Állomás

Állomás

A téma körbejárja az autóbusz állomásokat, a meteorológiai állomásokat; és részletesen bemutatja a ‘Végső állomás’ című filmet.

Tartalomjegyzék:

Autóbusz állomások
Meteorológiai állomások
Végső állomás

Autóbusz állomások

Magyarország belföldi közlekedésében – mind helyközi, mind pedig távolsági viszonylatban- az elsők között szerepel az autóbusz-közlekedés.

Hazánkban szinte minden város rendelkezik saját autóbusz állomással; azaz buszpályaudvarral; amely lebonyolítja a környező településekre; nagyvárosokba induló autóbuszok forgalmát. A nagyobb, szélesebb skálán működő autóbusz állomások nemcsak belföldi forgalmat bonyolítanak, hanem indítanak autóbuszokat külföldi célállomásokkal is. A jobb áttekinthetőség érdekében ún. kocsiállásokat hoztak létre; így az utasok könnyebben kiigazodnak a járatok indulási; illetve érkezési helyei között.

Az ország távolsági autóbusz közlekedésében valamennyi hazai autóbusz társaság részt vesz. Közülük a legnagyobb hálózattal a Volánbusz Zrt. rendelkezik.

A Volánbusz 500 belföldi távolsági autóbusz-járatot közlekedtet az ország mintegy 100 városába, biztosítva így 17 megyeszékhely, valamint a legfontosabb régiók és kirándulóközpontok napi közvetlen és rendszeres kapcsolatát a fővárossal. Napközben óránként vagy gyakrabban indulnak járatok Eger,(3300 Eger Barkóczy u. 2.) Salgótarján,(3100 Salgótarján Vörösmarty tér. 1.) Gyöngyös,(3200 Gyöngyös Pesti út. 74.) Jászberény,(5100 Jászberény Petőfi tér. 2.) Kecskemét,(6000 Kecskemét Kodály tér. 7.) Székesfehérvár,(8000 Székesfehérvár Piac tér. 30.) Veszprém,(8200 Veszprém Jutasi út ) Tatabánya (2800 Tatabánya Győri út. 66.) és Győr (Győr Hunyadi u. 9.) irányába; és mivel a távolsági autóbuszközlekedés behálózza az országot; autóbusszal eljuthatunk Pécsre,(7621 Pécs Nagy Lajos Király útja 14.) Debrecenbe,(4031 Debrecen Külső Vásártér ) Szegedre,(6724 Szeged Mars tér. 1. ) Keszthelyre,(8360 Keszthely Mártírok útja 2. ) Siófokra,(8600 Siófok Fő u. 71-81) Esztergomba,(2500 Esztergom Simon János utca) Miskolcra,(3526 Miskolc Búzaa tér) Szolnokra,(5000 Szolnok Nagysándor József u. 24.) Szekszárdra,(7100 Szekszárd Pollack Mihály u. 2-6) Sopronba,(9400 Sopron Lackner Kristóf u. 9.) Vácra,(2600 Vác Szent István tér 4. ) Érdre,(2030 Érd Budai út. 13.) vagy akár Gödöllőre (2100 Gödöllő Szabadság u. 8. ) is. Számos járat indul a Mátra, az Alföld, a Balaton; vagy a Dunántúl más tájaira is.

 

nepliget_buszok

A Népliget Budapest legnagyobb és egyben legforgalmasabb autóbusz-pályaudvara.

Ez az állomás látja el a Dél- és Nyugat-magyarországi régiókat, valamint a nemzetközi autóbuszok is innen indulnak, illetve ide érkeznek.

28 kocsiállással rendelkezik; könnyen felismerhető jellegzetes toronyházhoz hasonló kinézetű épületéről.

A Gyáli út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél található, a Népliget és a Fradi stadionja mellett. Címe: Budapest, IX. ker. Üllői út 131

 

Meteorológiai állomások

Hazánkban már a XI. századból találunk az időjárás megfigyelése vonatkozó adatokat, de 1540-től minden évben történt valamilyen utalás az időjárás  alakulására. Ezek a feljegyzések még nem hasonlíthatók a későbbi rendszeres műszeres mérések adataira, mégis értékes információtartalommal bírnak a régmúlt időjárásáról.

A mai Magyarország időjárás-előrejelzésével; időjárási adatainak rögzítésével az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) foglalkozik.

82_fullA több mint 140 évre visszanyúló tradíciónak megfelelően az OMSZ meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely az utóbbi évtizedekben egyre inkább információszolgáltató szervezetté is vált. Ennek megfelelően a Szolgálat Magyarország területén szinoptikus mérő- és észlelő hálózatot működtet, magaslégköri rádiószondás méréseket biztosít, működteti a meteorológiai radarhálózatot és a villámlokalizációs-rendszert, biztosítja ezen információk begyűjtését, ellenőrzését, feldolgozását, a meteorológiai adatbázis fenntartását, folyamatos feltöltését. Időjárási elemző és előrejelző tevékenységet folytat, amelyhez nemzetközi előrejelzési központokban elérhető legkorszerűbb előrejelzési produktumokat és saját futtatású előrejelzési modelleket használ fel.

szeged-meteorologiai-allomas-16Magyarországon észlelővel ellátott szinoptikus meteorológiai állomások megtalálhatóak Békéscsabán,  Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, a Kékestetőn, Miskolcon, Mosonmagyaróváron, Pakson, Pápán, Pécsen, Sármelléken, Siófokon,  Sopronban, Szegeden, Szentgotthárdon, Szolnokon és Szombathelyen.

Észlelő nélküli szinoptikus meteorológiai állomások találhatóak Baján, Dunaújvárosban, Jósvafőn, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Szécsényben, Tatán, Veszprémben és Záhonyon.

53944975_millenium-mn-9313A Millenium otthoni időjárás állomás, egyike a XXI. század forradalmi újításának a meteorológia területén. Ez a digitális, otthonunkban elhelyezhető időjárás állomás rendelkezik egy vezeték nélküli külső egységgel; amely segítségével tájékoztat a külső-belső hőmérsékletről és páratartalomról; mutatja a pontos időt és a napi dátumot, nyomonkövethetjük az aktuális holdfázisokat; valamit a gyártó ébresztő funkcióval is ellátta.

Végső állomás

A Végső állomás (Final Destination) egy amerikai misztikus horror; amely a maga nevében új thriller-műfajt alkotott.

A film 2000-ben készült el; a rendező: James  Wongfőbb szereplői:  Devon  Sawa, Ali  Larter, Kerr  Smith, Kristen  Cloke, Amanda  Detmer, Tony  Todd, Seann William  Scott.

The Final Destination  Az alaptörténet lényege; amely más-más köntösben; de minden Végső állomás-filmben visszaköszön: egy fiatal baráti társaság egyik tagja váratlan helyzetekben víziót lát egy katasztrófáról; amelyben látja, hogy a barátait; és a körülöttük lévő embereket megmagyarázhatatlan tragikus baleset ér; amit csak kevesen élnek túl; de a film folyamán egyértelmű jelek mutatnak arra, hogy a baráti társaságból ki lesz a következő áldozat a végzetes tragédiában. A “végső állomás” végül elér mindenkit a film kibontakozásában.

A film tömegeket vonzott a mozikba; az első rész hatalmas sikere után 2003-ban elkészült a film második része is; Végső állomás 2 (Final Destination 2 ) címmel. A film rendezője David R. Ellis, főszereplői pedig Ali Larter, A. J. Cook és Michael Landes.

A sikerre való tekintettel három évvel később elkészült a harmadik rész is: 2006-ban mozivászonra került a Végső állomás 3 (Final Destination 3).  A rendező – akár az első részben – James Wong, főbb szereplők pedig: Mary Elizabeth Winstead, Ryan  Merriman, Kris  Lemche, Alexz  Johnson, Sam  Easton.

A harmadik részt 2009-ben követte a negyedik; (Final Destination 4 ); a rendezője R. Ellis; főbb szereplők: Krista Allen, Nick Zano, Shantel VanSanten, Bobby Campo. A film érdekessége, hogy 3D-ben is a mozivászonra került.

Két évvel ezelőtt, 2011-ben mozivászonra került a Végső állomás 5 is; a filmet Steve Quale rendezte; szereplői: David  Koechner, Emma  Bell,
Nicholas  D’Agosto, Miles  Fisher.

 

Források:

wikipedia.org

volanbusz.hu

futas.net

met.hu

zivatar.hu

hu.wikipedia.org

port.hu

filmajanlo.hupont.hu

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Dob

Béres

Dexter

Boszorkány

Chili
Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.