Split

Split a legnagyobb Dalmát város Horvátországban, egy nyüzsgő, mediterrán hely, mely az egész környék politikai, gazdasági és kulturális központja. Rendkívüli sokszínűségét az adja, hogy ugyanúgy megtalálhatók a 2000 éves műemlékek, sikátorok, tavernák, mint a városi dugók és a tízemeletes épületek. 

Tartalomjegyzék:

A városról

Időjárás

Térkép

Látnivalók

Utazás

Split klíma

Működése

Típusai

További hasznos linkek

A városról

Split címere

Split címere

Éghajlata mediterrán, meleg, száraz nyárral és csapadékos téllel. A város alapjait Diocletianus császár fektette le, aki az innen csupán néhány kilométerre található Salonán született, és aki ide vonult vissza öregkorára, hatalmas palotát építtetve magának. A szláv és avar támadásokkor ez a palota szolgált óvóhelyül a környéken lakóknak. Split 1420-ig a Magyar Királyság része volt, 1797-ben került a Velencei Köztársaság fennhatósága alá. 1797 és 1918 között a Habsburgoké, végül 1993-ban újra az anyaországé, Horvátországé lett. A város legnagyobb látványossága a Diocletianus-palota, mely az egyetlen épségben megmaradt római-kori emlék egész Dalmáciában. Utcái visszarepítik a látogatót a múltba mesébe illő, varázslatos hangulatukkal. További érdekessége a palotának, hogy magyar vonatkozása is van, ugyanis itt temették el  IV. Béla kisebbik lányát, Katalint. Ami Split kulturális életét illeti , minden évben megrendezésre kerül a Spliti Nyár rendezvénysorozat, mely színdarabokból, valamint komolyzenei és operaelőadásokból áll. Ezenkívül a látogatók figyelmébe ajánlják még a Virágvásárt, a Szent Kereszt ünnepét és a Borvásárt. A környéken számos kirándulási lehetőség van: északra Trogir, egy több ezer éves történelemmel rendelkező városállam, a Split-öböl déli végén pedig Omis, ahol két tengerparton is strandolhatunk. Split előtt fekszik a Brac sziget, melynek északi oldalán található Dalmácia egyik legszebb strandja, a boli Aranyszarv. Érdemes ellátogatni a Hvar-szigetre is, melynek legnagyobb városa a Dalmát-szigetvilág kellős közepén található Hvar város, mely egy igazi velencei hangulatú tengerparti város.

horvatorszaginfo.hu

split.lap.hu

split-wiki

utazasvideo.com

adriatica.net

Split képek

split-kikötő

split-kikötő

split-óváros

split-óváros

split-óváros

split-óváros

split

split

split

split

Brac

Brac

Trogir

Trogir

omis

omis

Kép forrás: Pinterest.com

Podstrana

Szintén üdülőváros, csupán néhány kilométerre Splittől. A Perun-hegy és a tenger között található város festői környezetben, olajfaligetekkel, kőfalak-szegélyezte szőlőskertekkel, barackfaültetvényekkel várja az oda látogatókat. A turistákat szervezett programok várják, például hegymászás, kerékpáros-utak, különböző vízi sportok.

További információk:

horvatorszag.hu/podstrana

adriagate.com

adrialin.hu

szallas/podstrana

Időjárás

időjárás

időjárás

Kép forrás: webaruhaz.abako.hu

Mivel Horvátország éghajlata mediterrán, általánosságban elmondható, hogy nyáron száraz meleg van (átlaghőmérséklet: 30 fok), télen pedig csapadékos az időjárás. A tél inkább csapadékos és hűvös, nincs olyan hideg, mint amit itthon Magyarországon megszoktunk (átlaghőmérséklet: 10 fok). A gyakorta utószezonban odalátogatók kifejezetten ajánlják, hogy szeptember-októberben menjünk oda nyaralni, mert akkor már nincs akkora tömeg, és olcsóbb is az élet, mint a főszezonban. Az éppen aktuális időjárásról több helyről is kaphatunk információt:

accuweather.com

25-napos előrejelzés

koponyeg.hu

meteoprog.hu

euronews.com

kekadria.hu

tutilapok.hu

freemeteo.com

zoover.hu

Térkép

térkép/map

térkép/map

Kép forrás: www.turkey-visit.com

Split interaktív térképe, és műholdképe

Részletes település térkép, autóstérkép és útvonaltervező

google map

Horvát térképek

Látnivalók

A város látnivalói közé tartozik az archeológiai múzeum, a diocletianus-palota, régészeti múzeum, a Nemzeti Színház és a Marjan-hegy, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Néhány kép a fent említettekről:

archeológiai múzeum

archeológiai múzeum

diocletianus-palotája

diocletianus-palotája

régészeti múzeum

régészeti múzeum

nemzeti színház

nemzeti színház

marjan hegy

marjan hegy

Kép forrás: google.hu, pinterest.com

Utazás

Split városába többféle módon is eljuthatunk: vonattal, repülővel, vagy busszal.

Budapest-Split vonattal körülbelül 15-16 óra, de részletes információkhoz könnyen hozzájuthatunk: Horvát utazásinfo/közlekedés vonattal.

Ha úgy döntünk, hogy repülővel kívánjuk megtenni az utat, az alábbi linken tájékozódhatunk: horvát utazás/légi közlekedés, bár a Magyarországról (Budapestről) induló tengerparti járatok szezonálisak.

Amennyiben a busz mellett döntünk, érdemes csoportos, szervezett útra befizetni, de aki inkább egyedül utazna, annak is van menetrend szerinti buszjárat.

További információk:

autós útvonal

Horvát vasúti menetrend

repülőjáratok

Ha már ott vagyunk, nagyon egyszerűen tudunk közlekedni a szigetek között: komppal. 

kompjáratok

közlekedés Horvátországban

Split-Hvar komp

Hasznos linkek:

Split nyaralás

Split szállás

Split apartman

Split kemping

Split tengerpart

Split repülőjegy

Split hotel

Split.lap.hu

 

Split klíma

Működése

Nagyon egyszerűen működik: a párolgó folyadék környezet-hűtő hatásának elvét kihasználva, azzal a különbséggel, hogy a klímánál egy zárt rendszerről beszélünk, tehát körkörösen működik a folyamat. Hűtési elvüket tekintve a hűtőszekrényre hasonlítanak. Egy meleg térből hőt vonunk el, és azt egy még melegebb környezetbe adjuk le. Ez azonban plusz energiabefektetést igényel, esetünkben azt, hogy a hűtést végző gázt összenyomjuk a kompresszorral, ezáltal a nyomása és a hőmérséklete is megnő. A gáz relatív magas hőmérséklete lecsökken a környezet hőmérsékletére. Ezután az elpárologtatóba vezetjük, ahol kiterjed majd hirtelen lehűl. Az így kapott lehűlt gáz hűti le a szoba tényleges hűtését végző hőszállító közeget (az egyszerűség kedvéért vizet). A split klímák esetében ez a víz kering a kül-és beltéri egység között, mégpedig nyomásálló csövekben. A hűteni kívánt helyiségben a hideg víz hőt vesz fel, amit aztán elszállít az épületen kívülre.

A klíma 4 része:

 1. Kompresszor (a körfolyamat fenntartásáért felel)
 2. Elpárologtató (beltéri egység, melyben a folyadék elpárolog)
 3. Kondenzátor (a kültéri egység bordás része, itt csapódik le az elpárolgott folyadék)
 4. Fojtás (ez a rész felel a kis nyomású elpárologtató és a nagy nyomású kondenzátor elválasztásáért)
Hogyan működik a klíma?

Hogyan működik a klíma?

Kép forrás: www.szegedklima.hu

Mi a split klíma?

Még több a klímákról

Típusai

Oldalfali split klíma

Ez a split klíma a leggyakrabban előforduló klímafajta, és ebben a kategóriában folyik a legerősebb “küzdelem” a gyártók között a vevők kegyeiért. A kategórián belül két irány felé szegmentálódott a terület: az egyik a minél olcsóbb, kivitelben minél egyszerűbb tömeggyártás, a másik a minél magasabb műszaki színvonal, ugyanakkor többszörös ár. Ahogy minden másnak, az oldalfali split klímának is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előnye például, hogy gyorsan beszerelhető, rendkívül csendes, nagy ventillátor van benne, ami olyan hatékonyan keveri a levegőt, hogy 1-2 méteren túli távolságból már nem is érezhető a huzathatás. Ezenkívül a minőségi gyártók vonalának képviselői nagy hangsúlyt fektetnek a levegőszűrésre is. Hátránya, ami a legtöbb esetben problémát okoz, a kültéri egység elhelyezése. Ennek az utcai homlokzatra való felszerelése ugyanis engedélyköteles. További problémát okozhat az is, hogy a kültéri és beltéri egységek távolsága nem haladhatja meg az 5 métert, bár a minőségi készülékeknél ez 7,5, a legjobbak esetén 15-20 méter.

oldalfali split klíma

oldalfali split klíma

Kép forrás: www.shopmania.hu

További információk:

klimacoop.hu

arukereso.hu

alfa-klima.hu

webklima.hu

komfortklima.hu

gree-magyarorszag.hu

Mobil split klíma

A mobil split klímák a leghatékonyabb hűtőrendszerek. Felépítésükben hasonlóak az oldalfali split klímához: egy beltéri és egy kültéri részből állnak. Ez a két rész fixen van összekötött, néhány típus kivételével. A kültéri részt értelemszerűen a klimatizált helyiségen kívülre kell tenni, de ebben az esetben nem kell fixen falhoz rögzíteni. Mobil jellegéből adódik, hogy a készülék áthelyezhető egy másik helyiségből a másikba, mindenféle szakszervíz segítsége nélkül. A mobil split klíma hátránya, hogy hangosabb, mint a telepített klímaberendezés.

mobil split klíma

mobil split klíma

Kép forrás: mithogyanbiztosanne.blogspot.com

További információk:

mobilklima.lap.hu

mobilklimak.hu

argep.hu

huto-klima-szeged.hu

klimakereskedes.hu

Multi split klíma

Ennek a klímatípusnak tulajdonképpen az a lényege, hogy egy kültéri egységhez több beltérit kapcsolunk. Így energiát spórolhatunk meg, és nem kell a minden egyes helyiségben elhelyezett készülékhez egy kültéri egységet is üzemeltetni. Rendkívül hasznos megoldás ez  kedvező rendszerára miatt sportközpontok, szállodák, vagy akár ipari létesítmények esetében.

Multi split klíma

Multi split klíma

Kép forrás: klimaweb.com

További információk:

klima-online.hu

trendklima.com

komfortklima.hu

argep.hu

klimagyor.hu

klimacentrum.hu

Inverteres split klíma

Az inverteres split klímák rengeteg előnnyel bírnak régebbi társaikkal szemben. Hogy csak a legmeghatározóbbakat említsük:

 • A régi panellakások gyenge villamos-hálózata is képes a készülék kiszolgálására, mert itt nincs a szokásos 15-20 amperes indítási áramlökés. Ebből adódóan nincs szükség a lakás átkábelezésére vagy a folyton útban lévő hosszabbítók használatára.
 • A készülék mindig csak annyi energiát vesz fel, amennyi a felmelegedés leküzdéséhez kell, ezért rendkívül energiatakarékos.
 • Gyorsabban és hatékonyabban hűti le a felmelegedett helyiséget.
 • Mivel alacsonyabb terheléssel üzemel, mérséklődik a levegőkiszáradás-effektus(ami egyébként a klímák sajátossága), ezért előnyös a légzőszervi betegségben szenvedőknek.
 • Amint a hőmérséklet a beállítotthoz közelít, a készülék elkezdi csökkenteni a teljesítményét, így a hőmérséklet közel állandó értéken marad.
 • A folyamatosan alacsony teljesítményen való üzemelés kíméli a készülék mozgó-kopó alkatrészeit, így az élettartam hosszabb lesz.
inverteres split klíma

inverteres split klíma

Kép forrás: www.trendklima.com

További információk:

argep.hu

trendklima.com

Amit az inverteres klímáról tudni kell

arukereso.hu

klimabazar.hu

További hasznos linkek

Olcsó split klíma

olcsobbat.hu

expressz.hu

klima-olcson.hu

arukereso.hu

olcsobbklima.hu

Split klíma akció

webklima.hu

klimaweb.com

trendklima.com

expressz.hu

klimaoutlet.hu

Klímabeszerelés

Beszerelés olcsón-klima-rendszerek.hu

klimavaros.hu

Klímaszerelés országszerte

klimainfo.hu

klimatelepites.com

A klíma tisztítása

Split klíma árak

argep.hu

arukereso.hu

olcsobbat.hu

trendklima.com

klimafutar.hu

ORION split klíma

orionmarkabolt.hu

arukereso.hu

olcsobbat.hu

 

5 kérdés 5 válasz

 1. Mi az a legionella? → A klímakészülékek nem megfelelő tisztítása és fertőtlenítése különböző megbetegedésekhez vezethet. Ezeknek a betegségeknek az egyik forrása a legionella baktérium.
 2. Miért fontos az energiabesorolás klímáknál? → A klímakészülékeket 7 betűvel és 7 különböző színnel jelölik az energia-felhasználás miatt. A legjobb energiafelhasználása az A-val jelölt készülékeknek van, míg a legrosszabb a G-vel jelölteknek.
 3. Mi az EER tényező? → Energy Efficiency Ratio, vagyis a klímaberendezések energiahatékonyságának jelölése hűtési módban.
 4. Mi a COP tényező? → Coefficient Of Performance, vagyis a klímaberendezések energiahatékonysága fűtési üzemmódban.
 5. Milyen szempontok alapján érdemes klímát vásárolni? → Hűtőteljesítmény, gazdaságosság, szűrők, kivitelezhetőség.

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

KIA

Pszichiáter

Wien

Ajtó

Cat Patrick

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Mivel itt létezem ebben a világban, így abban hiszek, hogy valamilyen formában, alakban mindig is létezni fogok; és annak ellenére, hogy az emberi élet számos kényelmetlenséggel jár, mégsem emelek kifogást az ellen, hogy új kiadásban jelenjek meg, mindazonáltal reménykedem abban, hogy a legutóbbi kiadás 'sajtóhibáit' sikerül kijavítani. "

Benjamin Franklin

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.