Horgolás

Már az ősidőkben is létezett a kézimunkák egyik kedvenc fajtájának, a horgolásnak kezdeti formája. Segítségével bármilyen megálmodott mintát megeleveníthetünk, csak egy kis kézügyesség, türelem és kreativitás kell hozzá!

Tartalomjegyzék:
Alapjai
Az alaptechnikákon túl
Minták
Vásárlás
Egyéb hasznos linkek

 

A horgolás alapjai

 

A horgolás a kötéshez hasonlatos. A legalapvetőbb különbség a kettő között az, hogy a kötéshez két darab kötőtűt használunk, míg utóbbihoz egy kampós végű horgolótű kell.

A horgolással leginkább díszeket, ékszereket készítenek, ugyanis a horgolt anyag jobban nyúlik, nem tartja olyan jól formáját, így alapvetően kevésbé alkalmas például ruhaneműk készítésére, de azért nyugodtan megpróbálkozhatunk sálakkal, sapkával, könnyű kardigánokkal.

Egyébként horgolással a kötés technikáját is utánozhatjuk, így két legyet üthetünk egy csapásra!

 

a horgoláshoz szükséges legfontosabb kellékek

a horgoláshoz szükséges legfontosabb kellékek

Bár horgolni szinte bármilyen fonalból lehet, a siker érdekében ajánlott kifejezetten ehhez a módszerhez való anyagot választani. Kezdésnek a vastagabb fonal és 3,5 mm-es vagy annál nagyobb tű tanácsolt, de a tű mérete mindig fel van tüntetve a fonal csomagolásán (horgolótűből is akkora méret kell, mint kötőtűből).

Kezdőknek érdemes egyszerűbb mintákkal próbálkozni, alapmintákat gyakorolni.

 

Ne feledkezzünk meg a megfelelő fényviszonyokról sem: a nappali fény a legideálisabb, vagy egy azt szimuláló lámpa. Amire még szükségünk lesz: apró olló a fonal elvágásához, mérőszalag a feszesség méréséhez, kapcsok a számolás megkönnyítése érdekében, gombostűk, valamint egy kis türelem és kézügyesség, és már el is kezdhetjük!

 

Alapja, hogy különböző alappálcák és – szemek vannak, mint a láncszem (LSZ), a hamis kispálca (HKP), a kispálca (KP), a rövidpálca (RPC), egyráhajtásos félpálca (ERFP), egyráhajtásos pálca (ERP), kétráhajtásos pálca (KRP). Ezeket különböző szimbólumokkal jelzik. A minták leírása mindig tartalmazza, hogy az alkotás egyes részeit mely pálcával, technikával kell elkészíteni.

 

horgolás közben

horgolás közben

Bonyolultnak tűnik, ám a következő nagyon hasznos gyűjtemény pontosan és érthetően, rengeteg ábrával elmagyarázza nem csak ezeket, hanem mindent, amit a horgoláshoz tudni kell a pálcák tartásától az alapmintákon át egészen a munka befejezéséig:

A horgolás bibliája

 

A videó megosztón is rengeteg videót találhatunk arról, hogyan vágjunk bele, vannak több részes kisfilmek is, valódi horgoló iskolák, mint például ez:

YouTube – Edit Munkácsi csatornája

 

Akinek felkeltette érdeklődését ez a kreatív elfoglaltság, és kevésbé tud írások vagy videók alapján tanulni, az élőben, tanfolyamon is elsajátíthatja a horgolás művészetét, akár itt is:

Gombolyda

 

A legtöbb, ezzel a kézimunkával foglalkozó oldal kisebb-nagyobb közösség is egyben, akik mindig szívesen várnak köreikbe új embereket, és segítenek kezdőknek és haladóknak egyaránt.

 

A horgolás alapjai – linkek:

Gombolyda

Horgoló iskola

Életszépítők

Házi Kreáció

Varázskuckó

 

Az alaptechnikákon túl

 

Akik az alaptechnikákon túl más technikákat is ki szeretnének próbálni, megpróbálkozhatnak más szemet gyönyörködtető módszerekkel is.

 

amigurumi

amigurumi

A japán eredetű amigurumi technikával horgolt, kitömött kisállatokat készíthetünk, de például ételeket, virágokat is alkotnak már ezzel a módszerrel. Nagyon gyors, könnyen tanulható, nem beszélve a végeredmény bájosságáról!

Létezik gyöngyhorgolás is. Ebben az esetben a horgolásnak csak néhány alapjára van szükségünk: a láncszem, a hamispálca és a rövidpálca horgolásának ismeretére. Ezt a módszert igen vékony horgolótűvel végzik, így a gyakorlat jól jön. Szükséges hozzá horgolócérna és természetesen gyöngy is, illetve ennek felfűzéséhez óriáslyukú tű. A gyöngyhorgoláshoz kapcsolódik a török horgolás technikája, mellyel szintén nagyon szép gyöngyös alkotásokat készíthetünk el.

Az ír horgolás csipkeszerű, egyszerű, ám látványos.

A szalaghorgolás nagyon gyorsan készül, csipkeszerű motívumok készítésére alkalmas, így leginkább terítőkhöz alkalmazzák. Általában egyráhajtásos pálcákból és láncszemekből álló fülecskékből áll ez a technika.

tuniszi horgolás

tuniszi horgolás

A tuniszi horgoláshoz különleges hosszúságú horgolótű szükséges, mivel a hurkok a tűn maradnak. Az ezzel a technikával készült minta sűrű, jó tartású, a kötést helyettesíti, így például sapkák, sálak, kardigánok elkészítéséhez is ajánlott.

Zsinórhorgolással általában terítőket szoktak készíteni. Leginkább láncszemekből és rövidpálcából állnak a minták.

 

Az alaptechnikákon túl – linkek:

Amigurumi Blog

Gyöngyhorgolás

Török horgolás

Ír horgolás

Szalaghorgolás

Tuniszi horgolás

Zsinórhorgolás

 

Horgolás minták

 

Az internet tele van jobbnál-jobb mintákkal: szinte az összes horgoló közösség, blog, fonalbolt, fonalmárka honlapján találhatunk bármilyen témában képeket, leírásokat.

 

Sok minta sajnos csak angol nyelven érhető el az interneten, így leleményes horgolók létrehoztak egy angol-magyar „horgoló szótárt”, melynek segítségével ezen minták elkészítése annak sem lesz nehéz, aki kevésbé érti a nyelvet.

 

Karácsonyi horgolás minták

horgolt karácsonyi poháralátétek

horgolt karácsonyi poháralátétek

Ha karácsony, akkor angyalkák, hópelyhek, fenyőfák, harangok, hóember, gyertya… Az alábbi oldalon mindegyikhez találunk mintát:

Több mint 100 karácsonyi minta (angol)

Húsvéti horgolás minták

Húsvét témában is sok horgolás mintára lelhetünk, például nyuszira, kiscsibére, tojásra. Ezen az oldalon érdemes böngészni:

Rengeteg húsvéti minta (angol)

 

Horgolt ékszer minták

Csodálatos ékszereket készíthetünk saját kezűleg, ha erről az oldalról választunk mintát:

Horgolt ékszerek

 

Horgolt ruhanemű minták

Az egészen kicsi babától (babacipő) a felnőtt ruházatig szinte mindenhez találunk mintákat az alábbi oldalon:

Horgolt ruhanemű minták

 

Horgolt használati tárgy minták

horgolt kistáska

horgolt kistáska

Táska, terítő, telefontok, ágytakaró, pénztárca és még megannyi csodaszép kézzel készített használati tárgy mintája itt található:

Horgolt használati tárgyak

 

Horgolás minták – linkek:

Szeretek horgolni

xfree.hu

Crochet Pattern Central

free-crochet.com

horgoltam.5ms.eu

 

Horgolás – vásárlás

 

Horgolt termékek árusítása

Horgolt Holmik Kft.

Székely Termékek Webáruháza

Míves-Hímzés Kft.

Horgolt dolgok

Körösfont Kft.

 

Horgoláshoz szükséges anyagok vásárlása

ReaTex Kézimunka Webáruház

Varrdmagad

Gombolyag

Barka

Fonalshop.hu

 

Könyvek

libri.hu

polc.hu

Könyv, könyvek, könyvesbolt

1001fonal

Antikvárium.hu

 

Egyéb hasznos linkek

 

horgolás.lap.hu

Varázsgombolyag

Horgolás és kötés

Horgo-blog

Horgoló blog

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a horgolás?

V: A kézimunkák egyik fajtája, hasonlatos a kötéshez.

 

K: Milyen kellékekre van szükségem hozzá?

V: Alapvető kellék a fonal és a horgolótű, ezen kívül szükség lesz még  éles ollóra, mérőszalagra, kapcsokra, gombostűkre.

 

K: Milyen alappálcák és – szemek vannak, és mik ezek rövidítései?

V: Láncszem (LSZ), a hamis kispálca (HKP), a kispálca (KP), a rövidpálca (RPC), egyráhajtásos félpálca (ERFP), egyráhajtásos pálca (ERP), kétráhajtásos pálca (KRP).

 

K: Milyen technikák léteznek az alaptechnikákon kívül?

V: Amiguru, gyöngy-, török-, ír-, szalag-, tuniszi-, zsinórhorgolás.

 

K: Milyen mintákat találhatok?

V: Az interneten szinte bármilyen minta megtalálható, de egyre elterjedtebb a szabadhorgolás is, amikor a mintát a képzeletünkre bízzuk, s a kézimunka folyamata során alakul ki.

 

 

 

Forrás:

Gombolyda

A horgolás bibliája

Horgoló iskola

GyönGYIKék

horgolás.lap.hu

 

Kép forrás:

zoomyummy.com

naukseni.lv

craftstylish.com

luulla.com

slhayesdesigns.com

crochetspot.com

lovestitches.blogspot.hu

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Ws$

Praha

Techno

Kosár

Gyógynövény

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

3 comments

  1. Én is szeretek horgolni. Rongyszőnyeget, párnát, ruhát és épp most készítek tejeszacskóból sárkaparó szőnyeget. Köszönöm az ötleteket.

  2. Nagyon szuper a leírás. Néhány horgolásfajtát nem is ismertem. Kedvet kaptam a kézimunkázáshoz. Jól kivehetők a képeken a minták. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.