Csillagok háborúja

Csillagok háborúja

Csillagok háborúja című több részes űropera kitalálása és megírása főként George Lucas és Alan Dean Foster, illetve forgatókönyv írója, Lawrence Kasdan nevéhez fűződik a ’80-as években. Ismert problémát helyez az űrbe, ahol különböző „állam”szerveződések harcolnak a hatalomért. Mindezt látványos formában, különféle, az író által kitalált szereplőkkel és gépjárművekkel, harci eszközökkel, robotokkal. Az akkori filmtechnikával, mindenféle számítógépes trükkök nélkül érte el sikerét.

Tartalomjegyzék

A sci-fi
A filmsorozat részei
Új remény
A birodalom visszavág
A jedi visszatér
Baljós árnyak
A klónok támadása
A sithek bosszúja
Szereplői, mellékszereplői
Mellékfilmek
Paródiák
Animációs alkotások
Játékok
Csillagok háborúja nap
Hírek

A sci-fi műfajáról

A Csillagok háborúja film műfaja sci-fi, amely az angol science fiction szóból származik. Jelentése: tudományos-fantasztikus írás, irodalom. Olyan művészeti alkotás (irodalom, film, festészet, stb.), amely azt mutatja be, hogy egy valódi vagy képzeletbeli tudományos vívmány milyen hatással van az emberekre, vagy azok csoportjára, a jövőjükre. Ezen kívül etikai kérdések is felvetődnek. Ezért az ilyen alkotások nem a jelenbe, hanem a jövőbe visznek el. 

A sci-fi leggyakrabban előforduló témái a következők:

időutazás (pl. Vissza a jövőbe című film epizódjai)

űrrepülés (pl. Star Trek sorozat)

idegen lények (pl. ET )

földön kívüli élet (pl. Csillagkapu sorozat)

gépek, robotok (pl. Terminátor filmek)

tudomány felhasználása (pl. Nemo kapitány)

különleges képességek (pl. Hősök filmsorozat) stb.

A sci-fi műfaji megjelenései a következők:

– keményvonalas, azaz hard sci-fi

Olyan, a tudomány eredményeit felhasználó stílus, amelytől még hitelesebb lesz a cselekmény. Jeles képviselői között találhatók olyan neves írók, mint Isaac Asimov, Stanislaw Lem, Arthur C. Clark.

– könnyű, azaz soft sci-fi

Ez a műfaj gyakran utópikus jellegű történetben a szereplők sorsának, jellemének alakulására fordít nagy gondot. Jeles képviselői: Ray Bradbury, Philip K. Dick.

– cyberpunk, steampunk, biopunk, clockpunk, retro-futurizmus

A cyberpunk stílusban a túlzsúfolt városokban játszódik a cselekmény, ahol jellemző a bűnözés, a környezetszennyezés. A hatalmat a nagyvállalatok irányítják olyan eszközökkel, emberszerű robotokkal, amelyeket az egyszerű halandó nem is ismer.

A steampunk stílusú művekben visszamehetünk a viktoriánus korba, ahol még nem volt villany, hanem csak gőzgépek, léghajók. Hasonlít hozzá a clockpunk stílus.

A biopunk stílusra a biológiai szervezetek mesterséges megváltoztatása, génmanipulálása jellemző. Titkos kísérletek zajlanak, vírusok, mutáns élőlények jelennek meg benne.

A dieselpunk stílus szintén a technikai vívmányokat mutatja be, főleg a rakétaautó a fő elem.

A poszt-apokalipszis stílusban egy katasztrófa utáni világot mutatnak be, ahol a környezet elpusztult, az emberek a túlélésért harcolnak. Élőhalottak, rablók garázdálkodnak. Ilyenek voltak a Mad Max filmek is.

Poszt-apokalipszis témájú művekben a bolygót romvárosok és radioaktív sivatagok borítják, a túlélésért való küzdelem folyik.

– Az időutazás témájú sci-fikben a főhős visszamegy az időben, ahol azt a helyzetet kell megtalálnia, amikor meg tudja változtatni a jövőt. Ehhez számára nem ismert technikai dolgokat kell megismernie és felhasználnia célja eléréséhez.

Űropera olyan monumentális alkotás, amelyben több szereplő (sokszor idegen lények is) van. A cselekménye az űr több csillagrendszerében, galaxisában játszódik. Egymással ellentétes erők küzdenek egymással, fantasztikus járgányokkal, gépekkel. Fontos téma: egy nagyobb csoport léte a tét, amelyet meg kell menteni, harcolni kell érte. A műfajban híres szerzők E. E. Smith, Edmond Hamilton, John W. Campbell, Gordon R. Dickson. A 70-es évektől a műfaj megújult, mivel a szerzők a szereplők jellemének alakulását is bemutatták. Ezen kívül a tudomány eredményeit is közzéteszik benne, illetve fontos erkölcsi-filozófiai témák is megjelennek bennük. Ilyen szerzők pl. Iain Banks, Stephen Baxter, Michael John Harrison, Peter F. Hamilton.

Magyar nyelven kiadott űropera pl. Isaac Asimov Birodalom- és Alapítvány-trilógiája, Iain Banks Kultúra-regényei, Dan Simmons Hyperion-sorozata stb.

Ilyen műfaji besorolásúak a Star Trek, Orion űrhajó, Babylon 5 sorozatok.

Alternatív történelmi sci-fi a „mi lenne, ha …” kérdését boncolgatja a múltban játszódó érdekfeszítő történetben.

Felvetődik a kérdés: miért alakult ki a sci-fi műfaja? Mi lett az eredménye?

A válasz egyszerűnek tűnhet, de többféle van:

a.) azért, mert az ismeretlen mindig is vonzotta az embert pl. távoli bolygókon lévő élet

b.) találkozott számára ismeretlen dolgokkal, lényekkel és magyarázatot keresett a létükre

c.) arra kereste a választ, hogyan lehet új dolgokat megalkotni, tehát kísérletezett és ezt le kellett írnia

d.) a tudomány fejlődése olyan mértékű volt, hogy a többi embernek is közzé kellett tenni érthető, befogadható formában

e.) Mary Shelley megírta a Frankenstein című regényt

f.) Galilei és Isaac Newton csillagászati, matematikai és fizikai felfedezéseket tettek

g.) Jules Verne francia írónak több olyan regénye jelent meg, amelyekben olyan technikai vívmányokról ír, amellyel meghaladta korát. Később ezek az új találmányok testet öltöttek

h.) H. G. Wells: A világok harca című regényének rádiójátékának hatására – amelyet elhittek , elmenekültek otthonukból Amerikában.

i.) magyar sci-fi alkotások pl. Bessenyei György: Tariménes utazása, Jókai Mór: A jövő század regénye stb.

j.) Galaktika Magazin 1972-95-ig láztta el a sci-fi rajongóit olvasnivalóval. 1974-ben megkapta az Európa Legjobb Sci-Fi Magazinja díját. Újra kiadták 2004 novemberében. 2005-ben ismét díjat nyert.

k.) Robur Magazin 1984 – 1986-ig, illetve Atlantisz Fantasztikus Magazin 1990 – 1991-ig, Android Sci-Fi és Fantasy Magazin 1993/4. – 1993/08.  (5 szám) jelent meg.

l.) Legismertebb magyar sci-fi írók: Karinthy frigyes, Lőrincz L. László.

Forrás:

scifi.lap, scifitort, sfmag

A Csillagok háborúja filmsorozat részei

A recept ismert: végy egy alapproblémát, pl. egy hatalomért folyó harcot. Tedd egy távoli időbe, mondjuk valamikor 19 évvel a Galaktikus Birodalom megalapítása után. Szintén szükség van egy nem valóságos, de elképzelhető helyszínre. Ez legyen az űr. Legyenek benne valóságosnak mondható szereplők: egy hercegnő, egy hős, vitézek, valamint különleges lények. Máris megvan az alap a sztorihoz. De lássuk csak, mit hozott ki George Lucas ebből az egészből.

A Csillagok háborúja egy monumentális „űrodüsszeia”.

Ha az egyes részeket vesszük sorra, akkor kétféle sorrendet állíthatunk fel.

Megjelenését, a film bemutatóját tekintve, és a történetben elfoglalt helyét.

Ebben a szócikkben követni szeretném a filmek megjelenési sorrendjét (arab számmal írva), de nem hagyom figyelmen kívül a történet tematikus egységét sem (római számmal jelölve).

  1. Csillagok háborúja- Új remény IV.
  2. Csillagok háborúja – A Birodalom visszavág V.
  3. Csillagok háborúja – A jedi visszatér VI.
  4. Csillagok háborúja – Baljós árnyak I.
  5. Csillagok háborúja – A klónok támadása II.
  6. Csillagok háborúja – A sithek bosszúja III. 

Új remény

Eredeti címe: Star Wars: Episode IV- A New Hope

A filmtrilógia 1. része (1977)

Ezzel a filmmel indult el a hat részből álló Csillagok háborúja sorozat.

A filmet 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, ahol néhány hét alatt a filmtörténelem egyik legsikeresebb alkotása lett több mint 798 millió dolláros bevétellel világszerte.

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi.

Időtartam: 125 perc

Rendező: George Lucas  

Forgatókönyvíró: George Lucas

Zeneszerző: John Williams

Operatőr: Gilbert Taylor

Látványtervező: John Barry

Vágó: Paul Hirsch, Richard Chew, Marcia Lucas

Szereplők:

Mark Hamill – Luke Skywalker

Carrie Fisher – Leia Organa hercegnő

Harrison Ford – Han Solo

Alec Guinness – Ben Kenobi

Anthony Daniels – C-3PO

Peter Cushing – Grand Moff Wilhuff Tarkin

Kenny Baker – R2-D2

Peter Mayhew – Chewbacca

James Earl Jones – Dart Vader hangja

David Prowse – Darth Vader

A történet ideje és alapszituációja:

Darth Vader és a birodalmi hadsereg

Darth Vader és a birodalmi hadsereg

A Galaktikus Birodalmat megalapították, kifejlesztettek egy Halálcsillag nevű fegyvert, amely megsemmisíthet egy egész bolygót. Leia hercegnő, a lázadók szövetségének vezére eltulajdonítja a Halálcsillag terveit, hogy tanulmányozza gyenge pontját. Leiát elkapják, Darth Wader börtönbe záratja. A fiatal Luke Skywalker találkozik Obi-Wan Kenobival a Tatuin bolygón. Luke nevelőszüleit meggyilkolják, házukat felégetik, így Obi-Wannal tart. A jedi lovag megtanítja neki a jediség minden csínját-bínját. Odaadja Luke-nak apja fénykardját, aki egykor jedilovag volt. Majd kiszabadítják a hercegnőt.

Leia két robotja, R2-D2 és C-3PO sajátos alakjai a filmnek. Ők viszik az üzenetet, ők segítenek Luke-nak. Közben Leia elárulja, hogy a lázadók a Dantuinon bujkálnak, de otthonát, az Alderaan bolygót mégis elpusztítják. Ezért ki akarják végezni.

Robotok

Robotok

A felmentőcsapat (Luke, Ben Kenobi, Han Solo és Chewbacca) hajóját elfogják. Kiszabadítják Leia hercegnőt. Ben Kenobi közben harcol Darth Waderrel, aki megöli az idős mestert. A szökevényeket hagyják menekülni, hogy elvezessék őket a lázadók új központjához, a Yavinra. A Halálcsillag elpusztítását csak úgy tudják megtenni, ha a kis vadászgépekkel belemennek, és úgy robbantják fel.

Chewbacca

Chewbacca

Han Solo és a hercegnő egymásba szeretnek. A kiszabadítók a film végén kitüntetést kapnak a hercegnőtől.

Az erőről

A filmben sokszor kerül szóba az erő, a sötét oldal kifejezés.

Felvetődik a kérdés, vajon mire gondoltak a film készítői?

Az erő többféle jelentést hordoz magában a film kapcsán.

Egyrészt a hatalmat jelképezheti, amelynek van jó és rossz oldala. A jó hatalom az emberekért, a boldogulásukért, a jobb létért önzetlenül való küzdelmet mutatja be. Ennek „igaz prófétái” Petőfi szavaival élve a jedi lovagok. Ők a Köztársaság képviselői, akik a demokrácia hívei mai szóval élve.

Másrészt az erő jelképezi a rossz oldalt, a gonoszt is. A gonosz csak a saját hatalmáért dolgozik, sokszor visszaélve azzal. Ennek következménye a szenvedés, a halál, a szegénység, az elnyomás. A Birodalom képviselői pont ezt akarják elérni, s nem riadnak vissza a legválogatottabb eszközöktől sem mint a megfélemlítés, megsemmisítés.   

A sötét oldal maga a gonosz, amelynek eszköze a rossz erő.

Díjak, jelölések

1978-ban Oscar-díj:

– a legjobb látványtervezésért – Leslie Dilley, Roger Christian, John Barry, Norman Reynolds

a legjobb eredeti filmzenéért – John Williams

a legjobb jelmeztervezés – John Mollo

a legjobb vágás – Richard Chew, Marcia Lucas, Paul Hirsch

a legjobb hang – Ray West, Bob Minkler, Derek Ball, Don MacDougall

a legjobb vizuális effektusok – Richard Edlund, Grant McCune, Robert Blalack, John Stears, John Dykstra

speciális teljesítményért járó díj Ben Burtt – “szörnyek létrehozása; robothangok”

1978-ban Golden Globe-díj:

a legjobb eredeti filmzene – John Williams

1978. Oscar-díj jelölés:

– a legjobb film – Gary Kurtz

a legjobb rendező – George Lucas

a legjobb férfi epizódszereplő – Alec Guinness

a legjobb eredeti forgatókönyv – George Lucas

1978. Golden Globe-díj jelölés:

– a legjobb dráma

a legjobb férfi epizódszereplő – Alec Guinness

a legjobb rendező – George Lucas

Könyvváltozat

George Lucas kérte fel Alan Dean Fostert a Csillagok háborúja regényváltozat megírására. Valószínűleg ő is közreműködött a sztori alakításában, bár a könyvkiadók G. Lucas neve alatt jelentették meg a művet. A film és a regény között csak néhány különbség van, de a filmnek megjelent egy speciális változata, amelyben a kimaradt események benne vannak.

Letöltés után megtekinthetik a filmet itt:

Star Wars IV. Egy új remény Star Wars IV.

Forrás:

Steven Jay Schneider: 1101 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz Gabo Kiadó 2004.

port, imdb, starwars, starwarsklub, alandeanfoster

A birodalom visszavág

Eredeti címe: Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back

A filmtrilógia 2. része (1980)

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Időtartam: 124 perc

Rendező: Irvin Kershner

Író: George Lucas

Forgatókönyvíró: Leigh Brackett, Lawrence Kasdan

Zeneszerző: John Williams

Operatőr: Peter Suschitzky

Producer: Gary Kurtz

Vágó: T. M. Christopher

Szereplők:

Mark Hamill – Luke Skywalker

Harrison Ford – Han Solo

Carrie Fisher – Leia Organa hercegnő

David Prowse – Darth Vader

Peter Mayhew – Chewbacca

Frank Oz – Yoda

Alec Guinness – Obi-Wan Kenobi

Tartalom

Darth Vader

Darth Vader

A birodalmi Halálcsillag megsemmisítése után 3 évvel a lázadók a Hoth bolygón bújnak el. A felszínét hó és jég borítja, így a felszín alatt rejtőznek el. Sajnos felfedezik őket a birodalmiak. Han Solo, Chewbacca és Leia egy nem megbízható embertől kérnek segítséget, így Darth Vader karmai között találják magukat. Han Solot hibernálják, Chuwbaccat foglyul ejtik, majd Leiával végül sikerül megszökniük. Közben Luke a Dagobah rendszerben Yoda mestertől tanulja a jediség fortélyait. Több figyelmeztetést kap jelképesen, hogy le kell magát győznie, hogy a sötét erő magába ne szívja.  Megvív Darth Waderrel, aki levágja a jobb kézfejét. Ekkor tudja meg, hogy Vader az apja. Luke később műkezet kap, majd a lázadók után megy.

A filmben több különleges gép, pl. birodalmi lépegető, robot is helyet kapott. Mindezek mutatják, hogy tudományos fantasztikus film űropera fajtája.

Csillagromboló

Csillagromboló

Lebegő sikló jármű

Lebegő sikló jármű

Űrsikló

Űrsikló

Filmforgatás-érdekességek

Ez az egyetlen rész, amelyben nem hal meg fontos szereplő.

A filmforgatáson titkolták azt az információt, miszerint Darth Vader Luke apja. Ezt még Mark Hamill sem tudta, hogy annál nagyobb legyen a döbbenet az arcán a forgatás hitelessége érdekében. Ugyanígy tettek a Darth Vader hangját eljátszó színész esetében is. Neki a felvétel előtt adták oda a valódi szöveget.

Díjak, jelölések

1981. Oscar-díj:

a legjobb hang – Steve Maslow, Peter Sutton, Bill Varney, Gregg Landaker

speciális teljesítményért járó díj – Bruce Nicholson, Dennis Muren, Richard Edlund, Brian Johnson – “vizuális effektek”

1981. Oscar-díj jelölés:

 a legjobb látványtervezés – Norman Reynolds, Michael Ford, Alan Tomkins, Harry Lange, Leslie Dilley

a legjobb eredeti filmzene – John Williams

1981. Golden Globe-díj jelölés:

a legjobb eredeti filmzene – John Williams

Különleges gépek, járművek

George Lucas filmje attól különleges, hogy a csatákban különleges harci járműveket talált ki, s látványtervezőivel meg is valósította azt. Gondoljunk csak a Birodalom Halálcsillagjára, a birodalmi lépegetőkre, a „levegőben úszó” közlekedési eszközökre stb.

A filmet megtekinthetik itt:

movie-size.szunyi

Forrás:

 port, imdb (angol nyelvű), starwars (angol nyelvű)

A jedi visszatér

Eredeti címe: Star Wars Episode VI: Return of the Jedi

A filmtrilógia 3. része (1983)

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi kalandfilm

Időtartam: 134 perc

Rendező: Richard Marquand

Író: George Lucas

Forgatókönyvíró: Lawrence Kasdan, George Lucas

Zeneszerző: John Williams

Operatőr: Alan Hume

Jelmeztervező: Aggie Guerard Rodgers, Nilo Rodis-Jamero

Producer: Howard G. Kazanjian

Executive producer: George Lucas

Látványtervező: Norman Reynolds

Vágó: Sean Barton, Duwayne Dunham, Marcia Lucas

Szereplők:

Mark Hamill – Luke Skywalker

Carrie Fisher – Leia Organa hercegnő

Harrison Ford – Han Solo

Sebastian Shaw – Anakin Skywalker

Billy Dee Williams – Lando Calrissian

Anthony Daniels – C-3PO

James Earl Jones – Darth Vader hangja

David Prowse – Darth Vader

Kenny Baker – R2-D2

Peter Mayhew – Chewbacca

Ian McDiarmid – Palpatine császár

Frank Oz – Yoda hangja

Alec Guinness – Ben Obi-Wan Kenobi

Tartalom

A film cselekménye az előző rész után egy évvel játszódik. Egy sokkal nagyobb Halálcsillagot alapítanak a Birodalomban, amelyet a lázadók meg akarnak semmisíteni. Közben kiszabadítják Han Solot a fogságból. Fény derül Leia és Luke származására: ikertestvérek.

Yoda mester

Yoda mester

Luke újra Yoda mesternél folytatja tanulmányait, hogy igazi jedi lovaggá váljon. Közben Han Soloék eljutnak az Endorra, ahol felfedezik őket. Luke átadja magát Darth Vadernek, aki Palpatin császárra bízza a fiút. Apa és fia megküzd egymással, Luke győz, de nem tudja megölni apját. Ezért a császár megkínozza, mire Vader megöli őt. Közben halálosan megsebesül, s fia leveszi maszkját, így Anakin Skywalkerként hal meg.

Díjak, jelölések

1984. Oscar-díj:

a speciális teljesítményért – Phil Tippett, Ken Ralston, Dennis Muren, Richard Edlund – “hangeffektus vágás”

1984. Oscar díj jelölés:

a legjobb látványtervezés – Norman Reynolds, Michael Ford, James L. Schoppe, Fred Hole

a legjobb eredeti filmzene – John Williams

a legjobb hang – Ben Burtt, Gary Summers, Tony Dawe, Randy Thom

a legjobb hangeffektus vágás – Ben Burt

1984. BAFTA-díj

legjobb vizuális effektusok

– legjobb látványtervezés jelölés

– legjobb hang jelölés

– legjobb smink és maszk jelölés

Megtekinthetik itt:

movie-size.szunyi

Forrás:

port, starwars (angol nyelvű), Lawrence Kasdan

Baljós árnyak

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 1999.

Időtartam: 125 perc.

Rendező: George Lucas

Forgatókönyvíró: George Lucas

Operatőr: David Tattersall

Díszlettervező: Peter Walpole

Jelmeztervező: Trisha Biggar

Producer: Rick McCallum

Executive producer: George Lucas

Látványtervező: Gavin Bocquet

Vágó: Ben Burtt, Paul Martin Smith

Szereplők:

Ewan McGregor – Obi-Wan Kenobi – Anger Zsolt

Liam Neeson – Qui-Gon Jinn – Kovács István

Natalie Portman – Amidala királynő / Padmé – Zsigmond Tamara

Jake Lloyd – Anakin Skywalker – Kováts Dániel

Ian McDiarmid – Palpatine szenátor – Gruber Hugó

Samuel L. Jackson – Mace Windu

Ahmed Best – Jar Jar Binks hangja

Frank Oz – Yoda hangja

Ray Park- Darth Maul

Hugh Quarshie – Panaka kapitány

Anthony Daniels – C-3PO hangja

Tartalom

A sztori középpontjában a Naboo bolygó és uralkodónője, Amidala királynő áll. A Kereskedelmi Szövetség meg akarja adóztatni a kereskedelmi utakat. Az ellenállókat megtámadják. A szenátus vezetője két jedit küld (Obi Vant és Qui-Gont) a királynő védelmére. Közben megismerkednek a gyermek Anakin Skywalkerrel és anyjával, akik rabszolgák. Kiderül, hogy a fiú jól ért a gépekhez, valamint nagyon ügyes űrhajó vezető. Ezt egy versenyen is bizonyítja, így fogva tartója szabadon engedi. Sajnos Amidalát elfogják, alá kell írnia egy megállapodást, hogy megmentse népét. Végül Obi-Wanék kiszabadítják a fogságból a nőt, akit üldözni kezdenek. Anakin és Padme egymásba szeretnek. Együtt elmennek a bolygójára, hogy megtalálja a megfelelő eszközt a Szövetség ellen.

Végül Anakin képességeit kihasználva a Szenátus belülről felrobbantja a hajót. Obi-Want megbízzák, legyen Anakin tanítómestere, képezze ki jedi lovaggá.

Jarjar

Jarjar

Díjak, jelölések

2000. Arany Málna-díj:

a legrosszabb férfi epizódszereplő – Ahmed Best

2000. BAFTA-díj jelölés:

– legjobb vizuális effektusok

– legjobb hangeffektusok

2000. Oscar-díj jelölés:

a legjobb hang – Tom Johnson, John Midgley, Shawn Murphy, Gary Rydstrom

a legjobb hangeffektus vágás – Tom Bellfort, Ben Burtt

a legjobb vizuális effektusok – Scott Squires, Dennis Muren, John Knoll, Rob Coleman

2000. Arany Málna-díj jelölés:

a legrosszabb film

a legrosszabb férfi epizódszereplő – Jake Lloyd

a legrosszabb női epizódszereplő – Sofia Coppola

a legrosszabb rendező – George Lucas

a legrosszabb forgatókönyv – George Lucas

a legrosszabb páros – Jake Lloyd, Natalie Portman

Forrás:

port, imdb (angol nyelvű), starwars (angol nyelvű)

A filmet itt megtekinthetik:

Csillagok háborúja I. Baljós árnyak Star Wars

A klónok támadása

Eredeti címe: Star Wars Episode II: Attack of the Clones (2002)

Klónok harca

Klónok harca

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Időtartam: 142 perc

Rendező: George Lucas

Író: George Lucas

Forgatókönyvíró: George Lucas, Jonathan Hales

Operatőr: David Tattersall

Díszlettervező: Peter Walpole

Jelmeztervező: Trisha Biggar

Producer: Rick McCallum

Executive producer: George Lucas

Látványtervező: Gavin Bocquet

Vágó: Ben Burtt, George Lucas

Vizuális effektek: Ben Snow, John Knoll, Rob Coleman, Pablo Helman

Szereplők:

Ewan McGregor – Obi-Wan Kenobi

Hayden Christensen – Anakin Skywalker

Natalie Portman – Padmé Amidala

Samuel L. Jackson – Mace Windu

Christopher Lee – Dooku gróf

Ian McDiarmid – Palpatine szenátor/Darth Sidious

Pernilla August – Shmi Skywalker

Frank Oz – Yoda hangja

Temuera Morrison – Jango Fett

Ahmed Best – Jar Jar Binks hangja

Anthony Daniels – C-3PO

Kenny Baker – R2-D2

Jimmy Smits – Bail Organa szenátor

Jack Thompson – Cliegg Lars

Tartalom

Családfa

Családfa

10 év múlt el azóta, hogy Amidala hercegnőt nem sikerült megölni. Testőrt kap, Anakin Skywalker személyében. A két fiatal egymásba szeret, de a hercegnő nem engedi közel magához a fiút. Anakin álmot lát anyjáról, akit a valóságban elfognak a buckalakók. A fia karjai között hal meg, így a fiú bosszút áll rajtuk. Azonban egy jedi nem tehet ilyet.

Közben Obi Wan felfedez egy klóngyárat egy távoli bolygón, amelyet fel tudnak majd használni a harcokban. Kiderül azonban, hogy pont a Köztársaság ellen készülnek őket bevetni. Sajnos a jedik nem képesek már a rendet megőrizni a Köztársaságban, ezért szükség van a klónokra.

Dooku gróf és társai egy droid hadsereggel készülnek lerohanni a Köztársaságot. Obi Want elfogják, s megtudja, hogy a szenátust egy sith nagyúr irányítja. A segítségére siető Anakint és Padmét is elfogják, s egy arénában akarják kivégezni, de nem sikerül. Megérkeznek a jedik, akik a klónhadsereg segítségével megütköznek a droidokkal. Dooku elmenekül, de előtte levágja Anakin kezét. Ez hasonlít arra, amikor Luke kezét levágja Darth Wader. A film végén Anakin és Amidala hercegnő összeházasodnak.

Kik azok a jedi lovagok?

A jedi lovagok a Köztársaság békéjét hivatottak megőrizni. Afféle lovagok a szó klasszikus értelmében. Ha szükséges, akkor védelmi célból harcolnak is. Különleges képességekkel rendelkeznek mint a telekinézis, a megérzés stb. Fegyverük pl. az erővel való bánás, a fénykard. Szabályzatuk szerint a békére törekednek, illetve annak betartatására. Tudásukat nem a hatalom, hanem az erő szolgálatába állítják. Amennyiben ezt nem tartják be, akkor a sötét oldalra kerülnek, amely egyenlő a rosszal. Nem motiválhatja őket sem harag, sem bosszú, sem gyűlölet, mert akkor a sötét oldalra kerülnek. Csak önvédelemből ölhetnek.

A jedi 12 éves korig beavatott, majd tanítvány, azaz padawan lesz. Ha „levizsgázott”, akkor Jedi lovaggá válik, majd mesteri rangot kap, ha rendelkezik legalább 1 sikeresen levizsgázott tanítvánnyal. Anakin megcáfolja a sorozatban a jedik szabályait, ezért tudja a sötét oldal magába szippantani. Bukása így nem kétséges.

A filmet megtekinthetik itt:

vidto

Forrás:

port, imdb (angol nyelvű), starwars (angol nyelvű)

A sithek bosszúja

Eredeti címe: Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (2005)

A sithek bosszúja szereplők

A sithek bosszúja szereplők

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm

Időtartam: 143 perc

Rendező: George Lucas

Forgatókönyvíró: George Lucas

Operatőr: David Tattersall

Jelmeztervező: Trisha Biggar

Zene: John Williams

Látványtervező: Gavin Bocquet

Vágó: Roger Barton, Ben Burtt

Szereplők:

Ewan McGregor – Obi-Wan Kenobi

Natalie Portman – Senator Amidala/Padmé Naberrie-Skywalker

Samuel L. Jackson – Mace Windu

Hayden Christensen -Anakin Skywalker/Darth Vader

Kenny Baker – R2-D2

Christopher Lee – Count Dooku/Darth Tyranus

Ian McDiarmid – Emperor Palpatine/Darth Sidious

Anthony Daniels – C-3PO

Peter Mayhew – Chewbacca

Frank Oz – Yoda hangja

Tartalom

Három év telt el a klónok támadása után. Még tart a galaktikus háború. Vezetőjük Dooku gróf. Rabságba ejti Palpatine főkancellárt, akinek a kiszabadítására Obi-Wan Kenobi és Anakin Skywalker csatlakozik egy csatában. Működésük sikerrel jár, megöli Dookut. Ezután folyton rossz álmokat lát Padméról, aki közli: gyermekük lesz. Yoda mester azt tanácsolja, hogy mondjon le önként a személyes dolgokat, akkor megszűnnek az álmok.

Közben a jedi tanács megkéri a férfit, hogy kémkedjen Palpatine után, illetve fordítva. Közben Anakin megtudja Palpatine-tól, hogy egy sith nagyúr újra éleszti a halottakat. Ő is kifejlesztheti ezt a képességét – de nem a jediktől -, ha csatlakozik hozzá. Anakin először nem egyezik bele, de látva az erőt rájön, hogy Palpatine a sith nagyúr, így a tanítványa lesz. Megszületik Darth Wader. Elkezdi öldöklő munkáját, hiszen megsemmisíti a jedi tanítványokat, majd több jedi lovag is visszaadja lelkét a végtelennek. Végül Obi Wan megmondja neki az igazságot, sőt Padme is rájön, hogy férje a sötétség hatalmába került. Anakin először rátámad várandós feleségére, majd megküzd mesterével. Obi Wan győz, levágja Anakin lábait, illetve egy karját. Mivel egy lávafolyó fölött harcolnak, Anakin teste meggyullad, de Palpatine rátalál és gépet csinál a férfiból.

Amidala hercegnő ikreket szül, majd meghal. Yodáék úgy határoznak, hogy megmentik a gyerekeket. A kislányt az Organa-család fogja felnevelni, a kisfiú pedig Anakin családjába kerül vissza a sivatagba.

A jediket ellenségként kezeli most már a Birodalom, menekülniük kell. Álnéven élnek, illetve nagyon távoli bolygókra mennek, hogy kivárják a megfelelő időt arra, hogy újra megmenthessék a világot a Birodalomtól és Darth Wadertől.

Kik azok a sithek?

A sithek a jedik ellenségei, a sötét oldal katonái. A jedik szabályaival ellentétes alapelveket vallanak.

Tehát a béke helyett harag, a lovagiasság helyett a gáncsolás, az igazság helyett a hazugság, a megbékélés helyett a gyűlölet motiválja őket. Fő eszközük a hazugság, a filmben is elhitetik Anakinnal, hogy képesek feltámasztani, meggyógyítani a szeretteit. A félelmet keltik az emberekben, és abból táplálkozik hatalmuk.

A sith nagyúr a fő sötét erő birtokosa. Neki is vannak tanítványai.

Díjak, jelölések

2006. Arany Málna-díj

a legrosszabb férfi epizódszereplő – Hayden Christensen

2006. Oscar-díj jelölés

a legjobb maszk – Dave Elsey, Nikki Gooley

A filmet megtekinthetik itt:

played

Forrás:

port, starwars (angol nyelvű), imdb (angol nyelvű)

A Csillagok háborúja szereplői, mellékszereplői

A listájukat megtalálhatják itt:

A Csillagok háborúja szereplőinek listája

A Csillagok háborúja mellékszereplőinek listája

Mellékfilmek

1978. november 17. The Star Wars Holiday Special című tévéfilm. (illegálisan hozzáférhető a neten)

1984. november 25. The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja).

1985. szeptember 7. Ewoks and Droid Adventures Hour (rajzfilmsorozat)

1985. november 24. The Battle for Endor (Harc az Endor bolygón ), a Bátrak karavánja folytatása.

Paródiák

1987. Space Balls – Űrgolyhók: a Csillagok háborúja legjobb kifigurázása.

2004. Zűrhajó címmel olyan filmeket parodizál, mint a Star Warst, a Star Treket, és Az ötödik elemet.

Robot Chicken c. bábfilm-szkeccs-sorozata a Csillagok háborúja-paródiája.

Family Guy című humoros rajzfilmsorozat egy-egy része az első 3 Csillagok háborúja filmet idézi fel.

Jay és Néma Bob visszavág többször utal a Csillagok háborújára.  

Star Wars-paródiának tekinthető a Fan Boys c. vígjáték (2009).

Star Warsról szakszerűen: Előjáték

Star Warsról szakszerűen

Animációs alkotások

 

Játékok

Színező gyerekeknek

Színező gyerekeknek

Többféle játékot találhatnak az Interneten. Ezen kívül sokféle figurát, LEGO-játékot, egyéb tárgyakat találhatnak és vásárolhatnak a boltokban.

cartoonnetwork

star wars.játék online

lego

starwars

manu5

starwars-jatekok

Itt kvízjátékot játszhatnak. Ki ismeri jobban a csillagok háborúját?

kvizpart

kvizpark

Csillagok háborúja idézetek

citatum

Csillagok háborúja nap

Május 4. Nemzetközi Star Wars nap. Évente megünneplik 2011 óta. Először Kanadában történt. Jelmezversenyt hirdettek, filmeket vetítettek, játékokban lehetett játszani.

Másodjára Budapest adott otthont a rendezvénynek, ahol felvonulás kísérte.

Ez onnan ered, hogy a film legismertebb mondata így szól:

„Az erő legyen veled!” angol nyelven így van: „May the force be with you!”.

Ez szó szerinti fordításban:

„May the fourth be with you!”= Május negyedike legyen veled! alakították át.

Ezen kívül 1979. május 4-én választották meg brit miniszterelnökké Margaret Thatchert.

A pártja így üdvözölte: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.”= Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.

Amikor 2005-ben George Lucas egyik mondatát így fordították le németre egy interjú során: „Am 4. Mai sind wir bei Ihnen”: „Május negyedikén Önökkel leszünk.”

Azóta is rendeznek Csillagok háborúja programokat. Pl. itt láthatnak egy ún. jedi kiképző programot.

Forrás:

jakd

Hírek

2014 májusától forgatják a Star Wars legújabb, VII. részét. A történet 30 évvel „A Jedi visszatér” című rész után játszódik.

Több, a korábbi részekből ismert színész tért vissza újra forgatni.

Köztük Harrison Ford is, aki a londoni forgatáson eltörte a lábát.

Néhány név a régiek közül:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fischer …

Újabb szereplők:

Adam Driver, Oscar Isaac, John Boyega, Daisy Ridley, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Max von Sydow, Lupita Nyong’o és Gwendoline Christie.

A film rendezője J. J. Abrams, aki egy újabb trilógia 1. részét szeretné felvenni.

Ha minden rendben megy, akkor 2015. december 18-án fogják a mozik bemutatni a legújabb részt.

Forrás:

nlcafe

Képforrás:

Kiemelt kép: forum.moscroatia

neon, nyest, index, starwars, femina, film.ize, est, bevezetem, szinezo.rajzokvilaga

szegedplusz, star-wars.eoldal, mno, ize, reposzt

5+1 kérdés, 5+1 válasz

1. Hány részes a Csillagok háborúja? – 6 részes.

2. Ki rendezte? – George Lucas.

3. Miről szól a történet? – A jó és a gonosz harcáról.

4. Hol játszódik a történet? – Az űrben játszódik, különböző bolygókon, űrhajókon.

5. Hogyan él tovább a Csillagok háborúja? – Paródiák, vígjátékok, gyerekeknek való játékok, különféle rendezvényeket rendeznek a film tiszteletére, valamint május 4. a nemzetközi Star Wars napja.

6. Lesz-e folytatása a Csillagok háborúja című filmsorozatnak? – igen, 2014 májusától már forgatják a 7. részt

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is!

Szulejmán televíziós sorozat

Gabriel Garcia Marquez

Széchenyi István

Háromszög

 Kör

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas szerkesztősége.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.