Hitchcock

A Hitchcock című, 2012-es Sacha Gervasi-film Alfred Hitchcock életének egy rövid szakaszát dolgozza fel.

Hitchcock

amerikai romantikus dráma, 98 perc, 2013 (12)

rendező: Sacha Gervasi

Hitchcock

Hitchcock

forgatókönyvíró: John J. McLaughlin

szereplők: Sir Anthony Hopkins, Helen Mirren, Johansson, Jessica Biel

díjak, jelölések:

BAFTA-díj (2013) – Legjobb smink és maszk jelölés

BAFTA-díj (2013) – Legjobb női alakítás jelölés: Helen Mirren

Golden Globe-díj (2013) – Legjobb színésznő – drámai kategória jelölés: Helen Mirren

Oscar-díj (2013) – Legjobb smink és maszk jelölés

port.hu értékelés: 7,7

imdb.com értékelése: 6,9

Alfred Hitchock a borzongatás nagymestere, a thriller műfajának megteremtője. A Hitchcock című film életének azt az időszakát dolgozza fel, amikor már túl van nagysikerű filmjeinek, mint például a Szédülés vagy az Észak-Északnyugat rendezésén. Ekkor jut el odáig, hogy valami egészen újba merjen belevágni.  Fejébe veszi, hogy megrendezi a Psychot, annak ellenére, hogy senki nem támogatja ötletének megvalósításában.

Hitchcock

Hitchcock

Úgy gondolom, hogy a hóhér akasztása mindig hatalmas felelősséggel jár. A Hitchcock című film esetében azonban Sacha Gervasinak azt kell mondjam, nincs miért szégyenkeznie. Az egész film ideje alatt képes volt lekötni a figyelmemet, a több síkon mozgatott események feszültségét pedig könnyed humorral oldotta. Mivel a nézők 90%-a feltehetőleg ismeri a Psychot, aminek elkészítése körül forog az egész film, ezért egy kissé olyan is volt a befogadás élménye, mintha egy drámával egybekötött werkfilmet néznénk. A felismerés öröme szerintem sokunkat magával ragadott, és ez persze némi elkalandozással is párosult, hogy vajon tényleg így volt-e az eredeti forgatás során. Pont ebből a közismertségből adódik az is, hogy a film utolsó igazán nagy fordulata nem tudott akkorát ütni, hiszen mindenki tudta, hogy végül a Psycho nagy sikert aratott és ez a siker még ma is tart. Sacha Gervasi ugyan nem egy thrillerrel tisztelgett a nagymester emléke előtt, de ezekkel a horrorra hajazó epizódokkal véleményem szerint tökéletesen meg tudta idézni a Hitchcock filmek hangulatát. Nem is beszélve a remek szereposztásról: Sir Anthony Hopkins még a legapróbb ajakmozgását is hitelesen tudta utánozni Hitchcocknak.

Előzetes:

Linkek:

port.hu

imdb.com

Bujdosó Bori: Ez a Hitchcock egy cuki pofa

origo.hu

Hauschel Tamás:  Egy vállalható pocak-Hitchcock-kritika

player.hu

Piller Mónika: A férfi, aki túl sokat tudott – Hitchcock

filmtekercs.hu

Lippije: Hitchcock

filmkocka.hu

 

Reméljük, felkeltettük érdeklődését a film iránt.

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

5 comments

  1. Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődéseteket. Megosztanátok majd a tapasztalataitokat? Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.