Sakál-bébi

Sakál

Sakál a ragadozók rendjébe, kutyafélék családjába tartozó emlős állat.


Tartalomjegyzék:
Fajta
Terrorista
Thriller
A Sakál napja
Sakáltanya
Sakál árnyéka

Fajta

  • Közönséges vagy aranysakál
Aranysakál  forrás:users.atw.hu

Aranysakál

Testméretek:

Hossza: 80-95 cm

Farokhossz: 20-30 cm

Magasság: 35-50 cm

Testtömeg: 8-10 kg

Szaporodás:

Ivarérettség: 20 hónapos korban.

Párzási időszak: október

Vemhességi idő: 63 nap

Alom: 1-9

Előfordul Délkelet-Európa északon Dalmáciáig, Kelet és Észak -Afrika, Ázsia déli és Keleten Burmáig. Jelenleg nincs veszélyben, nem védett faj. Nyílt és száraz vidéken sikeres vadászok, körültekintő és gondoskodó szülők. Általában szűk családban élnek, de előfordulnak kisebb csapatokban is, mert a felnőtt egyedek gyakran maradnak a szülőkkel és segítenek a következő alom felnevelésében. Vadászataik alkalmával, ha magányosan vadásznak akkor 20%-ban sikeresek, de ha a párjukkal már 70%-ban lesznek sikeresek. Leginkább éjszaka vadásznak. Saját súlyuknál sokkal nehezebb ragadozót is képesek elűzni. Sok alom pusztul el mert elönti a víz az odújukat, pedig az anyaállat a legkisebb veszélyre másik odúba költözteti a kicsiket. Dögöt nagyon ritkán esznek inkább vadásznak. Rovarok, madarak, rágcsálok, hüllők és fiatal gazellák  szerepelnek a táplálékukként. Éles hallása és gyorsasága segíti a vadászatsorán. Ha nem tudja megenni zsákmányát, akkor vagy a zöld növények alá rejti vagy elássa a tetemet.

Érdekesség, hogy egyre nagyobb példányszámban található Magyarországon is. Igaz hazánkban őshonos, nádi farkasnak vagy toportyánnak is nevezett ragadozó majdnem teljesen eltűnt, csak 1994-től kezdve számoltak be néhány példányról. 2009-ben 674 egyedet lőttek ki a vadászok. Erről az állatról még Arany János is megemlékezett, amikor a nádasban Toldi birkózik velük.

Panyokás sakál forrás:hotdog.hu

Panyókás sakál

  • Panyókás sakál

Testméretek:

Hossza: 65-105 cm

Farokhossz: 30-35 cm

Magasság: 40-50 cm

Testtömeg: 8-15 kg

Szaporodás:

Párzási időszak: április-szeptember

Vemhességi idő: 9 hét

Alom: 4-6

Előfordul Afrika keleti és déli részén. Nem tartozik a veszélyeztetett fajok közé. Magányosan vagy párban élnek. Hasznos állat, mert eltakarítja a dögöt és a beteg állatokat, de rágcsálókat, gyíkokat, rovarokat, békákat és gyümölcsöt is fogyasztanak. Nagyon okos állat, nehéz befogni. Az ember által kihelyezett mérgezett hús okozza sokszor a vesztét. Ez az állat kétmillió év alatt semmit sem változott, erről tanúskodnak a fosszilis maradványok. Könnyen alkalmazkodik. Vadászat sikerét üvöltéssel és sivítással tudatja környezetével.

Sujtásos sakál  forrás:atw.hu

Sujtásos sakál

  • Sujtásos sakál

Testméretek:

Hossza: 70-90 cm

Farokhossz: 30-35 cm

Magasság: 41-50 cm

Testtömeg: 6,5-14 kg

Szaporodás:

Ivarérettség: 21 hónapos korban.

Vemhességi idő: 9 hét

Alom: 3-6

Afrika középső és nyugati részében, valamint Etiópiában és Szomáliában délen Transvaalig és Szváziföldig honos. Nem veszélyeztetett faj. Mindent elfogyaszt ami az útjába kerül és letud győzni. Nagyon fürge, ügyes és általában gyorsabb az áldozatánál. Jó hallása, látása és szaglása segítségével meglepi áldozatait. Rovarokat, madarakat, hüllőket és gyümölcsöt eszik. Állati tetemeket csak ritkán fogyaszt, de előfordult már az is, hogy az oroszlán által elejtett tetemből lopott. 60 km/h sebességgel tud futni, így ha megtámadják inkább elmenekül. Általa kiadott hangok miatt az őslakosok babonáiban előkelő helyet foglal el.  Inkább éjjel aktív és párkapcsolatban él.

Etióp farkas forrás: wikipédia

Etióp farkas

Az Etióp farkast nevezik Etióp sakálnak, mivel testalkata nagyon hasonlít a sakálokéra, bundájának vörösessárga színe.

Forrás: Csodálatos állatvilág

Link:

Kutya féle

Magyarországon

Vadász infó

 Kiemelt kép

Terrorista

Sakál forrás:aporrea.org

” Sakál “

 

Sakál vagy Carlos  eredeti nevén Ilich Ramírez Sánchez a nemzetközi hírű venezuelai terrorista, aki jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti Franciaországba. Mondja:”De soha nem ölt meg senkit a pénzért , hanem  Palesztina felszabadulásáért. Önmagát hivatásos forradalmárnak tartja.

 

 

 

 

Link:

Kirendelt ügyvédet akart.

Ilich Ramírez Sánchez

Életfogytiglan!

 

Thriller

1997-ben Michael Caton-Jones rendezésében készült film.  Film főszereplői: Bruce Wilis;  Richard Gere;  Sidney Poitier;  Diane Verora.

A filmben megölnek maffiózót és annak testvére bosszút akar állni ezért felbéreli a nemzetközi hírű bérgyilkost, aki a Sakál nevet viseli. A rendőrök tudomást szereznek róla, de van egy kis probléma. Nem tudják ki is Ő, nincs róla fénykép, felvétel.  A börtönben ül egy rab, aki már találkozott vele ezért a segítségét kérik. Elkezdődik a hajsza országból országba, városról városra. Ám A Sakál mindig elillan.

link:

Teljes film.

Nem szerepelhet a nevem a stáblistán.

Vélemények a filmről.

A Sakál napja

Egy másik thriller. 1973-ban bemutatott film, mely 1971-ben Frederick Forsyth bestselleréből készült, rendező Fred Zinnemann. Főszereplő Edward Fox.

Megakarja ölni az elnököt, az  OAS, de kísérletük kudarcba fullad és elvesztik vezetőjüket is. Az OAS megmaradt három tagja külföldre menekül, de a tervről nem mondanak le. Felbérelik a külföldi bérgyilkost, kinek fedő neve a  Sakál, de nincs pénzük ezért bankrablás sorozatba kezdenek, hogy előteremtsék a szükséges összeget. A rendőrség eleinte nem tudja milyen okból szaporodtak el a bankrablások az országban. Az OAS egyik emberét elkapják és megkínozzák, amelybe belehal, de halála előtt kiejti a sakál nevet. A rendőrség mindent megmozgat a bérgyilkos élőkerítése érdekében, de sorra kudarcot vallanak. A felügyelő a végén mégis győz.

A Sakál napja forrás:moly.hu

A Sakál napja

 

Már négy alkalommal adták ki Magyarországon.

A film megvásárolható DVD is.

Link:

Letölthető a film itt.

Érdekességek.

Online film.

 

 

Sakáltanya

Sakáltanya egy lányról szól, aki szeretné bemutatni tehetségét a világnak. Csak az a gond, hogy hiába ír jobbnál jobb zeneszámokat nem tudja előadni közönség előtt. Munkára van szüksége és beáll pincérnek a Sakáltanya klubba. Sok mindent megtanul, de a végén nem csak énekelni tud, de szívét is elrabolja egy férfi.

Sakáltanya forás:hotdog.hu

Sakáltanya

Link:

Vélemények

Tartalom bővebben.

Letölthető itt.

 

Sakál árnyéka

A sakál árnyéka

Sakál árnyéka forrás:gipsymato1993.webnode.sk

Sakál árnyéka

 

Üldözés, kudarc. Majd jön a nagy ötlet! Egy a Sakálhoz nagyon hasonlító embert fel kér CIA egyik embere és már záporoznak is a golyók számolatlanul.

Link:

Letölthető

Információk.

 

 

Összegfoglaló:

1, Hány fajtát ismerünk?

Válasz: Hármat, de az Etióp farkast is szokták Etióp sakálnak.

2, Mivel foglalkozott a Sakál nevet viselő ember?

Válasz: Terrorista volt.

3, Ki írt regényt a Sakál napjáról?

Válasz: Frederick Forsyth.

4, Filmet készítettek a regényből?

Válasz: Igen többet is. Sakál, A Sakál napja.

5, A sakál tulajdonsága is ihletett meg művészeket?

Válasz. Igen Arany János Toldi művében is szerepelnek a sakálok a IV. Énekben Toportyán magyar névvel.

Szerkesztői ajánlások:

Papagáj

Állatmenhely

Nyulak

 

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.