világot. Második, listavezető nagylemeze, a Born To Die, idén tavasszal jelent meg.

További információk:

Lana Del Rey weboldala

Lana Del Rey videók

Lana Del Rey Sztárlexikon

 

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Lana_Del_Rey

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.