Frankfurt

Németország egyik legnagyobb városa Frankfurt. Fontos kereskedelmi, pénzügyi, közlekedési és kulturális központ Európában.

Tartalomjegyzék:

 

Földrajzi adatai, népessége
Története
Gazdasága
Közlekedés
Oktatás
Kultúra
Látnivalók
Konyha
Éttermek
Szállások
Egyéb hasznos linkek

 

Frankfurt földrajzi adatai, népessége

A 187,27 km2 területű Frankfurt am Main (Majna-Frankfurt) Németország délnyugati részén, a Majna két partján fekszik. Az „am Main” megkülönböztető kifejezés, mert Németország keleti részén egy másik Frankfurt nevű település is található, hivatalos nevén Frankfurt an der Oder.

Frankfurt am Main Hessen tartomány legnagyobb és egyben egyik legnépesebb városa, lakosainak száma meghaladja a 690 ezret, de agglomerációval együtt ez a szám 2,5 millió (2011-es felmérés alapján). Az egy négyzetkilométerre jutó lakosság 2659 fő.

 

Frankfurt története

 

Már I.e. 1. századból találtak letelepedésre utaló nyomokat, ekkor kelta és germán telepesek lakták ezt a vidéket, de később éltek itt rómaiak is.

Frankfurt jelentése frank erőd, mely abból az időből ered, amikor a frankok délre szorították az alemannokat, ez 500 körülre tehető. Az első írásos emlék a városról (akkor még Franconofurd) azonban csak 794-ből került elő, amikor Nagy Károly birodalmi gyűlést tartott itt.

A történelem során fontos szerepe volt Frankfurtnak, hiszen császári koronázóváros volt. Elsőként a Hohenstaufok leszármazottját, Rőtszakállú Frigyest emelték itt trónra a 12. században, és 1562-ig (650 éven keresztül) koronázták meg a városban a Német-római Birodalom uralkodóit.

A település 1810-ben Napóleon által a Frankfurti Nagyhercegség székvárosa lett, és ekkor mutatta a legnagyobb fejlődést.

5 évvel később Frankfurt ismét szabad birodalmi város lett, majd a Német Szövetség fővárosa fél évszázadon át. 1866-ban önállóságát fel kellett adnia, hiszen Poroszországhoz csatolták.

Mára az egyik legmodernebb várossá nőtte ki magát. Európai központ, az Unió egyik leggazdagabb települése, az életszínvonalat tekintve pedig az egész világon a legjobbak között van.

 

Frankfurt gazdasága

 

Frankfurt gazdaságföldrajzi szempontból a Rajna-Majna régióhoz sorolható.

 

Deutsche Bank AG

Deutsche Bank AG

Jelentős pénzügyi központ Európában, már csak azért is, mert az Európai Központi Bank itt székel, de a legnagyobb német bankok (Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Dresdner Bank AG, ING-DiBa, Bankhaus Metzler, Hauck & Aufhäuser, Bankhaus Delbrück Bethmann Maffei, BHF-Bank) központi épületei is Frankfurtban magaslanak. Fontosabb bankok még a városban a DekaBank, a DZ Bank, a Frankfurter Sparkasse és a Landesbank Hessen-Thüringen, de a listát még további 300, leginkább külföldi bank egészíti ki.

A tőzsdét tekintve is igen fontos város, a kontinens egyik legnagyobb tőzsdéje, a Frankfurti Értékpapírtőzsde, a XETRA értékpapír-kereskedelmi rendszer és az EUREX is itt található, így Frankfurt Európa második legnagyobb értékpapírpiaca.

Iparvállalatok is szép számmal képviseltetik magukat a városban.

A Höchst Ipari Park egy hatalmas vegyipari telephely, de ehhez az iparághoz tartozik a Hoechst AG, mint gyógyszergyártó cég. Itt található a Deutsche Bahn vasúttársaság több fontos központja, de számos reklám- és szoftvercég is.

Rengeteg érdekképviseleti szervezet, szövetség székel itt, mint például az IG BAU, az IG Metall, a Német Autógyártók Szövetsége, a Német Gépipari Szövetség, a Német Könyvkereskedelmi Egyesület, a Német Labdarúgó-szövetség, a Vegyipari Szövetség, a Villamosipari és Informatikai Szövetség.

Nagy jelentőségű újságok szerkesztőségei épültek itt, például a Frankfurter Allgemeine Zeitungé, a Frankfurter Rundschaué, valamint a Frankfurter Neue Pressé is.

A városban olyan rádió-és televízióadók stúdiói vannak, mint az RTL Csoport, a Bloomberg TV, a Hessischer Rundfunk, ennek telephelyén az ARD-Stern műsorszórásért felelős adóközpont. Itt található rádiók továbbá például az FFH, a Main FM, a Radio X, de a Reuters hírügynökség irodái is a városban vannak.

Sok állami intézménynek is Frankfurt ad otthont. A Hesseni Legfelsőbb Tartományi Bíróság, a Hesseni Tartományi Munkaügyi Bíróság, a Német Nemzeti Könyvtár is itt található.

A városban 88 konzulátus is van, ami nagyon sok, ezzel a számmal a világon a 3. a külképviseletek számát tekintve.

A kereskedelmi vásárok egészen a középkorig nyúlnak vissza, ezek közül a legfontosabbak az Achema (biotechnológiai, környezetvédelmi, vegyipari kongresszus), az Ambiente (fogyasztási cikkek), a Frankfurti Könyvvásár, a Nemzetközi Autókiállítás.

 

Frankfurt közlekedés

 

Frankfurt nem csak az ország területén, hanem Európában is fontos közlekedési csomópont, és ez már a középkorban is így volt.

 

Légi közlekedés

Frankfurti Repülőtér

Frankfurti Repülőtér

A Frankfurti Repülőtér nagyon forgalmas, a személyforgalmat nézve a London Heathrow után a legnagyobb Európában, míg a teherforgalom tekintetében az első.

Az utasok két terminálra érkeznek, melyeket az ún. SkyLine köti össze, ami egy vezető nélküli mágnesvasút.

Az 1-es számú terminált a Lufhansa légitársaság használja, míg a 2-es számúra más légitársaságok gépei érkeznek.

Budapest és Frankfurt között légvonalban 1032 km a távolság.

 

Vízi közlekedés

Németországban hajózás szempontjából a Rajna nagy jelentőségű. Ennek mellékfolyója a várost kettészelő Majna, mely az Északi-tenger és a Fekete-tenger közötti összeköttetést biztosítja a Duna-Majna csatornán keresztül.

A város körül számos kikötő található, például az Oberhafen és az Osthafen.

 

Közúti közlekedés

Frankfurt határában található a kontinens legnagyobb forgalmú autópálya-csomópontja, az A5-ös és az A3-as autópályák kereszteződése, a Frankfurter Kreuz.

 

Vasúti közlekedés

A Frankfurti Főpályaudvar  Németország legnagyobb vasúti pályaudvara, de Európában is az egyik legforgalmasabb. A 300 km/h-val közlekedő ICE szerelvények itt is megállnak, 2002-ben adták át a Frankfurt-Köln közötti pályát, melynek köszönhetően már 75 perc alatt elérhetünk egyik városból a másikba.

Régebben a teherforgalom is jelentős volt, mára azonban a két teherpályaudvar közül már csak az egyik üzemel.

 

Helyi közlekedés

A város tömegközlekedési hálózata jól kiépített. A közlekedést a helyi érdekű gyorsvasúthálózat (S-Bahn), a metró-és villamoshálózat, buszjáratok és vonatok szolgálják ki.

Az S-Bahn-nak a belvárosban 7 föld alatti megállója van, amelyeken 9 vonal szerelvénye közlekedik. A hálózat a 9 városi metróvonallal (U-Bahn) 4 ponton kapcsolódik össze, melyek a tömegközlekedés fő csomópontjai.

 

Közlekedés – linkek:

Frankfurti Repülőtér

Frankfurt repülőjegy

Autóbérlés

Frankfurt autótérkép

Frankfurt vasúti menetrend

Frankfurt tömegközlekedési térkép

 

Frankfurt oktatás

 

A város a felsőoktatási intézmények számában is bővelkedik.

Johann Wolfgang Goethe Egyetem

Johann Wolfgang Goethe Egyetem

Még 1914-ben alapították legnagyobb és legismertebb egyetemét, a Johann Wolfgang Goethe Egyetemet, melynek épületei négy városrészben is megtalálhatóak. Ismert még a mérnöki és gazdasági képzéseket kínáló Fachhochschule Frankfurt am Main is. További intézmények az Frankfurt School of Finance & Management, a Provadis School of International Management and Technology, a Fachhochschule für Oekonomie & Management tanulmányi központja, a Staatliche Hochscule für Bildende Künste, a Hochschule für Musik und Darstellende Kunst, a Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen.

A Max-Planck Gesellschaft-nak három kutatóközpontja is található Frankfurtban.

 

Frankfurt kultúra

 

Múzeumok, galériák

Schirn Kunsthalle

Schirn Kunsthalle

A városnak több mint 60 múzeuma, illetve galériája van, melyek többsége a Majna-partján helyezkedik el.

A Majna óvárosi oldalán található például az Archeológiai Múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma, a Schirn Kunsthalle, a Várostörténeti Múzeum és a Zsidó Múzeum.

Az átellenben álló Museumsufer több ismert múzeumnak és galériának nyújt helyet, például: Alkalmazott Művészetek Múzeuma, Kommunikációs Múzeum, Liebieghaus (szobrászat), Német Építészeti Múzeum, Német Filmmúzeum, Städel (festészet), Világ Kultúráinak Múzeuma.

A Westenden található a Naturmuseum Senckenberg, egy természettudományi múzeum, mely Németországban az egyik legjelentősebb.

 

Opera, zene, színház

Schauspiel Frankfurt

Schauspiel Frankfurt

A Städtische Bühnen magában foglalja az Oper Frankfurt operaházat, valamint a Schauspiel Frankfurt színházat.

Az Alte Oper 1881-ben nyitott meg, ám a második világháború alatt szinte teljesen lerombolták. 100 évvel azután, hogy először megnyitotta kapuit, 1981-ben avatták fel újra.

Kiemelkedő koncertterem a Jahrhunderthalle, az Ensemble Modern, a Festhalle.

Népszerű színház a Die Komödie, az English Theatre, a Fritz-Rémond-Theater, a Volkstheater Frankfurt. Kisebb színházak, variaték továbbá: Die Dramatische Bühne, Die Schmiere, Gallustheater, Künstlerhaus, Mousonturm, Neues Theater, Stalburg-Theater, Tigerpalast, TiTS-Theater.

 

Frankfurt látnivalók

 

Commerzbank Tower

Commerzbank Tower

Frankfurtba már csak a hatalmas felhőkarcolók miatt is érdemes ellátogatni. Ezek az épületek a város nyugati részén, a Bankenviertel városnegyedben állnak. Legjelentősebbek a Commerzbank Tower (259 m), a Messeturm (257 m) és a Deutsche Bank Zwillingstürme ikertornyai.

A pénzügynél maradva, tegyünk egy sétát a Börsenplatz-on, ahol megcsodálhatjuk a tőzsdepalotaként emlegetett Neue Börse épületét és az előtte álló szoborcsoportot.

Frankfurt népszerű, így forgalmas tere a Hauptwache is, mely nevét a rajta álló, 1730-ban épített házról kapta. A ház egykoron börtön, majd a csendőrség székhelye volt, jelenleg kávézóként üzemel. A térről népszerű bevásárlóutcák, a Biebergasse, a Liebfrauengasse, a Schillerstraße, a Steinweg és a Zeil nyílnak.

Az egyik leghíresebb látnivaló a városban az Am Römerberg téren álló városháza, a Römer. Kilenc épületből áll, a központi 1405-ben lett a város tulajdona, a többi építményt később vásárolták fel.  Ebből két házat idővel lebontottak, és helyettük egy újat emeltek, melyet a többi épülettel egy fedett híd köt össze. Ezt a helyiek Sóhajok hídjaként is hívják. A Römerben jelentős látnivaló a Kaisersaal és a Römerhalle.

A Römerplatztól nem messze található az ország egyik legjelentősebb temploma, a Szent Pál-templom. 1789-ben kezdték építeni, és 1833-ban fejezték be. Az első össznémet parlament itt ülésezett, 1852-tól használták ismét vallási célra. Az épület megsínylette a második világháborút, és hangversenyteremmé alakították át 1948-ban.

Érdemes körbenézni a Modern Művészetek Múzeumában, mely 40 termet foglal magában, és olyan művészek alkotásait tekinthetjük meg ott, mint Andy Warhol, Joseph Beuys, Reiner Rutenbeck, Roy Lichtenstein.

Goethe-ház

Goethe-ház

A városban járva nem hagyhatjuk ki a Goethe-házat, ahol az író született és nevelkedett.

Az egyik legrégebbi épület Frankfurtban a XII. századi, román stílusú Saalhof, mely egykoron a német-római császárok palotája volt. Mellette megnézhetjük az Adó-tornyot, a Bernitz-palotát, a Bernus-palotát és a Rententurmot.

Az óváros közepén áll a Szent Bertalan katedrális, a Szent Leonard-templom, a Régi Miklós-templom. A székesegyházat Császárdómnak is nevezik, hiszen 1356 óta helyszíne volt a német-római császárok megválasztási ceremóniájának. 1867-ben egy tűzvészben leégett, a második világháború is jelentősen károsította, ám mára a város jelképe.

 

Látnivalók – linkek:

Frankfurt városnéző túrák

Frankfurt családi programok

Frankfurt útmutató

Frankfurt útikönyv

 

Frankfurt konyha

 

Bethmännchen

Bethmännchen

Frankfurtról sokaknak a báránybélbe töltött, megfőzött és pépesített húsrúd, a virsli ugrik be, melyek füsttel tartósítanak. A káposztalevesbe szeletelt virslit tesznek, ez a frankfurti leves.

A város specialitása a Bethmännchen, mely egy marcipánból, mandulából, porcukorból és rózsavízből összegyúrt, kúp alakú sütemény. Népszerű édesség a Haddekuche és a frankfurti koszorú is.

Kemény tojáshoz, főtt marhahúshoz szolgálják fel a frankfurti zöld öntetet, mely apróra vágott, friss növényekből (borágó, kapor, metélőhagyma, petrezselyem, sóska, turbolya, vérfű, zsázsa) áll.

Hagymával és szalonnával töltött kenyérlángos a Zwiebelkuchen, míg a Kasseler Rippchen füstölt és párolt hátszínt takar, melyet általában párolt káposztával tálalnak.

 

Konyha – linkek:

Frankfurti virsli receptek

Frankfurti leves receptek

Bethmännchen recept

Frankfurti koszorú recept

Zwiebelkuchen recept

 

Frankfurt éttermek

 

22nd Lounge Bar & Restaurant

22nd Lounge Bar & Restaurant

A 22nd Lounge Bar & Restaurantban a 22. emeletről csodálatos kilátás nyílik a városra.

A Druckwasserwerk egy történelmi jellegű épületben található, berendezése azonban kifejezetten modern.

Akik számára fontosak a minőségi bio alapanyagok, az Emma Metzler étterembe térjenek be.

A Michelin csillagos Erno’s Bistro kellemes hangulatú, és a borkedvelőknek sem okoz csalódást.

A Frankfurter Botschaft egy kiváló étterem elfogadható árakkal és csodás kilátással.

Egy 1520-ban épült házban működik a Gerbermühle, melyben még Goethe is megfordult.

A Haus Wertheym az óvárosi részen található, hagyományos ételekkel várja vendégeit.

A Kamehamea Suites egy csodálatos, Sissy stílusában épült történelmi épületben található kávézó, bár és étterem egyben.

A Lohninger séfje nemzetközileg magasan elismert, az osztrák hagyományos konyhát más különböző nemzeti ételekkel ötvözi.

A Micro & Silk Lohninger gourmet éttermei. A Micro leginkább nagy vacsorák helyszínéül szolgál, míg a Silk igen különleges, családias hely, ahol a vendégek még a cipőjüket is leveszik.

 

Frankfurt szállások

 

Frankfurtban rengeteg szálláshelyet találhatunk, az olcsóbb kategóriájútól egészen a minden kényelmet kiszolgáló luxusszállodákig.

 

Szállások – linkek:

trivago.hu

booking.com

frankfurt30.com

agoda.com

hostelsclub.com

 

Frankfurt egyéb hasznos linkek

 

Frankfurt vásárlás

Frankfurt szabadidő

Frankfurt szórakozás

Frankfurt időjárás

Frankfurt Nagykövetség

 

5 kérdés, 5 válasz

 

K: Mi Frankfurt hivatalos neve és miért szükséges megkülönböztetni?

V: Frankfurt am Main, mert Németország keleti részén egy másik Frankfurt nevű település is található, hivatalos nevén Frankfurt an der Oder.

 

K: Hol található?

V: Németország délnyugati részén, a Majna két partján fekszik.

 

K: Miért játszik fontos szerepet Európában?

V: Fontos kereskedelmi, pénzügyi, közlekedési és kulturális központ.

 

K: Melyek főbb látványosságai?

V: Felhőkarcolók, Börsenplatz, Neue Börse, Goethe-ház, Hauptwache, Hauptwache-ház, Modern Művészetek Múzeuma, Régi Miklós-templom, Römer, Saalhof, Szent Bertalan katedrális, Szent Pál-templom.

 

K: Mely gyakran fogyasztott ételeink köthetők a városhoz?

V: A virsli és a leves.

 

 

 

Forrás:

frankfurt.világnéző.hu

Wikipédia

útvonaltervező.himmera.com

adina.hu

frankfurt.lap.hu

 

Kép forrás:

franfurthotelstoday.com

Wikipedia

airport-technology.com

fritz-bauer-institut-de

art-magazin.de

schauspielfrankfurt.de

taringa.net

partodavenezia.com

plaetzchen.org

innside.com

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Fánk

Horgolás

Ws$

Praha

Techno

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.