Íj

Az íj egy rugalmas, vessző kilövésére alkalmas lőfegyver. Régen, a puskák feltalálása előtt az íj volt a legfontosabb harci eszköz a távoli harcoknál, ma már sport és vadászati eszközként tartják számon és használják.


Tartalomjegyzék:

Tradicionális íjászat
Íj készítése otthon
Íjász bolt Budapest
Játék íj
Csigás íj
5 kérdés 5 válasz

Tradicionális íjászat

A tradicionális íjászat lényege hogy korhű íjakkal lőhetnek azok, akik ki akarják próbálni. Ezeket az íjakat ugyancsak tradicionális módon kézzel készítik. Bár manapság az állati inakat műanyagokkal is tudják helyettesíteni, vannak olyan íjkészítő mesterek, akik ma is, ha van rá mód, állati inakat használnak fel az íjak elkészítésére. A fa kiválasztása is fontos tény az íjak elkészítésénél. Ezek általában nyárfából készülnek. Íjakat készítenek magyar, tatár vagy más nemzeti íjakat, a tradicionális íjászat fontos a hagyományőrzés szempontjából is. Sok turista próbálja ki szívesen a hagyományos régi korok fegyverét.

molnarij.hu
karahun.hu
kelecsenyi-ijaszat.hu

Eger, íjászverseny 111.preview

Egy íjászverseny tradicionális íjjal (danyikronika.hu)

Íj készítése otthon

Ki ne csinált vagy próbált már csinálni íjat magának otthon? Vannak, akik még felnőtt fejjel is szívesen barkácsolnak maguknak íjakat, hogy hobbijuknak hódoljanak.
Először is találjuk meg a megfelelő faágat, figyeljünk arra, hogy milyen fajtájú fát választunk alapanyagnak. Az akác, a kőris és a tiszafa a legalkalmasabbak erre a feladatra. Vegyük figyelembe a faanyag hosszát is. Ez a felhasználó testmagasságától is függ, ezért ezt figyelembe véve kell kiválasztanunk a fát. Célszerű vékonyabb és rugalmasabb fát választanunk, mivel a vastagabb fák könnyebben eltörhetnek. El kell döntenünk, hogy egy vagy több rétegű íjat készítünk e. A többrétegű íjak több vékonyabb réteget rögzítenek egymásra. A házilag készített többrétegű íj négy részből áll, üvegszálas anyaggal megerősítve.

hazilag.hu
forum.index.hu
apaklub.hu

DSC00236_www.kepfeltoltes.hu_

Egy házi készítésű íj (szip.hu)

Íjász bolt Budapest

Magyarországon mivel népszerű az íjászat így ezeket a fegyvereket boltokban is meg lehet kapni. Budapesten több íjászbolt is nyílt az idők folyamán. Csakis kizárólag mesteremberek által készített, ellenőrzött íjakat lehet beszerezni. Mielőtt az íj kikerül a forgalomba, előtte több biztonsági előírásnak kell megfelelnie. Csak a jó minőségű íjat adhatják el.

tuzesijasz.hu
ijaszcenter.hu
ijaszaruhaz.hu

455061_2

Kerecsen íjászbolt (kerecsen_ijaszbolt.tudakozo.hu)

Játék íj

Játék íj

Sok gyerek szeretné kipróbálni az íjászkodást, ezeknek a gyermekeknek viszont nem való az igazi íj, ezért vannak a műanyag íjak és nyilak. Ezeket a kis játékokat erős, ellenálló, strapabíró műanyagokból készítik, így sokáig tartanak, a gumírozott végük pedig biztosítja hogy ha a gyerek valakit eltalál ne okozzon vele sérülést.

regiojatek.hu
bolthely.hu
mixmarket.hu

4f8c4647c28b797652047716-225x225-resize-transparent

Egy játék íj (olcsobat.hu)

Csigás íj

A csigásíj lényege az, hogy az íj megfeszítése után tárolja az energiát, így a célzás folyamán, a csigarendszer révén az energia jelentősen visszaesik, és csak az oldás pillanatában szabadul fel. Ennek révén, a csigás íjakkal hosszabb ideig is célra tarthatunk és ennek köszönhetően találati pontosságuk messze meghaladja a legdrágább reflex, vagy az ún. olimpiai íjakét is. A csigás elnevezés egy hirtelen jött magyar fordítás, a compound bow szóból ered, helyesen utal egyéb, másfajta íjakkal szembeni bonyolultabb voltára. Az íj lényege a “cam”, amit jobb híján csigának fordítottak, igazában átbillenő bütyköt jelent, és a dolog lényege ténylege itt keresendő.

axelero.hu
ijaszcenter.hu
nyilveszok.hu

images

Csigás íj próba közben (unicornisse.hu)

5 kérdés 5 válasz

1 Mi az íj? A lőfegyverek feltalálása előtt a legfontosabb harcászati eszköz.

2 Mi a tradicionális íjászat? Az amikor korhű íjakat próbálhatnak ki az érdeklődők.

3 Mit kell figyelembe venni az íj készítésénél? A faanyag hosszát.

4 Miből készül a játék íj? Műanyagból.

5 Mi a csigás íj lényege? Az íj megfeszítése után tárolja az energiát.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Michael Schumacher
Győri Audi ETO KC
Forma 1
Bajnokok Ligája-2013-2014
Európa Liga-2013-2014

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.