Rám-szakadék

A Rám-szakadék közel 1 km hosszan húzódik Dobogókő és Dömös között. A Három-forrás-völgy egyik legszebb és legizgalmasabb része, egyben Magyarország legnehezebben járható turistaútvonala.

Tartalomjegyzék:

Története
Élővilága
Barlangjai
Megközelítése, túrák
Tanösvénye
Veszélyei, tanácsok

 

 

A Rám-szakadék története

 

A Rám-szakadék télen

A Rám-szakadék télen

A Rám-szakadék andezit-törmelékes breccsába (éles kőzettörmelék-darabokból összecementálódott kőzet) mélyült szurdokvölgy, mely észak-déli irányban fut. Vulkáni eredetű, a 15 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomait könnyen felfedezhetjük falain. A vulkánok szigetként emelkedtek ki abból a sekély tengerből, mely a miocénben borította a területet. A heves kitörésekkor nem csak láva, hanem andezites, dácitos vulkáni törmelék és por is került a felszínre s a tengerbe. A robbanások hatalmas darabokat szakítottak le a kráter falaiból, ez pedig a forró porral keveredve létrehozta a szakadék mai szerkezetét.

Évmilliók során fokozatosan emelkedtek ki a hegyek, melyek aztán a szél, a hőmérséklet, a víz hatására pusztulásnak indultak. Az összegyűlt csapadékvíz a hegyoldalban mély völgyet alakított ki, a puha tufában pedig függőleges, magas falak, míg a kemény lávarétegeken vízesések és zúgók jöttek létre.

A szakadék mélysége sok helyen a 35 métert is meghaladja, de fenékszélessége olykor a 3 métert sem éri el. Összeszűkülő sziklafalai lehetnek merőlegesek és befelé dőlőek is. A Rám-szakadék felső végénél a talajrétegek egymáson való elcsúszásakor keletkezett több száz négyzetméteres suvadásokat láthatunk.

A szurdokban a túrázóknak összesen 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük.

Az eróziós és talajképződési folyamatoknak köszönhetően a Rám-szakadék napjainkban is folyamatosan változik.

A mederben mindig fellelhetünk csörgedező vizet, mely aztán nagyobb esők idején, valamint a hó elolvadásakor patakká duzzad.

A területet a Pilisi Parkerdő Zrt. kezeli, 2006-ban 4,5 millió forintból újították fel (pihenők, korlátok, létrák).

A Rám-szakadék élővilága

 

Tarka nőszirom

Tarka nőszirom

A szakadékban elsősorban zuzmó- és mohafajokat láthatunk, de egy nyuszttal vagy vadmacskával is szembetalálkozhatunk. A sziklaképződmények a hollók és kerecsensólymok pihenőhelyei. Kirándulásunkból a Rám-hegyet nem érdemes kihagyni, ahol olyan növényeket csodálhatunk meg, mint a tarka nőszirom, a hölgyestike, a mérges sás vagy a nagyezerjófű. Az itt található bükkfákat gyakran választják fészekhelyül a kék galambok és a fekete harkályok.

 

A Rám-szakadék barlangjai

A Kőalja-barlang a Rám-szakadék szurdokának körülbelül harmadánál található. 3 méter hosszú, 1,2 méter széles, valamint 1,2 méter magas képződmény, mely úgy jött létre, hogy egy legurult nagy kő egy másiknak támaszkodott, alatta pedig üreg maradt. A barlang bejárata háromszög szelvényű, belső végén pedig feljuthatunk a szabadba egy „ablakon”.

 

Rám-szakadék vízesés

Rám-szakadék vízesés

A Vízesés-alatti-sziklaereszt, ahogyan neve is sejteti, a szakadék nagy vízesése alatt fedezhetjük fel. Egy régebbi patakszinten a vízfolyás eróziója által alakult ki. Hossza 2,1, szélessége 5,4, magassága pedig 2,7 méter.

A Rám-szakadék nagy vízesése felett pedig a Vízesés-feletti-sziklaereszt találjuk. A jelenlegi patakszint felett 2,5 méterre van egy beöblösödésben, mellette két kisebb fülkét is láthatunk. E barlang hossza 2,6 méter, míg szélessége 3,5, magassága 1,5 méter. Előtte egy 1-1,5 méter magasságú párkány húzódik.

 

A Rám-szakadék megközelítése, túrák

 

Az ajánlott útirány az alulról felfelé történő bejárás (Dömös felől Dobogókő irányába), hétvégén csak ezt engedélyezik, a torlódások elkerülése végett.

A Rám-szakadék megközelítése Dömösről

Szentfa kápolna

Szentfa kápolna

Amennyiben autóbusszal érkezünk Dömösre, a katolikus templomnál érdemes leszállni, az autóval érkezők a Polgármesteri Hivatal mellett található parkolóban tudnak megállni. A templomtól a piros, a hivataltól a zöld jelzést kövessük, így elérjük a Királykúti utcát. Ez a túra kiindulópontja, ahonnan a piros, zöld és sárga jelzés együtt fut. A turistaúton kezdetben aszfalton haladhatunk, a faluból kiérve az út a Malom-patakon és annak mentén vezet tovább. A Rám-szakadék a műúton és a patak mellett futó zöld sáv mentén is elérhető.  Ha a patak mellett haladunk, utunk több ponton is elágazik. A Szentfa kápolna után a baloldali leágazás, a piros háromszög jelzés a Vadálló-kövekhez, majd a Prédikálószékre juttat minket. Az ezt követő jobboldal elágazás, a sárga sáv jelzés pedig a Lukács-árokba megy, ahonnan a piros és zöld jelzés együtt halad, melyeken haladva elérjük a szakadék alsó pihenőjét. A túraút itt válik ketté, a piros sáv a Szőke-forrás-völgyben fut, míg a Rám-szakadékba a zöld vezet. Amennyiben itt a zöld jelzést követjük, a szakadék felső pihenőjébe jutunk. Innen a sárga jelzésnél balra fordulva Dobogókő felé haladhatunk, míg a jobbra fordulva a Lukács-árokba érünk. Innen az út az erdészet műútjára vezet, ahonnan visszajuthatunk Dömösre.

 

A Rám-szakadék megközelítése Dobogókőről

Lukács-árok

Lukács-árok

Azt javasolják, hogy a Makovecz Zsindelyestől a kék jelzésen haladjunk a központi kilátóig, ahonnan a Lukács-árkon át, a sárga jelzésen közelíthetjük meg a Rám-szakadék alsó bejáratát. Amikor a sárga jelzés először metszi a zöldet, a sárgán menjünk tovább, a második metszésnél viszont a zöld jelzésen haladjunk jobbra, mely a szakadékhoz vezet.

Amennyiben nagyobb túrára készülünk, úgy érdemes a Prédikálószéken, a Vadálló-köveken át haladni. Ekkor is a Makovecz Zsindelyestől indulunk, a piros háromszöggel jelölt turistaúton. Visszafelé a Vadálló-kövek útján ereszkedünk a Szentfa kápolnáig még mindig a piros háromszögű jelzésen, majd Dobogókőre a Rám-szakadékon keresztül térünk vissza (zöld sáv, a szakadék után pedig sárga balra).

 

Pilis-Dobogókő, Rám-szakadék, Árpádvár, Ferenczy-szikla, Szerkövek túraút (12 km)

A Rám-szakadékot érintő szervezett túrák

 

A Rám-szakadék tanösvénye

 

A Rám-szakadék tanösvénye Dömösről indul, a szakadék felső pihenőjét és a Lukács-árkot érinti, s a Szőke-forrás-völgybe ér vissza.

 

Szőke-forrás-völgy

Szőke-forrás-völgy

A Szőke-forrás-völgyben kihelyezett táblákról megismerkedhetünk a Pilisi Partkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetével, Dömös történelmével és a Szentfa kápolna emlékeivel.

A Lukács-árok bejáratánál olvashatunk a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park tevékenységéről, valamint találunk egy táblát, mely a környék nevezetes történelmi emlékhelyeit mutatja be.

A Lukács-árok és a Rám-szakadék bejárata között táblákon került bemutatásra a Szőke-forrás-völgy növény-és állatvilága.

A szakadék bejáratánál tájékozódhatunk annak közlekedési szabályairól, majd élővilágáról, geológiájáról, valamint keletkezéséről.

A Rám-szakadék tetején információt gyűjthetünk Dobogókőről, Prédikálószékről és a Vadálló-kövekről.

A tanösvény utolsó állomásán pedig a holt faanyagnak az erdő életében játszott fontos szerepéről kapunk tájékoztatást.

 

A Rám-szakadék veszélyei, tanácsok

 

Létra és korlát

Létra és korlát

Azt javasolják, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között (esős, havas, jeges idő) ne induljunk útnak a Rám-szakadékban, mert különösen veszélyes lehet a haladás.

Csak a terepviszonyoknak megfelelő, zárt lábbeliben kezdjünk neki a túrának (vízállóbakancs használata javasolt). A kijelölt turistajelzéseket mindig kövessük!

A turisták közlekedését kapaszkodók, létrák, korlátok segítik, ezeket mindig rendeltetésszerűen használjuk!

A szakadékból kimászni vagy abba bemászni életveszélyes, ezért ne kíséreljük meg!

A teljes terület fokozottan védett, ennek megfelelően vigyázzunk a természeti értékekre és ne szemeteljünk.

 

Rám-szakadék képek

Szállások a Rám-szakadék közelében

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Hol húzódik a Rám-szakadék?

V: Dömös és Dobogókő között.

 

K: Milyen hosszú?

V: Közel 1 km.

 

K: Hány métert haladhat meg a szakadék mélysége?

V: 35 métert.

 

K: Mikor újították fel a területet?

V: 2006-ban.

 

K: Mely barlangok találhatók itt?

V: A Kőalja-barlang, a Vízesés-alatti-sziklaeresz és a Vízesés-feletti-sziklaeresz.

 

Forrás:

ramszakadek.hu

ramszakadek.infobomba.hu

parkerdo.hu

Wikipédia

dobogokokirandulas.hu

 

Kép forrás:

kekessoksokzold.blogspot.hu

zoldvalasz.hu

orszagalbum.hu

dobogokokirandulas.hu

omniplan.hu

dzs-z.hu

panoramio.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

PMFC

Gemenc Volán

Emmi

Debreczeni Zita

Zoom

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.