Kocsonyafesztivál

A Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál egy látogatottságában és elismertségében is kiemelkedő országos rendezvény. Az idei Kocsonyafesztivált március 7-8-9-én rendezik meg.

Tartalomjegyzék:

Miskolc és a kocsonya
Története
Helyszínek
Elismerések

Miskolc és a kocsonya

 

Miskolci kocsonyák

Miskolci kocsonyák

A kocsonya szinte már a kezdetektől fogva a miskolciak egyik nagy kedvence volt, melyet vendéglőkben, vásárokon, kocsmákban egyaránt felszolgáltak.

Bizonyára többen találkoztak már a „Pislog, mint a miskolci kocsonya” vagy a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka” közmondásokkal.

Valóban pislogott a kocsonyában a béka? Nos, a legenda szerint a XIX. században egy borospincébe raktak egy kocsonyát dermedni, melybe aztán beleugrott egy béka, s belefagyott. A pincér ezt nem vette észre, és így tálalta fel az ételt, mire a vendég döbbenten, de humorosan vette tudomásul, hogy egy béka néz rá a sertésköröm mellől.

E kis történet elterjedésében nem csak a szájhagyomány játszott szerepet – a két világháború között rengeteg tárgy, képeslap vitte hírül.

 

A Kocsonyafesztivál története

 

Kocsonyafesztivál nyitófelvonulás

Kocsonyafesztivál nyitófelvonulás

1999-ben indult a Vendégségben Miskolcon elnevezésű programsorozat, melynek egyik kiemelkedő rendezvénye volt a Miskolci Tél – Kocsonyafesztivál. Ötletgazdája a város alpolgármestere, Fedor Vilmos és felesége, Rózsa Edit volt. A program célja az észak-magyarországi régió, azon belül is Miskolc és térsége népszerűsítése volt. A fesztivál közvetve jelentősen hozzájárult ahhoz is, hogy Miskolc az Európa Kulturális Fővárosa 2010 egyik esélyese lett.

A Kocsonyafesztivál olyannyira elnyerte a látogatók tetszését, hogy mára egy önálló országos eseménnyé nőtte ki magát, mely látogatottságában és elismertségében is kiemelkedő.

2001-ben rendezték meg az első Miskolci Kocsonyabált a Vendégségben Miskolcon program éves zárásaként.

2002-ben a bál társrendezvénye volt az első Miskolci Kocsonyaünnep, a bálon Kocsonya nevű családok vettek részt az ország minden tájáról.

2003-ban a Kocsonyafesztivált Kocsonyagálával bővítették ki, a résztvevők ún. kocsonya tallérokat kaptak, melyeket aztán egy tál kocsonyára válthattak be.

A rendezvény hivatalos neve 2004-től vált Miskolci tél – Kocsonyafesztivállá. Ekkor a látogatók megválasztották Miskolc legszebb kocsonyáját.

2005-ben megalkották a KORTY nevű italt, mely tokaji bor és sör keveréke, a Kocsonyafesztivál hivatalos itala. A fesztivál nagy látványossága egy 8 tonna jégből készült piramis volt, mely egyedülálló volt az országban. De volt ezen kívül Kocsonyádé sportvetélkedő, Kocsonya műlesikló verseny, és Kocsonya-jégfal is.

A 2006-os fesztivál egyik különleges programja volt a BelvároSi-show: Richard Schabl és Suzana Smirkakova mutatták be tudásukat egy kialakított sísáncon.

2007-ben a nyitóparádén Brecus Anonymus hullt az égből, méghozzá több ezer. Ebben az évben egy magyar rekord is született: Mátyás Rudolf világbajnok mesterszakács elkészítette a legnagyobb kocsonyát (1,7 méter átmérőjű, 120 kg, 500 személynek elegendő).

2008-ban a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a környezetvédelemre, a fesztivál vendége volt a Bükki Nemzeti Park és Tiszacsege. Voltak jégből faragott békák, kincskeresés, Kocsonya Casino, Kocsonya Jósda, Női Szalon és Szivar Szoba is.

2009-ben olyan programok várták a látogatókat, mint a Tépd a húrokat! (léggitár banzáj), Tánchétvége Miskolcon (24 órás non-stop táncimprovizáció), fellépett a Budapest Klezmer Band, és Geszti Péter is tiszteletét tette a rendezvényen egy háromméteres faló kíséretében.

2010-ben sem adták alább a színvonalat a szervezők: Nyilvános főpróba a szimfonikusoknál, Club Miskolc – Foci a Kandia közben (találkozás az Aranycsapat tagjaival, DVTK-kiállítás), Tánchétvége Miskolcon, Időutazás a Kocsonyafesztiválon, Pincérfutóverseny.

A Kocsonyafesztivál kabalaállata

A Kocsonyafesztivál kabalaállata

2011-ben is olyan remek programokat szerveztek, mint az „Acélos” programok a Kocsonyafesztiválon – Gyártúra, A Vizsolyi Biblia nyomdája a Kocsonyafesztiválon, Mohács Térségi ÁMK gyermekcsoportjának Busójárás című műsora.

2012-ben már élményvonat is indult a fesztiválra Budapestről, a Kocsonya Expressz.

A 2013-as Kocsonyafesztivál teljes programja

A fesztivál elsődleges célja, hogy a vendégek télen is a városba látogassanak, s egy gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközponttal ismerkedjenek meg.

Kabalaállatuk a Brecus Anonymus.

FEDOR VILMOS – RÓZSA EDIT: VENDÉGSÉGBEN MISKOLCON

Kocsonyafesztivál helyszínek

 

Kocsonyafesztivál

Kocsonyafesztivál

 

A szabadtéri fesztivál főbb helyszínei

Városháza, Városház tér, Szent István tér, Erzsébet fürdő mögötti parkoló, Erzsébet tér, Uitz és Kálvin János utcák, Papszer, Művészetek Háza, Európa tér, Szinva terasz.

Színpadok

Kassa-Miskolc színpad (MŰHA), BESTILLO Pálinka színpad (Erzsébet fürdő mögött), Lelkibéke (Városháza, Megyeháza előtti terület), Bála színpad (Toronyalja, Meggyesalja utcák), Vajtó Laci élmény színpada (Erzsébet tér), Helynekem (Széchenyi u. 36.).

További helyszínek

Avasi boros pincék, Avasi Kilátó, Csizmadia köz, Európa tér, Fapados Bisztró és Promenade Panzió díszterme, Géniusz Könyváruház, Herman Ottó Múzeum,  HOLDAM udvar, Jégcsarnok, Kemény Dénes Uszoda, Kohászati Múzeum,  LIBRI Könyvesbolt, Lévay József Református Gimnázium És Diákotthon, Miskolci Galéria, Megyebíró Étterem, Miskolci Nemzeti Színház, Szent István tér mögötti parkoló, Széchenyi u. 6., SZIKRA Alapítvány – Önkéntes centrum, ZIP’s Brewhouse.

A Kocsonyafesztivál helyszínei térképen megjelölve

Kocsonyafesztivál elismerések

 

A Kocsonyafesztivált szervező Több, mint legenda Alapítvány 2010. február 9-én Észak-magyarországi Regionális Idegenforgalmi Bizottság Nívódíjat kapott.

A Kocsonyafesztivál 2010-ben a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési programtól kiváló minősítést kapott.

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a Kocsonyafesztivál az ország hat legismertebb fesztiválja közé tartozik.

 

Kapcsolódó linkek:

A Kocsonyafesztivál hivatalos honlapja

Kocsonyafesztivál a Facebook-on

Kocsonyafesztivál hírek

Kocsonyafesztivál hasznos információk (információs pontok, közlekedés, parkolás)

Kocsonya receptek

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mikor indult a Vendégségben Miskolcon elnevezésű programsorozat?
V: 1999-ben.

K: Mi volt a program célja?
V: Az Észak-magyarországi régió, azon belül is Miskolc és térsége népszerűsítése.

K: Mi 2004 óta a fesztivál hivatalos neve?
V: Miskolci tél – Kocsonyafesztivál.

K: Mi a fesztivál elsődleges célja?
V: Hogy a vendégek télen is a városba látogassanak, s egy gasztronómiai, kulturális és turisztikai értékekben gazdag régióközponttal ismerkedjenek meg.

K: Mi a fesztivál kabalaállata?
V: A Brecus Anonymus.

 

Forrás: kocsonyafesztival.huwikipedia.org

Képek: last.fmzetapress.huboon.hufacebook.comkocsonyafesztival.hu

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Lóhere

Integráció

Esettanulmány

Magiszter

MME

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.