Pilis

Pilis

Pilis

A Duna jobb partján található, Budapest és Esztergom között. Természeti értékei miatt kedvelt kirándulóhely. Legmagasabb csúcsa a Pilis 756 m magas. Az Országos Kék túra útvonala is érinti.

Pilis

Pilis térkép

Pilis térkép

Mészkő, dolomit hegység, röghegység. Gyűrődéssel keletkezett, melyet a természeti erők lekoptattak. Nem túl magas hegység, hiszen a legmagasabb csúcsai nem sokkal magasabbak 600 m-nél. Híres a barlangja is, mely kb. 600 m hosszú. Növényzetét a tölgyesek több fajtája, a karszt-bokorerdők, valamint sziklagyepek alkotják. Területén több ragadozó madár fészkel, mint a vörös vércse, héja, kabasólyom stb. A Pilisi Parkerdőben- amely természetvédelmi terület-, számos védett faj, védett terület található, melyek nevezetes kirándulóhelyek is Magyarországon.

Kedvelt kiránduló helyei pl. a Pilis-tető, Holdvilág-árok, Pilisszentkereszt alatti szurdok.

Holdvilág-árok, Pilis

Holdvilág-árok, Pilis

A Pilis-tető, 756 m-re emelkedik a tengerszint fölé. (Régebben katonai légvédelmi rakétabázis működött a területén, de felszámolták.) Ha felérünk a tetjére, nagyon szép kilátás nyílik Dobogókőre, Pilisszentkeresztre, Pilisszántóra, vagy akár a Budai-hegyekre is. Érdemes ide ellátogatni.

Pilisszántó, keresztes kő

Pilisszántó, keresztes kő

Ha Dobogókőre kirándulunk, érdemes tudnunk, hogy ott van a Föld szívcsakrája (mások szerint a Rám-hegyen, a Ferenczy-sziklánál).   Ez azt jelenti, hogy spirituális értelemben “itt ér össze az Ég a Földdel”. Ennek hatásai az ide látogató túrázókra a különleges nyugalom érzése, valamint a kigyógyulás a különféle betegségekből. Ez úgy fogható fel, hogy az emberi szervezetnek 7 csakrája van, amelyek leképeződnek a Földön. A Föld szívcsakráján a legmagasabb a földsugárzás, vagyis nagyon sok ott az energia. Ott, ahol az energia áramlás erős, az kivált egy gyógyulási folyamatot.  A kínai medicina szerint az emberi testen akupunktúrás pontok találhatók, amelyek kezelésekor kiváltódik a gyógyulás, vagyis helyrehozza az energiaáramlást, így beindulnak a test gyógyító folyamatai. A Föld egyik úgynevezett akupunktúrás pontja Dobogókő. Ha ott tartózkodik az ember, az olyan, mintha akupunktúrával kezelnék, vagyis a test gyógyító folyamatai beindulnak.

Amikor a dalai láma Magyarországra látogatott, felkereste Dobogókőt. De India nagykövetasszonya is kedveli ezt a helyet.

 

Látnivalók még

A régi magyarok élőhelyeinek egyik tanúságai a kolostorromok. A “4 kolostor útján a Pilisben”  elnevezésű, 25 km-es túra bemutatja a Dömösi prépostsági altemplomot, a Pilisszentléleken lévő pálos kolostort, a Klastrompusztai pálos kolostort, valamint Pilisszentkereszti ciszterci kolostort.

Dömös, Pilis

Dömös, Pilis

További információk:

turautak.com

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

pilis.utisugo.hu

hu.wikipedia.org

mek.iif.hu

pilis.lap.hu

parkerdo.hu

vendegvaro.utazom.com

parkerdo.hu

waldenhotel.hu

dobogoko.org

turautak.com

A Pilis élővilága

Több védett állat- és növényfaj honos itt. Ritkaság a fűrészeslábú szöcske, szarvasbogár. A vizekben egyre ritkább a kövi rák, érdekes a gyepi béka, fokozottan védett a pannon gyík. A madarak közül ritka a kerecsensólyom, a 60-as évekre kipusztult vándorsólyom újra megjelent, valamint az uhu, a holló, és a vértesi csuklyásbagoly.

Uhu-muc

Uhu

Képforrás: hu.wikipedia.org

További információ itt:

pilisinfo.hu

termeszetvedelem.hu

Pilis város

Pilis város

Pilis város

Budapesttől nem messze fekszik, jól megközelíthető mind tömegközlekedési eszközökkel, mind autóval. Természeti értékekben gazdag környezetében megtalálható a Gerje -patak és forrásvidéke,  a Dolina. Itt írta Kármán József: Fanni hagyományai című regényét a Beleznay-kastélyban. Több híres ember is élt még a városban a sportolóktól a tudományos élet képviselőiig.

Kármán József

Kármán József

További információk:

pilis.hu

pilisvaros.lap.hu

szalllas.hu

cylex-tudakozo.hu

sipito.hu

mek.oszk.hu

 

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván a fk-tudas.hu szerkesztősége.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

4 comments

  1. Jó kis írás, szerintem a legszebb hely a Pilisben a visegrádi- kapu alatt elterülő táj. 🙂 Van egy védett bagoly fal,itt fészkelnek, nem tudod a nevét, egyszer láttam azóta se érdekelne..

  2. Földesi Magdolna

    Örülök, hogy tetszett. Megnéztem a baglyokat. Azt olvastam, hogy az uhu a 80-as években tért vissza erre a helyre. Illetve a csuklyásbagoly az, ami védett és a Vértes-hegységben, s a Pilisben is előfordul. Teszek fel róluk képet is. Remélem erre gondoltál. A cikk végén lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.