Szörny Egyetem

A Szörny Egyetem című filmet 2013-ban mutatták be a mozikban. A Szörny Rt.-ből ismert Mike és Sullivan egyetemista éveit dolgozza fel ez az alkotás.

Szörny Egyetem

(Monsters University)

amerikai animációs film, 110 perc, 2013 (6)

rendező: Dan Scanlon

forgatókönyvíró: Robert L. Baird, Daniel Gerson, Dan Scanlon

Szörny Egyetem

Mike

magyar szinkronok:

Lippai László-Mike

Gesztesi Károly-Sullivan

Rajkai Zoltán-Randy

Kubik Anna-Csúszómászó dékánasszony

port.hu értékelés: 7,7

imdb.com értékelése: 7,6

Az idén mozikba kerülő Szörny Egyetem a 2001-ben bemutatott Szörny Rt. folytatása helyett a két főszereplő egyetemi éveit dolgozza fel, tehát az előzményeket. A korábbi részből már jól ismert Mike Wazowski és James P. Sullivan sem születtek rémisztőknek, nekik sem vezetett egyből egyenes út a Szörny Rt.-hez. Mike-nak és Sullivannek leginkább saját magukkal kell megküzdeniük, hogy elérhessék vágyaikat. Mike-nál nincs meg az ijesztő külső, Sullivanből meg hiányzik az önmagába vetett hit, hogy képes kibújni elődjei árnyékából. Külön-külön mindketten kudarcot vallottak, együtt azonban sikerült megvalósítaniuk az álmukat, még akkor is, ha ehhez sok kerülőútra volt is szükség.

Szörny Egyetem

Szörny Egyetem

Véleményem szerint mindig nehéz lehet úgy filmet forgatni, hogy már meglévő anyagból dolgoznak az alkotók. Most itt nem elsősorban arra gondolok, hogy kész karaktereket kellett felhasználniuk a Szörny Egyetem megalkotásakor, hanem sokkal inkább arra, hogy a Szörny Rt. által a film vége adott volt. Tehát akárhogy is csűrik-csavarják az eseményeket mindenki tudja, hogy mi lesz a lezárás. Én jó megoldásnak tartom, hogy a cselekményt egy bizonyos ponton megszakították és onnantól csak egy-egy fényképből ismerhettük meg, hogyan alakult Mike és Sullivan élete a későbbiekben, illetve hogyan jutottak el végül a Szörny Rt-hez. A Szörny Egyetem sokszor felhasználja az iskolai életet feldolgozó alkotásokból jól ismert közhelyeket, mint például az örök vesztesek együtt, összefogva bebizonyítják, hogy nem is olyan reménytelenek. A forgatókönyvíró időnként azonban mert nem várt fordulatokat is beépíteni, és éppen ezek mentik meg a filmet. Hiszen az emberek óriási elvárásokkal ülnek be a Szörny Rt. után és nem lehet őket lekenyerezni néhány jól eltalált poénnal. Számomra az volt a legszimpatikusabb a filmben, hogy úgy éreztem, tényleg át akar adni valamit a gyerekeknek és nem a felnőttek szórakoztatása volt az elsődleges cél.

Előzetes:

Linkek:

 

port.hu

imdb.com

wikipedia.org

Dömötör Ági: Hajrá Ocsmánykák!

origo.hu

BLaci: A záróvizsga eredménye: Kettes alá

filmuniverzum.com

Tóth Nándor Tamás: Diploma előtt-Szörny Egyetem

filmtekercs.hu

Reméljük, felkeltettük érdeklődését a film iránt.

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

  1. Mike-igen, az a Mike, aki szerintem abszolút nem volt húzószereplője az előző résznek-most itt a fő fő főszereplő, és rajta keresztül próbálják nekem beadni azt, hogy ez élvezhető lesz majd, de csak az agyam pattogott végig, a történet láttán, közhelyről közhelyre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.