Szulejmán (televíziós sorozat)

A Szulejmán (televíziós sorozat) méltán népszerű, az RTL Klub televíziós csatorna vetíti. Nemcsak Szulejmán, a szultán életébe enged betekintést, hanem az őt körülvevő emberek, különösen a hárem asszonyainak életébe is.

Tartalomjegyzék:

Története
Szereplői
Évadok
Történelem hűség
Hírek
Utóélete
Online

A Szulejmán televíziós sorozat története

I. Szulejmán oszmán szultán, a Török Birodalom szultánja nagyra vágyik: meg akarja hódítani az egész világot. Ehhez különböző lehetőségeket talál ki jobbkezével, Ibrahim pasával. Ezeket a hadi reformokat nem mindenki nézi jó szemmel, különösen az őt körülvevő pasák, bégek közül jó néhányan. Ezért cselt szőnek ellene, amelyet Szulejmán leleplez Ibrahim segítségével. A Szulejmán (televíziós sorozat) bemutat néhány harci jelenetet is, pl. a mohácsi csatáról.

Szulejmán a róla készült televíziós sorozatban jó politikusként jelenik meg. Jó kapcsolatot próbál kialakítani a különböző országok nagyköveteivel, persze be kell neki hódolniuk. Ugyanakkor gondot fordít a nép, a kereskedők igényeire is, pl. kedvezményekkel.

A film készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy bemutassák a nézőknek Szulejmán szultán háremének zárt, intrikákkal, versengéssel teli világát. Ennek a varázslatos, ugyanakkor kegyetlen világnak két kulcsfigurája van. Az egyik Hürrem szultána, a másik pedig Mahidevran szultána. Az ő „vetélkedésük” az uralkodó kegyeiért meghatározó. A szolgák, háremhölgyek jönnek-mennek a palotában. Hürrem és Szulejmán szerelme nagyon erős, amelyet még a szultán anyja sem támogat, de kénytelen elfogadni.

A filmsorozat legszebb dalai:

A filmsorozat szereplői

Főszereplők

Szulejmán szultánt alakítja: Halit Ergenc, aki színész családból származik.

Magyar hangja: Széles Tamás.

Apja, Sait Ergenc ismert színész. Felesége Bergüzar Korel, szintén színésznő. Van egy kisfiuk. Érdekes, hogy nem színésznek készült, hanem tengeri mérnöknek, majd operaénekesnek. Fordulópont az életében 1996 volt, amikor megkapta első főszerepét A király és én című zenés-táncos darabban. 2000-től több filmszerepben is volt látható, pl. New York-ban, a Zak kalandjai című musicalben. Egyik népszerű szerepe a Seherezádé című sorozatban volt. A felesége a Seherezádét alakító színésznő.

Mahidevran szultána szerepét alakítja a Szulejmán (televíziós sorozat) ban Nur Fettahoglu.

Magyar hangja: Kisfalvi Krisztina.

mahidevran

Mahidevran

Eredeti foglalkozása divattervező, majd a Sky Türk tévécsatornán bemondóként lett sikeres. 2007-től szerepel különböző tévésorozatokban, köztük a Tiltott szerelem címűben. Férje Murat Aysan volt, majd válásuk után újra leánykori nevét használja.

Szulejmán anyjának szerepét játssza Nebahat Cehre.

Magyar hangja: Frajt Edit.

Szulejmán anyja

Szulejmán anyja

1944-ben született, 15 éves korában a Miss Turkey szépségversenyen indult a karrierje. Első filmszerepe a The Wild Rose című filmben talált rá. Ettől kezdve eljegyezte magát a színészettel. Sok filmben, sorozatban játszott, köztük a Tiltott szerelemben és most a Szulejmánban.

Szulejmán testvérét alakítja Selma Ergec.

Magyar hangja: Solecki Janka.

Hatije-és-Ibrahim

Hatije-és-Ibrahim

Német-török származású színésznő, először orvosnak készült. Münsterben járt orvosi egyetemre, majd egy törökországi gyakorlat során figyeltek fel rá, s ezzel elindult modell karrierje. 2002-től sikeres színésznőként dolgozik, ezért otthagyta az orvosi pályát. 2005-ben Arany Tulipán díjat kapott Isztambulban egy mozifilm-szerepért. Azóta Törökországban él és dolgozik.

Hürrem szultána alakítója Meryem Uzerli, török-német származású színésznő.

Magyar hangja: Bognár Anna.

Hürrem

Hürrem szultána

Édesanyja hatására – aki szintén színésznő -, színjátszást tanult Hamburgban. Kisebb szerepei német filmekben találtak rá, mint például a Das total verrückte Wochenende, The line, Sterne über dem Eis, vagy az Inga Lindström címűekben. Legfontosabb szerepe a Szulejmán című (televíziós sorozat)ban Hürrem szultána szerepe, amelyért 2012-ben elnyerte a Törökország legjobb színésznője címet. Mivel német az anyanyelve, ezért a sorozatban előforduló török nyelvi hibákat szándékosan hagyták benne az alkotók (ez azért van, mert később kezdett törökül tanulni).

A következő táblázatokban megpróbálom a színészeket szereposztásuk szerint feltüntetni. 

Színész

Szerep

Megjegyzés

Magyar hang

Évadok

Okan Yalabık

Pargali Ibrahim pasa

Nagyvezír, Hatice férje, főbizalmas, Szulejmán legjobb barátja és sógora

Viczián Ottó  

1–3

Mehmet Günsür

Şehzade Mustafa

Szulejmán és Mahidevran egyetlen gyermeke

Straub Norbert

1–4

Filiz Ahmet    

Nigar Kalfa    

tanár a háremben, szerelmes Ibrahim pasába és lesz egy közös gyerekük, de Matrakos lesz a férje, Rüsztem szerelmes volt belé

Kökényessy Ági                                               

1–3

Selim Bayraktar

Sümbül Ağa   

A hárem egyik kasztráltja, a lányok legfőbb védelmezője, Nigar barátja, titokban szerelmes Gülnihalba

Galbenisz Tomasz

1–4

Selen Öztürk

Gülfem Halten

Hatice udvarhölgye és legfőbb bizalmasa, Szulejmán volt asszonya

Tóth Szilvia   

1–4

Fatih Al

Matrakçı Nasuh

Beceneve Matrakos                    

matematikus, történész, geográfus, miniatúralista, feltaláló, aki titokban szerelmes Szádikába (Viktóriába), később Nigar férje lesz, Bali bég barátja

Karácsonyi Zoltán

1–4

Burak Özçivit

Malkoçoğlu     Bali bég     

Szulejmán bégje és barátja, Matrakos barátja és Joshua Efendi veje.

Varga Rókus  

2–3

Vendég- és mellékszereplők

 

Színész

Szereplő

Megjegyzés

Magyar hangja

Évadok száma

Sema Keçik   

Karabel Daje Hatun

A hárem vezetője és a Valide legfőbb bizalmasa

Menszátor Magdolna      

1–2

Yüksel Ünal                                       

Şeker Ağa

Főszakács, Szümbül barátja

Vida Péter

1–4

Nihan Büyükağaç                                   

Gülşah

Mahidevran szolgálója és legfőbb bizalmasa, később Hürrem segédje

Törtei Tünde

1-3

Alp Öyken

VII. Kelemen pápa

Pápa a Vatikánban

Csuha Lajos   

1–2

Arif Erkin Güzelbeyoğlu

Piri Mehmed pasa

Szulejmán egyik pasája, volt nagyvezír,

 Mehmet Cselebi apja

Versényi László           

1

Burcu Tuna

Gülnihal Halten            Maria

Hürrem volt legjobb barátnője,

 Szulejmán egyik ágyasa, Szümbül aga szerelme

Huszárik Kata

1

Murat Tüzün  

Ahmed pasa

Szulejmán becsvágyó, ambiciózus pasája

Seder Gábor  

1

Göan Çelebi

Kászim pasa

Szulejmán volt tanára és nagyvezíre

Izsóf Vilmos  

1

Aadet Işıl Aksoy                                                                       

Victoria, más néven Szádika            magyar grófnő,

Matrakos szerelme,

 Szulejmán megölte a férjét, ezért bosszút esküszik

Pikali Gerda   

1–2

Seçkin Özdemir

Leo

Alexandra kedvese, festő,

 az egyik kitalált személy a sorozatban

Előd Botond

Pálmai Szabolcs

1–2

Hayal Köseoğlu                                   

Nilüfer Hatun

Hürrem első száma szolgálója, Gülnihal utódja, 16 éves ágyaslány

Laudon Andrea           

2

Melike İpek Yalova                                   

Isabella Fortuna

Kasztília hercegnője, Frederik jegyese,

 később Szulejmán ágyasa, Hürrem ellensége

Nádasi Veronika           

2

Évadok

A Szulejmán televíziós sorozat (eredeti címe: Muhteşem Yüzyıl) 1. évadát a Show TV-n vetítették 2011-ben, majd a 2. évadot a Star TV-n. Jelenleg az RTL Klub vetíti az 1. évad részeit 2013. január 9-től szerda esténként.

Hamarosan elkezdik vetíteni a 3. évadot, amelyben egy új szereplő tűnik fel: Sah szultána, aki az uralkodó idősebbik lánytestvérét alakítja a történetben. Az őt alakító színésznő: Deniz Cakir lesz. Karaktere negatív, hatalomra törő. Méltó ellenfele lesz Hürremnek.

A 4. évad szereplői:

Történelem hűség

– Hürrem szultána történelmi források szerint, és a film szerint is az Oszmán-Török Birodalom egyik legbefolyásosabb személyisége volt. Politikai befolyása jelentős volt abban az időben. Ukrán származású, eredeti neve Alexandra, de Roxealannak, vagy Roksolananak is nevezték. Apja ukrán, ortodox pap, akit családjával együtt meggyilkoltak, lányát elhurcolták rabszolgának. A szultán háremébe kerülve az uralkodó beleszeret, feleségül veszi. Hat gyermeket szült neki.  Eddigi részek alapján 5 gyermeke van jelenleg az uralkodótól. Az ő fia Szelim, aki Szulejmán halála után az ország uralkodója lett.

– A televíziós sorozatban látható és viselt ékszerek értékesek, hiszen Szulejmán korából származnak. Nemrég a Turizmus és Utazás című kiállításon csodálhatták meg a látogatók. Mint azt Seid Ahmed Arslan, török nagykövet elmondta: „a Szulejmán című sorozat nemcsak izgalmas, de bemutatja országa történetét, kultúráját, gasztronómiáját és gyönyörű tájait ezért egyedülálló kiállítási témaként szolgál.” A Szulejmán televíziós sorozatban a szultán egyik kedvelt időtöltése az ékszerek tervezése, és megmunkálása, elkészítése. Ezekkel lepi meg kedvenc asszonyait, ágyasait.

– Mivel a Szulejmán televíziós sorozat történelmi témájú, ezért joggal várjuk, hogy a történelmi szempontból hűséges legyen. Nos, a Szulejmán sorozatra ez nem mondható el minden esetben. A mohácsi csata megjelenítésében II. Lajos arca eltorzult a csata közben. Páncéljáról nem is beszélve, amely inkább tekinthető spanyol konkvisztadorok páncéljának, tehát nem hiteles. Sőt a királyt meglett, 50 év körülinek mutatja a film, holott kb. 20 éves volt, amikor a csata után belefulladt a Csele-patakba. Kimaradt Tomori Pál alakja is, aki tisztában volt a török erőfölénnyel.

II. Lajos halála

II. Lajos halála

Történelmi források szerint így zajlott valójában a mohácsi csata:

 

Hírek a sorozatról

1. Nemrég per indult a Szulejmán (televíziós sorozat) 2 főszereplője és a 2 rendezője ellen. Azt akarták elérni, hogy bocsássák el őket azonnal a filmsorozatból. A vád az volt, hogy az alkotók és színészek a valóságot eltorzítva, olyan epizódban, jelenetben szerepeltek, amely rossz színben tünteti fel a szultánt, valamint meggyalázza az Oszmán Birodalmat.

Az Isztambuli Ügyészség ejtette a vádakat, mivel efféle pert csak a szultán leszármazottai kezdeményezhetnek. Az ügyészség nyilatkozata szerint: „Bár a sorozat történelmi alapokon nyugszik, de a forgatókönyvben fiktív események is felbukkannak. Ez nem jogellenes, csak izgalmasabbá teszik a sorozatot.”

2. A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan szerint a népszerű sorozat megszégyeníti Szulejmán legendás alakját. A nézők és a török lakosság többsége nem ért vele egyet, hiszen Törökország legnépszerűbb szappanoperája a Szulejmán (televíziós sorozat).

Sőt a közvélemény úgy gondolja, hogy a háremben zajló ellenségeskedés az ágyasok és a szultánák között, a sorozat egyik legfőbb erőssége.

Erdogan szerint: „Ez nem az a Szulejmán, akit Törökország ismer. Az igazi szultán olyan törvényhozó volt, aki 30 évet lóháton töltött az életéből, nem pedig palotában ülve, ahogy azt a sorozat mutatja.” Erdogan megbízta a hatóságot, vizsgálják ki az ügyet, törvénybe ütközik-e a sorozat.

Cengiz Aktar politológus szerint a történelem nem a „jámbor miniszterelnök” oldalán áll.

Nebahat Çehre színésznő pedig így nyilatkozott: „Nem lehet cenzúra alatt tartani a művészetet. Ha ezt elkezdik, mégis mikor érhet véget? Ez csak egy mese.”

Mióta a sorozatot megtámadták, azóta még népszerűbb az emberek körében, s nevetségesnek tartják a vádakat. Ennek ellenére a török országgyűlés egy olyan törvényt fog bevezetni, amely a történelmi alakok védelmét hivatott garantálni.

3. Hürrem szultána alakítója, Meryem Uzerli májusban otthagyta a Szulejmán forgatását. Tettének okát kimerültséggel magyarázta, bár a valódi ok magánéleti válság volt. Szakítás, majd egy nem várt terhesség, amelyet – a színésznő úgy döntött – megtart, és bízik abban, hogy egyedül is megállja majd a helyét a munkában.

4. Kutatják, hol a szultán szíve

Szigetvár ostroma

Szigetvár ostroma

447 éve, a szigetvári csatában elesett szultánt ugyan Konstantinápolyban temették el, de szíve – a fáma szerint- magyar földben, a várnál van eltemetve. Pap Norbert, a kutatócsoport magyar tagja szerint ha bebizonyosodik az előbbi feltételezés, nagymértékben használ a magyarországi turizmusnak.

5. Nebahat Cehre, a szultán anyját alakító színésznő még 20 éves korában szerelmes lett Yilmaz Güneybe, akivel számos viszontagság ellenére összeházasodtak 1967-ben (bár a férfi nem volt épp a hűség mintaképe, gyereke is született mástól). Később elváltak, újraházasodtak, majd a férfi halála után a nő ezt nyilatkozta: „Soha életemben nem éreztem még olyan intenzív, mély és igaz szerelmet, mint akkor Güney iránt.”

A Szulejmán (televíziós sorozat) utóélete

1. A filmsorozat népszerű színészeivel készült interjúban sok kérdésre választ kaphatnak a 2 nép, a magyar és török kapcsolatáról, szokásairól.

2. Amerikai tévések úgy határoztak, hogy 6 részes filmsorozatot készítenek Szulejmán szultánról és feleségéről, Hürrem Szultánáról.

Ennek oka az, hogy a török filmsorozat nagyon népszerű Európa több országában.

A sorozat „szellemi anyja” Gina Gershon színésznő, aki már játszott többek között a Cocktail, Palmetto, vagy a Killer Joe című filmekben.

A 6 részes sorozat címe előreláthatólag Hárem lesz, a forgatókönyvét pedig Ann Peacock, a Narnia krónikái 1. részének forgatókönyvírója lesz. A színészek nevét egyelőre homály fedi. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Itt szeretném megemlíteni irodalmunk egyik legnagyobb hatású regényét is, amely 2005-ben a Nagy Könyv televíziós vetélkedő nyomán Magyarország legnépszerűbb regénye lett. Ebben a műben is feltűnik Szulejmán szikár alakja, aki „kegyesen megtévesztette Izabella királynénkat, s Erdélybe száműzte, valamint bevette Buda várát is”. Ismerve a regényt tudjuk, egy része valóság, más része fikció, bár Gárdonyi Géza törekedett a történelmi hűségre.

3. Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényében is találkozunk Szulejmán szultánnal.

A regény olvasható online: mek.oszk

Filmváltozata megtekinthető: Egri csillagok 1968 Teljes film

A műből készült musical egy részlete:

Szulejmán (televíziós sorozat) online

sorozatokonline

Az aktuális rész videója megtekinthető itt: rtlklub.hu/most/musorok/szulejman

Minden részről előzetest nézhetnek meg itt: szulejman/videok

szulejman-1evad-online

Képforrás:

Kiemelt kép: Szulejmán

Szulejmán sorozat Rtl klub főszereplő magánélet házas fotó

hotdog, nlcafe, Szigetváron keresik Szulejmán szívét, lovasok

Forrás:

szulejman, hurriyetdailynews, sofiaglobe, Szulejmán_(televíziós_sorozat), Szulejmán-Szultán, muhtesemyuzyil

meghamisitotta-a-magyar-multat-az-rtl-es-szulejman

tevut-mohacsig-4-resz-nandorfehervar-eleste-es-a-mohacsi

szulejman-nyomaban-pecsett—honismereti-vetelkedo-indul

5 kérdés, 5 válasz:

1. Mióta és hol vetítik egyfolytában a Szulejmán televíziós sorozatot?- RTL Klub, 2013. január 9 óta.

2. Kik a főszereplők? – Szulejmán, Hürrem szultána, Hatce szultána, Mahidevran szultána, Valide szultána.

3. Mennyire hiteles a sorozat? – Vannak benne tévedések, hiteltelenségek.

4. Mitől népszerű a sorozat? – Mert nemcsak az uralkodót, hanem a férfit is bemutatja, valamint a hárem életébe is enged bepillantani.

 5. Miért indult per az alkotók és szereplők ellen? – Mert hiteltelennek, lejáratónak tartottak egyes jeleneteket befolyásos török emberek.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is!

A korona hercege

Március 15

Petőfi Sándor

1848-49-es forradalom és szabadságharc

Kossuth Lajos

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.