Egy rém rendes család

Egy rém rendes család

Az, Egy rém rendes család című amerikai tévésorozatot 1987. április 5-én adta le először az amerikai Fox tévé és 1997. május 5-éig adáson is volt. Eredeti címe Married…with Children. Vagyis „Házas…gyerekekkel”. Szereplői az amerikai nagyvárosban élő Bundy család: Al, Peggy, Kelly, Bud, Brúnó kutya és a szomszédok.

Tartalomjegyzék:

Egy rém rendes család
1. A sorozat
2. A szereplők
3. Egyéb szereplők
4. Érdekességek a szereplőkről, a sorozatról
5. A sorozat nemzetközi vetítése
6. A sorozat átdolgozásai
5 kérdés – 5 válasz

Egy rém rendes család

1. A sorozat

Az Egy rém rendes család sorozatot (eredeti címe Married…with Children) a FOX csatorna tűzte műsorára 1987. április 5-én. Akkor még nem is sejtették, hogy milyen sikersorozattá válik. Abban az időben a szituációs komédiák válságát élték, hiába volt mindig is nagy hagyományuk az ilyenfajta családi sitcomoknak.

Hangos amerikai nagyvárosban él a Bundy család, azaz a rém rendes család. Al Bundy az apa, a családfő, akinek a legkevesebb jut mindenből. Peg az anya, aki háziasszonyként egész nap TV sorozatokat néz és megkeseríti Al napjait. A gyerekek pedig szintén nehezítik a Bundy család fejének életét. Ott van Kelly, aki bombázó, de tekegolyó van az esze helyén. Ott van még Bud is, aki viszont átlagon felüli elmével rendelkezik, viszont egy csajt sem tud felszedni. És ott vannak a szomszédok akik napi látogatásukkal boldogítják Bundyékat.

A Bundy család műveletlen, érzékelten, ostoba. A szülők házassága válságban van, sértegetik egymást állandóan. Kelly igazi szőke, hús-vér amerikai lány, aki rendkívül buta, az öccse pedig egy pénz- és szexéhes kölyök. Akkor mégis miért váltak és válnak rabjává ennek a sorozatnak a nézők?

A válasz erre a jó ízlés. Bár Bundyék botrányosan élnek, de azt jó ízléssel mutatják be, így nem lehet rájuk haragudni.

A sorozat családmodellje fájdalmasan realisztikus. A nézőt a modern házasság és családi élet gyenge pontjaira emlékezteti.

A sorozatot 1997. május 5-éig futott. Tizenegy évadot és 259 részt élt meg. A befejező rész el sem készült, mert a késztőket annyira hirtelen érintette, hogy nem tartanak sorozatukra igényt.

Az Egy rém rendes család befejezésének hivatalos okának a nézettség drasztikus csappanását hozták fel.

2. A szereplők

Al Bundy:

A családfőt, Al Bundyt, Ed O’Neill alakítja, a magyar hangot Csuja Imre biztosítja. Jellegzetes tévénéző pózban tölti Al otthoni idejét, méghozzá ül a kanapén, jobb keze a nadrágja derekába csúsztatva, bal keze pedig a távirányítón. A valaha szebb napokat élt Al a Polk gimi sztár futballjátékosa volt, atlétikai ösztöndíjjal egyetemre készült, ekkor ismerte meg Peggyt. Ezután eltörte a lábát, elveszítette az ösztöndíjat, az álmai szertefoszlottak. Cipőeladó munkája, a feleségével való szextől való irtózás és a régi szép emlékek felidézése a sorozat kulcselemei. Neheztel családjára, őket is hibáztatja azért, amiért itt tart, azért mégis felfedezhető a velük való törődés. Utálja munkáját, mégsem hagyja ott azért, hogy családját el tudja tartani. Amikor otthon van, akkor a tévézés és a sport köti le az idejét, ebbe menekül. Imádja a csinos és fiatal nőket, ellenben a kövér asszonyokkal.

Al

Al

Peggy Bundy:

Peggyt Katy Sagal játssza és Básti Juli, valamint Kovács Nóra hangján szólal meg. Ő Al Bundy felesége, aki a kitalált Wanker megyéből származik. Lánykori neve Margaret Wanker. Férje őt tartja nyomorúságos életének fő okaként. Peggy mind anyagilag, mind pedig szexuálisan kielégítetlen nő, aki ráadásul lusta, nem törődik gyerekeivel és férjével sem. Megfeledkezik a család szükségleteiről, nincs munkája, de nem is akar dolgozni. Ettől függetlenül a házimunkával is hadilábon áll. Nem takarít, de még csak főzni sem főz a családjának. Egész nap otthon van, fő tevékenysége az, hogy a családfő munkájából befolyó pénzt ruhára és teleshopos megrendelésekre pazarolja el. Szereti a fiatal férfiak társaságát, sztriptízbárokba jár, de a férjét sosem csalja meg.

Peggy

Peggy

Kelly Bundy:

Christina Applegate alakítja Kelly-t. Magyar hangja pedig Zsigmond Tamara. Ő a család első gyermeke, aki könnyűvérű, erkölcstelen és  buta is. Humora leginkább butaságából, naivságából ered. Nem volt ez mindig így, ugyanis Kelly egészen addig okos volt, míg egy koccanásos balesetben meg nem sérült. Ideje nagy részét fiúkkal való ismerkedés, randizás tölti ki. Imád sokat telefonálni és piszkálni öccsét.

Bud Bundy:

Budrick Franklin Bundy-t David Faustino játssza, akinek magyar hangját Halasi Dániel kölcsönözi. Bud meg van arról győződve, hogy vonzó srác, de a valóság másról árulkodik, ugyanis a lányok, nők folyamatosan elutasítják, csak pár egyéjszakás kalandot tudhat magáénak. Alteregók segítéségével igyekszik becserkészni a nőket, ez általában nevetség tárgyává válik. Bud jóképességű, a család legképzettebb tagja. Kitűnően fejezte be a középiskolát, elvégzi a főiskolát is. Nővérével, Kellyvel gyakran piszkálják egymást, mégis sokszor segít őt megvédeni.

Bud-Kelly

Kelly és Bud

Marcy D’Arcy:

Amanda Bearse jeleníti meg Marcy-t Götz Anna hangján. Peggy barátnője és egyben szomszédjuk is. Bankár, jómódú, szende fiatal feleségként ismeri meg őt a Bundy család, majd amikor már egyre jobban megismerik egymást, feltárul Marcy igazi arca: bizarr szexualitás, gyógyszeres- és pszichiátriai kezelés. Megrögzött feminista, környezetvédő. Marcy és Al utálják egymást, és ezt nem is rejtik véka alá.

Marcy

Marcy

Steve Rhoades:

Marcy első férje. Bankár, alacsonyabb beosztású, mint felesége, kezdetben ez mégsem zavarja. A Stevet megszemélyesítő David Garrison a negyedik évadtól kilépett a sorozatból, mert nem akarta magát lekötni a heti tévésorozattal. Emiatt úgy írták ki a sorozatból, hogy Steve elhagyta Marcy-t azért, hogy a Yosemite Nemzeti Park őreként minél közelebb lehessen a természethez. Néhányszor vendégszereplőként visszatér a sorozatba.

Marcy-Steve

Marcy és Steve

Jeff D’Arcy:

Jefferson Milhouse D’Arcyt Ted McGinley alakítja. Magyar hangja Bognár Zsolt. Jeff Marcy második férje, aki a nő pénzéért vette feleségül. Lusta, önző, szépfiú, akit Peggy férfi megfelelője és egyben Al barátja. Marcy és Jeff között vita tárgyát képezi az, hogy a férfi nem dolgozik, és túl sokat van Al társaságában.

Jeff

Jeff

Peggy anyja:

Csak rémisztő hangként van jelen Bundyéknál.

Al apja:

Visszatérő szereplő, amelyet szintén Ed O’Neill alakít.

Brúnó kutya:

A család kedvence Brúnó, akit időnként emberi hangon megszólaltatnak, hogy a néző tudja, mi zajlik a kutya fejében. Megveti a családtagokat, ahogy ők is egymást. A kutya eredeti neve Mike volt. 13 évesen pusztult el 1996-ban.

Bruno

Brúnó

Lucky kutya:

Brúnó reinkarnációja, de ezt csak Lucky tudja. Az elpusztult Brúnó helyére kerül a Bundy családba.

Seven:

A Peggy rokonai közül való Sevent Shane Sweet játssza. A Bundy család kényszerűségből fogadta be a fiút, akit egy látogatás során hagytak ott szülei Alnál és Peggynél. Csak rövid ideig szerepelt a sorozatban, minden bonyolítás nélkül kivették.

3. Egyéb szereplők

Griff: Al munkatársa és barátja, a NO MA’ AM tagja.

Bob Roony: Bob felesége Peggy barátnője. Egykor Allal egy csapatban futballoztak a gimnáziumban. A NO MA’AM kincstárnoka.

Dan: Al egy másik barátja.

Miranda Veracruz da la Hoya Cardenal: helyi hírtudósító, aki  beszámol a Bundy család és a NO MA’ AM fontos eseményeiről.

Ike: NO MA’ AM tag.

A Wankerek:Peggy rokonai.

Gary: Al főnöke, annak a cipőboltnak a tulajdonosa, ahol Al Budny dolgozik. Gary gazdag, csak egyetlen boltja nem sikeres, és ez a cipőbolt.

Luke Ventura: Al munkatársa. Al orra elől sorra csábítja el a női vásárolókat.

Aaron Mitchell: Rövid időre Al segédje a cipőboltban.

Amber: Marcy unokahúga, akibe Bud szerelmes.

A sorozatban feltűnik számos zenész, színész, sportoló, együttes, például:

 • Anthrax együttes,
 • Village People,
 • Charlene Tilton,
 • Milla Jovovich,
 • Pamela Anderson,
 • Tia Carrere,
 • Matt LeBlanc,
 • Denise Richards,
 • Jerry Springer stb.

4. Érdekességek a szereplőkről, a sorozatról

 • A sorozat bevezető része nem került vetítésre azért, mert a producereknek nem tetszettek a Bundy gyerekeket alakító gyerekszínészek szereplése. Ezt a részt szereplőcsere után újból felvették.
 • Terry Rakolta támadást indított a sorozat ellen, amikor megnézte az Egy rém rendes család Kebelbarátok című részét. Ebben az epizódban egy idős ember harisnyát és harisnyakötőt viselt, szerepelt még benne egy meleg férfi és egy fedetlen keblű nő is. Kampányba kezdett a nő, bojkottálni akarta a műsort. A sors furcsa iróniája az, hogy a történtek után sosem látott nézettségnek örvendett a sorozat.
 • A sorozathoz kapcsolódóan a Fox tévétársaság elkészítette az Egy rém rendes család különkiadását, amely a főszereplők kedvenc epizódjait tartalmazza és egy másikat, A Bundy-ék legjava címmel.
 • A főcímben látható zöld folyadék azt a szennyet szimbolizálja, ami a nézőt éri televíziózás közben.
 • A sorozat munkacíme a Not The Cosby volt, vagyis Nem Cosbyék. Ez arra utalt, hogy a 80-as években közkedvelt sorozatának, a The Cosby Show ellentéte.
 • A család elnevezése a készítők kedvenc birkózójuk után történt, King Kong Bundy.
 • Katey Sagal, azaz Peggy több filmben is szerepelt, de ezen kívül híres énekes, akinek több lemeze is megjelent. A színésznő 1991-ben teherbe esett, ami olyan váratlanul érintette a készítőket, hogy álomként belevonták a sorozatba.
 • A sorozat Marcy-ja egyben a sorozat rendezője is. 1993-ban nyíltan felvállalta, hogy leszbikus.
 • Ed O’Neill színészi karrierje előtt pultos, acélipari munkás és használtautó kereskedő is volt.
 • Bud Bundy, vagyis David Faustino nem csak szerepelt a sorozatban, de közreműködött a forgatókönyv írásában is. Nem túl nagy sikereket könyvelhet el rapperként, de a Black Eyes Peas-ből ismert will.i.am népszerűségét neki köszönheti.
 • Jeff D’Arcyt alakító Ted McGinley úgy került a sorozatba, hogy amikor vendégszereplőként Peggy képzeletbeli férjét alakította, játékával meggyőzte a készítőket, és Mary második férjét már ő játszhatta.
 • NO MA’ AM: betűszavainak jelentése National Organization if Men Against Amazonian Masterhood. Vagyis a Férfiak Nemzeti Szervezete az Amazonok Elnyomása Ellen. Ez a szervezet leginkább nős férfiakból áll, akik Al Bundy garázsában összegyűlve tárgyalják meg a legfontosabb témákat.
 • A Nagy Dudák című pornóújság Al kedvence.
 • Al Bundy kedvenc tévéműsora a Pszichozsaruk, kedvenc szórakozása a WC-n való hosszas tartózkodás.
 • Al Bundy Kelly-t a Tökfej becenévvel illeti legtöbbször.

5. A sorozat nemzetközi vetítése

Magyarországon a 90-es évek végén az HBO tűzte műsorára, majd a TV3 vetítette. Azóta több csatorna is játszotta főműsoridőben: Viasat3, RTL KLUBm CoolTV, Poén TV, Prizma TV.

Ország Csatorna
Ausztrália TV1
Ausztria ORF1, ORF2
Belgium VT4
Brazília Sony Entertainment Television
Bulgária bTV, Fox life
Chile Megavision
Csehország TV Nova, Prima TV
Dánia TV3
Dél-Afrika M-Net
Észtország Kanal 2
Finnország Nelonen
Franciaország M6
Görögország ANT1
Hollandia RTL4, RTL7
Horvátország HRT, RTL
Izrael HOT2-3-4-6, Bip
Írország Paramount Comedy Channel
Kanada Tvtropolis, CMT
Közel-Kelet Paramount Comedy Channel
Latin-Amerika Sony Entertainment Television
Lengyelország Polsat
Litvánia TV3
Mexikó Sony Entertainment Television
Nagy-Británnia ITV4, Paramount Comedy Channel
Németország Pro7, Kabel1, Sat 1. Comedy
Norvégia TV3, ZTV Norway
Oroszország
Domashny
Peru TV13-Red Global
Románia PROTV
Spanyolország TVE2
Svédország TV3, ZTV, TV6
Törökország CNBC-E
Új-Zéland TV2, Sky TV

 

6. A sorozat átdolgozásai

A Warner Brothers hasonló alapokon nyugvó sorozata az Unnhappily Ever After volt.

Angliában átdolgozták az Egy rém rendes családot, de nem volt nagy sikere és csak 7 részt vetítettek.

A németek hasonló vígjátéka a Hilfe, meine Familie spinnt volt, amelyet 1992-ben kezdtek el vetíteni.

1999-ben A Guerra dos Pintos című brazil változat is megjelent, ez sem volt sikeres.

2004-ben készítette el Kolumbia a 26 részes Egy rém rendes család adaptációt Casados con hijos címmel.

Ebben az évben a törökök is alkottak egy sorozatot Evli ve Çocuklu címmel.

2005-ben a Casados con hijos első évada nagy sikert aratott Argentínában, 2006-ban pedig Chile is vetíteni kezdte a sorozatot.

2006-ban Oroszország is bemutatta saját adaptációját és a sorozat be is futott.

Magyarország 2006. október 17-én a TV2 mutatta be saját változatát az Egy rém rendes család Budapesten címmel. Szintén az első 26 részt dolgozták át. Már a sorozat készítésekor felmerült az, hogy kétséges a vállalkozás sikeres kimenetele, amely be is bizonyosodott a nézettség által.

5 kérdés – 5 válasz

1. Mikor került adásba először az Egy rém rendes család? Válasz: 1987. április 5-én adta le először a Fox csatorna.

2. Hány évada van a sorozatnak? Válasz: Összesen 11 évadot élt meg és 259 részt.

3. Kik alkotják a rém rendes családot? Válasz: Az egy rém rendes család tajdai Al Bundy az apa, Peggy az anya, Kelly az elsőszülött, Bud a második gyermek és Brúnó a család kutyája.

4. Mi a NO MA’ AM? Válasz: A NO MA’ AM: betűszavainak jelentése National Organization if Men Against Amazonian Masterhood. Vagyis a Férfiak Nemzeti Szervezete az Amazonok Elnyomása Ellen. 

5. Mi a sorozat eredeti címe? Válasz: Married…with Children, vagyis “Házas…gyerekekkel.”

Tartalom:

Képek:

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Amazonok

Bálint-nap

Display

Franz Kafka

Karácsony

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.