Háziméh

Háziméh

Háziméh (Apis nmellifera). A feltűnő csíkozású, fájdalmas szúrású háziméh a legszorgalmasabb rovarok közé tartozik.

Tartalomjegyzék:

Ismertetői:
Életmódja:
Elterjedése:
Jelentősége:
Ellenségei:

Ismertetői:

12 mm (dolgozó), 17 mm (here), és 17-25 mm (anya). A harmadik lábszáron nincs sarkantyú, de a sugársejt vége lekerekedő. Leggyakrabban a kisebb termetű, szürkésfehér szalagos dolgozókkal találkozunk. A 3. lábszár külső oldalán kosár, a lábfejtő belső oldalán pedig kefe fejlődött. A hímek (herék) és az anya 3. lába szőrös, rajta sem kosár sem kefe nincs. A hímeket zömök testükről, feltűnő nagy és a fejtetőn összeérő szemükről könnyű felismerni. Az anya csak rajzáskor, nászrepüléskor hagyja el a kaptárt, hosszúra nyúlt potroháról lehet megkülönböztetni. A háziméhek színben és viselkedés tekintetében a fajon belül sokfélék: pl, északi, krajnai, olasz, kaukázusi, ciprusi, madagaszkári méhek stb, és ezek közül a szűkebb területekre korlátozódó (pl, szürke magyar méhek) tájfajtákat tartanak nyílván. Közülük színben legfeltűnőbb a több vagy kevesebb sárga gyűrűs potrohú olasz méh amely ma már a világon mindenfele elterjedt. A dolgozó fullánkja a méhanyáéval és a darazsakkal ellentétben horgas, emiatt a gerinces állatok testébe szúródva a méregmiriggyel együtt beleszakad és a méh is elpusztul.

Háziméh alkalmazkodóképessége

 

Életmódja:

A legfejlettebb rovarkolóniában: egyénekben állandóan változó, de a hatszögletes viaszsejtekből létrehozott soklépes kaptárban folyamatosan, állandó megújulásban él.
Várható élettartam: királynők 7 év, a herék 4-5 hét, a dolgozók 8 hét. Nyár közepére egy egészséges méhcsalád kb 80 000 egyedből áll. Egy családban csak egy anya van, aki naponta akár 1500 petét is lerak. A petékből három nap múlva kelnek ki a lárvák, akik egy hét múlva bábozódnak be és újabb egy hét elteltével kel ki a kifejlett méh.

Kikelés előtt

Kikelés előtt

Milyen egy méhcsalád élete?

Elterjedése:

A Földön az ember mindenhol tenyészti, de elszabadult rajaik bárhol megélnek. Eredeti őshazájuk India volt, onnan terjedtek el.

Elterjedése a háziméheknek

Jelentősége:

A méhek a megporzás, a méz, a virágpor, a méhpempő, a propolisz, a méhméreg, a méhviasz termelésében, az emberiség egészségének megvédésében döntő fontosságú. 1 kg méz ugyanannyi kalóriát tartalmaz mint 50 tojás vagy 1,68 kg marhahús. A legtöbb vitamin, a szervezet számára oly fontos nyomelem, enzim a mézben található.A méz fertőtlenítő, baktériumölő hatású; hormonjai szabályozzák a szívműködést, a vérkeringést, csökkentik a vérnyomást, óvják a vesét, támogatják a májat, fékezik a rák kifejlődését.

Ellenségei:

A háziméh legnagyobb ellenségei közé tartozik az ázsiai méhatka, a rengeteg nem megfelelően alkalmazott növényvédőszerek. Az elmúlt években feltűnt japán óriás lódarazsak ellen a méhek még semmilyen védekezést nem tudtak kialakítani. Természetes ellensége közé tartozik még több madár, így például a gyurgyalag, a fecske, jó néhány fullánkosdarázs, rablólégy,  és  többféle pók is.

Források:

Csodálatos állatvilág. Mester kiadó, KFT.

Dr Móczár László: Rovarkalauz (1990) című könyve

mkk.szie.hu

wikipedia

Japán óriás lódarazsak 

greenpeace

 

Összegzés: 5 Kérdés – 5 Válasz

1.Miről lehet felismerni a hím méheket?
A hímeket zömök testükről, feltűnő nagy és a fejtetőn összeérő szemükről könnyű felismerni.
2.Mennyi a várható élettartamuk?
A királynők 7 év, a herék 4-5 hét, a dolgozók 8 hét.
3. Az anya mennyi petét rak le naponta?
Akár 1500 petét is lerak naponta.
4. Hol volt az őshazájuk?
Indiában.
5. Mennyi kalóriát tartalmaz egy kiló méz?
1 kg méz ugyanannyi kalóriát tartalmaz mint 50 tojás vagy 1,68 kg marhahús.

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Ágnes

CBA

Túzok

Gólya

Zöldike

 

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.