Téli gumi

Ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá csökken, ajánlott téli gumikat felrakni az autóra, hogy a vezetés a havas időben is biztonságos és komfortos legyen.

Tartalomjegyzék:

Gumiabroncsok
A téli gumi jellemzői
Hogyan válasszunk téli gumit?
Gumiszervizek, gumiboltok
Gumiabroncs webáruházak
Hóláncok
Felnik
Nyári gumik

 

Gumiabroncsok

 

A jármű és az út között a gumiabroncsok szolgáltatják az erőátvitelt. A guminak olyannak kell lennie, hogy elviselje a függőleges, érintőirányú és oldalirányú erőket is, melyeket a felfekvési felületen ad át.

Osztályozása

A függőleges terhelés felvevője szerint: ha a gumi veszi fel, akkor tömörabroncsról, ha a levegő, akkor légabroncsról beszélünk.

A szilárdsághordozó szövetváz szerkezete szerint: diagonál, övesdiagonál és radiálabroncsok.

A jármű típusa szerint: személy-, teher-kerékpár-, mezőgazdasági-, földmunkagép-, ipari-, repülőgép-, és motorabroncsok.

A légzárás típusa szerint: tömlős, valamint tömlő nélküli.

A profilarány szerint: alacsony-, normál- és szélesprofilú abroncsok.

négy évszakos gumi

négy évszakos gumi

A körülmények szerint: nyári, téli gumi, négy évszakos gumi, városi és távolsági gumi, országúti és terepjáró abroncs.

 

A nyári és téli gumikat az évszaknak megfelelően használjuk.

A négy évszakos gumi egész évben használható, segítségével megspórolhatjuk a gumicserére szánt időt. A kényelemnek azonban ára van, hiszen a négy évszakos gumi sem a nyári, sem a téli gumi tulajdonságait nem elégíti ki 100%-osan.

 

Felépítése

A gumiabroncs fő összetevői a gumi, szövet, fém, valamint vegyi anyagok, melyek az elhasználódással, elöregedéssel és hővel szemben ellenállóvá teszik.

Légzáró: megtartja a gumiba fújt levegőt és megakadályozza a nedvesség bejutását.

Szövetváz: azaz karkasz, ellenáll a befújt levegő feszítésének. Biztosítja a gumiabroncs rugalmasságát, szilárdságát, annak teherhordozó váza. Több betétből is készíthetik, melyek mesterséges szálasanyagú fonalakból vagy acélszálakból állnak, melyeknek hajlékonynak kell lenniük a folyamatos deformáció miatt.

Övek: a talaj abroncsra ható erőit veszik fel. Övbetétekből állnak, melyek műanyag vagy acélszálakból épülnek fel. Kritériuma a szakítószilárdság, valamint a nagy merevség.

Perem: a gumiabroncs merev vázát adja, a járműhöz a kerékpánton át kapcsolódik, nagy szakítószilárdságú huzalkarika szorítja a tárcsára, ami a gumiabroncs feszes illeszkedését biztosítja.

Peremvédő: az abroncs a pánttal ennek felületén keresztül érintkezik. Ellen kell állnia a dörzsölésnek és a hőnek is.

Oldalgumi: a külső behatásoktól óvja a szövetvázat. Öregedés- és hajtogatásállónak kell lennie, az abroncsfeliratokat ezen találhatjuk.

Futó: a gumiabroncs talajjal érintkező része. Biztosítania kell a megfelelő tapadást, ugyanakkor kopásállónak kell lennie.

Mintaelem, mintaárok: a futófelület mintázatában lévő elemek és árkok.

 

Mintázata

 

gumiabroncs mintázatok

gumiabroncs mintázatok

A gumiabroncsok mintázatának két fő jellemzője van, a telítettség és a csatornaszázalék. Előbbi (általában százalékban kifejezve) megadja, hogy a teljes felfekvési felület mekkora hányadán ér a gumifelület a talajra.

A csatornaszázalékkal pedig azt fejezzük ki, hogy a teljes felfekvési felület mekkora hányadát teszik ki csatornák és lamellák.

A mintázat két alapesete a folyondáros és kapaszkodó mintázat.

A folyondáros mintázatot hosszanti csatornák és bordák alkotják, leginkább országúti közlekedésre alkalmas, kedvezően befolyásolják az iránytartást.

A kapaszkodó mintázat pedig keresztcsatornákból és kapaszkodó bordákból állnak, meghajtott tengelyre való, elősegíti a kapaszkodást, növeli a tapadófelületet.

A kőkivető mintázatok megakadályozzák a gumit károsító kövek felszedését, illetve beragadását.

Ritmikus és aritmikus mintázatok is vannak, különbségük lényegében annyi, hogy utóbbi kevésbé zajos.

A szimmetrikus és aszimmetrikus mintázatoknál az igénybevétel a fontos szempont, utóbbinál a gumik egyik fele meg van erősítve, így jobban bírja a kanyarodással járó használatot.

Az egyirányú mintázat leginkább a mezőgazdasági abroncsokra jellemző. A mintázati elemek az egyik irányban jobban támaszkodnak egymásra, így ebben az irányban mozgékonyabbak.

 

Vannak egyéb mintázatok is, akár olyanok, melyek kétféle gumiból állnak, például egy téli gumirétegből, majd annak lekopása után nyáriból.

 

Jelölése

gumiabroncs jelölések

gumiabroncs jelölések

1. Gyártó

2. Mintázat

3. A gumi keresztmetszetének szélessége (mm) (általában 155 és 245 közötti szám)

4. A gumi magasságának és szélességének arányszáma (%)

5. Radiálgumi

6. A felni átmérője (coll)

7. Terhelési index (maximális terhelhetőség)

8. Gyorsasági index (milyen maximális sebességig használható a gumiabroncs)

9. Tömlő nélküli gumi

10. A gyártás dátuma

11. Kopásjelző

12. Magasabb terhelhetőségű gumi kiegészítő jelölése

13. Téli használhatóság (téli gumi, négy évszakos gumi)

 

A gumi keresztmetszetének szélessége jelölés előtt általában egy-két betűt is láthatunk, ezek a gépjármű kategóriáját jelölik. Például P: személyautó, LT: kisteherautó.

A gyorsasági index is betűket használ a jelölésre. Az egyes betűkhöz tartozó maximális sebességek:

Q: 160 km/h, R: 170 km/h, S: 180 km/h, T: 190 km/h, U: 200 km/h, H: 210 km/h, V: 240 km/h, Z: 240 km/h felett, W: 270 km/h, Y: 300 km/h.

 

Használat és tárolás

Érdemes gyakran megvizsgálni, hogy a gumiabroncson van-e valamilyen sérülés, deformáció, dudor. Amennyiben igen, akkor minél előbb ki kell cserélni a gumit, mert sérült gumival nem biztonságos a közlekedés, fennáll a durrdefekt veszélye is.

Az abroncsok futófelületén általában kopásjelzőket helyeznek el, melyek alapján könnyedén megállapíthatjuk, hogy mikor válik szükségessé a gumi cseréje. Amennyiben a borda és a kopásjelző egy szinten van, nem halogathatjuk a gumi leszerelését. Ilyenkor ugyanis az abroncs már nem megfelelően vezeti el a vizet, így nő a vízenfutás esélye, és a fékezési tulajdonságok is romlanak.

10-15 ezer kilométerenként érdemes megcserélni a gumikat, így egyenletesebb kopást és hosszabb élettartamot biztosítunk nekik. A hajtott kerekeken lévő abroncsokat azonos oldalra, a nem hajtott tengelyre szereljük, a nem hajtott tengelyeken találhatókat pedig a hajtott tengely ellenkező oldalára kell feltenni.

A gumiabroncs nyomását legalább havonta ellenőrizni kell (hideg abroncson), ugyanis a túl alacsony és túl magas nyomás egyaránt igénybe veszi a gumit, a mintaelemek nem megfelelően kapcsolódnak a talajjal, így romlik a menetstabilitás.

Az abroncs súlyeloszlása a külső hatások miatt folyamatosan változik, ezért lehet, hogy a kerék nem úgy gördül, ahogy kellene, le-fel-oldalt mozog, megnő a fékút, az autó rázkódik. Ilyekor érdemes a gumiabroncsok kiegyensúlyozottságát ellenőrizni.

A levegőnyomás megtartásában a szelepnek fontos szerepe van, ezért azok állapotát is érdemes rendszeresen megvizsgálni.

Használjunk nyomatékkulcsot a kerékcsavarok meghúzásához, így pontosan betarthatjuk a meghúzási nyomatékokat.

A gumik tárolása száraz, hűvös helyen, állítva történjen, és időnként forgassuk meg. Amennyiben felnivel raknánk el, csökkentsük a nyomást 1 bar-ra, és az elhelyezést fektetve oldjuk meg.

 

Márkák

Több mint 50 márka található a hazai piacon, a legnagyobbaktól kezdve a nevenincs távol-keleti gyártókig. Érdemesebb ismert, megbízható téli gumit választani, amire garanciát is vállalnak.

 

Gumiabroncsok – linkek:

Hankook

Michelin

Dunlop

Pirelli

Goodyear

Kormoran

Matador

 

A téli gumi jellemzői

 

a téli gumik jelzése

a téli gumik jelzése

A téli gumik sokkal jobb tapadást biztosítanak a havas, nedves, saras felületen, és hatékonyabban szorítják ki azokat, mint a nyári abroncsok.

Jelzése az M+S, továbbá a 3PMSF (egy hópehely és egy hegycsúcs).

Anyaga magas szilika tartalmú, a nyárinál sokkal lágyabb, ennek köszönhető, hogy a téli gumi a hideg aszfalton sem válik rugalmatlanná és keménnyé, merevvé, ezért nem veszít tapadásából.

A téli gumi futófelületének mintázata sokkal sűrűbben barázdált és sokkal több bemetszés található rajta, valamint központi barázdái mélyek és szélesebbek, melyek a vizes latyak és a hó gyorsabb eltávolítását szolgálják.

A havas, jeges időben nyári gumival közlekedni veszélyes, hiszen nagyon csúszik, a téli gumihoz képest a fékút többszörös is lehet (akár 8 méter!).

Hatékonysága 7 fok alatt a legjobb, felette már veszít teljesítményéből, ezért sem ajánlott nyárra fennhagyni. Hosszabb fékúttal, nagyobb zajjal kell számolnunk, ha mégsem cseréljük le őket, ráadásul rontja az autó stabilitását, ami növelheti a fogyasztást. Továbbá a téli gumiból nyáron elpárolognak adalékai, így hamarabb tönkremegy, gyorsabban kopik.

 

Hogyan válasszunk téli gumit?

 

Magyarországon egyelőre nem kötelező téli gumit használni, csak ha tábla jelzi, viszont a biztonságos közlekedés érdekében erősen ajánlott a hideg beálltával lecserélni a nyári abroncsokat.

Mindenképp érdemes új téli gumikat vásárolni, ugyanis  használt abroncsokkal sokkal veszélyesebb a vezetés.

Új téli gumi beszerzése 4 mm-es futómélység alatt már ajánlott, valamint az abroncsok általában 2-3 szezont bírnak, de ez természetesen erősen függ a használattól, de 5 év után már mindenképp le kell váltani őket.

 

Nem csak a hajtott kerékre, hanem mind a 4 kerékre szükséges téli gumit tenni. Téli és nyári gumit nem szabad egyszerre használni, mert másképp viselkednek.

Azt tanácsolják, hogy egyazon tengelyen ugyanolyan típusú, ugyanannyira kopott gumikat használjunk, és a megszokott nyomást emeljük meg 0,2 bar-ral, ugyanis a hideg idő miatt csökken. Az új gumit hátra szereltessük.

A vásárlást javasolt még a szezon előtt beütemezni, hiszen ekkor még kedvezőbb áron vásárolhatunk.

Vásárlásnál vegyük figyelembe az autó gyártójának előírásait, a gumiabroncs ajánlott méretét, terhelhetőségét, a gyorsasági indexet.

 

A gumiválasztásnál nem arra kell leginkább koncentrálnunk, hogy a téli gumi havon és jégen hogyan teljesít, érdemesebb azt figyelembe venni, hogy a vizes, nedves aszfalton viselkedjen jól, hiszen ez a téli utakra a legjellemzőbb. Persze elvárható, hogy minden körülmény esetén számíthassunk egy téli gumira.

A téli gumi beszerzése során nem feltétlenül szükséges az autón megjelölt méretet keresni, választhatunk egy váltóméretet is, ilyenkor nagyjából azonos marad az átmérő, ám sok pénzt megspórolhatunk, és az autó tapadása sem lesz rosszabb.

Ha sokat autózunk, prémium kategóriás téli gumi megvétele javasolt. Városi útviszonyokra megfelelnek a gazdaságos abroncsok is.

Amennyiben az autó nagy teljesítményű, prémium kategóriájú, akkor autógumi tekintetében is ilyet érdemes felszerelni, míg az idősebb, kisebb teljesítményű vagy keveset használt járművekre szintén elég a gazdaságosabb kategória.

 

A felszerelés előtt ellenőriztetni kell a jármű futóművét, kormányművét, lengéscsillapítóját, ugyanis ha rosszul vannak beállítva, károsítják a téli gumit. Ugyanakkor szelepcserét is fontos kérnünk, hiszen a nyomásnak megfelelőnek kell maradnia használat közben.

 

Hogyan válasszunk téli gumit? – linkek:

Téli gumi teszt

A legjobb téli gumi 2013

Használt gumik

A legolcsóbb gumik

Gumi outlet

 

Gumiszervizek, gumiboltok

 

Téli gumi bolt és szervíz

Minőségi téli gumik árusítása és szerelése

Téli gumi eladás és szerelés

Marso

Magyar Gumiszervíz

Abroncs Kereskedőház

 

Gumiabroncs webáruházak

 

Gumiexpo

Szilágyi Gumi

Gumipark

Téli gumik

Téli gumit

Autógumi Webáruház

 

Hóláncok

 

gumiabroncs hólánccal

gumiabroncs hólánccal

A téli gumira szerelhetünk hóláncot, amely jelentősen javítja a tapadást havas, jeges utakon.

Fontos szerepük van az elindulásban, fékezéskor a megállásban és a haladásban is.

Párban árusítják, elsősorban a meghajtott kerekekre érdemes felszerelni.

Használatát tábla írja elő, hólánccal a maximális sebesség 50 km/h.

 

Hóláncok – linkek:

Minden a hóláncokról

Hólánc árak összehasonlítása

Olcsó hóláncok

Használt hóláncok

Hólánc vásárlás

 

Felnik

 

króm felni

króm felni

A gumit a felnire szerelik, kerékcsavarokkal rögzítik az agyhoz.

Rengeteg típusa van: szimpla- és duplafalú, alacsony-vagy magas peremes, küllős, valamint a felhasznált anyagoknak is széles a tárháza, lehet például acél, alumínium, karbon, króm…

A téli gumin acélfelnit célszerű használni, mert kevésbé marja, károsítja a só.

Egy szép felni rengeteget dob az autón, így választéka a luxuskategóriáig terjed. A világ legdrágább és legnagyobb felnijei, 2 millió dollárért:

A nem annyira mutatós felniket dísztárcsákkal szokták eltakarni, ezzel tuningolják fel az autó kinézetét, ami sokkal olcsóbb megoldás, mint egy különleges, minőségi felni vásárlása.

 

Felnik – linkek:

Felni márkák

Felni kereső

Felni webáruház

Felni akció

Dísztárcsa webáruház

Prémium és luxus alufelnik

 

Nyári gumik

 

Akciós nyári gumik

Olcsó nyári gumik

Használt nyári gumik

Nyári gumi vásárlás

Nyári gumi webáruház

 

Egyéb hasznos linkek

 

Téli gumi videók

Téli gumi szervíz

gumi.hu

gumik.hu

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi alapján osztályozzuk a gumiabroncsokat?

V: A függőleges terhelés felvevője, a szilárdsághordozó szövetváz szerkezete, a jármű típusa, a légzárás típusa, a profilarány és a körülmények szerint.

 

K: Melyek a gumiabroncsok alapvető mintázatai?

V: Folyondáros és kapaszkodó mintázat.

 

K: Milyen jelzéseket találhatunk a gumiabroncsokon?

V: Gyártó, mintázat, a gumi keresztmetszetének szélessége, a gumi magasságának és szélességének arányszáma, gumi szerkezete, a felni átmérője, terhelési index, gyorsasági index tömlős/tömlő nélküli gumi, a gyártás dátuma, kopásjelző, magasabb terhelhetőségű gumi kiegészítő jelölése, téli használhatóság.

 

K: Melyek a téli gumi jelzései?

V: M+S, továbbá a 3PMSF (egy hópehely és egy hegycsúcs).

 

K: Mi a hólánc szerepe?

V: Jelentősen javítja a tapadást havas, jeges utakon, fontos szerepe van az elindulásban, fékezéskor a megállásban és a haladásban is.

 

 

Forrás:

Wikipédia

autogumi-webaruhaz.hu

gumik.hu

autotech.hu

Origo

tesztplussz.hu

teligumiszerviz.hu

fixa.wikia.com

 

Kép forrás:

imageinmotion.com

buybestallseasontires.com

cdxetextbook.com

gumomegane-eoldal.hu

blog.allopneus.com

autoanything.com

zuoda.net

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi cikkeket is:

Szőnyegek

Álláshirdetés

Bababolt

Singapore

Hip-hop

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.