Praha

Praha (magyarul Prága) szomszédos országunk, a Cseh Köztársaság fővárosa és legnagyobb települése egyben.

Tartalomjegyzék:

Földrajzi adatai, népessége
Története
Gazdasága
Közlekedés
Oktatás
Kultúra
Látnivalók
Éttermek, sörözők
Szállások
Hasznos linkek

 

 

Praha földrajzi adatai, népessége

 

Praha címere

Praha címere

A 496 km2 területű Praha Csehország közepén található. A Moldva két partján helyezkedik el, melynek 31 kilométernyi szakasza zubog a városban. Népessége 2011-es adatok szerint 1,257 millió fő, míg az egy négyzetkilométerre jutó lakosok száma 2466.

 

Praha története

 

A városban letelepedésre utaló nyomokat már a kőkor idejéből is találtak, azóta a település szinte folyamatosan lakva van. Éltek itt kelta bójok, germán markomannok, hunok, longobárdok, szláv népcsoportok, avarok, frankok is.

A cseh származású uralkodócsalád, a Přemysl-ház kb. 900-tól irányította az országot, egészen 1306-ig. A dinasztia leszármazottja Libuše hercegnő, akinek nevéhez a város alapítása fűződik. A legenda szerint a cseh királyok székhelyéről, a Vyšehrad tetejéről lepillantva a látott várost elnevezte Prágának, és megjövendölte felvirágzását.

Bár a települést az évszázadok során sok megpróbáltatás érte, szerepe mindig is jelentős volt. Praha nem csak a Cseh Királyság, hanem a kereskedelem és a vallás egyik központjának is számított Európában. IV. Károly uralkodása alatt a Német-római Birodalom fővárosának címét kapta a település, majd a Habsburg vezetésnek köszönhetően virágzott a tudomány, a művészet, II. Rudolf trónra lépése után pedig Praha Közép-Európa politikai, társadalmi, kulturális központja volt. Az első világháború befejeztével az új ország, a Csehszlovák Köztársaság fővárosa lett, végül az önálló Cseh Köztársaságé 1993-ban.

Manapság a turisták egyik legkedveltebb célpontja.

 

a száztornyú város

a száztornyú város

Nevezik száztornyú városnak is, hiszen tornyai és kilátói száma megközelíti a fél ezret. Másik „beceneve” az arany város, mely IV. Károly idejéből származik, ugyanis azokban az időkben arannyal vonták be a vártornyokat. Más elméletek II. Rudolf uralkodásához kötik, aki mindig is ösztönözte az alkimisták munkáját.

Praha belvárosa 1992 óta a Világörökség része.

 

Praha gazdasága

 

Praha gyorsan fejlődő város. Az EU-s országok régiói közül a település GDP-je meghaladja az uniós átlagot.

Praha egyik célja regionális központnak lenni Közép-Európában, és ennek elérése érdekében jó úton halad, hiszen több multinacionális cég alakította már ki közép-európai székhelyét itt.

Az ország gépiparának egyik legrégibb központja a település, és a világszerte népszerű cseh sört Praha főzdéiben is előállítják.

A csodálatos építészetnek és az alacsony áraknak és adóknak köszönhetően a hollywoodi filmgyártók egyik kedvelt célpontja. Miután a két világháború alatt elkerülték a pusztítások, Prahaban előszeretettel forgatják a háborús filmek kezdeti jeleneteit.

Ami viszont igazán fellendítette a gazdaságot, az a turizmus, hiszen rengeteg történelmi, kulturális, vallási örökséggel büszkélkedhet, hangulata egyedülálló.

 

Praha közlekedés

 

Tömegközlekedés

metró Prágában

metró Prágában

Prágában az első metróvonalat 1974-ben avatták fel. A városnak összesen három vonala van, melyek háromszögben metszik egymást. A vonalakat különböző színekkel és betűkkel jelölik, az A vonalat zölddel, a B-t sárgával, míg a C-t pirossal.

A metróhálózat több mint 50 km hosszú, és az építés folyamatosan zajlik. A C vonalat bővítik jelenleg, és terveznek egy negyediket is, valamint szeretnék, ha az A vonal meg lenne hosszabbítva Ruzyně repülőteréig. A szerelvények szovjet típusúak, de egyre többet cserélnek le korszerűbbre.

Érdemes metróval utazni, ugyanis a szerelvények tiszták, a legtöbb turisztikai szempontból fontos helyen és a pályaudvarokon megállnak, és reggel 5 órától éjfélig közlekednek.

Az autóbuszok leginkább a külvárosi területeken járnak. A járatok száma közelít a kétszázhoz. A legtöbb busz csakúgy, mint a metrók, reggel 5-től éjfélig közlekednek, de akadnak a köztes időben működő járatok, melyek fél óránként indulnak.

A villamosokkal a város szinte bármely pontjára eljuthatunk, ráadásul bármikor, hiszen sok közülük éjszaka is közlekedik. Prahanak 25 villamosvonala van, a hálózat 133 km hosszú. A járművek általában az egyik külvárosból a másikba közlekednek, a belvároson áthaladva. Bár lassabb, mint a metró, de élvezetesebb. Utóbbi érdekében a hálózat fejlesztésének része az egyedi építészeti kialakítás is.

A városban vasút is található. A főpályaudvar (Praha hlavní nádraží) a C metróvonalon helyezkedik el, de a belföldi távolsági vonatok fontos megállója a Masarykovo pályaudvar és a Smichov állomás (a B metró vonalán) is.

Prahanak van egy drótkötél-vontatású vasútja, a sikló, mely a Petřín-hegyre közlekedik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

A tömegközlekedési járművekre váltott jegyek korlátozott ideig érvényesek, ám korlátlanul felhasználhatók bármely járaton, ugyanis egységes a díjszabás. A jegyeket több helyen is meg lehet vásárolni, melyeket a beszállás után érvényesítő automatában kell validálni.

 

Közúti közlekedés

A sugárirányú és gyorsforgalmi utaknak köszönhetően Praha az ország minden pontjáról könnyedén megközelíthető. Szlovákiával és Németországgal is autópálya köti össze.

A domborzati viszonyok miatt sok az alagút, a leghosszabb közel két kilométeres.

A belvárosban már kiépítettek egy körgyűrűt, ezzel kissé tehermentesítették a forgalmat, de sok a korlátozott forgalmú, valamint a sétáló utca a történelmi városrészekben.

 

Légi közlekedés

Ruzyně repülőtér

Ruzyně repülőtér

A legnagyobb cseh repülőtér a belvárostól 17 km-re, Praha- Ruzyněben található. Hivatalos neve Praha-Václav Havel. Jelenleg 15 légitársaság gépe száll fel és ér földet itt. Sok a fapados járat, így 40 euró alatti áron is vásárolhatunk már jegyet.

A reptér egy régi és egy új részből áll. A régi részen található az 1. terminál (kontinensek közötti járatok) és a 2. terminál (európai országok közötti repülések), míg a 3. terminál (magánjáratok) az új részen van.

A repülőtérről a központot csak közúton lehet megközelíteni. Autóval az út 20-40 perc, igénybe lehet venni taxi-szolgálatot (≈ 500-700 korona) és személyszállító szolgálatot (Čedaz, Prague Airport Transfer) is.

Amennyiben inkább a tömegközlekedést választanánk, autóbusszal juthatunk el a metró végállomásához, mely a városközpontba visz (≈ 26 korona). A buszok a terminálok előtti megállóból indulnak hajnali 5 és 23:30 között. Az utazási idő körülbelül egy óra. Ha kicsúsznánk ebből az időintervallumból, akkor csak éjszakai buszt és villamost tudunk igénybe venni, ám ezek ritkán indulnak, és sokszor át kell szállni, így az út akár 2 óra is lehet.

 

Praha oktatás

 

Prágában nyolc felsőoktatási intézmény található. Egyik ezek közül Közép-Európa első és egyben legrangosabb egyeteme, a IV. Károly által 1348-ban megalapított Károly Egyetem.

Az egyetemen nagyon szerteágazó ismereteket tanítanak. Orvosi, jogi, természettudományi, matematikai, fizikai, testnevelési, bölcsész – csak néhány terület, melyet elsajátíthatnak a diákok. A többi egyetemen és főiskolán is magas szintű képzés folyik, a további 7 intézmény: Cseh Mezőgazdasági Egyetem, Cseh Műszaki Egyetem, Előadóművészeti Akadémia, Kémiai Technológia Intézet, Közgazdasági Egyetem, Művészeti, Építészeti és Design Akadémia, valamint a Szépművészeti Akadémia.

 

Praha kultúra

 

Praha Európa egyik fontos kulturális központja. Nem véletlenül, hiszen bárhová megyünk, biztosan belebotlunk egy színházba, egy koncertbe, egy kiállításba, vagy egy utcai művészbe.

 

Múzeumok, galériák

Schwarzenberg Palota

Schwarzenberg Palota

A Cseh Kubizmus Múzeuma a művészeti irányzat 1910-1919 közötti cseh alkotásokat mutatja be. A Schwarzenberg palotában a barokk művészetet ismertetik részletesebben, és az Iparművészeti Múzeumtól átvett kiállításokat. Míg a Sternberg palota páratlan európai műveket gyűjtött össze.

Az Iparművészeti Múzeumban különféle anyagokkal és azok történetével ismerkedhetünk meg, míg a Jaroslav Fragner galéria az építészetről szól.

A Kereskedelmi Palotában 20. és 21. századi alkotások találhatók a világ minden tájáról, a Kommunizmus múzeuma pedig a jellegzetes kommunista atmoszférát tárja a látogató elé.

A Langhans Galéria óriási fotógyűjteménnyel rendelkezik és megismerteti e művészeti ág történelmét.

A Lobkowicz Palota a cseh nemzet emlékműveit találhatjuk.

A Manes kiállítóteremben az avantgard művészetet csodálhatjuk meg.

A Nemzeti Múzeum a Cseh Köztársaság legnagyobbja, folyamatosan kiállítja többek között a paleontológia, antropológia, ásvány- és kőzettan, zoológia gyűjteményeket.

A Nemzeti Műszaki Múzeumban az akusztika, időmérés, űrkutatás eszközeiről tudhatunk meg többet, míg a Prágai Vár képtára a várban talált festményekről szól, de több cseh és külföldi művész alkotásait is kiállítják.

 

Színházak

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház

Az Estates Színház a város legrégebbi színháza. Mozart egykoron vezényelt ebben a színházban, így nyaranta a zeneszerző operáinak válogatását, a Mozartissimo-t adják elő, az év többi részében láthatunk az operától kezdve a baletten át egészen a dráma előadásokig mindent. Az Image Színház megmozgatja a fantáziát, majd a szemünk elé tárja azt, ami a fizika törvényei szerint lehetetlen. Ebben a színházban bármi megtörténhet.

A Nemzeti Marionette Színházban klasszikus műveket adnak elő bábokkal és jelmezes színészekkel. De akadnak olyan darabok is, melyek a legnépszerűbb előadások válogatásai.

A Nemzeti Színház a cseheknél az újjászületés szimbóluma. 1868-ban kezdték építeni, ám amikor 1881-ben már majdnem elkészültek vele, az épület leégett. Két évbe telt, mire helyrehozták, de 1883-ban megnyitotta kapuit a lelkes közönség előtt. Operát, balettet és drámát tekinthetünk meg, melyeket több helyszínen játszanak.

 

Zene, opera

Rudolfinum

Rudolfinum

Nagyon híres a Prágai Nemzetközi Tavaszi Fesztivál, ahol rengeteg koncertet élvezhetünk a Prágai Szimfonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikus Zenekar és a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar előadásában. Népszerű koncerttermek a Dvořak Koncertterem (Rudolfinum), a Smetanova Koncertterem (Új Városháza), és a Bertramka (Mozart Múzeum). Gyakran adnak koncerteket a Nemzeti Múzeum lépcsőin, templomokban, palotákban és parkokban is. Az opera műfajában két fő társaság létezik, az egyik a Nemzeti Opera Társaság, mely a Nemzeti Színházban játszik, míg a másik, az Állami Opera Társaság az Állami Operaházban. Utóbbi eredeti nyelven ad elő klasszikus olasz műveket, míg a Nemzeti Opera Társaság leginkább cseh nyelvű darabokat visz színpadra. Létezik egy kisebb operatársaság is, mely az Estates Színházban kelt életre eredeti nyelvű olasz műveket, az állami társasághoz hasonlóan.

 

Praha látnivalók

 

Óváros

Óváros tér

Óváros tér

Rengeteg nevezetesség az Óváros téren található

Érdemes ellátogatni a Betlehem-kápolnába, ahol Husz János tanított és prédikált. Átsétálhatunk a méltán híres Károly-hídon, melyen keresztül elérhetjük a szemben lévő Kisoldalt és Hradzsint. A Klementinum egy ámulatba ejtő könyvtár, míg az egykor puskapor tárolására használt Lőportorony ma már múzeum. A Miasszonyunk templom egy gótikus építészeti alkotás a XIV. századból, míg az Orloj egy hatalmas időmérő szerkezet a prágai városháza oldalán. Figyelemre méltó templomok a Szent Egyed-templom, Szent Gál-templom, Szent Jakab-templom, Szűz Mária-templom, Szent Márton-templom és az egyik Szent Miklós-templom.

Klausz-zsinagóga

Klausz-zsinagóga

 

Josefov (Zsidóváros)

A Josefov a legrégebbi zsidó település Európában. Ebben a negyedben található Franz Kafka szülőháza és az Iparművészeti Múzeum is. A gyönyörű történelmi zsinagóga például a Klausz-zsinagóga, Magas zsinagóga, Maisel-zsinagóga, Pinkász-zsinagóga, Régi-új zsinagóga, Spanyol zsinagóga. Megtekinthetjük a Régi zsidó temetőt és a Szent Ágnes-kolostort, a Zsidó Múzeumban pedig a zsidó történelmet ismerhetjük meg.

 

Újváros

Az Újvárosban lévő Vencel tér Praha egyik legnagyobb látványossága. Gyönyörű látványt nyújt Frank Gehry üvegpalotája. Ebben a negyedben található többek között a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, valamint a Rendezvények háza és az újvárosi városháza, mely egy szecessziós palota a Smetanova Koncertteremmel.

 

Hradzsin

Szent Vitus-székesegyház

Szent Vitus-székesegyház

A Hradzsin rengeteg látnivalót nyújt. Végigsétálhatunk a mesés hangulatú Arany utcácskán, megnézhetjük a Černín-palotát, a Daliborka tornyot, az Érseki palotát. Népszerű a Hradzsin tér, a Hradzsin vár, a Hradzsini városháza. Mindenképp meg kell tekintetnünk a Királyi Palotát, a Loretói Szűz Mária-templomot, a Martinic-palotát, a Sarm-palotát, a Schwarzenberg-palotát, a Sternberg-palotát. A Strahov Kolostorban könyvtár, Filozófusok terme és galéria is található. A Hradzsinban megtekinthetjük a Szent György-bazilika, a Szent György szobor, Szent Norbert szobra, a Szent-Rókus templom. A Szent Vitus-székesegyház elbűvölő, ahogy a Toscanai Palota (Külügyminisztérium) is. A Prágai Várat semmiképpen se hagyjuk ki.

 

Kisoldal

A barokk Győzedelmes Boldogasszony temploma híres zarándokhely. Itt tekinthető meg többek között a Lichtenstein-palota, a Lobkovitz-palota, a másik Szent Miklós-templom, a Szent Tamás-templom, a Thun-Hohenstein-palota, a Vinohrady, a Vyšehrad várnegyed, a Wallenstein-palota, és a Žižkov. A siklóval érdemes felmenni a Petřín-hegyre, ahol az Éhségfal és a Csillagvizsgáló is megtalálható.

 

Praha éttermek, sörözők

 

Az éttermek és sörözők a belvárosban szinte egymást érik.

Ha meg szeretnénk kóstolni a remek cseh söröket, akkor a kocsmákat pivnice néven keressük. Akadnak olyan vendéglátó egységek, melyekben általában meleg ételt is kérhetünk, ebben az esetben a hostinec vagy hospoda feliratokra kell vadásznunk. Aki ragaszkodik az éttermekhez, az a restaurace vagy vinárna kiírást keresse, utóbbiban nagyon finom borokat is felszolgálnak.

 

Praha szállások

 

Alchymist Grand Hotel and Spa

Alchymist Grand Hotel and Spa

A letisztult Andel’s Hotel Prague****-ban  különleges, design elemekből áll az épület és a kiegészítők is, a szobák falain lógó absztrakt képektől kezdve az opálüvegekig.

Az Aria Hotel*****re leginkább az antikvitás, a fényűzés jellemző. Az egész hotel a zene köré épül, ugyanis a szobákat zeneszerzőkről nevezték el, míg az emeletek zenei műfajok elnevezéseit kapták, és egy kép, könyv vagy hangszer mindenütt ott van, ahova csak pillantunk.

A Czech Inn** a vékonyabb pénztárcával rendelkezőknek ajánlott. Választhatunk a hálótermek, a privát szobák és az apartmanok közül.

A 161 szobás Four Seasons Hotel Prague***** a szállodalánc többi hoteléhez hasonlóan magas színvonalú, a szobákban mindent megtalálunk, ami a luxus kategóriába tartozik. A szálloda a Károly-híd mellett található, ablakaiból fantasztikus kilátás nyílik a városra.

A Golden Well Hotel***** egy zárt, meredek utca tetején áll, s ablakaiból csodás kilátás nyílik a városra.

A Globus Hotel*** kissé távolabb esik a városközponttól, ám pont ebből adódóan nyugalmasabb is.

Grand Hotel Evropa

Grand Hotel Evropa

A Grand Hotel Evropa*** igazi műemlék, már több mint 100 éve áll fenn.

A 88 szobás Hotel Adria**** kellemes, barátságos.

A Hotel Josef**** már kívülről csodálva is egy elegáns, design elemekkel létrehozott minimalista szálloda.

A Mandarin Oriental***** egy XVII. századi kolostorból lett átalakítva.

A Miss Sophie’s* az Újvárosban található, minimalista stílusú szállás megfizethető áron.

Az Old Prague Hostel* színes és családias. Nagyon jó helyen van, mindössze perc sétára az Óváros tértől.

A Panorama Hotel**** első osztályú, 440 szobával.

A Palace Road Hotel*** a Kisoldal városrész mellett található barátságos, régies elemekkel felszerelt szálláshely tágas szobákkal.

A Penzion Mánes** elegáns klubok és bárok közötti megfizethető, családias, szerényebb szállás.

 A The Iron Gate***** egy XIV. századi épület, 43 lakosztállyal és szobával.

A Top Hotel**** -ben több kategóriájú szállás közül választhatunk, az egészen szerénytől kezdve a középkategórián át egészen a minden igényt kielégítő luxusig.

 

Praha hasznos linkek

 

Prágai utazások

Autóbérlés Praha

Praha útikönyvek

Praha DVD

Praha időjárás

A Magyar Köztársaság Prágai Nagykövetsége

Prágai sonka receptek

AC Sparta Praha

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Hol található Praha?

V: Csehország közepén található, a Moldva két partján helyezkedik el.

 

K: Mekkora Praha területe?

V: 496 km2, ezzel Csehország legnagyobb városa is.

 

K: Milyen elnevezései vannak Praha-nak?

V: Száztornyú város, arany város.

 

K: Milyen negyedei vannak Praha-nak?

V: Óváros, Josefov, Újváros, Hradzsin, Kisoldal.

 

K: Közép-Európa első és legrangosabb egyeteme Praha-ban található, melyik az?

V: A Károly Egyetem.

 

Forrás:

prague.fm

nemcsakprága.blogspot.hu

ohp.cz

Wikipédia

Wikipédia

tudásbázis.sulinet.hu

prága.lap.hu

 

Kép forrás:

discoverwalks.com

praguewelcome.test.fg.cz

hotelpraguecity.com

hdrcreme.com

commons.wikimedia.org

Wikipedia

stay.com

prague.com

ceskafilharmonie.cz

flickr.com

tripadvisor.com

prague-guide.co.uk

bestourism.com

flickr.com

 

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

 

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Techno

Kosár

Gyógynövény

UFO

Zöldség

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.