Komondor

Komondor

 A komondor ősi magyar nagytestű, őrző-védő pásztorkutya. Az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta. Elnevezése valószínűleg a kuman = kun szóból származik.

Tartalomjegyzék:

A komondor eredete, a fajta jellegzetességei
Nevelése
Tenyésztése
Komondor Klub
Lehetséges nevek
Tenyésztők, kennelek
Fórum
Fajtamentés
Eladó, ingyen elvihető komondorok
Fekete komondor?
Fontos információk
5 kérdés – 5 válasz

Komondor:

“Fekete komondor pedig nincsen.”

Ősi magyar nagytestű, őrző-védő pásztorkutya. Az egyik legismertebb magyar pásztorkutyafajta. Ázsiából kerülhetett be a Kárpát–medencébe a népvándorlás idején, ugyanúgy mint a kuvasz. Egy másik lehetőség, hogy a kunok hozták be hazánkba a XIII. század közepén. Ebben az időben a feladata még nem a terelés volt, hanem a nyáj őrzése és megvédése volt, hiszen őseik legfőbb kincse az élőállat volt.

Elnevezése valószínűleg a kuman = kun szóból származik. A Debreceni kódex 1519-ben kutyanévként említi. Több elnevezése is volt a komondornak: selyemszőrű farkaseb, pusztai komondor, lompos szőrű komondor vagy gubancos magyar juhászkutya.

Legfőbb jellegzetessége a fehér szőrzete, mely valószínűleg az időjárás viszontagságai miatt alakul ki úgy, hogy a vastag szőrtakaró megvédte a tűző napsugártól, de a metsző hidegtől is. Hasonló a puliéhoz. A komondor szőrét fésülni nem kell minden nap, ugyanis teljesen öntisztuló. Elég az összenemezesedett csomókat időnként széttépni.

Komondor1

Nagy termete és tiszteletet parancsoló megjelenése ellenére mozgása elegáns, szükség esetén meglepően gyors. Szeme sötétbarna, bár nagy szőre eltakarja azt. Feje arányos és széles, orrtükre és ajka fekete. Izmos és vastag a nyaka és a háta, lábai oszlopszerűek, csontjai erősek.

Nem nagyigényű kutyafajta. Ha kellő nagyságú a tere, megfelelő mennyiségű figyelmet kap gazdájától, nagyon jól érzi magát. Területét keményen védi, idegent nem enged be, de nem a megsemmisítés a célja, hanem a hatástalanítás. Látszólag lustán heverészik a helyén, pedig valójában semmi sem kerüli el a figyelmét.

A gazdájához való ragaszkodása egyedülálló, gyerekbarát, az idősekkel pedig óvatos és bölcs. Kimondottan embercentrikus, de  tartózkodó, megvesztegethetetlen, hűséges és engedelmes. Nem éppen a kutyaiskolák álma, ugyanis nagyon okos, de önálló és független  természetű kutya.

Mivel őrkutya, olyan családba, helyre való, ahol nagyobb kert található. Kertek, tanyák, farmok, telepek őrzésére a legalkalmasabb kutyafajta.

Jellemzői

Kan Szuka
Marmagasság 70 cm 65 cm
Testsúly 50-60 kg 40-50 kg
Szín Fehér
Szőrzete Finom aljszőrzet és durva felsőszőr, ami nemezes, zsinóros
Élettartama 10-12 év

 

Nevelése:

Őrzésre tenyésztett fajta, így magas territoriális ösztönnel van megáldva. Ez azt jelenti, hogy területét a végletekig védi, és a területéhez tartozó embereket, állatokat és tárgyakat is. Saját területét elhagyva ez a viselkedése, magatartása is megszűnik.

A komondor tenyésztésének fontos célja az, hogy ezt a sajátosságát fenntartsák, ősi értékeit megőrizzék, mely több módon lehetséges. Az egyik út az, hogy őrző-védő specifikusságát a saját területén méri és értékelik. A másik pedig az, hogy hozzászoktatják ahhoz, hogy ezt a viselkedést idegen helyen, környezetben is képes legyen produkálni azért hogy fel lehessen mérni.

Ez az ősi kutyafajta igenis beilleszthető a mai társadalom követelményrendszerébe, képes megfelelni a mai elvárásoknak.

Komondor-nevelese

Az őrzésre kitenyésztett kutyát arra kell főképp megtanítani, hogy tudjon képességein, belső késztetésein uralkodni. Fontos figyelembe venni a zsákmány-ösztön és a védő-ösztönt, mint tényezőket, mert ezek aránya az életkorral és a környezet befolyásolására is változik. Kölyökkorban ezt a zsákmány-ösztönt kell előcsalogatni, később majd tudja hogy a betolakodót hogy kell megfognia úgy, hogy ne sérüljön meg túlságosan, de mégis hatástalanítsa.

Növendékkorban már egyenrangú félnek tekinti az embert és ahogy a tudata érik, kezd előjönni a vadász-ösztöne is. A kettőnek egyensúlyban tartása és a szófogadásra nevelés a fő cél.

Tenyésztése:

Fejlődése középgyors ütemű, a megfelelően táplált kutyakölykök 9-12 hónapos korukra elérik majdnem a teljes fejlettséget. A kan kutyákat már 1, másfél vagy 2 évesen lehet tenyésztésre használni.

Az évi egyszeri kölykezésre van beállva a szuka. A tenyésztési gyakorlatban vonaltenyésztés létezik, vagyis a vonal keretein belül a kiváló tulajdonságokat igyekeznek továbbörökíteni.

Komondor Klub:

1924-ben jött létre mint Komondor Egylet, majd Komondor Szakosztály, később MEOE Hungária Komondor Klub volt a neve. 1998-tól pedig már önálló formában Hungária Komondor Klub néven működik. Tagdíjakból és támogatásokból tartja magát fent a klub. Fő célja az őshonos magyar pásztorkutyafajta, a komondor megőrzése és védése.

Komondor2

Weblapjukon bemutatják a klubot, a komondor kutyafajtát, információval szolgálnak az aktuális programokról, bemutatják a kenneleket, és a kennelek kutyáit is.

Lehetséges nevek:

Magyar kutyafajtának magyar nevet! Hermann Ottó: A magyar Pásztorok nyelvkincse című könyve adta a magyar pásztorkutya tenyésztőinek az ötletet, hogy összeállítsanak egy olyan gyűjteményt, amelyben a tenyésztők saját kutyáik törzskönyvi nevét szerepeltetik. Felhasználva az régi és szép, elfeledett vagy nagyon ritkán használt magyar neveket, szavakat.

Létrehozták weboldalukat, ahol betűrendben megtalálhatóak a komondorok és egyéb magyar pásztorkutyák lehetséges nevei.

Tenyésztők, kennelek:

Komondor kennelek országszerte betűrendben.

Tenyésztők betűrendeben.

Komondor-kolykok

Fórum:

Index.hu.

Netboard.hu.

Nlcafe.hu.

Fajtamentés:

Az oldalukon fontos cikkek olvashatók a komondor kutyafajtáról, és megtalálhatók azoknak a kutyusoknak a listája, akik gazdira várnak.

Céljuk természetesen nem lehet más, mint hogy minél több gyepmesteri telepen, utcán élő komondor kerülhessen szerető gazdákhoz. A kutyákat ivartalanítva, chippel ellátva, oltva, féreghajtva, bolhátlanítva adják örökbe.

Eladó/ingyen elvihető komondor kölykök:

Ebadta.hu.

Fajtamentőknél gazdira váró kutyusok.

Fekete komondor?:

Fekete komondor nem létezik. Számtalan helyen leírták, hogy mindig igyekeztek a fehér szín megőrzésére, még akkor is, ha a fajták keveredtek. A komondor csak fehér színben létezik, ennek érdekében még pereskedni is kellett.

Fekete komondor, mint olyan nem létezik.

Gyakorikerdesek.hu.

Fontos információk a kutyafajtáról, eredetéről, neveléséről, tartásáról:

komondor.lap.hu.

5 kérdés – 5 válasz:

1. Milyen fajta a komondor? Válasz: Az egyik legősibb magyar pásztorkutya.

2. Mi a fő jellegzetessége? Válasz: Fehér, zsinóros szőrzete a fő jellegzetessége.

3. Mikor jött létre az első Komondor Klub? Válasz: 1924-ben jött létre Komondor Egylet néven.

4. Mi az ősi és jelenkori feladata ennek a kutyafajtának? Válasz: Őrzőkutya, a területét makacsul védi.

5. Hogyan nevezik másképp a komondort? Válasz: Selyemszőrű farkaseb, pusztai komondor, lompos szőrű komondor vagy gubancos magyar juhászkutya.

Tartalom:

Magyar Nagylexikon Kir-Lem: 11. kötet, Budapest: Magyar Nagylexikon Kiadó, 2000

Bernáth István: Kutyafajták kislexikona, Budapest: Elektra, 2013

Wikipedia – komondor

Képek:

Kiemelt kép

Komondor szépségversenyen

Kiképzés

Magyar nép, magyar kutya

Komondor kölykök

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Logaritmus

Elévülés

Örmény

Elite

Amazonok

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.