Szemfényvesztők

Louis Leterrier 2013-as filmje a Szemfényvesztők. A thriller középpontjában egy illuzionistákból álló csapat áll.

Szemfényvesztők

(Now You See Me)

amerikai thriller, 115 perc, 2013 (12)Szemfényvesztők

rendező: Louis Leterrier

forgatókönyvíró: Josh Appelbaum, André Nemec, Edward Ricourt, Ed Solomon, Boaz Yakin

szereplők: Jesse Eisenberg, Mark Ruffalo, Woody Harrelson, Isla Fisher, Dave Franco, Mélanie Laurent, Morgan Freeman

port.hu értékelés: 7,9

imdb.com értékelése: 7,3

A világ négy legnagyobb illuzionistája összeáll egy csapatba néhány nagyszabású show kedvéért. Az előadások számával együtt a tét is fokozatosan nő. Azonban még maguk a szemfényvesztők sem tudják, hogy ki mozgatja a háttérben a szálakat.

Szemfényvesztők

Az első húsz perce a filmnek valóban elképesztően jó, mind látványvilágában, mind pedig történetvezetésben. Azt szerintem még maguk az alkotók sem tudják megmagyarázni, hogy aztán miért vált át egy remekül induló thriller kiszámítható akciófilmbe. A film hátralevő része egymásra halmozott közhelytár: az unalmas autósüldözéstől kezdve a giccses körhintáig tényleg mindent felvonultatnak. És ha ez még mindig nem lenne elég elrettentő, a főszerepbe olyan unszimpatikus karaktereket helyeznek, hogy a néző még véletlenül se tudjon azonosulni. Nem egészen tudom eldönteni, hogy pontosan melyik műfajra is akarták kiélezni a filmet, hiszen a drámai rész, hogy egy férfi bosszút áll azon az emberen, akit vádol apja halálával, egyáltalán nem válik fő szállá. Kriminek szintén gyenge lenne, mert egy csöppet sem tudta a néző beleélni magát a nyomozásba, annyira felszínesen kezelték ezt is. Egy egyszerű akciófilmhez meg talán már túlgondolt volt a cselekmény. A látványosságra hatalmas hangsúlyt helyeztek, véleményem szerint érdemesebb lett volna ezt az energiát inkább a fordulatok minőségébe konvertálni. A közel két óra után pedig már csak az járt a fejemben, hogy lassan már vadászni kell azokat a filmeket, amikbe Morgan Freemant nem csempészik bele.

 

Előzetes:

Linkek:

port.hu

imdb.com

Szegheő Csaba: Csalás és ámítás

kortarsonline.hu

Bujdosó Bori: Élvezetes agyfacsarás

origo.hu

Török Tamás: Szemfényvesztők (Now You See Mee) (2013) – Kritika

film-mania.blog.hu

Hancsók Barnabás: Nem varázslat, csak okos ötlet – Szemfényvesztők

filmtekercs.hu

Szabó R. Ádám: A jelenlét varázsa

filmtett.ro

 

Reméljük, felkeltettük érdeklődését a film iránt.

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

  1. tetszik a kritika,jók a meglátásaid, tök ügyes vagy szerintem. a filmmel kapcsolatban: én sem vagyok teljesen elégedett, hagyott némi csalódottságot maga után, az tény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.