A korona hercege

A korona hercege

Dél-koreai filmsorozat, amely a Csoszon-dinasztia idejében játszódik. Csongdzso király uralkodásáról szól. A filmsorozatban a különböző társadalmi osztályok közötti egyenlőtlenségek megoldását mutatja meg. Ismét feltehetjük a kérdést: Milyen a jó király? Sőt, szóba kerül egy nagyon fontos dolog, a hatalom kérdése is.

Tartalomjegyzék
Korea uralkodóiról röviden
A filmsorozat adatai
A történet röviden
A film szereplői
Erkölcsi kérdések
Megtekintés, letöltés

Korea uralkodóiról röviden

Korea Ázsiában található ország. Két részből áll, Észak-Korea és Dél-Korea. Fővárosa Szöul. Első dinasztiáját i.e. 1100 körül alapították, majd a Három Han Birodalma váltotta fel i.e. 194-ben.

A legenda szerint az első koreai királyság Kodzsoszon volt i.e. 2333-i.e. 108-ig. Alapítója Tangun uralkodó. A koreaiak szerint tőle származik a koreai nemzet. Ezért minden évben, október 3-án ünneplik Korea megalapítását.

A következő Pujo volt, i.e. 2. századtól 494-ig.

Kogurjo királyság i.e. 37-668-ig.

Pekcse királyság: i.e. 18-660-ig.

Silla i.e. 57-935-ig. Ebben a királyságban uralkodott a férfiakon kívül 3 királynő is, közöttük Szondok királynő, akiről a Silla királyság ékköve című koreai sorozatot forgatták, és játszották le a televízióban.

Kaja államszövetség: 42-562-ig.

Palhe 698-926-ig.

Hubekcse 900-936-ig.

Thebong 901-918-ig.

Korjo 918- 1392-ig.

Csoszon 1392-1897-ig létezett, 26 uralkodója volt. Ebben a korszakban játszódik a filmsorozat.

Koreai Császárság 1897-1910-ig.

Forrás: Kodzsoszon, Korea (történelmi), Csoszon, Korea uralkodóinak listája, Portál:Korea

A filmsorozat adatai

Király, királyné, királyi hitves

Király, királyné, királyi hitves

A korona hercege (Yi san)

Műfaja: dél-koreai történelmi dráma.

Epizódok száma: 77. Egyenként kb. 71 perces.

Írta: Kim Ijong.

Rendezte: Kim Gunhong és I Pjonghon.

Főszereplők:

Iszan herceg, Csongdzso király – Lee Seo Jin /magyar hangja: Varga Gábor

Szong Szongjon / festő, Iszan barátnője, később Ubin ágyas – Han Ji Min /magyar hangja: Csifó Dorina

Pak Teszu / Szan barátja, a testőrség tagja, testőrkapitány, a királyi testőrség parancsnoka, majd főparancsnoka – Lee Jong Soo/ magyar hangja: Karácsonyi Zoltán

Szado koronaherceg, Iszan apja, akit ártatlanul megöl saját apja – Lee Chang Hoon/ magyar hangja: Mihályi Győző

Szan édesanyja – Kyun Mi Ri/ magyar hangja: Ruttkay Laura

Az öreg Jongdzso király, Iszan nagyapja – Lee Soon Jae/magyar hangja: Szersén Gyula

Jongszan királyné, Jongdzso király felesége – Kim Yeo Jin/magyar hangja: F. Nagy Erika

Szan felesége, Hjo Üi királyné – Park Eun Hye/magyar hangja: Sánta Annamária

Hong Gukjong /Hong titkár/ – Han Sang Jin /magyar hangja: Gyurity István

Kang Szokki, Csongdzso testőre, testőrkapitány, a királyi testőrség parancsnoka, a palotaőrség főparancsnoka – Jang Hee Woong (nem, vagy alig szólal meg)

Szu Dzsangbo, Csongdzso testőre, testőrkapitány, a királyi testőrség parancsnoka, katonai főtanácsos – Seo Beom Sik/magyar hangja: Barabás Kiss Zoltán

Forrás: A korona hercege, isan (koreai nyelvű), imdb (angol nyelvű), port.hu

A történet röviden

A korona hercege filmsorozat története 1762-ben kezdődik Jongdzso király uralkodása idején. Fiát, Szado herceget egy rizsládába zárta. Apja záratta oda, mert meggyőzték, hogy fia összeesküvést szőtt ellene. Ez egy álomképben jelenik meg a film elején. Kiderül, hogy a szálakat a Noron és a Szoron frakció irányítja, mert meg akarják szerezni a hatalmat. A nemesek kijátsszák a királyt, aki tud mesterkedéseikről, de hatalmának fenntartása érdekében hagyja őket. Felesége szintén a Noronok tagja, vezetője.

Egyéb szereplők

Egyéb szereplők

Unokája, Lee Szan koronaherceg fiatal, ártatlan kisfiú. Találkozik 2 gyerekkel, Szongjonnal és Pak Teszuval, akikkel örök barátságot köt. Teszu segíti, más részről Szongjon által szerelmi szállal gazdagítja a történetet. Később az öreg király rájön, hogy becsapták, fiát ártatlanul ítélte el. Unokáját kemény próbák elé állítja. A koronaherceg feladata az uralkodásra felkészülni minden áron. Végül sikerül trónra kerülnie, és igazságos uralkodó válik belőle.

A film szereplői

Az idős Jongdzso király

A korona hercege uralkodók

A korona hercege uralkodók

Jongdzso király (1694-1776) a Csoszon-dinasztia 21. uralkodója volt 26 éves korától. Már 14 évesen koronahercegként intézte az ország ügyeit. Trónra csak 26 éves korában léphetett. 52 évig uralkodott. Keménykezű, ugyanakkor emberséges, igazságos uralkodó volt. Jólétben és biztonságban élt a nép. Figyelembe vette népe igényeit, képes volt nélkülözni, amikor nem volt termés az országban. Mind a főurak, mind az egyszerű emberek véleményét is meghallgatta. Különböző adókat vetett ki, illetve törvényeket vezetett be az országban. Konfucius tanításait követte. Fontosnak tartotta az írás és az olvasás megtanulását már fiatal korban. Uralkodása alatt magas színvonalon működött a mezőgazdaság és a kereskedelem. A kereskedők is tisztességesen meg tudtak élni. 

81 éves koráig uralkodott. Időskorában szellemi elmaradottságban szenvedett. Unokája, Csongdzso lett az utódja.

A fiatal Jongdzso alakja A királyi ház titkai című filmsorozatban jelenik meg először. Ebben koronázzák meg a végén. A korona hercege című filmsorozatban pedig már idős királyként jelenik meg.

Forrás: Jongdzso koreai király

Csongdzso koreai király

Csongdzso király (1752-1800) Korea 22. uralkodója volt. A leghíresebb a Csoszon-dinasztia királyai közül. Apja volt Szado koronaherceg, akit fiatalon veszített el. Egyetlen támasza édesanyja volt, aki végtelen alázatra, őszinteségre nevelte őt.

Szado koronaherceg

Szado koronaherceg

Már gyermekként megmutatta emberi nagyságát: vállalta az őszinteséget minden esetben. Nagyapja állandóan leckézteti, rövid határidő alatt kell rájönnie uralkodással kapcsolatos kérdéseket megoldani. Állandóan bünteti, feltételeket szab a kisfiú számára. Szan tudtán kívül mindig megfelel a követelményeknek. Nem beszélve a nyilvános megaláztatásokról az udvar előtt. Emiatt is alakulhatott ki az a kép róla a főurak előtt, hogy alkalmatlan lehet az uralkodásra, ezért többször is megkísérelik megölni. Szerencsére hű barátai mellette állnak. Állandóan készenlétben kell állnia, felkészültnek kell lennie a váratlan támadások miatt. A harcművészetek mestere lesz, maga képezi ki testőrségét. Jó példát mutat alattvalóinak, ezáltal tisztelik őt. Magánéletében első felesége, Hjo Üi nem tud trónörököst szülni, ezért másik feleséget kell választania.

Hjo Üi királyné

Hjo Üi királyné

Végül Üi-Bin ágyastól, vagyis Szongjontól, az 1. számú királyi hitvestől született fia, Szundzsó lett a király. (gyenge király volt)

Csongdzsó király tehetséges uralkodó volt: éles eszű, haladó gondolkodású, népe érdekeit, szükségleteit figyelembe vevő király.  Állandóan tanult, gondolkodott, hogy jól uralkodhasson. Nagyapját tekintette példaképének, bármilyen szigorúan bánt vele koronahercegként.

Csongdzso emelni akarta a nép életének színvonalát, meg akarta szüntetni a társadalmi egyenlőtlenségeket. A főurak ellen küzdött a rabszolgaság megszüntetéséért. Természetesen nem volt népszerű emiatt. A feketekereskedelmet legálissá tette. Uralkodása alatt virágzott az ország. Jó uralkodója akart lenni népének. A filmben magához vette tanácsadónak az ágyasok alacsony származású utódait, akiket üldöztek a főurak. Küzdött a Noronokkal. Kedvelte a művészeteket, szeretett festeni. Uralkodása alatt számos problémát oldott meg. Daganatos betegségben halt meg 47 éves korában.

A korona hercege című filmsorozat mutatja be uralkodását, amelynek ismétlése hétköznaponként délelőtt az M1 csatornán megy.

Forrás: Csongdzso koreai király

Szongjon

Szongjon

Szongjon

Lee Szan és Pak Teszu barátja. Árva, apja festő volt. Nagybátyjához kerül. Testvérét odaadják egy orvosnak, aki felneveli. (Később felkelő lesz belőle.)

Szongjon udvarhölgy lesz, az udvari művészeti hivatalba kerül. Festő tanulóként tehetsége révén hamar kitűnik társai közül. Harcol a női festők egyenjogúságáért. Különböző versenyeken vesz részt, sorra győzi le a férfi festőket. Szan koronaherceg barátjaként sokszor segít neki festősegédként. Kínában tanul festészetet. Kapcsolatai később ez hasznára válnak. Lee Szan és Szongjon egymásba szeretnek. Szongjon alacsony származású, így beiktatása után ágyasként nem népszerű sem Szan anyja, sem a többi feleség szemében. A királyné, Hjo Üi nagyon megkedveli, támogatja Szongjont. Örül, amikor a lány várandós lesz, és trónörököst szül. Az első gyermek kanyaróban meghal, a 2. gyermek megmarad. Ennek ára van: Szongjon megbetegszik, s májdaganatban meghal. (akkoriban ez gyógyíthatatlna betegség volt, a hagyományos orvoslás Koreában nem engedte az ún. húsba vágást, mint Európában)

Pak Teszu

Pak Teszu

Pak Teszu

Szan gyerekkori barátja, aki segíti királyát. A történet elején nagybátyja eunuchnak szánja az udvarba, de a kasztrálás elmarad, „megmaradnak a golyói”. Teszu buta gyerek, ugyanakkor szájhős is. Sokszor kerül nehéz helyzetbe, de mindig megmenekül. Látja, hogy a fiatal koronaherceg nehéz körülmények között él az udvarban. Elhatározza, hogy segít neki a Noronokkal vívott harcban. Látva, hogy nincs aki megvédje a koronaherceget, elhatározza, hogy ő fogja megvédeni. Ezért képes áldozatot hozni: TANUL. Ő lesz őfelsége legjobb katonája. Kitartóan edz katonatársaival, olykor Szannal is. Igaz barátságuk kiállja az idő próbáját. Teszu is beleszeret Szongjonba, de látva a lány és a király szerelmét, „átengedi őt” a királynak. Együtt örülnek a király sikerén, a legnagyobb tisztelettel adózik Szongjon emléke előtt. Hong titkár munkáját folytatja, akivel kidolgoznak egy egységes harcászati kézikönyvet, amely a koreai hadsereg kiképzésének alapja lesz. A király Teszura bízza a koronaherceg nevelését.

Az udvari festők

Az udvari festők között nagy a rivalizálás, lenézik a nőket. A feladatuk megörökíteni minden udvari eseményt: a különböző ebédeket, családi eseményeket, a vallatásokat is. Ezek a festmények egyfajta „történelemkönyvként” szolgáltak akkoriban. 

A későbbiek folyamán pl. a Nare fesztivál előtt visszakeresik az ülésrendet, amelyből rájönnek, hogy a koronaherceg ellen merénylet készül. Az egyik festő, aki Szongjont is támogatja, pl. aktképeket fest pénzért. Egyébként nagyon tehetséges festőkről van szó, akik kitartóan gyakorolják a festést.

Hong titkár/Hon Gukjong

Hon-Gukjong

Hon-Gukjong

Magas rangú családból származik, de nem használja ki kapcsolatait. Kezdetben tanítóként foglalkozik Teszuval, majd a koronaherceg maga mellé veszi tanácsadónak. Éles eszű és szemű, nagyon figyel a király biztonságára, mindig résen van. Azt gondolja, hogy ha az ember valamit csinál, akkor azt tegye teljes odaadással. Szolgálata során tisztelik ellenségei. Képes a megaláztatásokat elviselni. Amikor nagy hatalomra tesz szert, akkor „elszalad vele a ló”, visszaél hatalmával. Teszunak elmondja: mindenre képes a hatalomért, még arra is, hogy lepaktáljon az ellenséggel a király hatalmának fenntartása érdekében (kapcsolatot alakít ki az özvegy királynéval, de az csúnyán elbánik vele). Bukása nem maradhat el. Egy ízben meg akarja mérgezni a királynét, Hjo Üit, de végül visszarendeli az embereit. Igaz, hogy elbukik, de lojalitása végig kitart Csongdzso király mellett. A király barátjának tartja őt, csalódása hatalmas. Megbünteti, de meg is kíméli barátja életét: száműzi őt egy távoli szigetre. Hong Gukjong alázattal viseli a büntetést, hálás a királynak. Még a távoli helyről is észreveszi a királyra leselkedő veszélyeket, s „közbelép” Teszu segítségével. Hű embereinek hiányzik, s amikor haldoklik, még a király is meglátogatja, de már késő. Annak tudatában hal meg, hogy a királya megbocsátott neki.

Az özvegy királyné

Jongdzsu özvegye

Jongdzsu özvegye

Jongdzsu király felesége, a Noron klán vezetője. Mindenre képes a hatalomért. Titkos találkák, szervezkedések lázában ég, hogy a koronaherceget eltegye láb alól. Sikertelenül. Bukása elkerülhetetlen, mindenre fény derül. Kiderül, hogy ő és a Noron párt tagjainak köze van Szado koronaherceg halálához. Csongdzso király meghagyja életét. (Az idős Jongdzso király hagy egy levelet, amelyben felhatalmazza utódját a királyné kivégzésére.) Csongdzso megkíméli életét, ezért a halála után a királynénak sikerült a hatalmat megszereznie egy időre Csongdzso fiának uralkodása idején. (ez nincs benne a filmben)

Erkölcsi kérdések

A filmsorozat egyik központi kérdése: milyen a jó uralkodó?

Jongdzso király szerint:

„A jó uralkodó feladata az, hogy törődjön, és együtt érző legyen a népével. A Nap és a Hold válogatás nélkül süt mindenkire. Ez az uralkodó feladata is. Ugyanakkor a jó uralkodó ismeri is a népét. Aki hibázik, meg kell büntetnie, ugyanakkor esélyt is kell adnia neki a megjavulásra. Nem végleg kiiktatni. Aki szenved, azzal legyen együtt érző. Ha reformokat akar bevezetni, jól gondolja át, hogy mindenki számára előnyösek legyenek a következmények.”

Csongdzso király nagyapja nyomdokán ugyanerre törekszik uralkodása végéig.

A filmsorozat másik erkölcsi kérdése a hatalom kérdése. 

Meddig mehet el egy uralkodó, vagy bármely ember a hatalom megszerzése után? Hogyan használja a hatalmát az uralkodó, vagy tisztségviselő?

A filmben elhangzik egy nagyon fontos gondolat:

„ A hatalom elérése könnyű, de uralni tudni kell. Ne a hatalom uralja a királyt, hanem a király uralja a hatalmat.”

Mit jelent ez?

Azt, hogy a hatalmat az igazságosság nevében kell használni. A jó uralkodó igazságos. Erről már fentebb is olvashattak néhány gondolatot.

A hatalomról fontos gondolatok hangzanak el ebben a részben:

A másik fontos kérdés a megkülönböztetés kérdése.

A kérdés az, hogy elvárható-e példamutató magatartás egy gyermektől? Elvárható-e hogy egy gyermek tudjon tapasztalt felnőttként gondolkodni és cselekedni?

Joga van-e egy uralkodónak az egység és igazságosság, valamint a törvények betartatása miatt még a saját családját is megbüntetni? Kivételezésnek számít-e, ha a családtagokat nem bünteti meg a bűnükért?

Ezekre a kérdésekre nem tisztem válaszolni. De biztos vagyok abban, ha Önök megnézik a sorozatot, akkor választ kapnak ezekre a kérdésekre is.

Megtekintés, letöltés

yi-san-a-korona-hercege-2007

A Korona hercege Yi San 67. rész

Képforrás: ekkovek, est.hu, embed.indavideo, korean-series, mediaklikk, magyarszinkron, hotdog
5 kérdés, 5 válasz

1. Melyik király uralkodásáról szól A korona hercege című film? – Csogdzso király uralkodásáról.

2. Kit tekint példaképének? – nagyapját, Jongdzso királyt.

3. Mire tanította az öreg király koronahercegként Csongdzso királyt? – legyen igazságos, vegye figyelembe alattvalói szükségleteit.

4. Milyen király lett? – Csongdzso dinasztiájának legnagyobb uralkodója lett

5. Milyen filmeket érdemes megtekinteni a témával kapcsolatban? – A korona hercege, A királyi ház titkai, A palota ékköve című filmsorozatokat, valamint a Silla királyság ékköve című filmsorozatot is.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is!

Pitagorasz

Dokik

Sakura

VIII. Henrik

Szent Pál

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.