Cukorbetegség

Cukorbetegség

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz (diabetes mellitus) egy olyan anyagcserezavar, amelynél a cukor felhasználásának nem megfelelő módja a fő tényező. Megkülönböztetünk 1-es, 2-es, MODY típusú cukorbetegséget, valamint a terhesség során kialakult diabéteszt.

Tartalomjegyzék:

Cukorbetegség
1. Élettani háttere
2. Története
3. Típusai
4. Tünetei, diagnózisa
5. Diabéteszes szövődmények
6. A cukorbetegség kezelése
7. Alternatív kezelés
5 kérdés – 5 válasz

Cukorbetegség:

1. Élettani háttere:

Az emberi szervezetben az anyagcsere-folyamatok normál esetben együttműködnek, vagyis egyensúlyban vannak. Ha azonban az anyagcsere-folyamatokat valami megzavarja, felborul a biokémiai reakciók egyensúlya.
A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy anyagcserezavar, melynek középpontjában a cukor felhasználásának zavara áll. Azért alakul ki a cukorbetegség, mert az inzulin nevű hormont nem képes elegendő mennyiségben a hasnyálmirigy előállítani, annak hatásában is zavar keletkezik.

Hasnyalmirigy

Hasnyálmirigy

A hasnyálmirigy a gyomor mögött, valamint a nyombél patkója által körülölelve található meg,. Külső elválasztású része a nyombélbe ürülő emésztőnedvet termeli, míg a belső elválasztású része a hasnyálmirigyben szétszórtan jelentkező sejtcsoportok, – az ún. Langerhans-szigetek – inzulint és glukagont termelnek.

Langerhans-szigetek

Langerhans-szigetek

Az inzulin szabályozza a sejtek cukorfelvételét. Ha étkezés után emelkedik a vércukor szintje a Langerhans-szigetekben fokozódik az inzulin elválasztás, aminek hatására a sejtek felhasználják a cukrot és így csökken a vércukor szintje. Az inzulin fontos még a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében is. Ha nincs elegendő inzulin a szervezetben, akkor a fehérjék szervezetbe való beépülése gondot okozhat, fokozódik lebomlásuk, ami a szervezet sorvadásához vezet, a zsírok pedig felszaporodnak a vérben. A glukagon ellentétes hatású az inzulinnal. A két hormon összehangolt működése biztosítja a vércukorszint határokon belül maradását.

2. Története:

Már az i.e. 1500-ból szerepel az egyiptomi Ebers-papiruszban a diabétesz – cukorbetegség, latinul diabetes mellitus -, de ismerték a kínaiak és az indiaiak is. Celsus római orvos írta le először részletesen a betegséget még az időszámításunk kezdetén, a diabétesz elnevezést pedig az i. e. 200 körül élt Demetriosz nevű görög orvos adta.
A diabétesz szó a görög diabainein szóból származik, melynek jelentése túláradó vizeletürítést jelent. A mellitus – mézízű – név Thomas Willis angol orvostól származik. Az elnevezés abból adódik, hogy Willis a betegek vizeletét megkóstolva érezte annak édes ízét, és ő volt az első orvos, aki rájött az összefüggésre az étkezés és a cukorbetegség között, majd koplaltatással igyekezett azt gyógyítani.
A cukorbetegség megismerésében fontos megemlíteni a francia Claude Bernardot. A betegség pontos okát azonban a XIX. század végéig nem tudták felfedni.
A hasnyálmirigy állományában szórtan elhelyezkedő Langerhans-szigetek elnevezést Paul Langerhansról kapta, de a sejtcsoportok szerepét Josef Mering és Oskar Minkowski ismerte fel.
Újabb állomás volt az, amikor a Langerhans-szigeteiben termelődő inzulint kivonták és emberen próbálták ki, amivel cukorbetegek életét mentették meg, és mentik napjainkig is.
Kísérleteztek kutyák hasnyálmirigyéből is inzulint kivonni, ez Frederick G Banting, Charles B. Best, Richard MacLeod és Collip nevéhez fűződik, amelyet 1923-ban Nobel-díjjal jutalmaztak.
Inzulinnal megmenteni egy embert először 1921-ben sikerült. Magyarországon 1923-ban használták először, és hazánk volt a második ország (Kanada után), ahol ingyen lehetett megkapni az inzulint.
Fejlődésnek indult a diabétesz kutatása, és a kezelési módszerekben is folyamatosan újultak. Megjelentek az elnyújtott hatású inzulinkészítmények, melyek megkönnyítették a betegek kezelését. Majd megjelentek 1956-ban a vércukorcsökkentő tabletták, és 1980-tól a bioszintetikus úton előállított humán inzulinok is.
Az 1990-es évektől még kedvezőbb hatású inzulinanalógok és tabletták kerültek forgalomba. A technika fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy a diabéteszes betegek ma már otthon is tudják mérni a vércukor szintjét saját készülékkel.

Vercukorszint-merese

Vércukorszint mérése

3. Típusai:

1-es típusú cukorbetegség:

Gyermek- és ifjúkorban kialakuló és jellemző tünetekkel kezdődő formája. Az 1-es típusú diabétesz tünetei:

 • szájszáradás,
 • fokozott szomjúságérzet,
 • sok folyadékfogyasztás,
 • gyakori és nagy mennyiségű vizelés,
 • a jó étvágy melletti súlycsökkenés,
 • előrehaladott állapotban kiszáradás, eszméletvesztés, kóma.

Az 1-es típusú cukorbetegségre jellemző, hogy leggyakrabban 12-14 éves korban vagy fiatal felnőttkorban kezdődik, a betegek általában normál testsúlyúak. Ahhoz hogy életben maradjanak, egész életükön át inzulinterápiára szorulnak.
Ennek a betegségnek az a lényege, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek pusztulásának következményeként a szervezet inzulin elválasztása is megszűnik.
Ismeretlen külső tényezők hatására, ami lehet egy vírusfertőzés is, a Langerhans-szigeteit pusztító gyulladás lép fel, ami néhány héttől akár évekig tarthat. A magas vércukor okozta tünetek akkor jelentkeznek, amikor a sejtek nagy része már elpusztult. A különböző fertőzések következtében kialakuló 1-es típusú cukorbetegség mellett öröklött hajlam is megfigyelhető.
Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága az utóbbi 20-30 évben folyamatosan emelkedik.
Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásában fontos genetikai tényezők állnak. Ha valakinek a családjában ebbe a típusba tartozó diabéteszes rokona van, 5-10-szer nagyobb az esélye annak, hogy a gyermek cukorbeteg lesz. Cukorbeteg apa estén nagyobb a valószínűsége diabéteszes gyermek rizikója, mint a cukorbeteg anya esetén.
Fontos azt tudni, hogy az 1-es típusú cukorbetegek rokonai között csak 10 %-ban fordul ugyanebben a betegségben szenvedő rokona. 90 %-ban ez a betegség váratlanul jelentkezik, minden családi előzmény nélkül.
Mivel egyre gyakrabban fordul elő ez a betegség, nagy erőkkel folynak a kutatások a megelőzésére. Ígéretes kísérletek vannak folyamatban, de jelenleg nincs biztonságos megelőzési módszer.
Abban a családban, ahol van e típusú diabéteszes rokon, az újszülöttek esetében fokozottabb figyelmet kell szentelni az anyatejes táplálásra, ugyanis egy elképzelés szerint a korai tehéntejes táplálás az anyatejes helyett hozzájárulhat az 1-es típusú diabétesz kialakulásához.

2-es típusú cukorbetegség:

Ez a fajta cukorbetegség sokkal gyakoribb felnőttek között, vagy időseknél. Tünetszegényen kezdődik, a betegek többsége túlsúlyos vagy kimondottan elhízott. Ehhez hozzájárul a kalóriadús táplálkozás, mozgásszegény életmód, így a betegek száma egyre csak nő.
Tünetei:
Lassan, tünetszegényen alakul ki.

 • bőrfertőzés,
 • testtájak viszketése,
 • elhúzódó sebgyógyulás.

A cukorbetegség okozta szövődmények megjelenésekor fedezik fel a diabéteszt:

 • látásromlás,
 • végtagok vérkeringési zavarai,
 • lábujjak elhalása.

Általában a 35 év felettieket érinti a 2-es típusú cukorbetegség, de egyre gyakrabban fordul elő fiatalabbak között is, ezért nehéz eldönteni, hogy melyik típusú cukorbetegségről van szó a 30-40 év közötti személyeknél.
Ennek a betegségnek kialakulásának oka részben a hasnyálmirigy inzulinelválasztásának a zavara, de éppúgy okozza a szervezet érzékenységének csökkenését az inzulinra.
Az inzulinelválasztás zavara miatt a vércukor szintje megemelkedik, ami a korai inzulinválaszt csökkenti, esetleg meg is szünteti. Ez az étkezés utáni vércukorszint emelkedéséhez vezet, ami miatt a szervezet nem tudja a szövetekben, a sejtekben kifejteni megfelelően a hatását.
Oka lehet az elhízás, leginkább a hasi tájékot érintő formája. A férfiak esetében előforduló pocakos elhízás a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából veszélyesebb, mint a nőknél az ún. körte alkatnál.
Az elhízás következtében a zsír nem a bőr alatt, hanem a zsigerek között raktározódik. Itt csak lényegesen nagyobb mennyiségű inzulin tudja kifejteni a hatását. Így a hasnyálmirigy éveken keresztül több inzulin termelésére kényszerül, a sejtek fokozatosan kimerülnek, és a végén kialakul a cukorbetegség.
A 2-es típusú cukorbetegei között vannak normál testsúlyúak is, akiknél az inzulinelválasztás zavara lép fel. Ez a kisebb hányad, a nagyobb százalékot a túlsúlyos személyek teszik ki.
Az életmód és az étrend változásával folyamatosan nő a 2-es típusú cukorbetegek száma. Emellett persze megjelenik a még nem tisztázott genetikai tényezők is, amelyek szintén szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Elsőfokú rokonoknál a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye 10-15 %.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének fontos része a korai felismerés, de ha már kialakult a betegség, akkor nagyon fontos az étrend- és életmódváltás, valamint a fogyás.

MODY típusú cukorbetegség:

MODY – maturity-onset type diabetes in young people, vagyis felnőtt cukorbetegség, ami fiataloknál jelentkezik. Egy ritka cukorbetegség forma, amely a glükóz anyagcseréjéért felelős gének mutációjának következtében alakul ki. Ezek a gének az inzulintermelő sejtekben tesznek károkat, ami az inzulintermelés és kiválasztás zavarához vezet. Nevéből is adódik, hogy már gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkezik, és tünetei nagyon hasonlítanak a 2-es típusú cukorbetegséghez, kivéve az elhízást.
Dominánsan öröklődő betegségről van szó, ami szűrővizsgálatokkal kiszűrhető.
Jellemző tünetei:

 • csökkent cukortolerancia,
 • enyhén emelkedett vércukorszint.

Kezdetben az e típusú cukorbetegeknek nincs szüksége inzulinterápiára.
Szövődménye lehet az érszűkület, a diabéteszes láb, magas vérnyomás.
A lakosság 1-2 %-a szenved MODY típusú cukorbetegségben, de a cukorbetegek 2-5 %-ának van ez a típusú diabétesze.
Dominánsan öröklődő betegség, tehát ha valamelyik szülőnek van MODY típusú cukorbetegsége, akkor az utód is örökli.

Terhességi cukorbetegség:

A várandósság nem minden kismama életében problémamentes, ugyanis a kötelező vizsgálatokon kiderülhet a terhességi cukorbetegség, vagy a csökkent glükóztolerancia (cukortűrő képesség).
Azt már rég felismerték, hogy a várandósság hajlamosít a cukorbetegségre és a glükóztoleranciára, amely azért van, mert az édesanya testében sok olyan hormon termelődik, amelyek éppen ellentétes hatásúak az inzulinnal. Ha az anya hasnyálmirigy inzulintermelése nem tud együtt haladni a megnövekedett igénnyel kialakul az anyagcsere zavara.
A terhesgondozás alatt a 24-28. hétben minden várandós nőnél cukorterheléses vizsgálatot végeznek el, melynek során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztása előtt és után is mérik a vércukor szintjét.
Ha két óra múlva az éhgyomori vércukorszint nem haladja meg a 6,0 mmol/l-es értéket, akkor normális a várandós nő szénhidrátcseréje.
Amennyiben az érték e felett van, de nem magasabb 11,1 mmol/l-es értéknél, akkor csökkent cukortűrő képességről van szó.
Ha az érték meghaladja a 11,1 mmol/l-t meghaladja, terhességi cukorbetegségről beszélünk.
Bár nem fáj a terhességi cukorbetegség, de veszélyt jelent a magzatra és az anyára is. Az anyánál gyakori tünet lehet a magas vérnyomás, a magzat túlságosan nagyra nőket, szervei is nagyobbak lehetnek. A terhességi cukorbeteg kismamák gyermekeinek nagyobb az esélyük arra, hogy koraszülöttek legyenek, és hogy cukorbetegek legyenek későbbi életük során.
Szüléskor a szülőcsatornán történő áthaladás nehéz, olykor lehetetlen, így császármetszéssel segítik világra a babát. Az újszülöttnél sokszor alacsony a vércukor szintje, ami kezelést igényel.
Miután kiderül a terhességi diabétesz ténye, nagyon fontos a várandós nőnek a megfelelő étrend kialakítása. Figyelni kell a testsúly gyarapodására, hogy az ne haladja meg a 8 kg-ot. Ha nincs orvosi ellenjavaslat, akkor nagyon fontos a mozgás, ami természetesen a kismamák állapotának megfelelő kell, hogy legyen.

4. Tünetei, diagnózisa:

A széndhidrát-anyagcsere zavaroknak négy kategóriája van:

 • normális (élettani) vércukor,
 • emelkedett éhomi vércukorszint,
 • csökkentett glükóztolerancia,
 • cukorbetegség.
Kategoriak

Szénhidrát-anyagcserezavarok kategóriái

A cukorbetegség diagnózisának felállításában segítenek a cukorbetegség jellegzetes tünetei, az éhgyomori vércukorértékek, valamint a vér-cukorterhelés eredményei.
A diabétesz diagnózisa felállítható, ha:

 • a betegség jellegzetes tünetei tapasztalhatóak;
 • ha az éhgyomri állapotban vett vénás vérből laboratóriumi módszerrel kimutatható a vércukor 7,0 mmol/l érték;
 • ha bármelyik időpontban vett vér eredménye a vércukor szint meghaladja a 11,1 mmol/l-es eredményt.

Ha a cukorbetegségnek nincsenek klinikai jelei, legalább két különböző időpontban vett vérminta alapján állítható fel a diagnózis.
Ha az éhgyomri vércukorszint vizsgálat eredménye a kritikus 6,1-6,9 mmol/l közé esik, akkor vércukorterhelést kell végezni. Erre a vizsgálatra szükség van a várandós nők esetében is, valamint a cukorbetegség szempontjából fokozott kockázatú személyek esetében.
Cukorterheléses vizsgálatot nem szabad végezni diabéteszes betegnél, heveny betegség idején, valamint lábadozás esetén sem.
Ezt a vizsgálatot éhgyomorra kell végezni, a vizsgálatot megelőző napokban a szokásos étrendet és napi tevékenységeket kell folytatni a személynek. A vizsgálat ideje alatt a fizikai aktivitás, a dohányzás és az alkohol ital fogyasztását kerülni kell. A betegnek meg kell innia 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó vizes oldatot, majd két óra múlva újból vért vesznek a személytől és ellenőrzik a vércukor szintjét.
Ha a vércukor értéke 11,0 mmol/l, a cukorbetegség megállapítható.
Csökkent glükóztolerancia esetén az éhgyomri vércukorérték < 7,0 mmol/l, a terhelés során pedig 7,8-11,1 mmol/l között van.
Emelkedett éhomi vércukorértéknél a vércukor szintje 6,1-6,9 mmol/l között van és a terhelés során is normál értéket mutat.

5. Diabéteszes szövődmények:

Hipoglikémia: a vércukor szintje a megfelelőnél alacsonyabb értékre csökken, 3 mmol/l alá. A kezdeti tünetei az éhségérzet, szívdobogás, remegés, szorongás, izzadás, száj körüli zsibbadás. Súlyosabb esetben koncentrációképesség csökkenése, gyengeség, fáradtság, álmosság, zavartság.
A hiperglikémia tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbetegeknél jelentkezhet, melynek leggyakoribb okai a gyógyszer és az inzulin nem megfelelő időben történő beadása, kihagyott étkezés, fokozott fizikai megterhelés.
Az enyhe formában jelentkező hiperglikémia uralható, ha az étkezést előbbre hozza a beteg, vagy gyorsan felszívódó szénhidrátot juttat a szervezetébe.
Komolyabb formában jelentkező tüneteknél cukros tea, üdítő ivása, itatása a fontos. A már zavart hipoglémiás cukorbetegnek glucagon injekció is adható.
Eszméletlen betegnél orvost kell hívni.

Hiperglikémiás ketoacidosisos kóma: a vércukorszint megemelkedik, majd a nagy mennyiségű vizeletürítéssel a szervezet kiszárad. A szervezet fokozott zsírégetése miatt ketontestek szaporodnak fel, amelyek a vér savas vegyhatását idézik elő és tudatzavart okoz. A tünetek lassan, több nap alatt fejlődnek ki. A beteg közérte rossz, hányás, fáradtásg, acetonszagú lehelet jellemzi.
A hiperglikémiás ketoacidosisos kóma oka az inzulinhiány. A sejtek nem tudják hasznosítani a cukrot, ami felhalmozódik a vérben. Ez a szövődmény az 1-es típusú cukorbetegség esetében gyakoribb. Az ilyen eset súlyos, kórházi ellátást igényel.

Hosszútávú szövődményei:

Szemészeti szövődmény: a diabétesz érinti a szemgolyó minden szövetét, nagyon súlyos esetben pedig akár a retina is sérülhet. Ez az ún. retinopathia diabetica, ami a cukorbetegség okozta anyagcserezavara károsítja a szemgolyó hajszálereinek falát, meggyengülnek, tágulatok jönnek létre. Az érpályából nedv szivárog ki, majd meg is repednek a hajszálerek és vérzést okoznak. Új erek nőnek ugyan, de ha ezek betörnek a szem üvegtestébe és elpattannak, vérzést idéznek elő, melyet hegesedés követ, ami rongálja a retinát, az ideghártya leválását okozhatja és akár teljes látásvesztéshez is vezethet.

Veseszövődménye: A diabétesz okozhat veseelégtelenséget is, mely a művesekezelés egyik leggyakoribb oka. A diabéteszes veseszövődmény nephropathia diabeticának nevezik. Kialakulásának oka lehet genetikai is, de emellett fontos tényező a rossz anyagcsere, magas vérnyomás, dohányzás. Ebben az esetben károsodnak a vér szűrését végző hajszálerek, melynek során a kötőszövet felszaporodik, hegesedik, ami a veseszövet csökkenését eredményezi. Sokáig nem okoz gondot a betegnél, az első jele a vizeletben kimutatható albium megnövekedése. A veseszövődményben szenvedő diabéteszes betegek kezelésében az a legfontosabb, hogy az egészséges társaikhoz közelítő vércukor- és vérnyomásértékét tartósan biztosítani tudják.

Idegrendszeri szövődmények: Részben idegeket ellátó kiserek megbetegedése, részben pedig az idegrostok magas vércukor okozta káros hatás a cukorbetegek idegrendszeri szövődménye (neuropathia diabetica). A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, ugyanis az idegrostok az egész szervezeten belül károsodhatnak. Jellegzetes tünetei azonban a szimmetrikusan jelentkező zsibbadás a kéz- és lábfej, lábszár területén. A szövődmény felismerésében segítenek a tünetekre rákérdező kérdőívek és egyéb eszközös vizsgálatok.

Diabéteszes láb: A cukorbetegség késői szövődményei között szerepel az ún. diabéteszes láb, amelynek következtében a nem baleseti eredetű amputáció sokkal gyakoribb, mint a nem cukorbetegeknél. Több oka is lehet a cukorbetegek lábkárosodásának. Gyakoribbak a fertőzések, kiemelt szerepük van a mozgató és érző idegrostok károsodásának, és ha az idegrostok sérülnek, a láb elveszíti fájdalomérzetét és sérülések keletkeznek. A bőr kiszárad, berepedezik, majd a talpon bőrkeményedés, később fekély alakul ki, ami pedig nagyon könnyen elfertőződik. Gyakori az érszűkület, amely elhalásokat idéz elő. Súlyos esetben a lábszár amputációját vonja maga után. A diabéteszes láb kialakulását könnyebb megelőzni, mint kezelni.

Diabeteszes-lab

Diabéteszes láb

6. A cukorbetegség kezelése:

Diétás kezelés: Az inzulin felfedezése előtt a diéta volt az egyetlen terápiája a diabétesznek. Az 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél ma is alapvető a diéta alkalmazása.
Fontos a megfelelő energiatartalmú ételek fogyasztása, amelynek az a célja, hogy az ideális testsúlyt megközelítse a beteg. A cukorbetegek számára a megfelelő étrend zsírban és fehérjében szegény, szénhidrátokban bő étrend javasolt. A betegnek figyelnie kell az étel energia- és szénhidráttartalmát. Fontos, hogy naponta több, kisebb adagban étkezzen a beteg, ami napi 5-6-szori étkezést jelent.
A szénhidrátoknak két csoportja van: cukrok és keményítők. A cukrok közül a tejtermékekben előforduló tejcukor és a gyümölcsökben lévő gyümölcscukor fogyasztása a megadott értékek között fogyasztható. A keményítő megtalálható kenyérfélékben, rizsben, burgonyában, tésztában, lencsében, babban, gesztenyében.
Cukorbetegek esetében a diétát egyénileg kell megszabni. Reggel kevesebb szénhidrátot kell fogyasztani a betegnek, mint délben vagy vacsorára.
A fehérjék, zsiradékok 50 %-ának növényi, 50 %-ának állati eredetűnek kell lennie, de vesebetegség esetén a fehérjebevitel csökkentése szükséges. Fontos a cukorbetegek számára a kíméletes konyhai technikák alkalmazása: párolás, grillezés, roston sütés.
Négyfajta édesítőszert használhatnak a cukorbetegek:

 • szacharin,
 • ciklamát,
 • aceszulfám-K,
 • aszpartam.

Az alkoholos italok zöme erősen emelik a vércukor szintjét, ezért kerülniük kell a diabéteszeseknek.

Vércukorcsökkentő tabletták: Ha nem elég a diéta és a rendszeres mozgás a normális vércukorszint tartásához a 2-es típusú cukorbetegek számára, akkor a tablettás kezelést alkalmazzák, amelyek nem helyettesítik a diétát és a mozgást.
Az 1-es típusú cukorbetegek kezelése inzulinnal történik párhuzamosan alkalmazva a diétával.
A vércukor szintjét csökkentő tabletták csoportjai:

 • biguanidok,
 • alfa-glukozidáz enzimgátló,
 • szulfanilurea-készítmények,
 • glinidek,
 • tiazolidindion vegyületek.

Inzulin: Az 1-es típusú cukorbetegek esetében kell alkalmazni a betegség felfedezésétől kezdve egész életükön át. A 2-es típusú cukorbetegeknél akkor kell inzulint alkalmazni, ha a diéta, az életmódban megkövetelt előírások betartása mellett és a vércukorcsökkentő tabletta mellett sem érik el a betegnél a megfelelő anyagcserét.

Inzulinok

Inzulinkészítmények

Adagolási formái szerint megkülönböztetünk:

 • inzulin-szulfanilurea kombinált kezelést,
 • naponta kétszeri inzulinadást,
 • naponta háromszori inzulinadást,
 • intenzív inzulinkezelést.

Az inzulin fehérjetermészetű hormon, amit speciális injekciós tűvel kell a bőr alá befecskendezni a felkarba, hasba, combba, fenékbe.
Az adagolás eszköze lehet:

 • ampullás inzulint fecskendővel lehet adagolni,
 • pen típusú adagoló,
 • inzulinadagoló pumpa.
Insulin

Inzulin adagolása

Hasnyálmirigy és a Langerhans-szigetek átültetése: Az inzulin biztosítását jelenti. A teljes hasnyálmirigy-átültetés ritkán indokolt. Némelyik 1-es típusú cukorbeteg számára szükségessé válhat ez a beavatkozás, mert a normális életvezetés már lehetetlenné válik. Gyakoribb az, amikor az 1-es típusú cukorbetegeknél kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést végeznek. Azoknál a cukorbetegeknél alkalmazzák, akiknél végstádiumú vesebetegség miatt veseátültetés szükséges.
A Langerhans-sziget-átültetést 1970-től alkalmazzák. Mára már jelentős sikereket érnek el, azonban a műtét folyamán több hasnyálmirigyet használnak fel, mint egy teljes hasnyálmirigy átültetésekor. A donorhiány és a komoly mellékhatások miatt jelentősen korlátozva van ez a beavatkozás. Azoknál a betegeknél alkalmazzák, akiknél indokolt lenne a hasnyálmirigy átültetése, de a beteg állapota miatt a kisebb beavatkozása mellett döntenek.

7. Alternatív kezelés:

A diabétesz gyógyíthatatlan betegség. Az 1-es típusú cukorbetegek minden nap inzulinpótlásra szorulnak, a 2-es típusú diabéteszt pedig gyógyszerekkel kezelik. A modern gyógyászat mellett keresik az alternatív gyógymódokat a betegség kezelésére, a kezelés kiegészítésére.
Gyógynövényes kezelések: Önmagukban nem hatásosak, és olykor kölcsönhatásba lépnek vagy megzavarják a cukorbetegek számára előírt gyógyszerek hatását. Vagyis veszélyt is hordoz magában. Az elmúlt években több gyógynövényt és természetes anyagot vizsgáltak a cukorbetegségre vonatkozóan:

 • ginszeng,
 • króm,
 • magnézium,
 • cink,
 • Aloe Vera,
 • vanádium,
 • kapor,
 • fahéj.

5 kérdés – 5 válasz:

1. Hogy nevezik másképp a cukorbetegséget? Válasz: Diabétesznek is nevezik a cukorbetegséget.

2. Hányféle típusa van a cukorbetegségnek? Válasz: Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget, MODY típusú cukorbetegséget, valamint terhességi diabéteszt.

3. A várandós nőknél a terhesség hányadik hétében végzik a cukorterheléses vizsgálatot? Válasz: A várandósság 24-28. hetében végzik a kismamáknál a cukorterheléses vizsgálatot.

4. Hány kategóriáját különböztetjük meg az anyagcserere-zavaroknak? Válasz: Négy fő kategóriája van: normális (élettani) vércukor; emelkedett éhomi vércukorszint; csökkentett glükóztolerancia; cukorbetegség

5. Mi termeli az inzulint a szervezetben? Válasz: A hasnyálmirigy ún. Langerhans-szigetei termelik az inzulint.

Tartalom:

Egészségügyi ABC. Budapest: Medicina, 1978
Nagy Új Egészségkönyv. Budapest: Kossuth, 2004

Képek:

Kiemelt kép
Hasnyálmirigy
Langerhans-szigetek
Vércukorszint mérése
Szénhidrát-anyagcserezavarok kategóriái: Nagy Új Egészségkönyv. Budapest: Kossuth, 2004. 541. old.
Diabéteszes láb
Inzulinkészítmények: Nagy Új Egészségkönyv. Budapest: Kossuth, 2004. 536. old.
Inzulin adagolása

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Budapest

Display

Antikvárium

Kutyafajták

Oroszország

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.