Sör

A sör árpa és/vagy búzamalátából, vízzel cefrézett, sörélesztővel erjesztett, komlóval ízesített szénsavdús ital.

Tartalomjegyzék:

A sör összetétele
A sör minősége:
A sörgyártás folyamata:
Malátakészítés
Sörfőzés:
Sörök csoportosítása:
Magyarországon forgalmazott sörök:
Házi sör készítése

A sör összetétele

Egy kémiailag vizes oldatnak tekinthető termék, melynek kialakításában számos vegyület vesz részt. Ezek közül néhány viszonylag nagy mennyiségben, nagyobb részük azonban csak elenyésző arányban található meg.

A fogyasztásra kész sör átlagos összetétele:

– Víz (90-92 %)

– Etil-alkohol (3,6-5,6 %)

– Szén-dioxid (0,35-0,45 %)

– Extrakt (4-5 %)

A kémiai összetételét nézve a legfontosabb alkotórészek közé az extrakt tartalom (vonadékanyag, vízben oldható, nem illékony alkotórészek összessége, amelyek bepárláskor visszamaradnak), az etil alkohol és a szén-dioxid sorolható.

 

A sör minősége

A minőségét, kereskedelmi értékét, tápértékét a sörlé erjedés előtti, vagyis eredeti extrakt tartalma határozza meg. A sörextrakt legnagyobb részét, kb 80%-át a szénhidrátokból származó bomlástermékek, elsősorban a dextrinek és a malátacukor alkotja.

 

A sörgyártás folyamata:

Őrlés cefrézés (www.sorlexikon.hu)

Őrlés cefrézés (www.sorlexikon.hu)

Az alapanyagok legfontosabb alapanyaga az árpamaláta, mely magas keményítőtartalmú, jó csírázóképességű – kétsoros tavaszi árpából – ,a sörárpából készül, áztatás, csíráztatás és aszalás útján. A másik felhasznált alapanyag a víz, amelynek kémiai összetétele és biológiai tisztasága a sörfőzésnél különösen fontos követelmény. A jellegét, viszonylag sószegény, ún. lágy víz befolyásolja a legkedvezőbben. Felhasználják még a komlót, amit a sör fűszerének is neveznek, és amely tulajdonképpen a komlónövény meg nem termékenyült, toboz alakú, női ivarú, szárított virága, továbbá a fenékerjesztésű sörélesztőt. A gyártás során a maláta részleges helyettesítésére pótanyagokat, így kukoricadarát, törmelék rizst és kölest is alkalmaznak csíráztatás nélkül. A sörgyártás technológiai folyamatokat tekintve kér egymástól jól elkülöníthető alapműveletre tagolódik. a malátakészítésre és a sör előállítására.

Sörfőzés

Sörfőzés

Malátakészítés

A sörárpa elsődleges feldolgozása. Tulajdonképpen a sörárpa elsődleges feldolgozása, az árpaszemeket áztatják, majd csíráztatják. Csíráztatáskor a magvak megduzzadnak, szerkezetük fellazul, fokozódik az anyagcseréjük, és megkezdődik a szénhidrát és fehérje bontó, valamint egyéb enzimek aktiválódása. A kicsírázott árpát, a zöldmalátát aszalják. Majd csírátlanítják és felhasználásig száraz, szellős helyen tárolják.

 

Sörfőzés

A folyamat a maláta megőrlésével, majd vízzel történő főzésével, a cefrézésével kezdődik. Ekkor a maláta vízben oldható anyagai a sörlébe kerülnek. A cefrézés legfontosabb folyamata a keményítőbontás. A keményítő melegítés hatására vizet vesz fel, megduzzad, majd elcsirízesedik és elfolyósodik, végül enzimes úton következik be a kémiai átalakulás, a lebomlás. A kapott sörlevet ezután szűrik, majd a komló hozzáadásával felforralják.
A komlófőzés célja: a sörlé besűrítése a kívánt töménységre, az enzimek elpusztítása, a sörlé erjesztés előtti csírátlanítása és nem utolsó sorban a növény hatóanyagainak kioldásával jellegzetes színű és ízű anyagok kialakítása. A komlózott, forró levet ismételten szűrik, hűtik, majd erjesztik majd az erjesztés után alakul át sörré. A főerjedés alacsony hőmérsékleten, pincékben általában 6-14 nap alatt zajlik le. Az utóerjedés más néven az ászokolás, a főerjedésnél lényegesebb alacsonyabb hőmérsékleten, 0-1,5 Celsius-fokon zárt tartályokban megy végbe. Lassú, 1-5 hónapig tartó utóerjedés és érlelés során az ászokpincében a nyers sör további változásokon megy át, teljesen letisztul, telítődik szén-dioxiddal, kialakul jellegzetes íze, illata és zamata, kellemesen üdítő hatásúvá válik. Az utóerjedés befejeztével a megszűrt kristálytiszta sört hordókba vagy palackokba fejtik.

folyekonykenyer.weebly.com

hu.wikipedia.org

sorlexikon.hu

Sörök csoportosítása:

– Színük szerint lehetnek világos és barna sörök.

– Eredeti extrakttartalmuk alapján lehetnek kommersz és minőségi sörök.

– Eltarthatósági idejük alapján lehetnek pasztőrözött, illetve pasztőrözés nélküli sörök.

– Töltés szerint lehetnek palackozott és hordós sörök.

A világ vezető söripari cégei

Anheuser-Busch (USA)
Heineken (Hollandia)
InBev (Belgium)
SAB Miller (Dél-Afrika)
Brasseries Kronenbourg (Franciaország)
MolsonCoors (Kanada-USA)

Magyarországon forgalmazott sörök:

Borsodi Sörgyár Zrt:

Borsodi logó (www.trademagazin.hu)
Borsodi Világos, Borsodi Bivaly, Borsodi Póló, Borostyán, Stella Artois, Leffe, Beck’s, Staropramen, Löwenbräu, Löwenweisse, Belle-Vue, Hoegaarden, Spaten
Soproni
Heineken Hungária Sörgyárak Zrt:
Soproni, Soproni 1895, Soproni Fekete Démon, Soproni Szűz, Soproni Szőke Ciklon, Talléros, Arany Hordó, Soproni Kinizsi, Sárkány Sör, Heineken, Gösser, Gösser Ice, Amste, Amstel Bock, Amstel Pulse, Kaiser, Kaiser Dark, Zlaty Bazant, Steffl Bier, Schlossgold, Buckler
Dreher Sörgyárak Zrt:
Dreher Classic, Dreher Bak, Dreher Alkoholmentes, Arany Ászok, Arany Ászok Alkoholmentes, Kanizsai Világos, Kőbányai Sör, Balatoni Világos, Pilsner Urquell, Miller, Kozel, Hofbräu Premium Lager, Hofbräu Weissbier
Pécsi Sörfőzde Zrt:
Szalon Világos, Szalon Barna, Szalon Búza, Szalon Alkoholmentes, Három Királyok, Paulaner, Schneider Weisse, Radler, Gold Fassl ,Null Koma Josef, Ottakringer, Mühlentor
Ilzer Sörgyár Rt:
Ilzer Superior, Ilzer Búzasör Szűrt, Ilzer Búzasör Szűretlen, Ilzer Alkoholmentes, Export Hell-Kristall, Ilzer Diet, Ilzer Barna, Ilzer Rozs Szűretlen.

Házi sör készítése

Hozzávalók:
1 dkg komló
10 dkg darált árpakávé
10 dkg kristálycukor
1/2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos vízzel, mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
A komlót és az árpakávét 6 liter vízben forrástól számítva 2 órát takarékon főzzük.
Benedvesített tüllön rászűrjük a cukorra. Párszor megkeverjük, és ha elolvadt a cukor hozzáadjuk az élesztőt.
Üvegekbe töltjük, 2-3 napig meleg helyen tartjuk. Azüvegeket ne töltsük színültig tele és sűrűn nyitogassuk.
Lehűtve nagyon finom, üdítő italunk lesz.

tutireceptek.hu

olaszsped.com

 

5 kérdés – 5 válasz

1. – Mi a fogyasztásra kész sör átlagos összetétele?
– Víz, Etil-alkohol, Szén-dioxid, Extrakt.
2. – Mi határozza meg a minőségét?
– A minőségét, kereskedelmi értékét, tápértékét a sörlé erjedés előtti, vagyis eredeti extrakt tartalma határozza meg.
3. – Mi a legfontosabb alapanyag?
– Az árpamaláta.
4. – Mi a malátakészítés?
– A sörárpa elsődleges feldolgozása.
5. – Miképpen kezdődik a sörfőzés?
– A maláta megőrlésével, majd vízzel történő főzésével, a cefrézésével kezdődik.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Lepke

Csavar

CBA

Fradi

Labdarúgás

 

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.