Cefre

A cefre nem más mint erjesztett gyümölcs, a pálinkafőzés egyik alapja. A cefrézés a gyümölcs kiválogatásával kezdődik. Tisztítsuk meg a gyümölcsöket a száruktól, magjuktól, falevelektől, ágaktól, kavicsoktól. A penészes, romlásnak indult gyümölcsdarabokat vágjuk ki.

Tartalomjegyzék

Cefre házilag
Pálinka készítése
Törköly cefre
A jó pálinka
5 kérdés 5 válasz

Cefre házilag

A cefre tárolására kiválasztott edény legyen légmentesen zárható, könnyen tisztítható – amilyenek például a műanyag hordók, tartályok többsége. Fémből készült tárolóedényt erre a célra ne használjunk. Feltétel a légmentes záródás, így meggátoljuk a cefre párolgását, valamint ezáltal lehetetlenné tesszük a levegőben lévő mikroorganizmusoknak a cefre felületével történő érintkezését, megakadályozva ezáltal a nemkívánatos folyamatok kialakulását. Amennyiben a cefre alapanyagául szolgáló gyümölcsön romlott, felületén penész, vagy rothadásra utaló foltok vannak, úgy azt nem szabad  felhasználni, mert az ilyen cefréből készült pálinka illata és íze is dohos, ezt pedig a későbbiek során nem lehet korrigálni.

acsaiszeszfozde.wlap.hu
snapszmester.eoldal.hu
palinka.sarisap.hu

szilva

Szilva cefre (palyinka.blog.hu)

Pálinka készítése

A gyümölcsöket átválogatjuk és eltávolítjuk a koszos, szennyezett és felesleges részeket, mint a szár, föld, levél, ág és romlásnak indult, vagy rothadt gyümölcs. Az alapanyagot megmossuk. A gyümölcsöt szétroncsoljuk és a magokat eltávolítjuk, ez nélkülözhetetlen feltétel az egészséges erjedéshez. Beoltjuk élesztővel így meggyorsítjuk az erjedést. Az erjedést megfelelő méretű műanyag hordóban végezzük, van elő – fő és utóerjedés. Ezután jön a lepárlás ami két folyamatból áll: Először előgözöltetjük a cefrét, majd a gőzöket cseppfolyósítjuk. A párlási idő az üst méretétől függ.

vinopedia.hu
snapszmester.uw.hu
hu.wikipedia.org

04 09 02v ügy.indd

A pálinkafőzés folyamata (infographics.blog.hu)

Törköly cefre

A törköly a szőlő taposása vagy sajtolása után visszamaradt szilárd része. A törkölypálinka készítéséhez a törkölyt levegőtől elzárt edényben tárolják, törekes sárral lefedik.  A törköly felhasználási lehetőségeit meghatározta, hogy gyengén taposott vagy erősen sajtolt volt-e, továbbá befolyásolta a parasztgazdaság önellátó vagy árutermelő jellege is.

palinkafozes.com
vinoport.hu
elitbor.hu

torkoly1

Préselt törköly (vinopedia.hu)

A jó pálinka

A pálinka egy erjesztett gyümölcsök lepárlásával készült gyümölcspárlat egy hagyományos, magyar fajtája. A pálinka elnevezést csak Magyarország és négy  osztrák tartomány (Burgeland, Alsó-Ausztria, Stájerország, Bécs) használhatja. Magyarországon bármilyen termett gyümölcsből készülhet, míg az osztrák tartományokban csak kajszibarackból készül. A pálinka sokoldalú ital, a jó pálinkában félreérthetetlenül felismerhető a gyümölcs aromája. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk, az előállítási hiba. A jó pálinka elfogyasztása után az ember nem kel másnaposan, tiszta a feje és gyomra. A manapság a pálinkát tévesen gyakran hűtve fogyasztják, de ha hűtjük az italt, akkor az elveszíti az élvezeti értékét. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n felszolgálni, így a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhetjük.

palinkafozoust.com
hazaipalinka.hu
leparlas.blogspot.hu

tarpai_cs_5442

Minőségi szilvapálinka (szilvaut.hu)

5 kérdés 5 válasz

1  Mi a cefre? Erjesztett gyümölcs.

2 Milyen legyen a cefre tárolására használt edény? Légmentesen jól zárható.

3 Hány folyamatból áll a lepárlás? Kettő.

4 Mi a törköly? A szőlő sajtolás után visszamaradt szilárd része.

5 Magyarországon kívül hol használható még a pálinka elnevezés? Négy osztrák tartományban.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerző ajánlatai

Készség
PSG
Sose hátrálj meg
Interval
Jubileum

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.