Fanfiction

A ‘fanfiction’ kifejezés az angol ‘fan fiction’ szavakból ered; és a magyar nyelvhasználatban is így maradt meg; használják még a ‘fanfic’ rövídítést is. A magyar nyelvben leginkább a ‘rajongói irodalom’ kifejezésre fordítható.

fanfiction A fanfiction tulajdonképpen egy közkedvelt, populáris alkotás (film, könyv, stb.) rajongók általi folytatása, továbbírása, továbbgondolása, átírása. A rajongók fanfiction-jei gyakran a művek befejezésétől folytatják az alaptörténetet; de előfordul, hogy 1-1 jelenetet írnak át; a cselekményt másképp alakítják; a szereplőket mozgatják. A rajongók a fanfictionokat nem ‘tartják meg maguknak’; hanem közzéteszik a többi olvasó számára is az interneten. Ennek eredményeképpen rengeteg fanfiction oldal született meg, ahol bárki publikálhat, hozzászólhat a többi íráshoz; így egy rendkívül változatos; műfaji keveredésekkel tarkított, érdekes színtér keletkezik adott művel kapcsolatban. A tartalom lehet regény-hosszúságú is; de természetesen találunk pár soros ún. ‘blődlit’ is.

A fanfictionok nemcsak írások lehetnek; a tehetséges rajongók kisfilmeket is készítenek 1-1 népszerű film folytatása, vagy újragondolása kapcsán. Sok esetben születnek 1-1 számítógépes kalandjátékra, vagy karakterre írt novellára is; hiszen a rajongótábor a számítógépes játékok körében is hatalmas.

Népszerű FanFiction oldalak

anime fanfictionAnime-fanfiction Style

Az ‘anime’ az ‘animation’ (animáció) szóból ered; Japánban így nevezik általánosan a rajzfilmeket; tulajdonképpen ez az összefoglaló neve a Japán stílusú rajzfilmeknek. Ezeken a karaktereken, és a stíluson fellelhetőek a manga rajzok sajátosságai; a mimika; de az anime műfaj rengeteg saját elemet foglal magába. Ilyenek például az állóképek használata, a sebességvonalak alkalmazása, az izzadtságcseppek megjelenése 1-1 kínos helyzetben; stb.

Az anime-fanfiction oldalakon ezeknek az anime történeteknek a folytatása, új történetek megalkotása, rajongók közti kapcsolattartás zajlik.

http://anime-fanfiction.hu/fanfiction/index.php

http://www.mindenanime.eoldal.hu/cikkek/tortenetek/

http://narutobyrose.blogspot.hu/

http://animefan.network.hu/

robsten fanfiction Robsten

A Robsten fanfiction oldalak a közkedvelt, és hihetetlen népszerűségnek örvendő Alkonyat (Twilight) filmek szereplőiról kapta a nevét. A Robsten tulajdonképpen egy mozaikszó; Robert Pattinson (a filmben Edwardot alakítja) és Kristen Stewart (a filmben Bella szerpét játsza el) neveinek  szótagjaiból tevődött össze.

Az oldal tartalmazza a rajongók – filmmel, befejezéssel – kapcsolatos továbbgondolásait; a jelenetek átalakításait; a cselekmény átformálásait.

A Robsten-en kívül számos Alkonyat-téma alapján ihletett oldal született:

http://incompletetwilightstory.blogspot.hu/2012/08/tyuuuha-o.html

http://robstenfanfiction.blogspot.hu/2010/08/47-fejezet_28.html

http://lilifanfiction.blogspot.hu/

http://robstenhungary.blogspot.hu/

http://iadorerobsten.blogspot.hu/2011/06/robsten-hungary.html

 

lumos fanfiction Lumos fanfiction

A Lumos fanfiction oldalak a világsikerű Harry Potter könyvekkel és filmekkel kapcsolatos rajongói hozzászólások, folytatások, átírások gyűjtőoldalai.

Az oldalak – hasonlóan a többi fanfiction oldalakhoz – moderáltak és felnőtt tartalmat nem engednek közzétenni.

http://fanfiction.csodaidok.hu/

http://www.lumos.hu/viewpage.php?page_id=12

http://www.fanfiction.net/u/2773804/Kedavra-Lumos (angol nylevű)

http://users.atw.hu/hosokkronikaja/link.htm

 

vámpírnaplók fanfiction Vámpírnaplók fanfiction

Létezik fanfiction oldala a Vámpírnaplók (The Vampire Diaries) ; nagy sikert aratott amerikai tévésorozatnak is; a rajongók a karakterek boncolgatása mellett továbbírják a cselekményt; átélik a szereplők érzéseit.

http://fanfic.hu/merengo/categories.php?catid=146&parentcatid=146

http://kimberlyblogja.blogger.hu/2013/07/26/vampirnaplok-fanfiction-4-fejezet

http://tvddelenastories.blogspot.hu/2012/03/tvd-fanfiction-1-fejezet.html

http://vampirediariesfanfict.blog.neon.hu/

 

További oldalak a témában:

http://www.fanfiction.hu/

http://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__egyeb-kerdesek__3713923-ajanlanatok-nepszeru-magyar-fanfiction-oldalakat

http://fanfic.hu/merengo/categories.php

http://f-webgyujtemeny.blogspot.hu/

http://fanfiction.lap.hu/

http://www.fanfiction.net/ (angol nyelvű)

http://www.fanfic.com/ (angol nyelvű)

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.