MSN

Az egyik legnépszerűbb azonnali üzenetküldési szolgáltatás az 1999-ben megjelent ingyenes MSN Messenger, későbbi nevén Windows Live Messenger volt. Helyét mára a Skype vette át.

 

Tartalomjegyzék:

Jellemzői
Fiók
Verziók
Kiegészítők
Skype

 

 

MSN jellemzői

 

 

Az MSN felülete

Az MSN felülete

Az MSN-t a Windows fejlesztette ki, 2005-től a Windows Live programcsomag része volt.

Az alábbi rendszereken futott: Windows 98, Windows 2000, Windows Millennium,

Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows CE, Windows Phone, Windows Mobile, Android OS, Symbian OS, BlackBerry OS, Zune HD, Xbox 360.

 

Fő profilja az azonnali üzenetküldés volt akár szöveges, szóbeli vagy videobeszélgetés formában.

E emellett számos más funkcióval is rendelkezett, például beszélgetőpartnerünkkel különböző játékokat (aknakereső, dáma) játszhattunk, fájlokat küldhettünk egymásnak, vagy megoszthattuk az éppen hallgatott zene adatait.

A beépített fényképnézegetőn keresztül megtekinthettük a Facebook-ra feltöltött képeket, hozzájuk szólhattunk, személyeket jelölhettünk meg rajtuk, de a Windows Live-on keresztül nem csak a legnagyobb közösségi portál, hanem például a Myspace, a LinkedIN szolgáltatásaihoz is csatlakozhattunk.

 

A legjobb az volt az egészben, hogy egyszerre több funkciót is használhattunk, így az MSN biztosította, hogy egyetlen unalmas perc se teljen el a program futtatása alatt, és mindent egy helyen megtalálhattunk.

 

Állapotunkat mindig változtathattuk, az alábbi opciók valamelyikére: elérhető, elfoglalt, hamarosan jövök, nincs gépnél, telefonál, ebédel, rejtőzködik, nem elérhető. Ezekre különböző kódok is voltak, melyekkel könnyebben, gyorsabban végezhettük el a váltást.

Üzeneteket akkor is küldhettünk, illetve fogadhattunk, ha éppen nem voltunk elérhetők, ezek akkor jelentek meg, mikor legközelebb bejelentkeztünk.

A „nem elérhető” állapotot akkor is beállíthattuk, amikor valójában használtunk az MSN-t – akár az összes, vagy csak kiválasztott partnerek részére.

 

MSN fiók

 

Regisztráció

Az MSN használata regisztrációhoz kötött volt.

Ezt megtehettük a hotmail-en keresztül, ahol minden cím automatikusan regisztrálva lett az MSN rendszerébe is.

Érdemes volt az eBuddy felületén is regisztrálni, mert ezen külön program telepítése nélkül nem csak az MSN-t, hanem az IRC-et vagy a GTalk-ot is használhattuk.

Az MSN letöltése és bejelentkezés után pedig már korlátlanul cseveghettünk felvett ismerőseinkkel.

 

Bejelentkezés

MSN bejelentkezés

MSN bejelentkezés

A bejelentkezés nem csak a programon keresztül történhetett, hanem böngészőből is, például a Windows Live, az eBuddy, a Meebo, az iLoveIM vagy a MessengerFX oldalán.

Ezek többsége szintén több szolgáltatást kínált egy helyen, mint például a Yahoo!, AIM, GTalk, ICQ, Facebook, Jabber.

 

Jelszó

Mindenkivel előfordul, hogy rengeteg jelszava közül pont azt felejti el, melyre éppen szüksége lenne. Az MSN esetében nem volt egyszerű megszerezni, erre egy külön kódfeltörő programot kellett telepítenünk, mely az eltárolt jelszót vissza tudta fejteni. Ez volt az MSN Live Password Decryptor.

Az MSN jelszó megváltoztatását a Windows Live oldalán lehetett elvégezni, majd átírni a Messenger-be.

 

MSN verziók

 

MSN Messenger

MSN Messenger

MSN Messenger

1999-ben jelent meg az MSN Messenger. Ebben a verzióban az üzenetküldési opción és egy partnerlistán kívül még semmi sem volt (azaz AIM hálózatra is tudott csatlakozni, amit az America Online folyamatosan megakadályozni próbált, így a későbbi verziókban már nem is jelent meg ez a lehetőség, a csatlakozás csak .NET Passport-tal volt lehetséges).

A második verzió az első megjelenése után 4 hónappal került a felhasználókhoz, melyben a chatablakot már testre lehetett szabni, és egy reklámablakkal is kibővítették.

A harmadikkal körülbelül fél évet vártak, amivel már fájlokat is küldhettünk partnerünknek, valamint tartalmazott egy kezdetleges VOIP-funkciót.

A 4.6-os verzió Windows Messenger néven már az operációs rendszer része volt. Ebben már csoportokba rendezhettük partnereinket, és mikrofonon keresztül is beszélhettünk egymással.

Az 5-ös verzió 2002-ben jelent meg UPnP alapú fájlátvitellel, beépített Windows Media Player-rel és modernebb kinézettel.

Kicsit kevesebb, mint egy év múlva már a 6. változat érkezett meg, mely egészen más volt, mint az addig megszokott programok: személyre szabható ablakok, hátterek, saját avatar, emoticonok. Frissítése, a 6.1 kibővítette a beszélgetési ablakot, az ablakkeretet és a menüsort elrejthettük, de a színezést is variálhattuk. A 6.2-es verzió tartalmazott egy mobiltelefonos csoportot, de egy kapcsolati hibaelhárító is került bele.

A 7-es termékcsalád első verziója 2005-ben jelent meg, melyben animációkat játszhattunk le, volt benne kézírás-funkció és új kapcsolatlista is. A 7.5-ös frissítésben már dinamikus hátterek is voltak, valamint felvehettünk és küldhettünk hangüzeneteket is.

 

Windows Live Messenger 8

Windows Live Messenger 8

Windows Live Messenger 8

A Microsoft egy új programcsomagot hozott létre Windows Live néven, és ebbe került bele az MSN új, 8-as verziója immár Windows Live Messenger néven. Ehhez már minimum Windows XP kellett, azonban számtalan újítással örvendeztették meg a felhasználókat: módosíthattuk a színsémát és nevünket is, új ikonkészletből válogathattunk, „nem elérhető” állapotban is cseveghettünk, valamint módosult a fájlküldési és keresési ablak, az egymás utáni üzenetek egységbe voltak foglalva, kibővültek a névjegyek, megjelentek a megosztási mappák, és általánossá vált a Windows Live ID.

A 2006-os 8.1-es frissítésben már a Yahoo! Messengerrel történt együttműködés, a névjegyeket áttervezték, telefonszámokat is rendelhettünk az egyes személyekhez és SMS-t is küldhettünk. Újabb menüpontok (jelentés, kijelentkezés) váltak elérhetővé, és a hibákat is javították.

A 8.5-ös verzió stílusa szögletes lett, igazodva az új Windows Vistáéhoz. A csomagba került egy Családbiztonság szoftver is, és a Windows Live OneCare, amely egy fájlátvitelt felügyelő szűrő volt.

Ezután a Messenger már automatikusan frissült.

 

Windows Live Messenger 2009

Windows Live Messenger 2009

Windows Live Messenger 2009

A 9-es változat hivatalosan a 14.0-ás verzió. Az előzőnél bevezetett szögletes stílust egy kissé finomították, valamint személyre szabhatók lettek az ablakok és ablakkeretek hátterei is. Új állapotikonokkal gazdagodtunk, alapból beállíthattuk a csoportokat és egy kattintással beszélgetést kezdeményezhettünk irányukba, és egy „kedvencek” partnerlistával is bővült a csomag. A főablak alján arról is információt kaptunk, hogy partnereink milyen tevékenységeket végeztek legutóbb. Sok elavult funkciót kivettek ebből a verzióból, például eltűntek a megosztási mappák, helyükre a SkyDrive-alapú megosztás került.

 

Windows Live Messenger 2011

Windows Live Messenger 2011

Windows Live Messenger 2011

A 15-ös változatnak sok-sok béta verziója volt, ami végül 2010-ben látott napvilágot. Minimális rendszerkövetelménye a Windows Vista lett. Ezzel már a közösségi hálózatok előnyeit is kihasználhattuk, összekapcsolódhattunk velük, a Facebook-chat be volt építve. Hozzászólhattunk az állapotüzenetekhez, ahogy a képekhez is, sőt, azokon személyeket is megjelölhettünk.

A beszélgetések egy chatablakban, fülekben voltak láthatóak, HD-minőségű videobeszélgetéseket folytathattunk, sőt, küldhettünk is azokat. Sok emoticont újra cseréltek, integrálták a Bing keresőt.

Azonban sok funkciót most is eltávolítottak, például már nem használhattunk egyéni nevet, nem volt kézírás funkció, valamint a kapcsolati listákat sem lehetett importálni/exportálni.

 

Windows Live Messenger 2012

Windows Live Messenger 2012

Windows Live Messenger 2012

Az utolsó, 16-os verzió a Windows 8-cal azonos időben jutott a felhasználókhoz, és az operációs rendszer alatt a Metro-kezelőfelületbe volt beépítve, mint alapszolgáltatás, bár sok újdonságot nem találhattunk benne.

 

MSN kiegészítők

 

MSN emoticons

MSN emoticons

Az MSN teljesen testre szabható volt. Bármikor megváltoztathattuk megjelenített nevünket, (melyet több módon is díszítéssel dobhattunk fel, sőt színes is lehetett), képünket (ami akár animált is lehetett). Kifejezhettük magunkat rengeteg smiley-val, animációval. Több hangulatjelből remek képeket helyezhettünk a beszélgetésbe, de különleges jelalakzatokat is könnyedén alkothattunk.

 

MSN skinek

MSN skinek

Számos skin állt rendelkezésünkre, melyekkel teljesen átalakíthattunk az MSN hátterét, a betűtípust, a színeket a nekünk tetsző témára.

 

Végtelen skript lett kifejlesztve az MSN-hez, például szivárvány betűk, üzenetfordító, (név, kép, üzenet) villogtató, minichat, különböző előre beállítható profilok, stopper, visszaszámláló, beszélgetés titkosító, twitter, videolejátszó…

 

Nagyon sok programot hoztak létre az MSN-hez, melyek az esetleges hibákat kijavítják, a vírusokat, hirdetéseket eltávolítják, de van például smiley-szerkesztő, szövegformázó, felhasználónév és jelszó megjegyző, sőt a Messenger végleges eltávolítására is találunk megoldást.

Léteznek “gonosz” programok is, például MSN és hotmail fiók befagyasztó vagy csoporttiltó.

 

Az MSN népszerűségét mutatja, hogy külön szótárt is létrehoztak a programban használt szlengek könnyebb megértésére.

 

Messenger Plus logo

Messenger Plus logo

Az egyik nagyon népszerű kiegészítő a Messenger Plus volt, számtalan funkcióval, melyek az üzenetekre, naplózásra, jelzésekre, az adatok védelmére is kiterjedtek, egyszerű és felhasználóbarát felülettel, beépíthető plugin-okkal.

Gyakran frissítették, és több kiegészítője is megjelent.

 

Messenger Discovery logo

Messenger Discovery logo

Elterjedt a Messenger Discovery is, melyet később szintén többször frissítettek, és a kiegészítőket sem hiányolhattunk.

Segítségével több MSN-t futtathattunk egyszerre, rögzíthettük a videóbeszélgetéseket is, utánozhattuk partnerünket, automatikus választ állíthattunk be, volt helyesírás-ellenőrzés, felolvasó program, billentyűparancsok, és még megannyi hasznos opció.

 

Skype

 

A Microsoft 2012 novemberében úgy döntött, hogy megszűnteti a Windows Live Messenger-t, melynek helyébe a Skype-ot lépteti. A Skype 6.0-ás verzióját már úgy tervezték meg, hogy át tudja venni a Messenger-felhasználókat. Az átállás fokozatosan történt, az MSN végleg 2013. április 8-án állt le világszerte (kivéve Kínát).

 

Skype logo

Skype logo

A Skype az MSN-hez hasonló, és kibővített szolgáltatásokat is nyújt.

Ingyenes szoláltatások:

 

–          azonnali üzenetváltás

–          azonnali üzenetváltás akár 100 felhasználó között (multi-chat)

–          beszélgetés

–          konferenciabeszélgetés (5 felhasználó)

–          videohívás

–          videokonferencia

–          fájlok küldése

–          Skype e-mail toolbar: címek kiemelése, ajánlás telefonszámok automatikus hívására

–          Skype web toolbar: weblapok kiemelése

–          Skypecasts: beszélgetőcsoportok létrehozása és kapcsolódás azokhoz

 

Fizetős szolgáltatások:

 

A Skype felülete

A Skype felülete

–          SkypeIn: 3 vagy 12 hónapra bérelhetünk egy telefonszámot, amely a Skype-elérhetőségünkhöz van kötve, s melyhez kapcsolódva a világ bármely telefonjáról elérhetővé válunk.

–          SkypeOut: a kártyás mobiltelefonokhoz hasonló, feltöltés után azonos tarifával hívhatunk vezetékes és mobil hálózatokat egyaránt, bárhol a világban.

–          Voicemail: 3, 6 vagy 12 hónapra előfizethetünk erre a hangposta szolgáltatásra, melyen üzenetet hagyhatnak nekünk, amikor nem vagyunk elérhetők.

–          Skype Personalise: a szolgáltatással egyéni ikonokat készíthetünk.

–          Skype Zones: adott összegért meghatározott ideig használhatjuk az ún. Skype hotspot-okat.

 

Skype letöltése Windows-ra

Skype letöltése Androidra

Skype letöltése iPhone-ra

 

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi az MSN?

V: Azonnali üzenetküldő szolgáltatás rengeteg egyéb funkcióval.

 

K: 2006-ban milyen névre keresztelték át?

V: Windows Live Messenger.

 

K: Melyek voltak legnépszerűbb kiegészítői?

V: A Messenger Plus és a Messenger Discovery.

 

K: Milyen verziói jelentek meg?

V: MSN Messenger, Windows Live Messenger 8, 2009, 2011, 2012.

 

K: Mikor szűnt meg az MSN?

V: 2013. április 8.

 

 

 

Forrás:

Wikipedia

msnfan.hu

imessenger.hu

 

Kép forrás:

ssylmz.com

winbeta.org

msnlogin.net

softonic.com

omurtlak.bloggum.com

filepc.net

portalux.com

softonic.com

sherv.net

pensamentosdeumageminiana.blogspot.hu

free2013-com

soft.vip4soft.com

econatuni.com

origo

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Monitor

Barcelona

Forex

Téli gumi

Szőnyegek

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.