A kezelés

Mark O’Brien annak ellenére, hogy egy betegség miatt kénytelen az egész életét ágyhoz kötve leélni, úgy dönt, hogy közeledve a 40-hez ideje lenne már elveszítenie a szüzességét. Maga az ötlet ismerős lehet a 40 éves szűzből, azonban Mark történetében drámaiság is keveredik humorral.

A kezelés

(The Sessions)

amerikai filmdráma, 95 perc, 2012 (16)

rendező: Ben Lewin

forgatókönyvíró: Ben Lewin

szereplők: John Hawkes, Helen Hunt

díjak, jelölések:

A kezelés

Mark

BAFTA-díj (2013) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Helen Hunt

Golden Globe-díj (2013) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Helen Hunt

Golden Globe-díj (2013) – Legjobb színész – drámai kategória jelölés: John Hawkes

Oscar-díj (2013) – Legjobb női mellékszereplő jelölés: Helen Hunt

port.hu értékelés: 6,6

imdb.com értékelése: 7,2

Mark O’Brien (John Hawkes) gyermekbénulásban szenved. Egész életét ágyhoz kötve éli, a vastüdőt, ami a megfelelő oxigénmennyiséget biztosítja számára, csak 3-4 órára hagyhatja el. Ő azonban mindezek ellenére soha nem adja fel, lediplomázik és író, költő lesz belőle. Fantáziája egy idő után egyre jobban túlnő testi korlátain és Mark elkezd olyanokra vágyni, amik elérhetetlenek voltak számára.

A kezelés

A kezelés

Minden felnőtt ember életében elérkezik az a pillanat, hogy elkezd érdeklődni a szerelem, a szexualitás iránt. Ez alól Mark O’Brien sem kivétel, tehát ebből a szempontból abszolút hétköznapi, a körülményei azonban rendkívülivé teszik a történetét. A film alapja nagyon sok lehetőséget adott az alkotók kezébe, amit azonban -úgy érzem- nem sikerült kihasználniuk. Mindent érzelemből akartak megoldani és ezzel teljesen elpazarolták a reményteljes alapötletet. Egy-két bájosan humoros jelenettől eltekintve nem tudott megérinteni a film. A legmegdöbbentőbb számomra az volt, hogy még addigra sem alakult ki bennem erős kötődés, neadjisten azonosulás a főszereplővel, amikor Mark életveszélybe kerül, pedig ez sem a film elején volt. Amikor a két főszereplő egyre közelebb és közelebb kerül egymáshoz, akkor bennem nőni kezdett a feszültség, hogy az egészet kifuttatják egy tipikus hollywoodi happy endre, de szerencsére beérték egy boldogan élt, amíg meg nem halt lezárással.

 

Előzetes:

Linkek:

port.hu

imdb.com

Bujdosó Bori: Fogyatékkal élő szüzességét elvesztené

origo.hu

Hauschel Tamás: Helen Hunt meztelen, a néző boldog – A kezelés-kritika

player.hu

Lippije: A KEZELÉS – THE SESSIONS

filmkocka.hu

ElSaiko: Az Atya, a Fiú és a Szexterapeuta: A kezelés [Kritika]

filmuniverzum.com

 

Reméljük, felkeltettük érdeklődését a film iránt.

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

  1. Hm, hát szerintem az alapötlet sem reményteljes. Néhol egyetértek veled, de azért ma nem viszem túlzásba a bólogatást. 😀

  2. A mindenki által annyira istenített Életravalók alapötlete sem jobb ennél semmivel. Talán egy fokkal jobban lett kivitelezve a film, de nekem a poénok ott is erőltettek voltak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.