HÉV-állomások

Hév

Hév

Betűszó: Helyi Érdekű Vasút rövidítése. Francia eredetű szó. Olyan vasutat jelöl, amelynek építéséhez egy térség, vagy régió érdeke fűződik. Olyan helyekre épültek, amelyeket a főútvonal elkerült, de a térség szempontjából szükség volt rá. Ma a Hév a budapesti  közösségi közlekedés egyik módja a metró, a villamos, a trolibusz, autóbusz, illetve a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a hajózás mellett.

A Hév története Elődje az 1877-ben épült Arad-Körösvölgyi vasút volt. Az I. világháború kitöréséig több ezer km helyiérdekű vasútvonal épült Magyarországon. Üzemeltetésüket a Magyar Államvasutak végezte. Az 1945-ben bekövetkezett, a háború által megkímélt Hév vonalakat államosították. Napjainkban jogilag csak a Fertővidéki Helyiérdekű Vasút maradt Részvénytársaság. A Hév többnyire normál nyomtávolságú, egyvágányú pályán közlekednek. http://hu.wikipedia.org

BKV és a budapesti Hév vonalak Ma a Hév 4 vonalon működik: Budapest-Szentendre, Budapest-Gödöllő, Budapest-Ráckeve, Budapest-Csepel. Ezen kívül a Budapest-Csömör vonalon is működik.

hév-szerelvény

Hév-szerelvény

A BKV elődje a Pesti Közúti Vaspálya Társaság, amely 1865-ben alakult meg. Célja Pest utcáin kiépíteni az első pályavonalat. Akkor már működött a lóvasút, az akkor korszerű közlekedési eszköz. Később a fogaskerekű és a sikló pályája épült meg. 1892-ben indult meg a forgalom Ráckeve és Dunaharaszti, majd 1899-ben Budapest-Budafok között. A földalatti és az autóbuszjáratok tovább bővítették az utazóközönség számára a közlekedési lehetőségeket. Később új közlekedési vállalatok alakultak, majd 1951-től indult meg a közlekedés a Boráros tér-Csepel közötti Hév vonalon. A jövőben a Hév vonalak integráltan fognak működni a metróval. Bár ez még átgondolás tárgyát képezi. A BKV neve 2010-től BKK-ra (Budapesti Közlekedési Központ) változott, s mindenki, aki a társaság járatain utazik, 2012-től ügyfele a BKK-nak.

További információk:

http://www.bkv.hu http://www.bkv.hu
http://www.bkk.hu

További információk a Hév vonalakról:

H5 Szentendrei, H6 Ráckevei, H7 Csepeli, H8 Gödöllői, H9 Csömöri Hév

Minden tömegközlekedési eszközön érvényes jeggyel utazhatunk, amelyet az erre kijelölt jegypénztárakban lehet megváltani. A jegyet kérésre a kalauznak kell átadni. Az érvényes jegy nélkül utazónak bírságot kell fizetnie. Minden erre vonatkozó szabályt megtalálunk az utazási feltételek között a BKK honlapján.
http://www.bkk.hu
http://www.bkk.hu
http://www.bkk.hu
http://www.bkk.hu
http://www.bkk.hu

metró és hév vonalak térképe

metró és hév vonalak térképe

 

Hév-jegy

Hév-jegy

Közlekedésbiztonság 

Mint minden közlekedési eszközön utazva fokozottan figyelni kell a közlekedési szabályok betartására. Nemcsak a járművezetőknek, hanem az utasoknak is különböző szabályokat kell betartaniuk.

Pl. Tartsuk be a megfelelő távolságot, mielőtt a szerelvényre lépünk!

A jármű belsejében kapaszkodjunk!

A még mozgó járműből kiugrani tilos!

Fokozottan figyeljünk másokra a ki- és beszállásnál!

A sínekre lépni tilos!

http://index.hu

http://www.origo.hu
http://csepel.info

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.