Kézipoggyász

A kézipoggyász az utasnál lévő, megszabott méretű és súlyú poggyász, mely általában díjtalanul szállítható.

Tartalomjegyzék:

Szabályozások
Mit tegyünk bele?
Mit tilos a fedélzetre vinni?
Vásárlás

Kézipoggyász szabályozások

 

Megfelelő méretű kézipoggyász

Megfelelő méretű kézipoggyász

A fedélzetre általában személyenként engedélyezett egy, adott méretű és súlyú kézipoggyász vihető fel, az általánosan elfogadott méret 115 cm (hosszúságának, szélességének és magasságának összértéke, pl. 55x40x20 cm), a súly pedig nem haladhatja meg a 10 kg-ot, de mindez légitársaságonként változhat.

A jegykezelő dönti el, hogy mely poggyász minősül kézipoggyásznak, s amennyiben a csomagot úgy ítéli meg, hogy túl nagy vagy túl súlyos, akkor feladott poggyászként kell szállítani.

Kézipoggyász szabályzatok:

Wizz Air

Ryanair

EasyJet

GermanWings

Jet2

 

Mit tegyünk a kézipoggyászba?

 

A folyadékok megfelelő szállítása

A folyadékok megfelelő szállítása

Folyadékot vihetünk magunkkal, ám a nemzetközi szabályoknak megfelelően csak kis mennyiségben és különleges csomagolásban. Nem csak az italokra, hanem többek között parfümökre, fogkrémekre, borotvahabra, rúzsra is kiterjed a rendelkezés, erre érdemes figyelni. Kivételt képeznek a gyógyszerek (erről orvosi igazolást kell bemutatnunk) és a tápszerek.

A folyadékokat egyenként legfeljebb 100 ml-es (a nagyobb mennyiségű folyadékot elveszik és megsemmisítik) tárolóedényben szállíthatjuk, melyeket átlátszó, újrazárható és maximum 1 literes űrtartalmú műanyag zacskóba kell tenni. Egy személy csak egy darab zacskót vihet magával.

A kézipoggyászba olyan dolgokat tegyünk, melyekre az utazás és az azt követő 24-36 óra során szükségünk lehet, például papír zsebkendőre, egy jó könyvre, gyógyszerekre, a legfontosabb tisztálkodó szerekre, melegebb/lengébb ruházatra, esetleg füldugóra, szemtakaróra. Továbbá legyenek nálunk okmányaink, értékeink (pl. pénz, lakáskulcs, ékszer), törékeny tárgyaink (pl. szemüveg, napszemüveg).

A laptopot, fényképezőgépet, kézitáskát, aktatáskát, szuveníreket, stb. kötelező a kézipoggyász részeként felvinni a gépre.

Sokan igyekeznek a kézipoggyászba gyömöszölni mindent, ami az utazáshoz kell, ezzel elkerülvén a feladott poggyász díját. Ehhez nyújt segítséget az alábbi videó:

 

Mit tilos a fedélzetre vinni?

 

A csomagok ellenőrzése

A csomagok ellenőrzése

Nem vihetünk fel olyan tárgyakat a fedélzetre, melyek veszélyesek, vagy azok lehetnek.

Így tilos fegyvert, lőfegyvert, azok utánzatait (játék fegyver), kábító, sokkoló eszközöket, szúró-és vágófegyvereket, hegyes tárgyakat (pl. manikűrkészlet, olló, bicska) csomagolni. Nem vihetünk magunkkal továbbá olyan tompa eszközöket, melyek sérülést okozhatnak (pl. botok, ütők), a robbanó- és gyúlékony anyagok is tiltólistán vannak, ahogyan a vegyi és toxikus anyagok is.

Tiltott tárgyak listája

 

A tranzit területén vásárolt termékek szabadon felvihetők, ugyanis ezek már átestek biztonsági ellenőrzésen, szükség esetén becsomagolják és lepecsételik őket (24 órán keresztül érvényes).

Kézipoggyász vásárlás

 

A legjobb, ha a kézipoggyász valamilyen könnyű, puha anyagból készül, így kevesebbet nyom – tehát többet pakolhatunk bele. Viszont a legnagyobb választék a kemény fedeles típusokból van, ezeknek pedig az az előnyük, hogy strapabíróbbak.

Kemény legyen, de kicsi: ilyen a jó kézipoggyász

 

Vásárlás az interneten:

nettaska.hu

olcso.hu

argep.hu

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a kézipoggyász?
V: Az utasnál lévő, megszabott méretű és súlyú poggyász, mely díjtalanul szállítható.

K: Mennyi általánosan elfogadott mérete és súlya?
V: Az általánosan elfogadott méret 115 cm (hosszúságának, szélességének és magasságának összértéke, pl. 55x40x20 cm), a súly pedig nem haladhatja meg a 10 kg-ot.

K: Hogyan kell a repülőn a folyadékokat szállítani?
V: A folyadékokat egyenként legfeljebb 100 ml-es tárolóedényben szállíthatjuk, melyeket átlátszó, újrazárható és maximum 1 literes űrtartalmú műanyag zacskóba kell tenni.

K: Miket nem vihetünk fel a fedélzetre?
V: Nem vihetünk fel olyan tárgyakat, melyek veszélyesek, vagy azok lehetnek.

K: A tranzit területén vásárolt cikkeket magammal vihetem a fedélzetre?
V: Igen, ugyanis ezek már átestek biztonsági ellenőrzésen, szükség esetén becsomagolják és lepecsételik őket.

Forrás: Magyar Értelmező Kéziszótár, divany.hubud.huryanair.comtravellina.huuzletiut.hu

Képek: lifehacker.comgregorys.itseatmaestro.comjapantoday.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Krasznahorka

Magellán

Kocsonyafesztivál

Lóhere

Integráció

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.