Foltos nádiposzáta

Foltos nádiposzáta

Foltos nádiposzáta igen elterjedt, de nem gyakori vendég, Európa legtöbb országában. Magyarországon viszont gyakori fészkelő.

Tartalomjegyzék:

Ismertetői

Élőhelye

Szaporodás

Táplálkozás

Hangja

Vonulás

Ismertetői

A foltos nádiposzáta óvatos madár és a sűrű növényzetben rejtőzködve él. A hím tavasszal válik inkább láthatóvá, amikor dallomos énekét hallatja, amely szépen csengő hangok gyors egymásutánjából áll. Sokszor meredek ívelésű, rövid felröppenésekből összekötve hallatja az énekét.

Foltos nádiposzáta röpte

Foltos nádiposzáta röpte

Testhossza 13 cm, 10-13 gramm a súlya. Szemöldöksávja fehéres, a háta sötétbarna színű csíkozással. Az öregebb madarak fejteteje, néha egészen sötét, ezért összekeverhető a fülemülesitkével. A fiatalok sárgásabb árnyalatúak, és a fejük meg a testük jobban sávozott. A hím és a nőstény hasonlít egymásra. A várható élettartamuk körülbelül 6 év.

Élőhelye

A foltos nádiposzáta nádasokban és egyéb sűrű vízparti növényzetben, lápokban, mocsarakban, de a víztől távolabb eső gabonaföldeken, repce de még a borsóvetésben is tanyát ver.

Szaporodás

A foltos nádiposzáta egy éves korában lesz ivarérett. Májustól-júliusig költenek. Legtöbbször egy, de néha két alkalommal is. A hím a nászénekét április vége felé kezdi, mely a tojókra csábítólag hat, viszont a többi hímet távol tartja. A kis madarak kergetőzése, megerősíti a párkapcsolatukat. Ezt a célt szolgálja a nászajándék is. Ami lehet egy kis faág is, vagy egyéb apróság is. A fészkét szalmából építi meg, melynek nagy mély csésze formája van. Levelekkel, virágokkal, szőrrel néha tollakkal béleli ki. A fészeképítés a tojó feladata, és a talajhoz közel a sűrű növényzetben építi meg, vagy csak a nádszálak, közé függeszti, vagy szépen hozzáfonja.

Foltos nádiposzáta frissen kikelt fiókái

Foltos nádiposzáta frissen kikelt fiókái

A fészekalj 5-6 fénytelen halványbarna vagy sárgászöld foltos tojás, melyeket finom sötét erezetű minta díszít. A fiókák 13-14 nap alatt kelnek ki, és már 12-16 napos korukban ki is repülnek. A foltos nádiposzáták sokszor nevelnek fel kakukkfiókát is.

Táplálkozás

Zsákmányállatai: szúnyogok, legyek, bogarak, levéltetvek, férgek, meztelen csigák és pókok. Ősszel bogyókat is fogyaszt. Költési időszakban néha igen messzire el kell repülnie, hogy a fiókák szünni nem akaró éhségét csillapítani tudja.

Hangja

Az énekük akár 70 különböző elemet is tartalmazhat, amelyeket a foltos nádiposzáta találomra fűz össze, egyetlen dallá, így igen hosszú melódiákat eredményez. A hím kitűnően tudja utánozni más madarak énekét, például a feketerigók vészkiáltását, a kenderike és a kékcinege énekét is.

Vonulás

Már július végén megkezdődik, de legtöbbjük csak augusztus végén, szeptember elején kerekednek fel a nagy útra. Először a hímek, majd a tojók és a fiatalok. A Szaharától délre telelnek. A 4000 km-es útra, ezeknek a kismadaraknak, legfeljebb 24 napra van szükségük.

Forrás:

R.T.Peterson- G. Mountfort- P. A. D. Hollom: Európa madarai című könyv.

Csodálatos állatvilág, Wild life fact file (magyar nyelven) ford.: Mester K.: (2000). ISBN 963-86092-0-6

allatvilagunk.hu

Kiemelt kép

Fiókák

Röpte

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Vándorsólyom

Zöldike

Háziméh

Túzok

Vörösbegy

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.