Overdose

Overdose

Overdose egy angol telivér pej mén. Magyarország színeiben versenyző ló, aki egyben az utóbbi évek legsikeresebbje is. Becsült értéke 5 millió euró. 2013 óta befejezte versenyzői pályafutását, napjainkban Németországban fedezőmén.

Tartalomjegyzék:

Overdose
Pályája
Eredményei és kitüntetései
Nevei
Veresenygondok
Betegsége
Érdekességek
Overdose bor
5 kérdés – 5 válasz

Overdose

Pályája

Overdose 2005. április 2-án született az Egyesült Királyságbeli Nottinghamsire-ben. Pej mén, aki magyar színekben versenyző, sikeres ló. 2008-ban a világranglista harmadik helyét foglalta el, ami európai szinten a legjobb eredmény volt.

Whatton Manor Stud a ló tenyésztője. Tulajdonosa 2006 novembere óta az SCH Racing, vagyis Mikóczy Zoltán volt. jelenleg az Overdose Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van, amelyből 50% tulajdonjog illeti meg Mikóczy Zoltánt, 10-10% pedig a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt-t., az OTP Bank Nyrt-t, a MOL Nyrt-t, az Euroinvest Zrt-t és a Közgép Zrt-t. 2009 óta pedig Ribárszki Sándor a trénere és Overdose istállója a MIKO Racing and Trading Kft.

Mikoczy-Overdose

Mikóczy Zoltán és Overdose

Overdose apja az angol Godolphin istálló színeiben versenyző Starborough, aki 1994-ben született. 2-4 éves kora között futott és 12 versenyben négy győzelmet aratott, kétszer pedig helyezést ért el.

Anyja az ír Our Poppet, aki csak egyszer állt starthoz, de akkor sem ért el helyezést.

Egyik ló sem ért el kiemelkedő helyezéseket, azonban tenyésztésre kiválóan alkalmasak.

Amikor Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember megvette 2006-ban Overdose-t, még nem is sejtette, hogy kincs került a kezei közé. Overdose-hoz egy angliai árverésen jutott hozzá 800 ezer forintért. Jelenlegi becsült értéke pedig 5 millió euró. Tulajdonosa magyar színekben akarta versenyeztetni, ezért Alagon tréningezték a lovat. A lovak állampolgárságát ugyanis az határozza meg, hogy hol folyik a tréningezése.

Overdose első trénere Ribárszki Sándor volt, aki 2010-ig Alagon végezte a felkészítő munkát.

Ribarszki-Overdose

Ribárszki Sándor, a tréner

Majd Ribárszki Németországba való távozása után a versenyló további felkészítését nem új trénerre bízták, hanem inkább Overdose-t költöztették Hoppegartenbe két hónapra, hogy Ribárszki Sándor felügyelete alatt és Budinszki Barbara kezei között a régi csapat készíthesse fel a versenyszezonra. A versenyló továbbra is magyar színekben versenyezett. 2010-ben újból Alagon tréningezte a MIKO RAcing trénere, Josef Rosival.

A versenyló sorozatban 13 győzelmet tudhatott magáénak, persze köszönhetjük Joseph Rosival és Ribárszki Sándor felkészítő munkájának is.

Overdose lovasai 2007-ben Martin Srnec, Zdenko Smida és Piotr Krowicki volt. 2008-ban Piotr Krowicki és Andreas Suborics ült nyeregbe. 2009-ben, Christophe Soumillon, 2010-ben Gary Hind és 2011-ben pedig Andreas Suborics volt a lovas. A lovasokat mindig Mikóczy Zoltán választotta ki.

Overdose adatai:

  • Testtömege: 392 kg;
  • Marmagassága: 158 cm;
  • Patkóméret elöl: 27-es;
  • Patkóméret hátul: 28-as;
  • Legnagyobb sebessége: 70 km/h;
  • Takarmányigénye napi szinten: 7-8 kg forrázott zab, kevert táp, gyümölcsök, táplálékkiegészítők és vitaminok.

Eredményei és kitüntetései

Eredményei

Dátum Helyszín Verseny Győzelem
2007.06.22. Budapest> Nyeretlen Kétévesek Versenye 18 hosszal
2007.07.22. Pozsony Cena OTP Banky 6 hosszal
2007.09.09. Bécs Graf Nikolaus Esterhazy 13 hosszal
2007.09.30. Budapest Szent László Díj 16 hosszal
2007.10.21. Ebreichsdorf C.E.C.C. Futurity 6 hosszal
2008.04.06. Ebreichsdorf Marchfeld 6 hosszal
2008.05.18. Baden-Baden Lanson Cup 9 hosszal
2008.06.01. Pozsony Cena MPSR 8 hosszal
2008.07.05. Hamburg Lotto Trophy 11 ½ hosszal
2008.08.31. Baden-Baden Goldene Peitsche 2 ½ hosszal
2008.10.05. Párizs Prix de l’Abbaye érvénytelen
2008.11.16. Róma Premio CEF Aloisi 10 hosszal
2009.04.19. Budapest Kincsem Park OTP Hungária Nagdíj 8 hosszal
2010.07.18. Pozsony Cena Mysa ½ hosszal
2010.08.15. Budapest Bestens-Pannónia Díj 10 hosszal
2010.08.29. Baden-Baden Goldene Peitsche 7. helyezés
2011.04.17. Hoppegarten Hoppegartener Fliegerpries 6 hosszal
2011.05.21. Hydock Park Temple Stakes 7. helyezés
2011.06.14. Ascot King’s Stand Stakes 4. helyezés

 Kitüntetései

2008.12.17. Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play különdíja
2008 2008 legjobb sportolója
209.04.29. Overdose segítéséért és neveléséért kapott díjat Mikóczy Zoltán, Budinszki Barbara és Ribárszky Sándor
Kiemelt-kep

Verseny közben

Overdose befejezte versenyzői pályafutását és Németországban lett fedezőmén. 2013. szeptember 1-jén búcsúzott a közönségtől a Kincsem Parkban.

Nevei

Overdose több néven ismert ló. Az Overdose nevet Mikóczy Zoltán lányától, Lillától kapta. A névválasztás szabálya szerint, a kanca nevének kezdőbetűjével kezdődő nevet kell adni a csikónak. Mivel sokáig nem volt Overdose elnevezve, az „O” betű adott volt, végül az Overdose, azaz túladagolás nevet kapta. Felmerült az Orient Expressz és az Obsession (megszállottság) név és az Oszáma bin Láden is. Rövidítve Dózinak becézik a versenylovat, mert az Overdose elég hosszú. A ló nevéhez hűen, valóban túl van benne adagolva a tehetség, de emellett még nevezik alagi rakétának, csodalónak, budapesti golyónak is.

Versenygondok

A 2008. október 5-én Párizsban rendezett Prix de L’Arc de Triomphe botrányba fulladt egy beragadt ajtó miatt, ami nem nyílt ki. Hiába állították le a versenyt, néhány zsoké nem vette észre, így Overdose is hiába futotta le pályarekorddal a futamot, érvénytelenítették. Aznap újra akarták a futamot indítani, de Mikóczy Zoltán elállt attól lova egészségének érdekében.

A 2009. április 19-én OTP-Hungária Nagydíjat a Kincsem Parkban bonyolították le, amelyen úgy tűnt, hogy Overdose nem fog szerepelni, mert nem állt készen elegendő összeg a díjazásra, amelyet végül az OTP szponzorált és a magyar versenyló nyerte meg a díjat pályarekorddal. Az indulásnál beragadt Overdose ajtaja, később nyílt ki, mint a többié, így hátránnyal indult. Valamint az egyik patkóját is elhagyta, és ezek ellenére is megnyerte a futamot.

2010. augusztus 29-én került megrendezésre Baden-Badenben a 140. Arany ostor verseny, amelynek már kezdetén gondok merültek fel, ugyanis Overdose-t nem tudták a rajtgépbe terelni. Nagy nehezen mégis sikerült, de a ló olyan izgatott volt, hogy a rajt is rosszul sikerült és bár az elején vezetett, később leelőzték, így győzelem nélkül ért a célba. Ezzel veretlensége megszűnt.

Betegsége

2009. május 10-én tett bejelentés szerint Overdose-t nem indították a Haydock Parki futamon, mert a versenyló bal mellső lábán egy tályogot tárt fel a patkolókovács. Bár a tályog eltávolításra került, olyan mélyen kellett behatolni a szaruüregbe, hogy Overdose lesántult. A testsúlyát így a másik mellső láb vette át, aminek pedig patairha-gyulladás lett a vége. Overdose kezelésként gyulladáscsökkentőket kapott és diétának köszönhetően 50 kg-ot leadott. Speciális patapapucsot kapott, 30 cm vastagságú homokrétegen állt azért, hogy a pata terhelése minél kisebb legyen. Lassan javult az állapota, fényterápiával is kezelték. 2009. júliusában Overdose és Budinszki Barbara Angliába utazott, hogy minél közelebb lehessenek a versenyhelyszínekhez. A ló gyógypatát kapott angliai tartózkodása során, valamint kíméletes étrenden tartották. 2009. november 6-án érkezett vissza Magyarországra, Alagra. Bár állapota folyamatosan javult, csak a következő szezonban versenyezhetett újra.

Budinszki-Barbara

Budinszki Barbara, Overdose munkalovasa

2010. július 18-án Pozsonyban rendezték meg a Szlovák Derby napokat, amit Overdose nyert meg a hosszúra nyúlt rehabilitáció után.

Érdekességek

A trénere szerint Overdose nem igazán szép ló, kicsit csámpás, a kanyarok a gyengéi. Élvezi a sebességet, a lószállítóban menetiránnyal szemben szeret utazni, és 120 km/h-s sebességet kedveli. Ha lassabban mentek, a versenyló mindig nyugtalan volt.

Kepes András Overdose-ról szóló dokumentumfilmjét 2009 márciusában mutatták be.

Overdose-ról egy egész estét dokumentumfilm készült az HBO Magyarország és a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) támogatásával. Ferenczi Gábor a rendezője és Majos István a producere a filmnek, amely a Legjobb tévéfilm díját kapta a 40. Magyar Filmszemlén.

Overdose – Vágta egy álomért

Farkasházy Tivadar könyvet írt Overdose-ról, melyből megismerhetjük a nyugat-európai versenyeket, a versenylovak történetét. Nyomon követhetjük Overdose párizsi drámáját, valamint a szezonzáró római diadalt is.

Konyv

Könyv Overdose-ról

Budinszki Barbarának a versenyló első találkozáskor abszolút nem volt szimpatikus, de később megszerette. Olyannyira, hogy a versenylóról rajzot is készített, amely Overdose istállójának falán kint függ.

Budinszki-rajza

A rajz

Overdose bor

A verpeléti Evowine készíti a 2009-es évjáratú Overdose nevezetű borát, amelyet a versenylóról neveztek el. A bor készítésekor arra törekedtek, hogy a bor jellege a névadó ló természetéhez igazodjon. Vagyis legyen testes, de érezni lehessen a gyümölcsösséget. Azonnali fogyasztásra alkalmas érlehető bor az Overdose, amely dinamikus, markáns és fiatalos.

Overdose-bor

Overdose bor

5 kérdés – 5 válasz

1. Mikor született Overdose? Válasz: Overdose 2005. április 2-án született az Egyesült Királyságbeli Nottinghamsire-ben. 

2. Kik Overdose szülei? Válasz: Overdose apja az angol Starborough, anyja pedig az ír Our Poppet.

3. Kik a trénerei? Válasz: Első trénere Ribárszki Sándor volt, majd a munkát Josef Rosival vette át.

4. Hogy hívják Overdose munkalovasát? Válasz: Overdose munkalovasa Budinszki Barbara.

5. Ki és mikor vásárolta Overdose-t? Válasz: 2006-ban vásárolta meg Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember.

Tartalom:

Képek:

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Budapest

Cukorbetegség

Antikvárium

Elévülés

Puskás Ferenc

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.