Vörösbegy

Vörösbegy. Ez a bájos kismadár az egyik legismertebb madárfajunk. A kertjeinkben is sűrűn feltűnik. Ha már egyszer sikerült a madáretetőnkhöz, csábítani, utána újra és újra visszatér. Szeret az ember közelében fészkelni.
Tartalomjegyzék:

Ismertetői
Szaporodás
Párválasztás
Hangja
Várható élettartam
Táplálkozás
Rokon fajok

Ismertetői

Szárnyfesztávolság 26 cm, testhosszuk 14 cm, testtömegük, kb. 19, 5 gramm. Kis termetű kerekded madár. Nyakát rendszerint behúzza. Az öreg madaraknak a homloka, fejoldala és a melle élénk narancsvörös. Egyszínű olívbarna a hátoldaluk. A fiatal madarakon nincs narancsvörösszín. Tollazatuk sötétbarnán és sárgásbarnán pettyezett és sávozott. Farkuk, rövid és barna, a tömzsi alakjuk különbözteti meg őket a kerti rozsdafarkú és a fülemüle fiataljaitól.

Vörösbegy közelről

Vörösbegy közelről

A vörösbegy bizalmas természetű kismadár, különösen Angliában, ahol az angolok nemzeti madaruknak tekintik és védik őket.

Szaporodás

Egy évesen lesznek ivarérettek. Áprilistől júliusig költenek, évente két alkalommal. A fészekalja 5-7 halványvörös foltos fehér tojásból áll, és a költési időszak 13-14 nap. A fiókák 12-15 napos korukban repülnek ki.

vörösbegy tojásai

vörösbegy tojásai

Párválasztás

A vörösbegyek jól látható őrhelyükről hangos dalolással jelölik ki a felségterületüket, és ekkor csalogatják magukhoz a párjukat is. Amikor megtörténik a párválasztás, a hím madár nászlakomával pecsételi meg a frigyet. Válogatott finomságokat visz a remegő szárnyakkal, utána epekedő tojónak. A fészket általában a tojó építi, levelekből, fűszálakból és gyökerekből. Szőrszálakkal béleli ki. A fészkét az erdőkben egy a talajhoz közeli magaslatra építi. A kertekben és a házak közelében szívesen építi, a verandapárkányra vagy a fészerbe. De, ha egy védettebb helyre tojókosarat függesztünk ki, azt is szívesen használják. Míg a tojó, a tojásokat költi, addig a párja táplálja. A fiókákat már mind a két szülő mintegy három héten át, eteti. Érdekességként, megemlíthető, hogy olykor már februárban megpróbálnak költeni.

Hangja

Gyakran ismételt ,,tik” vagy halk, elnyújtott ,,csiii”. Éneke kissé vontatott, de dallamos. Csaknem egész évben énekelnek.

Várható élettartam

A vörösbegyek csaknem a kétharmada elpusztul még az első életévének betöltése előtt. A legtöbb vörösbegy a ragadozóknak esik áldozatul, de sok azért pusztul el, mert képtelen ellátni magát. Az idősebb madarak 10 százaléka, elpusztul a felségterület védelme közben. A legidősebb madár, amiről tudunk az 13 évig élt. Rendszerint azonban, csak néhány évig élnek.

Táplálkozás

Rovarok, magvak, bogyók és férgek.

Rokon fajok

Közeli rokonságban, van a kékbeggyel és a fülemülével.

Magyarországon védett, eszmei értéke 10000 Ft.

Kép források:

 Kiemeltkép

Vörösbegy fészke tojásokkal

Vörösbegy

Források:

R.T.Peterson- G. Mountfort- P. A. D. Hollom: Európa madarai című könyv.

Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6

Összegzés: 5 Kérdés – 5 Válasz

1. Mikor lesznek ivarérettek a vörösbegyek?
Egy éves korukban.
2. Hány alkalommal költenek évente?
Kettő alkalommal.
3. A fészekalj hány tojásból áll?
5-7 halványvörös foltos fehér tojásból áll.
4. A legidősebb madár, amiről tudunk meddig élt?
13 éves koráig.
5. Védett madár Magyarországon?
Igen, védett.
A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Gólya

Zöldike

Sör

Ágnes

Nelson Mandela
Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.