Dexter

Dexter televíziós sorozat és a dexter rajzfilm…

Dexter (televíziós sorozat)

A Dexter című amerikai tévésorozat, pszichológiai thriller Jeff Lindsay ‘Dexter dühödt démonai’ című könyve alapján készült.  A sorozatot a Showtime előfizetéses televízió készíti és sugározza 2006 óta Amerikában és a világ több országában. A magyar közönség 2007 óta a Viasat 3 és a Viasat 6 csatornákon kísérheti figyelemmel a sorozatot.

A sorozat főszereplője Dexter Morgan (Michael C. Hall) , aki vérelemzőként dolgozik a Miami Rendőrségen. Munkája nem túl kiemelkedő, de karakterének érdekességét az adja, hogy valójában egy gyilkos hajlamú sorozatgyilkosként éli mindennapjait.dexter-01

A főszereplő sötét oldala egészen a gyermekkoráig vezethető vissza; ugyanis végignézte egy kábítószeres ügy miatt lemészárolt édesanyjának halálát. Édesanyja halála után nevelőapja, Harry Morgan rendőr ( James Remar ) veszi magához; aki édesanyja ügyét is vizsgálta. Dexter mostohatestvérével, Debra Morgan-nel ( Jennifer Carpenter) együtt nevelkedik. Nevelőapjának válik először világossá, hogy Dexter gyilkos hajlamokkal rendelkezik, és megtanítja Dextert kordában tartani a sötét dolgok iránti morbid vágyait. Rádöbben, hogy ezeket a késztetéseket nem tudja kitörölni a fiúból, ezért megtanítja mindarra, amit a rendőri pályája alatt elsajátított; a megfigyelésre,  az elemzésekre, valamint arra, hogy hogyan kell tökéletesen eltüntetni a bizonyítékokat. Az évek során Morgan tökéletes bűntényekre tanítja a fiút, és arra sarkallja, hogy megtorlással kell súlytani mindazon gyilkosokat, akiket a rendőrségnek nem sikerült letartóztatnia. Dexter ezután rendőrségi orvosszakértő és vérelemző lesz; de gyilkos hajlamai továbbra is kísértik. Harry Morgan végső elkeseredésében – mikor látja, hogy Dexter gyilkosságokhoz használja fel tudását – öngyilkos lesz.

Nevelőapja halála után Dexter csak a munkájának és őrült szenvedélyének- a gyilkolásnak él. A történetben szerelmi szál is szövődik; Dexter egy kötetlen kapcsolatba kerül Rita Bennett-tel (Julie Benz), egy kétgyermekes anyukával. Gyakran vannak látomásai néhai édesapjáról; aki emlékeztetni próbálja Dextert tanításaira, természetesen a gyilkosságokkal kapcsolatban.

Dexter előtt hamar világossá válik, hogy az igazságszolgáltatás gyakran nem tisztességes, ezért saját küldetésének tekinti a bűntények megoldását, és a bűnözők kézre kerítését. A nevelőapjától tanultak alapján gyilkos hajlamait sikerül úgy kordában tartania, hogy a bűnözőket, és az el nem fogott gyilkosokat saját maga találja meg, és tünteti el.

További szereplők:

David Zayas (Angel Batista őrmester): Dexter barátja.

C.S. Lee (Vince Mauska): technikus, a laborban Dexter közvetlen kollégája.

Lauren Vélez (Maria Laguerta hadnagy): Dexter és a gyilkossági csoport főnöke.

Geoff Pierson (Tom Matthews kapitány): Harry Morgan barátja.

Erik King (James Doakes őrmester), Desmond Harrington (Joey Quinn), Devon Graye (Tinédzser Dexter), Christina Robinson (Astor Bennett), Preston Bailey (Cody Bennett), Jimmy Smits (Miguel Prado), David Ramsey (Anton Briggs), Keith Carradine (Frank Lundy), John Lithgow (Artur Mitchell), Valerie Cruz (Sylvia Prado), Jaime Murray (Lila), Devon Graye (Tinédzser Dexter), Kristin Dattilo (Barbara Gianna), Christian Camargo (Rudy Cooper), Mark Pellegrino (Paul Bennett), Anne Ramsay (Ellen Wolf), Sage Kirkpatrick (Laura Moser), Margo Martindale (Camilla), Liza Lapira (Yuki Amado), Courtney Ford (Christine Hill), JoBeth Williams (Gail), Brad William Henke (Tony Tucci), Rudolf Martin (Carlos Guerrero), Sam Witwer (Neil Perry), Lizette Carrion (Shanda), Mike Erwin (Freebo), Mark L. Young (Jeremy Downs), Julia Stiles (Lumen Ann Pierce), Maria Doyle Kennedy (Sonya), April L. Hernandez (Cira Manzon), Peter Weller (Stan Liddy), Jonny Lee Miller (Jordan Chase), Shawn Hatosy (Boyd Fowler), Chris Vance (Cole Harmon), Scott Grimes (Alex Tilden), Angela Bettis (Emily Birch), Mos Def (Sam testvér), Colin Hanks (Travis Marshall), Edward James Olmos (James Gellar), Brea Grant (Ryan Chambers), Aimee Garcia (Jamie Batista), Molly Parker (Lisa Marshall), Yvonne Strahovski (Hannah McKay), Ray Stevenson (Isaak Sirko)

2007-ben, 2008-ban és 2009-ben a Michael C. Hall jelölést kapott a Golden Globe díj ‘Legjobb televíziós sorozat, dráma kategória, legjobb színész’ kategóriában.

2010-ben a sorozat két Golden Globe díjat is bezsebelt; Michael C. Hall a ‘Legjobb televíziós sorozat, dráma kategória, legjobb színész’ kategóriában nyert; John Lithgow pedig – aki a sorozatban Artur Mitchellt alakítja – a ‘Legjobb televíziós sorozat, legjobb mellékszereplő’ kategóriában kapott díjat.

2011-ben a sorozatot ismét jelölték a Golden Globe díjra;  a ‘Legjobb televíziós sorozat, dráma kategória’ címen.

 

Rendező: Michael Cuesta, Tony Goldwyn, Robert Lieberman, Marcos Siega

Forgatókönyvíró: Jeff Lindsay, James Manos Jr., Daniel Cerone, Melissa Rosenberg, Drew Z. Greenberg, Lauren Gussis, Timothy Schlattmann

 

Évadok online:

http://webfilmek-sorozatok.blogspot.hu/2012/11/dexter-1-7evad-online.html

http://sorozatom.blogspot.hu/2012/12/dexter-1-7evad-online.html

http://www.sorozatbarat.tv/video/series/102/Dexter_sorozat

http://nezzsorozatokat.info/?s=153

http://online-sorozatok.tv/tag.php?t=dexter

 

Dexter rajzfilm

DEXTER meseA Dexter Laboratóriuma (Dexter’s Laboratory) című amerikai rajzfilmsorozat a 90-es évek végén rengeteg gyermek kedvence volt. A rajzfilm ötlete Genndy Tartakovsky fejéből pattant ki; az ötlet állítólag egy balerina rajzának köszönhető.

A sorozatot a Hanna-Barbera volt amerikai rajzfilmstúdió készítette a Cartoon Network  rajzfilmcsatorna megbízásából 1996-98 között. 2001-től 2003-ig pedig a Cartoon Network Studios végezte a munkálatokat a rajzfilmmel.

A sorozat főszereplője Dexter, a fiatal tudós; aki titkos laboratóriumot épít a könyvespolca mögé. A laborban különféle kémiai, fizikai kísérletek zajlanak teljes titokban. Dexter gondosan ügyel arra, hogy tudós tevékenysége ne tudódjon ki családja körében, különös tekintettel húga, Dee-Dee előtt. Dee-Dee azonban erre fittyet hányva gyakran tesz látogatást a laborban, és meghiúsítja Dexter kísérleteit, tönkreteszi műszereit.

Dexter ősellensége iskolatársa, Mandark; aki hasonlóképpen titkos laboratóriumot épített az otthonában; köztük állandó rivalizálás zaljlik az iskolában, és a tudományok világában is. A szálakat bonyolítja, hogy Mandark reménytelenül beleszeretett Dee-Dee-be.

Rendezők: Genndy Tartakovsy, Rob Renzetti, Paul Rudish, Craig McCracken, Robert Alvarez, Rumen Petkov, Chris Savino, Don Judge

Producerek: Genndy Tartakovsky, Larry Huber, Sherry Gunter

 

További információk a témában:

http://www.port.hu/dexter/pls/w/films.film_page?i_film_id=84088

http://www.filmkatalogus.hu/Dexter–f18154

http://www.sorozatjunkie.hu/tag/dexter/

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20130701/dexter-sorozat-foszereplo-michael-c-hall/

http://sorozatportal.hu/category/kategoria/dexter

http://www.cartoonnetwork.hu/videok/dexter-laborat%C3%B3riuma

http://www.port.hu/dexter_laboratoriuma_dexter_s_laboratory/pls/w/films.film_page?i_film_id=43250

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

3 comments

  1. Kedves Pisti! Nagy élmény lehetett a találkozás 🙂 ‘Én vagyok az’; Neked pedig köszönöm az elismerő szavakat! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.