Dér

Dér Heni

Dér Henrietta (1986-) szerb származású magyar R&B és pop műfajban ismert énekesnő.

Zenei karrierje a 2003-as Megasztár című,- a Tv2-n sugározott- műsorban indult el, Heni a selejtezőkön és több döntőn sikeresen továbbjutott; ám a 9. helyen kisett a versenyből.Dér Heni

2006-ban csatlakozott az akkor már 11 éve működő Sugarloaf zenekarhoz Tóth Szabolcs (gitár), Győri Balázs (basszusgitár), és Földesi Attila (dob) triójához. Heni az előző énekesnő, Kövér Erika helyét vette át a csapatban. A zenekar ebben az évben dobta piacra ‘NEON’ című albumát, amely több slágert is hozott a könnyűzenei köztudatba; pl: ‘Hajnalig még van idő‘, ‘Barbie‘; ‘Fogd a két kezem’.

2008-ban megjelent a Sugarloaf első – több elismerést is bezsebelő- koncert dvd-je, melynek címe ‘Stereo’.

2009-ben elkezdtek forgatni egy dokumentumfilmet, amely a zenekar életéről, mindennapjairól; több hónapos forgatásokkal készült.

2010-ben Dér Heni megkapta a Kornay Mariann Művészeti díjat. A díjat 2007 óta évente adják át a könnyű műfajban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művésznőknek. A díj névadója Kornay Mariann; aki Szenes Iván feleségeként színésznő és konferanszié.

2011-ben jelent meg a zenekar ‘Instant Karma’ című stúdióalbuma.

2013 augusztusában röppent fel a hír, hogy Dér Heni 9 év után kiszáll a zenekarból, hogy szólókarrierjét építgesse. A hír néhány napja röppent fel; a folytatásról még nincs információ. —http://www.nlcafe.hu/sztarok/20130812/der-heni-sugarloaf-zenekar-szolokarrier-szakitas/; http://www.nlcafe.hu/sztarok/20130810/der-heni-sugarloaf/

 

A zenekar hivatalos honlapja: http://www.sugarloaf.hu/index2.html

 

Dér

OLYMPUS DIGITAL CAMERA A dér fehér színű, kristályos anyagú, nem hulló csapadékfajta; amely talajon, fűvön és tereptárgyakon figyelhető meg. A dér egy meteorológiai jelenség kapcsán képződik, amely akkor jön létre, ha a levegő a harmatpontja alá hűl és érintkezik a víz fagypontja alatti hőmérsékletű anyaggal. Ekkor párakicsapódás keletkezik. A jelenség a természetben hideg reggeleken figyelhető meg, amikor a levegő páratartalmának egy része lecsapódik és megfagy a szilárd felületeken; a dér télen egész nap megmaradhat.

Kialakulása a harmathoz hasonló; a két jelenség közti különbség maga a fagypont; a harmat fagypont felett; a dér fagypont alatt képződik.

 

Dér

Mesopotamia  Dér város (más néven: Tell Agar at al-Badra; Diri) i.e. 2300 körül fontos ókori település volt Mezopotámia területén. A Tigris folyótól keletre helyezkedett el és a Szúzát Esnunnával összekötő kereskedelmi útvonalon helyezkedett el.  Történelméről kevés információ ismert, hiszen még nem végeztek ásatásokat a területén; de a forrásokban sokszor szerepel. Ezen információkból tudjuk, hogy Dér város az óbabiloni kor kezdetén Emutbal ország fővárosa volt; az Asszír Birodalom idején tartományi székváros volt; és i.e. 623-ban szakadt el Asszíriától. Fontos megemlíteni, hogy a város vallási szemszögből is ismert, hiszen ezt a várost ajánlották Istar istennőnek.

 

További információ a témában:

http://starity.hu/sztarok/der-heni/

http://dhenihivatalos.blogol.hu/

http://www.sugarloaf.hu/

http://sugarloaf.egyuttes.info/diszkografia

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20130810/der-heni-sugarloaf/

http://www.kislexikon.hu/der.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9r_(Mezopot%C3%A1mia)

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.