Barcelona

Barcelona Spanyolország északkeleti részén fekszik, egyik autonóm területének, Katalóniának a fővárosa.

 

Tartalomjegyzék:

Földrajzi adatai, népessége
Története
Gazdasága
Közlekedés
Oktatás
Kultúra
Sport
Látnivalók
Barcelona konyha, éttermek
Szállások
Egyéb hasznos információk és linkek

 

 

Barcelona földrajzi adatai, népessége

 

Barcelona Madrid után a második legnagyobb város Spanyolországban.

A Földközi-tenger partján található, északon és délen is folyók határolják. A 101 négyzetkilométer területű városban közel 2 millióan élnek, ez a szám vonzáskörzettel együtt 4,5 millió. Népsűrűsége 16 ezer fő/km2, ezzel Európa egyik legsűrűbben lakott települése.

 

Barcelona története

 

Barcelona jelenlegi címere

Barcelona jelenlegi címere

Barcelona területén egykoron kelta layetánok éltek, őket tartják az első lakóknak.

Két legenda is kering a város alapításáról. Az egyik szerint Herkules alapította még Róma előtt 400 évvel, míg a másik verzió a karthagói Hamilcar Barca nevéhez köti létrejöttét, aki családneve után Barcino névre keresztelte a települést.

I.e. 201-ben elfoglalta a római hadvezér, Scipio, később, Augustus császár uralkodása alatt pedig római kolónia lett.

A következő történelmi adat a városról 414-hez fűződik, amikor Barcelona a nyugati gótok hatalma alá került és fővárosukká tették.

Évszázadokkal később, 716-ban a mórok foglalták el, s ekkoriban Badsaluna néven volt ismert.

801-ben a katalán őrgrófság fővárosa lett Jámbor Lajos király által. Barcelona grófjai 874-ben kaptak függetlenséget, majd Katalónia és Aragónia egyesülésével vezető kereskedővárossá vált a Földközi-tengeren. Jóval később, már a 16. században megrendült hatalma, ugyanis fekvése miatt kiesett az Újvilággal való kereskedelemből.

A spanyol örökösödési háborúban (1701-1714) a katalánok szabadságjogokat remélve Habsburg Károly főherceg mellé álltak, azonban 1714-ben a franciák V. Fülöp király vezetésével lerohanták a várost, és jelentős részét le is rombolták.

Miután III. Károly király 1778-ban felszabadította az Amerikával való kereskedelmet, Barcelona kikötője ismét megnyílt és a város felvirágzott, a 19. századra vissza is nyerte egykori jelentőségét a Földközi-tengeren.

Az I. Spanyol Köztársaságot 1931-ben kiáltották ki, ezzel Katalónia függetlenné vált. Megalakult a Katalán Parlament, és a Köztársasági Kormány is itt működött 1937-39 között.

1939-ben Francisco Franco csapatai elfoglalták a települést, s a diktatúra csak 1975-ben szűnt meg. 1979-ben elfogadták Katalónia autonómiáját, székhelyévé pedig Barcelonát nevezték ki.

Barcelona gazdasága

 

Barcelona kikötő

Barcelona kikötő

A város jelentős kereskedelmi központ, 1.054.000 hajójával a Földközi-tenger egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője.

Európában az egyik első ipari város volt, a textilgyártás akkor is és most is az egyik legjelentősebb itt, olyan márkák köthetők ide, mint az Adolfo Dominguez, az Armand Basi, a Camper, a Designual en Costo vagy a Mango.

A textilipar mellett még fontos megemlíteni az autóipart, az elektronikát, a gyógyszeripart és a vegyipart is.

Agglomerációjába rengeteg gyár költözött, de Barcelona az ország legnagyobb pénzügyi központja, továbbá olyan vállalatok költöztek ide, mint az Air Products, a Bayer, a Citibank, a Danone, a Hewlett-Packard, az IBM, a Nestlé és a Sony.

A turizmus sem elhanyagolható bevételi forrás, évente több mint 7 millió turista látogat a városba.

Barcelona közlekedés

 

A metróhálózat jól kiépített, gyors, tiszta, légkondicionált, hossza 129 kilométer. Jegyeket a metróállomáson vagy automatákban lehet venni.

A metróhálózat térképe

 

A Kék villamos

A Kék villamos

Kötött pályán közlekedik még a gyorsvasút is, mellyel a Barcelona és a Costa Brava tengerpart közötti utat tehetjük meg. A villamosokról se feledkezzünk meg, a városban három különálló villamoshálózat van. Igazán különleges a Kék villamos (Tramvia blau), amely inkább látnivalóként funkcionál, mint tömegközlekedési eszközként. A városi jegyek és bérletek nem is jók rá. Apró, kék szerelvény, melynek mindössze 1 kilométeren 6 megállója van, a végállomás a Tibidabo hegyre felvivő fogaskerekű alsó állomása.

Busszal is jól lehet közlekedni a városban, vannak távolsági, de turistabuszok is. Utóbbinak 44 megállója van, és három útvonalon közlekedik. Amennyiben erre a buszra váltunk jegyet, akkor bármelyik megállóban leszállhatunk, és ha az adott látnivalót megnéztük, vissza is szállhatunk, és mehetünk a következő célponthoz. Ráadásul a jegy felmutatásával több nevezetesség és múzeum belépési díja is kedvezményes.

A legtöbb tömegközlekedési eszközre egyfajta jegyet kell váltani, és az egy útra szóló jegy/napijegy mellett több kedvező választás is rendelkezésünkre áll. Az egy útra szóló jegy 1 óra 15 percen keresztül érvényes.

Az egyik ilyen a Hola BCN! Travelcard, melyet 2, 3, 4 és 5 napra igényelhetünk, s innentől az adott intervallumon belül ingyen utazunk annyiszor, amennyiszer csak akarunk.

A T10 10 utazásra igénybe vehető gyűjtőjegy.

A Barcelona Card biztosítja a tömegközlekedési eszközök használatát, továbbá lehetővé teszi 15 múzeumba az ingyenes belépést, de több múzeum és nevezetesség is kedvezményesen látogatható a kártya felmutatásával. Ezen látnivalók egy füzetben vannak felsorolva, ami a kártya megvételéhez jár, csakúgy, mint egy térkép és egy útikalauz is. 2-3-4-5 naposat árulnak belőle. Online 10% kedvezménnyel rendelhető.

Tömegközlekedési térkép

 

A városban elég veszélyes autóval közlekedni, a katalán sofőrök híresek felelőtlenségükről, figyelmetlenségükről. Nem véletlenül történik baleset minden 19. percben, de hétvégén még ennél is rosszabb a helyzet, 10 percenként következik be a baj.

Ennél fogva a fekete alapon sárga csíkos taxival sem biztonságosabb a közlekedés, ami drága is, ezért a tömegközlekedés mellett a gyaloglást vagy a kerékpározást javasolják.

 

Barcelona oktatás

 

A város Spanyolország legnagyobb oktatási központja. Az Universitat de Barcelona a legfontosabb egyetem, de jelentős az Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Internacional de Calalunya, Universitat Politècnica de Catalunya és az Universitat Pompeu i Fabra is, de több magánegyetemre is beiratkozhatnak a tanulni vágyók.

 

Barcelona kultúra

 

A kultúra fontos szerepet játszik a város életében, rengeteg fesztivál, koncert, táncfellépés, színházi találkozó várja a közönséget a több mint 50 múzeum és számos nagy színház mellett.

A színház az Avenida del Paralelo/Avinguda Paralel, az Eixample és a Ciutat Vella területén koncentrálódott.

 

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Az alábbi múzeumokba mindenképp érdemes betérni:

Centre de Cultura Contemporània de Barcelona/Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona), azaz A Kortárs Kultúra Központja,

Fundació Antoni Tápies/Fundación Antoni Tàpies, magyarul Antoni Tápies Alapítvány a festő alkotásaival,

Museu d’Història de la Ciutat, vagyis Barcelonai Történeti Múzeum,

Fundació Joan Miró/Fundación Joan Miró, azaz Joan Miró Alapítvány,

Museu Nacional d’Art de Catalunya/Museo Nacional de Arte de Cataluña, Katalán Nemzeti Múzeum,

Museu d’Art Contemporani de Barcelona/Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, magyarul a Kortárs Művészetek Múzeuma,

Museu Picasso/Museo Picasso de Barcelona, Picasso Múzeum a festő több mint 3500 korai munkájával, de kék korszakából is tekinthetünk meg alkotásokat.

Poble Espanyol, mely a spanyol építészetet mutatja be,

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya/Museo de la Ciencia, vagy új nevén CosmoCaixa, a Tudományos Múzeum, melyet Európa egyik legjobbjának tartanak. Akár az Amazonas világára lennénk kíváncsiak aligátorokkal, békákkal, madarakkal, piranhákkal, rovarokkal, akár az űrbe tennénk látogatást, itt megtehetjük, de megismerhetjük az evolúciós és földtani folyamatokat is.

 

A következő színházak nagyon népszerűek:

El Mercat de les Flors,

Gran Teatre del Liceu (operaház),

Teatro Condal,

Teatre Grec (görög színház),

Teatre Lliure (szabadtéri színpad),

Teatre Nacional de Catalunya (Katalán Nemzeti Színház),

Teatro Poliorama,

Teatro Romea,

Teatro Victoria.

 

Barcelona sport

 

Barcelona több sportágat honosított meg az országban, ma már számos nemzetközi sportversenynek ad otthont, például a Forma 1 világbajnokságnak (Montmelo), a Motorkerékpáros Nagydíjnak, a Godó GrófTenisz Kupának vagy vitorlásversenyeknek.

 

A legfontosabb sportesemény, melynek helyszínéül szolgált, az az 1992. évi nyári olimpiai játékok volt. A rendezvény a város négy helyszínén zajlott, melyek közül a legfontosabb a Montjuic hegye volt.

 

Az FC Barcelona címere

Az FC Barcelona címere

Ami azonban a legtöbb embernek eszébe jut a városról, az nem más, mint világhírű labdarúgócsapata, az FC Barcelona.

A klubot a svájci Hans Gamper alapította 1899. november 29-én.

A klub 22 alkalommal volt bajnokcsapat, 26 alkalommal kupagyőztes, 10 alkalommal szuperkupa-győztes, 4 alkalommal BL-győztes, 3 alkalommal VVK-győztes, 4 alkalommal KEK-győztes, 4 alkalommal pedig UEFA-szuperkupa győztes.

Az FC Barcelona hivatalos weboldala

Az FC Barcelona jelenlegi játékosai

FC Barcelona hírek

Jegyvásárlás a meccsekre

 

Az alábbi oldalakon az FC Barcelona szurkolók rengeteg ajándéktárgyat találhatnak, például mezeket, melegítőket, sapkát, zászlót, labdát, táskát, hátizsákot, törölközőt, ágyneműt, tolltartót, órát, karácsonyfadíszt, poháralátétet, de akár sampont vagy gumikacsát is… a lista végtelen.

 

Sportmánia

Szafari sport

Sport fanshop

Football-fanshop

Focicucc

 

Barcelona látnivalók

 

A város méretéhez képest rengeteg látnivalóval várja az oda érkezőket.

Építészeti öröksége hihetetlenül gazdag, mely szorosan összefonódott Gaudi nevével, aki s mór és gótikus stíluselemeket ötvözi mesebeli világával. Épületei zseniálisak és összetéveszthetetlenek.

 

Arc de Triomf

Arc de Triomf

Arc de Triomf: Az 1888-as világkiállításra építették, annak főbejárata volt ez a színes diadalív.

 

Barcelona Aquarium: összesen 35 akvárium várja 11.000 tengeri állattal a látogatókat, de egy 80 méter hosszú vízalatti csatornát is megcsodálhatunk.

Camp Nou: Az FC Barcelona stadionja, mely 1957-ben nyílt meg. Európa legnagyobb arénája, 99 ezer néző befogadására alkalmas.

Casa Batlló: Gaudi és Josep Maria Jujol tervezte szecessziós ház, mely 1904 és 1906 között épült fel, egy lakóépületből lett átalakítva. A Világörökség része, a Passeig de Gracia sugárúton található, ahol többek között a másik híres Gaudi művet, a Casa Milát is megtekinthetjük. Utóbbi szintén a Világörökség része, a híres építész által tervezett utolsó lakóház, mely 1905-től 5 éven keresztül épült.

 

Font Mágica

Font Mágica

Font Mágica: a Placa de Espanyán található gyönyörű szökőkutak, melyek különböző szín- és vízjátékot nyújtanak a zenék ütemére. Az 1929-es barcelonai világkiállításra készült, majd az olimpiai játékokra jelentősen felújították.

Gótikus negyed: az óváros központi része, melyben nem csak sok középkori épület áll, hanem még régebbiek is, például a római városfal maradványai. A negyed sok meglepetést tartogat, ugyanis a szűk, kanyargós utcákon bármikor szemben találhatjuk magunkat egy palotával, templommal vagy múzeummal, de több vendéglátó egység is épült ide. Központjában található a gótikus Katedrális, melyet a 13. században kezdtek el építeni, de csak a 19. században készült el.

Güell Park: a Világörökség része, mely 1900 és 1914 között épült.

Kikötő: elején található Kolumbusz 59 méter magas emlékműve, a Kolumbusz-szobor, a vízen pedig a Santa Maria mása. Barcelona fő sétálóutcája, a Rambla innen indul, melynek elején a Tengerészeti Múzeum, végén a Plaza de Cataluna áll. Platánsor szegélyezi, rengeteg üzlet, butik, kávézó, trafik, piac található rajta, de hangulatához hozzájárulnak a komédiások, zsonglőrök, mutatványosok is.

Hospital de Sant Pau: magyarul Szent Pál kórház, mely a Világörökség része. A 100.000 négyzetméteren elhelyezkedő, modernista stílusú épület jelenleg is kórházként működik, de úgy tervezik, hogy idővel múzeummá alakítják.

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia, azaz A Szent Család Temploma a Világörökség része. Gaudi 40 évet dolgozott rajta, élete műveként tekintett rá. Már több mint 100 éve épül, ha elkészül, a világ legmagasabb temploma lesz, 18 toronnyal. Az építés befejezését 2026-ra tervezik, mely Gaudi halálának 100. évfordulója. A templomot XVI. Benedek pápa szentelte fel és nyilvánította bazilikává 2010-ben.

Montjuic: magyarul a zsidók hegye, melyen nagyon sok látványosságot tekinthetünk meg, ezek nagy része vagy az 1929-es világkiállításra, vagy az olimpiára épült. Ide építették az olimpiai falut és az olimpiai stadiont, de több kert és park is van itt, például a több mint 2000 növényfajjal rendelkező Nou Jardí Botanic vagy a többszáz kaktuszfajnak otthont adó Jardins de Mossen Costra i Lljober. Megtekinthetjük a Palau Nacional-t, melyben a Katalán Nemzeti Múzeum található, a 18. századi erődítményt, a Castell de Montjuic-ot vagy a Poble Espanyol-t, mely tulajdonképpen egy skanzen több mint száz különböző épülettel.

Palau de La Música Catalana: A Katalán Zene Palotája, mely a város modernista alkotása. Építését 1905-1908 között végezték, majd 1982-től 7 éven keresztül felújították, 1997-ben pedig a Világörökség részévé vált.

Palau Güell: Gaudi egyik első lakóháza nagy üvegablakokkal és kupolával, melynek építése 1886 és 1889 között zajlott.

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella: a 30 hektáron elterülő park a város központjának szinte egyedüli zöldterülete, melyben nem csak számos múzeum, hanem a katalán parlament épülete is áll. Nagyon népszerű a hatalmas vízesés és szökőkút, a Cascada, valamint Barcelona állatkertje 7000 állattal.

Tibidabo: Barcelona északnyugati részén 512 méterre magasodó hegy. Tetején áll a Temple de Sagrat Col katolikus templom, valamint a 288,4 méter magas Torre de Collserola tv-torony, melynek 10. emelete látogatható, ahonnan összesen 580 méter magasról tekinthetünk le Barcelonára. Itt található a város legelső vidámparkja is.

Torre Agbar: Ez a 144 méter magas, modern felhőkarcoló Barcelona 3. legmagasabb épülete, mely a Vízművek irodaháza. Éjjel 4500 LED világítja ki.

Barcelona látnivalók térképen

 

Barcelona konyha, éttermek

 

A város számos étteremmel várja az enni vágyókat. A választék nagyon bőséges, a mediterrán konyha mellett az egyes régiók jellegzetes ételeit is megízlelhetjük.

A spanyol konyha az egyik legegészségesebb, olyan természetes alapanyagokra épül, mint a hal, tenger gyümölcsei, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, rizs, olívaolaj. Ezeket egészítik ki helybéli specialitásokkal, melyek sokszor elég szokatlanok. Ilyen például a marhahús tenger gyümölcseivel, a hal dióval vagy a szárnyas gyümölcsökkel való párosítása.

Az ételekhez általában bort vagy pezsgőt fogyasztanak.

Jellegzetes ételei:

Pa amb tomaquet

Pa amb tomaquet

Allioli: szósz fokhagymás olívaolajjal, melyhez gyakran tojássárgáját adnak, hogy majonézes jellege legyen,

Bonfarra zöldbabbaka paella: rizs,

Crema catalana: karamellizált katalán puding (a créme brulée katalán változata),

Escalivada: grillezett zöldségek sok ecettel és olívaolajjal,

Esqueixada: tőkehal saláta,

Fideuá: csőtészta,

Mel i maró: méz túróval,

Pa amb tomàquet: pirított kenyérszelet paradicsommal, fokhagymával bedörzsölve és olívaolajjal nyakon öntve, cseppnyi sóval megszórva,

Paella: a puha rizst egy edényben tintahallal szolgálják fel, melyhez hozzáadnak tenger gyümölcseit, szárított paprikát, sáfrányt,

Picada: szósz; hozzávalói: mandula, fokhagyma, petrezselyem, píniamag vagy mogyoró és kenyérmorzsa,

Romesco: paradicsom, fokhagyma, mandula, olívaolaj, ecet,

Rossejats: tengerésztál,

Samfaina: paradicsomos padlizsán és cukkini ragu,

Sofregit: szósz, fokhagymából, pirított hagymából és paradicsomból áll,

Suquet: tőkehal sok fokhagymával, hagymával és paprikával.

Éttermek Barcelonában

Gyorséttermek

Olasz éttermek

Tapas bárok

Barcelona 10 legjobb étterme

 

Barcelona szállások

 

W Hotel Barcelona

W Hotel Barcelona

A városban minden kategóriában találhatunk szállást. Több mint 45.000 szállodai férőhelye van. Az alábbi oldalakon az olcsó barcelonai szállásoktól kezdve a minden igényt kielégítő luxuskategóriáig mindent megtalálunk.

Barcelonaszallas.hu

Booking.com

Hotelsclub.com

Hotelscombined.com

Hotels.com

 

Egyéb hasznos információk és linkek

 

 

Barcelona Budapesttől körülbelül 1500 kilométerre található.

Repülőgéppel jó áron lehet eljutni a katalán fővárosba. A Wizz Air, a Ryanair és kisebb légitársaságok is indítanak fapados járatokat.

A barcelonai nemzetközi repülőtér az ország egyik legforgalmasabb reptere, mely 18 kilométerre található a központtól.

Barcelona repülőteréről négy módon juthatunk a központba: taxival, az olcsóbb repülőtéri busszal (Aerobus, mindhárom terminál előtt megáll), RENFE vonattal, éjszaka és hajnalban pedig a 17-es busszal, ami 20 percenként jár.

A városban spanyolul és katalánul beszélnek.

A zsúfolt helyeken fokozottan ügyeljünk értékeinkre, mert kiugróan magas a lopások száma.

Barcelona tengerpart

Barcelona tengerpart

Barcelona aranyhomokos strandjai 4 km hosszan terülnek el.

A legnépszerűbb a Barceloneta. Jól felszerelt, számos büfé és étterem szolgálja ki a fürdőzőket, és a hullámokat meg is lehet lovagolni, ám jó időben nagyon zsúfolt.

A Bogatell strand 600 m hosszú, leginkább a középkorúak és az idősek körében kedvelt.

Naturista a Mar Bella strand, ha tömegközlekedéssel indulunk partjaira, akkor elég sokat kell gyalogolni.

Az egyik legcsendesebb és legtisztább strandja a Nova Icaria, ami számos sportolási lehetőséget is kínál.

A város klímája mediterrán. Nyáron nagy a hőség, száraz a levegő, az átlaghőmérséklet 28 fok. A július és az augusztus a legmelegebb hónap, de még szeptemberben és október elején is elég magas a tenger hőmérséklete ahhoz, hogy meg lehessen benne mártózni. Az átlaghőmérséklet 22-25 fok ezekben a hónapokban, de estére már nagyon lehűl a levegő.

Időjárás Barcelonában

Autóbérlés

Útvonaltervező

Barcelona útikönyvek

 

Utazás Barcelonába

Neckermann

Hurrá nyaralunk

Utazom.com

Invia last minute utak

Lastminuteiroda.hu

 

Repülőjegy

Ryanair járatok

Wizz Air járatok

Olcsó repülőjegy

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Minek a fővárosa Barcelona?

V: Spanyolország egyik autonóm tartományának, Katalóniának.

K: Mikor alapult híres fociklubja, az FC Barcelona?

V: 1899. november 29-én

K: Melyik évben rendezték itt az olimpiát?

V: 1992-ben.

K: Mely híres építész neve fonódott össze a várossal?

V: Antoni Gaudié.

K: Milyen messze van a város Budapesttől?

V: Körülbelül 1500 kilométerre.

 

Forrás:

Utazas-nyaralas.info

Nagyutazas.hu

Wikipedia

Utikritika.hu

Vonattal-termeszetesen.blog.hu

 

Kép forrás:

nelsonndhs.org

Wikimedia

shippingherald.com

tourisminbarcelona.com

blog.anti-limited.com

senorstag.com

metrolic.com

welcome-to-barcelona.com

hotels.com

inzumi.com

costabravalifestyle.com

suitelife.com

barcelona-budget.net

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

 

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Forex

Téli gumi

Szőnyegek

Álláshirdetés

Bababolt

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.