Olaszország

Hivatalosan Olasz Köztársaság, olaszul Itália, de hívják az olasz csizmának is. Hivatalos nyelve az olasz, pénzneme az euró.

Tartalomjegyzék:
Történelme
Földrajza
Időjárása
Lakossága
Tartományai
Gazdasága
Himnusza
Művészete
Nevezetességei
Szállások
Időjárás előrejelzés
Autópályadíjak
5 kérdés – 5 válasz

Olaszország:

Olaszország zaszlo

Hivatalosan Olasz Köztársaság, olaszul Itália, de hívják az olasz csizmának is. Hivatalos nyelve az olasz, pénzneme az euró. Köztársasági elnöke Giorgio Napolitani, miniszterelnöke Enrico Letta.

Befolyásos európai kultúra otthona volt (görögök, etruszkok, rómaiak). Fővárosa Róma, mely történelmi világváros, a katolikus egyház és az ókori Róma bölcsője. A középkorban népvándorlásokat és inváziókat szenvedett a kelták, germánok, normannok, szaracénok és frankok által. A XIX. század vége felé több hercegség és köztársaság egyesítéséből megszületett Itália. Ezeknek a városállamok részvételével háborúk dúltak, a monarchia és a két világháború között számos konfliktuson ment keresztül Olaszország, míg megalakult a mai Olasz Köztársaság.

Történelme:

Területe már az i.e. 1. évezredben lakott volt az etruszkok és a görög telepesek által. Rómát is az etruszkok alapították i.e. 753-ban, mely i.e. 509-ig királyság, majd köztársaság és császárság lett. A császárság korában folyamatosan nőtt a Római Birodalom, de i.sz. 395-ben Keletrómai és Nyugatrómai Birodalomra szakadt szét. Az utóbbit 476-ban a germánok meghódították.

A középkorban fejedelemségre bomlott Itália, később városállamok alakultak ki. Már a francia királyok is versengtek a területért. Ekkor terjesztette ki világi hatalmát a pápa is, és ekkor lett nagyhatalom Velence. A XVI. században Velence hanyatlásakor két nagyobb hatalom alakult ki a félszigeten: Toszkán Hercegség, Egyházi Állam. Napóleon 1815-ig az egész félszigetet uralta, bukása után az osztrákok szerezték meg a Velencei Köztársaság és Lombardia területét. Az olasz nép számára az egységesítés volt a cél, de ez sem a Habsburg Monarchiának, sem a pápaságnak nem tetszett. Ezekben a harcokban döntő szerepe volt Garibaldinak , aki felszabadította a félszigetet az osztrákok és a franciák uralma alól.

1861-ben alakult meg az egységes Olaszország, amit II. Viktor Emánuel  uralt. Velence csak később, 1866-ban csatlakozott az államhoz. 1870-ben megdöntötték a pápák hatalmát, elfoglalták Rómát, és ekkor vonult a pápa a Vatikán területére. 1929-ben az olasz állam elismerte az Egyházi Állam függetlenségét.

Az I. világháborúban a megkötött szövetséget megszegve Itália az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország ellen lépett be.

1919-ben megkapta Dél-Tirolt és az Isztriai-félszigetet. Mussolini 1922-ben fasiszta jellegű államot alapított.

Olaszország a II. világháborúba 1940-ben lépett be. 1943-ban a szövetségesek Szicília felől kezdték meg előrenyomulásukat. A háború után az olasz népválasztás keretein belül döntöttek a köztársasági államformáról. A párizsi békeszerződés értelmében Itália elveszítette az Adriai-tenger keleti partján lévő kisebb területek és Isztriát.

Földrajza:

Dél-európai független ország. A Pó folyó völgye, az Appennini-félsziget és a Földközi-tenger fogja közre a két legnagyobb szigetet: Szicíliát és Szardíniát Szardíniát.

Olaszországgal szomszédos országok Franciaország, Svájc, Ausztria, Szlovénia. Az Adriai-tenger, a Jón-tenger, a Földközi-tenger, a Tirrén-tenger valamint a Ligur-tenger határolja Itáliát. Két enklávéja van: San Marino és a Vatikán. Az exklávéja pedig a svájci Campione d’Italia. A nagy szigeteken kívül (Szardínia, Szicília, Elba szigete) még 70 kisebb sziget tartozik.

Olaszország felszínének nagy része hegyvidék. Az ország területének felén hegyek, három tizede dombvidék és csak két tizede síkság.  Az Alpok ív alakban bástyázza az északi részt, az Appenninek pedig a félsziget vázát, mely folytatódik még Szicíliában is. Szardínia hegységei teljesen függetlenek az Alpoktól és az Appenninektől is.

A síkságok közül legfontosabb a Pó-síkság, mely Alpok és az Appenninek között helyezkedik el.

Területe 301230 km2. Három nagyobb tájra osztható:

– az Alpok : Nyugati-Alpok és Keleti-Alpok;

Pó-alföld;

– az Appeninnek.

Működő vulkánjai közül a legismertebbek az Etna és a Vezúv, kevésbé ismert a Stromboli és a Vulcano.

Számos, viszonylag rövid folyója van Olaszországnak. Közülük a leghosszabb a Pó és az Adige, az Appennini-félszigeté pedig az Arno és a Tevere.

Legnagyobb tavai a Garda-tó, Comói-tó, Lago Maggiore.

Olaszorszag-terkep

Időjárása:

A mérsékelt égövön fekszik, de egyes helyek éghajlata nagy eltérést mutat, ugyanígy a csapadékeloszlás is. Északról dél felé haladva hegyvidéki éghajlat, a Pó vidéke szárazföldi klíma, a közép- és dél olaszországi klímában az óceáni és a szubtrópusi érvényesül. A szigeteken határozottan mediterrán jellegű az éghajlat.

Lakossága:

Itália sűrűn lakott ország. Több mint 60 millió lakosával Az EU negyedik és a világ 22. legnépesebb országa. A népességnövekedés a bevándorlásnak és a növekvő élethossznak köszönhető.

A 10 legnépesebb olasz város:

Róma

Roma

Milánó

Milano

Nápoly

Napoly

Torinó

Torino

Palermo

Palermo

Genova

Genova

Bologna

Bologna

Firenze

Firenze

Bari

Bari

Catania

CATANIA 17/03/2009:  Uno scorcio del  porto di Catania dominata dall'Etna

Tartományai:

Olaszorszag tartomanyai

Gazdasága:

A gyorsan fejlődő országok közé tartozik és a Föld egyik legfejlettebb országa. Az emberi fejlettségi index (HDI) szerint a 18. A világ 8. legnagyobb nemzetgazdasága.

A NATO, az Európai Unió alapítója, a G8 tagja és az ENSZ biztonsági tanácsának nem állandó tagja.

Kétkamarás parlamenttel rendelkezi, melynek felsőháza a szenátus, alsóháza a képviselőház. Országgyűlési választásokat 5 évente tartanak.

Fő gazdasági ága az

– idegenforgalom (a világ 5. leglátogatottabb országa);

– a háztartási gépek gyártása (Zanussi, Indesit);

– a vegyipar;

– a divatipar (Benetton, Giorgio Armani, Prada, Dolce & Gabbana, Gucci), az élelmiszeripar (kávé, édességek, tészták, sajtok, olajok, borok);

– járműgyártás (Fiat, Ferrari, Alfa Romeo, Lamborghini, Lanchia, Maserati);

– motor- és robogógyártás (Aprilia, Ducati, Piaggio).

Olaszország himnusza:

Művészete:

Az ókortól kezdve az Appennini-félsziget hazája volt a művészeteknek. A római, a bizánci és az ókeresztény művészetekből fejlődött ki a szűkebb értelemben vett olasz művészet.

Egyedülálló régészeti, történelmi, irodalmi örökséggel rendelkezik, a középkori humanizmus és a reneszánsz bölcsője.

Építészet:

A bizánci kultúrából merítve kialakult a román stílus, mely az északi területeken templomépítészetben ölt alakot. Délen a bizánci és arab hatás befolyásolja az építészetet.

A gótikában vegyülnek a késő román és a korai reneszánsz elemek.

A XVI. század elejétől bontakozik ki a reneszánsz, amelynek Firenze az építészeti középpontja.

A barokk építészet központja Róma lett. A XIX. században Itália elveszítette a művészetek vezető szerepét.

Képviselői: Filippo Brunelleschi, Lombardo család, Donato Bramante, Michelangelo Buonarroti, Andrea Palladio, Giacomo della Porta, Giovanni Lorenzo Bernini, Fracesco Borromini, Carlo Maderno, Domenico Fontana.

 Festészet:

A szobrászattal egyidejűleg kezdett kifejlődni, eleinte merev és élettelen volt, majd a Bizáncból jött művészek már kicsi életet vittek a munkáikba. A XV. században fordulatot vett a festészet. A festőanyag lágyabb lett, mely az egyöntetűbb ábrázolást segítette. Törekedtek a valósághű ábrázolásra. Ebben az időben kezdték tanulmányozni az emberi testet, az anatómiát.

A XVI. században több olyan mester jelent meg, akik korszakalkotókká váltak, a reneszánsz mesterei:

Leonardo da Vinci;

Michelangelo;

Raffaello;

Correggio;

Giorgione;

Tiziano.

A XVI. századtól hanyatlásnak indult a festészet, csak a velencei iskola tartotta a színvonalat, képviselői: Tintoretto, Paolo Veronese, Jacopo Bassano. Naturalisták jeles mestere Amerighi da Coravaggio, Tiepolo. A XVIII. századból csak Pompeo Batoni emelkedett ki.

Szobrászat:

A VI századi szobrászat hanyatlott, a XI. század elején merev és élettelen volt. Az igazi, élethű szobrászat a XIII. század közepén kezdődik Niccolo Pisano és fia Giovanni Pisano műveivel.

A természet utánzása jelenik meg a XV. századi toscanai szobrászatban.

Kezdetben a templomok és a síremlékek díszítésében merült ki a szobrászat, de később felhasználtak a mitológiai és a történelmi elemeket is. A kor legjelesebb művészei Alfonso Lombardi és Antonio Begarelli volt. A XVI. század végi jelentős mester Giovanni da Bologna, a XVII. században megjelent erősebb hatást képviselte Alessandro Algardi, Giovanni Lorenzo Bernini, Stefano Maderno, Lorenzo Bartolini.

Irodalom:

Itália irodalmi nyelve a XVI. századig a latin volt, de a városállamok létrejötte hozzájárult az olasz nyelvű irodalom fejlődéséhez. Nagy alakjai Assisi Szent Ferenc  és Jacopone da Todi. Az olasz irodalom világszintűvé emelése egybeforr Dante, Bocaccio és Petrarca nevével.

A XVI. század kimagasló alakjai Ludvico Ariosto és Torquato Tasso, a XVIII. században Carlo Goldoni. A XIX. és XX. században Alberto Moravia, Filippo Tommaso Marinetti, Guseppe Ungarett és Umberto Eco a legjelentősebb.

Zene:

Opera terén nyújtott magas teljesítményt Olaszország. Híres zeneszerzők: Antonio Vivaldi, Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi. A műfaj előadói közül meg kell említeni Luciano Pavarottit és Andrea Bocellit.

A XX. század közepétől Európa szerte népszerű volt Adriano Celentano, Gianni Morandi, Rita Pavone.

Filmművészet:

Olaszország egyik jelentős filmirányzata a verizmus. A II. világháború után pedig nagy hatást gyakorolt egész Európára a neoralizmus, melynek nagy rendezői Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini és Michelangelo Antonioni.

Olasz filmcsillagok közül kiemelkedik Sophia Loren és Gina Lollobrigida, Marcello Mastroianni, Giuseppe Tornatore, Roberto Benigni

Gasztronómia:

Az egyik legismertebb, legnépszerűbb az olasz konyha a világban. Mediterrán nyarat, napfényt, jó kedvet idéző ízei miatt olyan kedvelt. Nem kíván bonyolult főzési technikákat, de nélkülözhetetlen az olívaolaj, a só, a fekete bors, bazsalikom, rozmaring, parmezán sajt. Ízvilága változatos. Közkedvelt olasz ételek közé tartozik a pizza, a spagetti és makaróni változatai, rizottó, pestok.

Olaszország nevezetességei:
20 kihagyhatatlan látnivaló Olaszországban
Látnivalók
Olasz városok
Nevezetességek
Minden az országról
Átfogóan

TOP 10 látnivaló:

Szállás:
Olaszapartman.lap.hu
Booking.com
Nemcsakszallas.hu
Olaszutazasiiroda.hu
Limba.com
Agoda.com
Lagrotta.hu
Ibusz.hu
Holiday-home.org
Casamundo.hu
Novasol.hu

Időjárás előrejelzés:
Meteoprog.hu – Italy
Nyugatmet.hu
Koponyeg.hu – Olasz

Autópályadíjak:
Díjak

Forrás: wikipedia.hu, europa.eu, Itália útikönyv

Képek forrása: Térkép, Tartományok, Google.hu, Wikipedia.hu.

Videó forrása: youtube.com.

5 kérdés – 5 válasz:

1. Hogy hívják még Olaszországot? Válasz: Itália, olasz csizma.

2. Mi a pénzneme? Válasz: euró.

3. Mely országokkal szomszédos? Válasz: Franciaország, Svájc, Ausztria, Szlovénia.

4. Melyek Olaszország enklávéi? Válasz: A Vatikán és San Marino.

5. Kik az olasz reneszánsz festészet nagy mesterei? Válasz: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raffaello, Correggio, Giorgione, Tiziano.

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Akkumulátor

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.