Műköröm

Az esztétikus külsőhöz az ápolt kéz is hozzátartozik. A nők körében hihetetlen gyorsasággal terjedt el a műköröm, mely által tartósan szépek lehetnek körmeink.

Tartalomjegyzék:

Előnyei és hátrányai
Fajtái
Formái
Díszítése
Kellékei
Webshopok
Tanfolyamok
Állások
Blogok

 

A műköröm előnyei és hátrányai

 

Előnyei

Sokan küzdenek gyenge, beszakadt körmökkel, melyeket szerkezetüknél fogva megnöveszteni sem tudnak, azonban a műkörömmel megerősíthetők, meghosszabbíthatók ezek a puha körmök is. Különösen ajánlott viselése azoknak, akik rágják körmeiket, mert segítségével leküzdhető ez a rossz szokás.

 

A természetes köröm gondozása sok időt vehet igénybe. Könnyen letörhet, formáját folyamatosan alakítani kell, a lakkozás pedig hamar lekophat. A műköröm sokkal erősebb anyag, mely nagyon jól viseli a külső hatásokat, így tartós megoldást nyújt különösebb odafigyelés nélkül is.

 

Természetes hatású műköröm

Természetes hatású műköröm

A műkörömnek rengeteg formája, fajtája van, melyeknek csak a képzelet szabhat határt. Léteznek egészen egyszerű körmök, melyeket alig lehet megkülönböztetni a természetestől, de találkozhatunk egészen extravagáns variációkkal is. Mindenki megtalálhatja a stílusához illőt, melyet a szakember olyanra készít el, amilyennek az meg lett álmodva, így mindig elégedettek lehetünk a látvánnyal. Azonban ha megunnánk, akár ki is lakkozhatjuk. A körömlakk sokkal tovább marad fent rajta, mint a természetes körmön.

 

Hátrányai

Nagyon fontos, hogy jó szakembert válasszunk, mert a nem megfelelően elkészített köröm sok problémát okozhat. Ha a köröm levegősödik, felválik és víz kerül alá, vagy csiszoláskor megsérül a felső körömlemez, az könnyen gombás fertőzéshez vezethet, melynek kezelése hosszadalmas folyamat.

 

A műköröm még mindig nem olcsó, és számítsunk arra, hogy körülbelül havonta tölttetni kell, hogy eltüntessük a csúnya látványt nyújtó lenövést.

 

A műköröm alatt a természetes köröm nem fejlődik, gyengévé, hajlékonnyá válik, mely a műköröm eltávolítása után okozhat bosszúságot. Körülbelül 3-6 hónap szükséges ahhoz, hogy teljesen lenövesszük, és ismét megerősödjön.

 

A műköröm fajtái

 

A műköröm anyagát tekintve zselé vagy porcelán, technikája pedig tipes vagy épített lehet. Ez alapján megkülönböztetünk

tip zselé,

épített zselé,

tip porcelán

és épített porcelán körmöket.

 

Zselé

A zselé rugalmas, ragacsos állagú anyag, mely UV fényre köt meg. Építő ecsettel több rétegben hordják fel a körömre. Eltávolítása csak reszeléssel vagy lenövesztéssel lehetséges.

 

Porcelán

A porcelán kétkomponensű (liquid-porcelán por) anyag, amely levegőn szárad, így gyorsan kell dolgozni vele. Nehezebben reszelhető, mint a zselé, de ha pontosan építik, nem is kell annyit reszelni. Természetesebb hatást kelt, mint a másik anyag, eltávolítása reszeléssel vagy oldószerben való leáztatással történik.

 

Egyik sem jobb vagy rosszabb, tartósságuk a megépítés minőségétől függ, nem pedig az anyagtól. Azt híresztelik, hogy a porcelán törékenyebb, könnyen letörik, de ez nem igaz.

 

Zselés műköröm galéria

Porcelán műköröm galéria

 

Tipes műköröm

A tip műanyagból készül, a köröm meghosszabbítására szolgál, és alapformáját is ez adja meg. Több fajtája, mérete van, különböző színekben, mintákkal is kapható.

Nem mindegy, hogy az egyes körmökre milyen tip kerül, figyelembe kell venni például a körmök típusát, méretét, formáját is, ellenkező esetben nem lesz megfelelő az eredmény, a tip feszülhet, a körmök nem lesznek egységesek, statikájuk romolhat.

Speciális ragasztóval helyezik az egészen rövid köröm végére, ami nagy precizitást kíván, hiszen a nem megfelelően ragasztott tip leválhat, levegősödni kezdhet, és máris körömproblémák táptalaja lehet.

Felragasztás után vágják, formázzák, összereszelik a saját körömmel, végül zselé vagy porcelán kerül rá.

 

Azoknak ajánlják, akiknek problémás, gyenge körmeik vannak, és rövid méretük miatt nem lehet építeni őket.

 

A tip felragasztásának menete az alábbi videón tekinthető meg:

 

Tipes műköröm készítése:

 

Épített műköröm

Az épített műköröm sablonnal készül, melynek anyaga lehet papír, műanyag, teflon. A meglévő körömhossz alá helyezik, mintha annak meghosszabbítása lenne. Zselével vagy porcelánnal építenek a sablonra, melyet az első réteg megkötése után eltávolítanak, s ezután úgy funkcionál, mint a tip. Erre jönnek a következő rétegek.

 

Ha a vendég elégedett saját körmének hosszával, akkor nem használnak sablont, csak a meglévő köröm felületére kenik az anyagot, ezzel megerősítve azt.

 

Bármilyen körömforma kialakítható vele, természetesebb hatást és érzést kelt, mint a tipes köröm, és gyorsabban készül el.

 

A sablon helyes felhelyezését az alábbi videó mutatja be:

 

Épített műköröm készítése:

 

Sokan próbálkoznak otthon műköröm készítésével, azonban nem véletlenül tanítják ezt a szakmát, ugyanis sok kárt okozhatunk természetes körmünkben, ha nem hozzáértően csináljuk.

Otthon érdemesebb inkább a lakkzselével (nevezik még zselé lakknak és gél lakknak is) próbálkozni, melyet a köröm előkészítése után ugyanúgy kell felvinni, mint a rendes körömlakkot, azonban UV fény alatt köt meg, és akár 2-3 hétig is szépen fent marad a körmökön.

Zselé lakk induló szett

Ennek kíméletesebb, ám drágább változata a shellac, mely könnyedén leoldható, így biztosan nem sértjük meg a köröm felső rétegét.

 

A műköröm formái

 

Igazán sokféle forma közül válogathat az, aki műkörmöt készíttet magának.

A legelterjedtebbek a kerek, az ovális, a mandula, a hegyes, a kocka, a lekerekített kocka, a Monroe és a pipe, ezek közül az első három az, melyet a vendégek a leggyakrabban kérnek.

körömformák

körömformák

1. Kerek

2. Mandula

3. Ovális

4. Hegyes

5. Kocka

6. Lekerekített kocka

7. Marilyn

8. Pipe

 

extravagáns formák

extravagáns formák

Vannak igazán különleges, extravagáns formájú körmök is, mint például a háztetőre emlékeztető Edge, a hegyes köröm minél hosszabb változata, a Stiletto, az Edge-hez hasonló Bridge vagy az extrán elkeskenyedő Blade.

 

A műköröm díszítése

 

A műkörmöt rengeteg anyaggal és végtelen módon lehet díszíteni, szinte nincs két teljesen egyforma köröm. Ahogy a formák esetén, díszítésnél is lehet igazán visszafogott és egészen feltűnő is a végeredmény, ahogy azt a vendég kívánja.

 

A műkörömbe gyakran tesznek mintákat, ez általában akrilfestékkel, akvarellfestékkel, dekorlakkal történik, de zselét és porcelánt, körömnyomdát is használhatnak. Az egyszerű pontozástól kezdve a 3D-s virágokon át a teljes köröm felületét befedő apró műalkotásokig bármi elképzelhető.

 

Rózsás köröm festése:

műköröm díszítése kristályokkal

műköröm díszítése kristályokkal

Gyakori a különböző anyagok beépítése is. A legnépszerűbbek a különböző színű, formájú, méretű kövek, strasszkövek, kristályok, gyöngyök, de láthatunk műkörmökben például csillámport, körömmatricákat, csipkéket, hálókat, fóliákat, selyem díszeket, tollakat, tört kagylóhéjakat, gumidíszeket, szárított virágokat, szegecseket, láncokat, apró golyókat, akár körömékszert is – a választék végtelen.

 

Akril körömdíszítés galéria

Díszített műköröm galéria

Beépített műköröm galéria

Kombinált műköröm galéria

Francia műköröm galéria

Esküvői műköröm galéria

 

A műköröm kellékei

 

A műköröm elkészítéséhez nem kevés kellékre van szükség, melyek közül mindegyiknek megvan a maga fontos szerepe, így nem érdemes kihagyni a felszerelésből.

Jelen esetben csak a legalapvetőbb kellékeket mutatjuk be, ezeken kívül még rengeteg eszközt találhatunk műköröm szaküzletekben, webshopokban.

 

Bármilyen anyagról és technikáról legyen szó, az alábbi eszközöket és kellékeket be kell szerezni: buffer, reszelők, előkészítő, tapadást elősegítő folyadék, ecsetek. Szükség lehet még polírozóra, portalanító ecsetre, töltésnél csiszológépre, mellyel a műköröm felső rétegeit könnyedén el lehet távolítani, valamint a köröm elkészülése után bőrápoló olajjal is érdemes kényeztetni a körömágyat.

tipek

tipek

Amennyiben tipes műköröm készül, tipekre, tipragasztóra és tipvágóra is szükség van, de tipoldót is érdemes beszerezni.

Épített műkörömhöz sablont kell használni, ha nem csak a köröm megerősítése, hanem meghosszabbítása is cél.

UV zselék

UV zselék

Zselés műkörömhöz építő zseléket, fényzselét, UV lámpát (minél több wattos, annál gyorsabban köt meg alatta a zselé), fixáló folyadékot kell beszerezni.

Porcelán körömhöz különböző porokra és liquidre van szükség, de nem árt oldószert is vásárolni, ha esetleg el szeretnénk távolítani a műkörmöt.

 

A kellékeket érdemes induló készletben megvásárolni, melyek mindent tartalmaznak, ami a köröm elkészítéséhez kell.

Tip zselé induló készlet

Épített zselé induló készlet

Tip porcelán induló készlet

Épített porcelán induló készlet

 

Műköröm webshopok

 

Crystal Nails

Diamond Nails

Pearl Nails

Brillbird

Moyra

Nails Shop

 

Műköröm tanfolyamok

 

Darabos Évi Műköröm Akadémia

Crystal Nails

Diamond Nails

Brillbird

Studio Flash

Műköröm.hu

 

Műkörmös állások

 

mukorom-tanfolyam.com

szepsegszakma.hu

nails.hu fórum

Expressz

apród

 

Műköröm blogok

 

Műköröm és manikűr

Műköröm

Moonbasa nails

Pedikűr, manikűr, műköröm

 

Egyéb hasznos linkek

 

Műköröm szalonok

Körömszalon kereső alkalmazás

Műköröm árak

Műköröm modell

Műköröm könyvek, magazinok

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Melyek a műköröm előnyei?

V: Szinte bármilyen köröm készülhet rövid idő alatt, ami tartós, alkalmas a köröm megerősítésére, meghosszabbítására.

 

K: Melyek a műköröm hátrányai?

V: Ha nem megfelelően készítik el, fertőzés, gyulladás alakulhat ki, a műköröm alatt a természetes nem fejlődik, puhává, hajlékonnyá válik, drága, kb. havonta tölttetni kell.

 

K: Mely fajtáit különböztetjük meg a műkörmöknek?

V: Tip zselé, épített zselé, tip porcelán, épített porcelán.

 

K: Mi a zselé és a porcelán közötti legfontosabb különbség?

V: A zselé UV fényre, míg a porcelán levegőre szárad.

 

K: Melyek a legelterjedtebb körömformák?

V: Az ovális, a mandula, a kocka.

 

 

Forrás:

mukorom.hu

mukorom.lap.hu

ditmukorom.hupont.hu

gkk-nails.com

szka.joomlaportal.hu

korom-apolas.hu

 

Kép forrás:

beautyandlouise.com

blog.yebhi.com

sheknows.com

xueshasha.com

hawley.net.au

vivalanails.co.uk

 

en.hairdresser-models.eu

blogs.nailsmag.com

estetikstudio.co.rs

deviantart.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

MSN

Monitor

Barcelona

Forex

Téli gumi

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.