Singapore

Az Ázsia délkeleti részén található Szingapúri Köztársaság városállam is egyben. Singapore az azonos nevű szigeten terül el, és ezen kívül még további 60 kisebb méretű sziget alkotja.

Tartalomjegyzék:

Földrajzi adatai, népessége
Története
Gazdasága
Közlekedése
Látnivalói
Konyha, éttermek
Szállások
Hasznos információk és linkek

 

 

Singapore földrajzi adatai, népessége

 

A 697,2 km2 területű Singapore méretét tekintve törpeállam.

 

Népessége 2013 júliusi adatok szerint meghaladja az 5 millió főt. Az egyik legsűrűbben lakott ország, ugyanis az egy négyzetkilométerre jutó lakosság száma több mint 7000 fő.

A szigetállam lakosságának legnagyobb része (körülbelül 75%) kínai származású szingapúri, de jelentős százalékát teszik ki malájok (14%) és indiaiak is (9%). Élnek itt továbbá eurázsiai szingapúriak, thaiok, japánok, arabok, zsidók, európaiak.

 

Singapore története

 

Merlion, a város jelképe

Merlion, a város jelképe

A legenda szerint a 8. században egy maláj herceg egy félig hal, félig oroszlán szörnyet látott a tengerből felbukkanni. Az élmény olyan mély benyomást tett rá, hogy a közeli halászfalut elnevezte Szinga Púrának, azaz az oroszlán városának. Ez az állat a mai napig nagy szerepet játszik Singapore életében: címerén, bélyegeken (oroszlánszájú vízisárkány), és nyolc méter magas szoborként (Merlion – oroszlán és hal keveréke) is találkozhatunk vele.

 

Singapore idővel gazdag kereskedőváros, forgalmas hajózási útvonal lett, de 1377-ben idegen hódítók teljesen megsemmisítették. Évszázadokra jelentéktelen halászkikötővé vált, melyen emberi élet nyomait csak bujkáló kalózok mutattak.

 

Megváltója Thomas Stamford Raffles, a Brit Kelet-indiai Társaság megbízottja lett, aki 1819-ben kereskedelmi lerakatot létesített a szigeten, majd 5 év múlva az egész szigetcsoportot megvásárolta a maláj szultántól.

 

Singapore nem sokkal később brit koronagyarmattá vált, majd amikor 1829-ben Nagy-Britannia délkelet-ázsiai birtokait összekapcsolták, az új gyarmat gazdasági és közigazgatási központja lett. A britek helyőrséget hoztak létre a városban, szabad kikötőnek kiáltották ki, majd rengeteg kereskedelmi vitorlás járt arra, özönlöttek a kínai, indiai, maláj munkaerők, és sok angol leányvállalat épült.

 

A második világháború során a japánok megszállták Singapore-t, de 1946-ban ismét brit koronagyarmat lett. Az autonóm Szingapúr Állam 1959-ben alakult meg.

4 évvel később csatlakozott Malajziához, ám ez az állapot alig 2 évig tartott, maláj politikusok nyomására lépett ki a szövetségből. Innentől, 1965-től önálló állam.

 

Hivatalosan köztársaság, gyakorlatilag azonban inkább tekintélyelvű állam.

1959 óta a Népi Akciópárt (People’s Action Party – PAP) van hatalmon, tulajdonképpen ez az egyetlen párt az országban, hiszen mindent megtesz a konkurensek elnyomása érdekében, nemegyszer diktatórikus eszközökkel.

 

Singapore gazdasága

 

Singapore a világ egyik leggazdagabb állama, az egyik legversenyképesebb ország, Ázsia legfontosabb ipari központja. Bolygónk legnagyobb olajfinomító-kapacitása itt található, jelentős az ónkohászat és a cementgyártás, de az elektronika, a gyógyszergyártás, a bankrendszer, a kereskedelem és a logisztika területén is az élen jár. Kikötője a világ legforgalmasabbja.

A mezőgazdaságot tekintve a dohány, a gyümölcsök, a kaucsuk és az olajpálma termelés említésre méltó.

Leginkább ásványi anyagokat, berendezéseket, elektronikai készülékeket, gépeket, iparcikkeket, üzemanyagot és vegyipari termékeket exportál.

 

A  gazdaság jelentős részét képezi a turizmus, 2007-ben több mint 10 millió turista látogatott az országba.

A kormány több lépést is tesz az idegenforgalom növelése érdekében, 2005-ben például legalizálták a szerencsejátékot, hogy kaszinó üdülőhelyeket hozhassanak létre, ezzel is csalogatva az embereket.

Az ország célja, hogy gyógyturisztikai központ legyen, évente már több mint 200 000 külföldi választja Singapore orvosait.

Sok nemzetközi diák tanul az országban, számuk 2006-ban 80 000 volt, 2009-ben a tanulók 20%-a volt külföldi.

 

Singapore a világon az egyik legmagasabb egy főre jutó GDP-vel rendelkezik: 38 972 USD.

 

Singapore közlekedése

 

Singapore nagy nemzetközi közlekedési csomópont, számos légi és tengeri kereskedelmi útvonallal. A teherforgalmat tekintve itt található a világ egyik legforgalmasabb kikötője, a Jurong Port, ami a legnagyobb hajótankolási központ is.

 

A Changi repülőtér egyik terminálja

A Changi repülőtér egyik terminálja

Az ország fontos légi központ is, nyolc repülőtérrel. A Changi repülőtér a legjelentősebb, a világ egyik legmodernebbje, mely 80 légitársaság gépét fogadja, e helyszínről 68 ország 200 városába juthatunk el.

Három terminállal rendelkezik, valamint egy Budget (árrzékeny utasoknak) és JetQuay (luxus) Terminal-lal.

Nemzeti légitársaságok a Singapore Airlines, a SilkAir és a Scoot.

Magyarország és Singapore között a távolság több mint 9000 km, repülővel 15-20 óra az út.

 

Malajzia felé vezető vasúthálózata 154 km hosszú, de két városi vonala is van, az egyik 109 km hosszú 64 állomással, míg a másik mindössze 6,4 kilométeres.

 

3 MRT földalatti vonala van, de rendelkezik vezető nélküli helyiérdekű vasúttal és jól kiépített buszhálózattal is.

 

Teljes úthálózata 3356 km, ebből 161 km gyorsforgalmi út. A taxi a legnépszerűbb közlekedési mód, sokkal kedvezőbb áron szállítják az embereket, mint más fejlett országokban.

 

Közlekedése – linkek:

Changi Airport

Singapore Airlines

SilkAir

Scoot

 

Singapore látnivalói

 

Singapore-ra minden tekintetben kedvezően hatottak a különböző népcsoportok, így a városállamban való kalandozás is rengeteg érdekes látnivalót kínál.

Az etnikailag zárt negyedekben mindig erőteljesen érvényesül az anyaország hatása.

Chinatown

Chinatown

A Chinatown sok jellegzetes kínai jegyet visel magán, mint például a pagodaformájú tornyok, a régies tetőszerkezetek, a vörös-arany színkombinációk. Legnagyobb látványossága a Buddha-szentély, a Lótusz-hegy temploma, a Siong Lim.

A Little India, azaz az indiai városnegyed csodája a Srí Mariamman hindu templom, melynek 5 emeletes tornya van. Érdekesek az itteni üzletházak is, melyek a megszokottal ellentétben mindössze két-háromemeletesek.

Az arab negyedben található a nagy szultánmecset, melyet a szaracén építészet ihletett.

Feledhetetlen látványt nyújt a 15 méter magas Buddha-szobor, mely a Sakya Muni Buddha Gaya templom középpontja. Erre a szingalézek büszkék.

 

Az Éjjeli Safariban több mint 100 állatfajjal találkozhatunk, akár gyalog, akár kisvonattal vágunk neki.

Nem csak a száguldó cirkusz rajongóinak lehet élvezetes kirándulást tenni a szingapúri Formula 1-es pályára.

A Jurong Bird Park vízesése

A Jurong Bird Park vízesése

A Jurong Bird Park egy fantasztikus madárpark, ahol több mint 1500 faj él. Baglyokat, papagájokat, flamingókat figyelhetünk meg közelről, de a park érdekessége egy 30 méter magas vízesés is.

A Jurong Park a madárparkkal szemben található, itt a hüllőké a főszerep, számuk 100 felett van.

A Szingapúr folyó torkolatánál tekinthetjük meg a város jelképét, az úgynevezett Merlion-t, mely egy oroszlán és hal keverékéből megálmodott szobor.

A városállam nemzeti virága az orchidea, így kiemelt szerepet érdemel, a Nemzeti Orchidea Kertben tehetünk közöttük egy sétát.

A Padang kulturális központban szinte mindig van valamilyen rendezvény, de nem csak emiatt érdemes ellátogatni ide, hiszen több emlékmű, köztük háborús emlékművek is állnak itt, valamint Tam Kim Seng szökőkútja.

A Sentosa Island rengeteg kikapcsolódást és szórakozást ígér. Függőhidak, golfpályák, játszóterek, parkok, strandok – el lehet képzelni a fantasztikus hangulatot. Egyik fő látványossága a Butterfly Park, ahol több mint 200 pillangófaj él, a világ egyik legnagyobb gyűjteménye. Érdemes megcsodálni az Underwater World-öt is, melyben akár 5000 vízi élőlény is megtalálható, valamint Ázsia legnagyobb akváriumát is megtekinthetjük.

A Singapore Parliament 1827-ben épült, kihagyhatatlan eme építészeti remek meglátogatása.

A United Overseas Bank meghatározó Singapore-ban, 280 méter magas, nyolcszögletű épület.

 

Látnivalók –linkek:

Éjjeli Safari

Formula1-es pálya

Jurong Bird Park

Nemzeti Orchidea Kert

Sentosa Island

 

Singapore konyha, éttermek

 

Szingapúri étel

Szingapúri étel

A sok népcsoport Singapore gasztronómiájában is képviselteti magát, az ázsiai konyhák teljes palettája fel van itt vonultatva: japán, kínai, indiai, indonéz, maláj, thai, de ezek mellett azért Európa ízei sem maradtak ki, például a brit, olasz, spanyol specialitások.

Ami mégis leginkább meghatározó Szingapúr ételeiben, az a kínai, indiai és a maláj konyha.

 

A kínai ízekre jellemző, hogy egyensúlyban vannak a jin illetve jang ételek, azaz a hűsítő (gyümölcsök, zöldségek) és fűtő hatású (hús, keményítő) táplálékok. Fűszerezésre leggyakrabban a csilit és a fokhagymát használják. Olyan különlegességeket kínálnak, mint például a teknősbéka vagy a cápauszony leves, de a krokodilhúst is megkóstolhatjuk.

 

Az indiai konyhából leginkább a dél-indiai lelhető fel, mely főleg a vegetáriánusoknak kedvez. Jellemző alapanyagai a kókusztej és a joghurt, mártásnak nagyon kedvelt a zöldséggel, fűszerekkel készített curry (hal, csirke, bárány mellé). A hagyományos éttermekben banánlevélről esznek, a fogások mellé ún. lasszit isznak, amely egy könnyű joghurtital, hiszen az erős fűszerezés mellett más nem is esne igazán jól.

 

A maláj ételek a legerősebben fűszerezettek. Főleg kókusztejet, citromfüvet, csilit adagolnak a főzés során, valamint az úgynevezett belacsant, ami erősen fűszerezett, sózott, befőzött, szárított garnélából készített rákpaszta. Só helyett gyakran apró tengeri rákokból és halakból álló halszószt használnak. Rizs szinte minden ételben van, sertéshús viszont egyben sincs, mert az iszlám vallás tiltja azt.

 

Az ételek mellé leggyakrabban teát, árpalevet, cukornádlevet vagy kókuszlevet ajánlanak.

A desszertek általában zöldségekből vagy gyümölcsökből állnak, habos-babos süteményekkel itt nem igazán találkozhatunk.

 

Hawker center

Hawker center

Az ún. hawker center utcai árusokat takar, melyek általában önkiszolgáló büfék. A foodcourt pedig plázákban, bevásárlóközpontokban található étteremsor.

Konyhájuk mindenhol nagyon higiénikus, változatos, és legtöbbször igen olcsó is.

Asztalt foglalni inkább csak a legfelkapottabb helyeken szükséges, akkor is csak forgalmas időszakokban, hétvégén.

Borravalót nem szokás adni, mert a számlák legtöbbször tartalmazzák a 10%-os kiszolgálási díjat.

 

Éttermek – linkek:

Singapore éttermek

Singapore éttermek II.

Singapore éttermek III.

Süthúsra specializálódott éttermek

Vegetáriánus éttermek

 

Singapore szállások

 

Hotel Marina

Hotel Marina

Singapore-ban rengeteg szállás van, ám általánosságban elmondható, hogy sajnos nagyon nem olcsó megszállni a városállamban.

Azt tanácsolják, hogy 4-5 csillagos szállodák helyett béreljünk inkább szervízapartmant, így kedvezőbben jövünk ki fizetéskor, miközben hasonló szolgáltatást kapunk.

Arra figyeljünk, hogy az árak általában semmilyen étkezést nem foglalnak magukban.

 

Szállások – linkek:

booking.com

hotels.com

trivago.hu

agoda.com

hostelsclub.com

 

Hasznos információk és linkek

 

Singapore éghajlata trópusi, így az átlaghőmérséklet egész évben 30 fok körül van, de gyakran kell számítanunk futó záporokra. Az esősebb időszak novembertől januárig tart.

 

Hivatalos nyelv az angol, maláj, mandarin, tamil.

 

A buddhista vallás a legelterjedtebb, de a keresztények is nagy számban vannak jelen, és azoknak is nagy az aránya, akik úgy tartják, semmilyen valláshoz sem tartoznak. Az iszlámok, hinduk és taoisták is megemlíthetők még.

 

Singapore az egyik legbiztonságosabb ország a világon. Szigorú rend és fegyelem uralkodik, még ma is alkalmazzák az angol gyarmati időkben használatos botozást, sőt, a halálbüntetést is.

 

A városállam rettentően ügyel a tisztaságra és a környezetvédelemre, büntetik például a rágógumizást, de a rossz helyen cigarettázókra és köpködőkre is lesújt a törvény.

 

Bár még sohasem vett részt háborúban, Singapore-nak hatalmas hadserege van, a sorozás minden állampolgárnak kötelező, sőt, a betelepülteket is behívják.

 

 

Singapore időjárás

Singapore térkép

Utazási tanácsok

Szingapúri Főkonzulátus

Szervezett utak Szingapúrba

Singapore repülőjegy

Singapore könyvek

Singapore térkép

 

5 kérdés, 5 válasz

 

K: Hol található Singapore?

V: Ázsia délkeleti részén, az azonos nevű szigeten.

 

K: Honnan ered a Singapore elnevezés?

V: A legenda szerint a 8. században egy maláj herceg egy félig hal, félig oroszlán szörnyet látott a tengerből felbukkanni. Az élmény olyan mély benyomást tett rá, hogy a közeli halászfalut elnevezte Szinga Púrának, azaz az oroszlán városának.

 

K: Itt található a világ egyik legmodernebb repülőtere, melyik az?

V: A Changi repülőtér.

 

K: Melyek Singapore főbb látnivalói?

V: Buddha-szentély, a Lótusz-hegy temploma, a Siong Lim, Srí Mariamman hindu templom, nagy szultánmecset, a 15 méter magas Buddha-szobor, mely a Sakya Muni Buddha Gaya templom középpontja. Továbbá: Éjjeli Safari, Formula 1-es pálya, Nemzeti Orchidea Kert, Padang kulturális központ, Sentosa Island, Singapore Parliament, United Overseas Bank.

 

 

K: Mely népcsoportok ízei lelhetők fel Singapore-ban?

V: Leginkább a kínai, indiai és maláj konyha.

 

Forrás:

Wikipedia

Wikipédia

Thaiföldolcsón.uw.hu

Nagyutazás.hu

Studygo.hu

 

Kép forrás:

sunscreen.com.sg

thetravel-guide.com

smh.com.au

singapore.com

daveharasti.com

bestourism.com

telegraph.co.uk

dreamsteam.it

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Hip hop

Frankfurt

Fánk

Horgolás

Ws$

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.