Hip hop

A hip hop egy életstílus, mely zenét, táncot, öltözködést egyaránt magába foglal, de még sajátos rajzstílusa is van.

 

Tartalomjegyzék:

Zene
Tánc
Öltözködés
Graffiti
Filmek

 

Hip hop zene

 

A hip hop sikere az 1980-as évektől kezdve töretlen.

A zene jellemzője az ütemre szövegelés és a lemez-karcolás (szkreccs). Ezeken felül a beatbox, de az ének is gyakori ebben a műfajban. Hangszerei, eszközei a gitár, basszusgitár, szintetizátor, zongora, sampler és a dobgép.

Gyökerei nyugat-afrikai és afro-amerikai zenék, mint a dancehall, a disco, a dub, a funk, a reggae, a scat, a soul és a talking blues.

A hip hop határozott, laza, agresszív.

Rengeteg társ- és alműfaja van, mint például az acid rap, G-funk, gangsta rap, ghetto house, hardcore hip hop, hip hop soul, ragga, rap metal.

 

Története

A hip hop az 1970-es években indult útjára Bronxból.

A városban már évtizedek óta egyre silányabb volt a helyzet, ugyanis folyamatosan nőtt a munkanélküliség, az alsóbb rétegek teljesen elszegényedtek. A fiatalok életcél nélkül, elhagyatott házakban tengették napjaikat kábítószerek társaságában, valódi veszélyt jelentve a társadalomra. A gyakori bandaháborúkat és a kilátástalanságot megelégelve keresték az emberek az önkifejezés egy más módját. Így született a hip hop.

Úttörői Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash (bandái: Flash and the Three MCs, Furious Four, Furious Five) és Kool Herc (Herculoids) voltak.

A műfaj aranykora 1985-95 közé tehető.

Az 1990-es években Keleti és Nyugati Parti rapperek jelentős harcokat vívtak, melyek a nagy legendák, Tupac Sakur (1971-1996) és Notorious B.I.G. (1972-1997) halálához vezettek.

 

Magyarországon először az 1980-as évek elején jelent meg a hip hop, méghozzá Fenyő Miklós által, aki Németországban ismerkedett meg ezzel a zene- és táncstílussal. Hazatérve el is készítette hip hop ihletésű albumát, mely 1984-ben került a boltok polcaira. Ugyanebben az évben írt egy ilyen stílusú számot (Dadogós break) az Első Emeletnek Geszti Péter. Az ő nevéhez fűződik a későbbi nagy sikerű Rapülők.

Hazánkban népszerűsítette (és népszerűsíti) a műfajt Ganxsta Zolee és a Kartel, az Animal Cannibals és Sub Bass Monster is. A Neurotic zenekar Brék című számával pedig mindenféle tudatosság nélkül tette le e műfaj egyik mérföldkövét kis országunkban.

 

Hip hop előadók

2Pac

2Pac

Hazánkban a legismertebb külföldi előadók: 2Pac, 50 Cent, Beastie Boys, Big Daddy Kane, Biz Markie, Black Eyed Peas, Busta Rhymes, Canibus, Cypress Hill, D12, De La Soul, DMX, Dr. Dre, Eminem, Fat Joe, G-Unit, Ice-T, Kanye West, Lauryn Hill, LL Cool J, Notorious B.I.G., Public Enemy, Redman, Run DMC, Snoop Dogg, TLC, Tribe Called Quest, Vanilla Ice, Will Smith, Wu-Tang Clan.

 

A legismertebb hazai előadók: Animal Cannibals, Akkezdet Phiai, BarbárFivérek, Essemm, Fankadeli, Fluor Filigran, Funktasztikus, Ganxta Zolee és a Kartell, Hősök, Mr. Busta, Siska Finuccsi, Sub Bass Monster, Punnany Massif, Riddler.

 

Hip hop rádiók

 

Az alábbi oldalakon a nap bármely szakában változatosan hallgathatunk hip hop zenét:

 

hot97.com

millioradio.hu

ghettoradio.hu

shoutcast.com

radio.onehiphop.net

 

Hip hop zeneletöltés

 

A következő portálokon hip hop zenék letöltése lehetséges:

 

ingyenzenekereső.hu

last.fm

djbooth.net

bearshare.com

hotnewhiphop.com

 

 

Zene – linkek:

ihiphopmusic.com

hiphop.hu

hip-hop.hu

zene.izé.hu

baseonline.hu

 

Hip hop tánc

 

Mindenféle – ezt jelenti a hip hop kifejezés. A tánc modern, dinamikus, laza, újszerű mozgáskultúrával, és több stílustt is ötvözhet. Ami igazán népszerűvé teszi, hogy a legújabb zenei irányzatokkal is lépést tart.

Hip hop táncstílusok

hip hop tánc

hip hop tánc

A breakdance mindenkinek ismerős lehet, hiszen nincs ember, aki ne látott volna fejen pörgő táncosokat. Nem csak ez az egy break-elem létezik, és ebben a stílusban természetesen a tánc is fontos szerepet játszik, mely sokszor robot-mozgással egészül ki. Nem könnyű műfaj, sőt, veszélyes is lehet, ám az tény, hogy nagyon látványos.

Az electric-boogaloo, ismertebb és rövidebb nevén electric-boogie a „robottánc”, vagyis a táncos egy robot mozgását igyekszik utánozni.

A house nagyon intenzív, ugrálós lépésekből áll, sőt, még a capoeria egyes elemeit is tartalmazza.

A francia eredetű krump az agresszióval kapcsolódik össze, annak kifejezése, levezetése, így nagyon dinamikus.

A new style, azaz az R’N’B nagyon népszerű stílus, hiszen ez a zenei irányzat is virágkorát éli. Látványos, nem szokványos mozdulatokból álló tánc, melyben minden keveredik egy kicsit.

A poppin-lockin az old school hip hop idején alakult ki, eredetileg a tánc kifigurázása céljából, de mára önálló stílussá vált. A poppin az izmok megfeszítése majd elernyesztése, míg a lockin a végtagok kicsapása.

Az új hullámos street dance leginkább a videoklipekben látható, és több fajtája is van, melyeket egy-egy sajátosságuknak köszönhetően tudunk megkülönböztetni. A crip walk-ot nagyon gyors lábmozdulatok jellemzik, a jumpstyle-ban sok a fordulatos ugrás, a tecktonik –ot techno zenére táncolják, dinamikus, tele ugrásokkal, míg a tutting-ban a kezeken van a hangsúly, melyek szinte követhetetlen gyorsasággal mozognak.

 

Hip hop táncoktatás

Az interneten videók segítségével könnyedén elsajátíthatjuk az alaplépéseket.

 

yourdance.hu

videosmart.hu

youtube.com

 

Aki igazán át szeretné élni a tánc felszabadító hangulatát, több iskolában megteheti azt:

No Comment Hip Hop

Black Time Hip Hop

Street Dance

Jamland Hip Hop

Urban Dance Team

New Line Dance

 

Tánc – linkek:

További tánciskolák

Electric Boogie

Streetdance

Break

Tecktonic

 

Hip hop öltözködés

 

hip hop öltözék

hip hop öltözék

A hip hop ikonjai az 1980-as években báránybőr vagy bőr bomberdzsekit, élénk színű, feliratokkal (legtöbbször nevekkel) ellátott melegítőt viseltek. Lábbeli gyanánt bakancsot, edzőcipőt vagy Clarks cipőt hordtak. Kiegészítőkkel nem bántak csínján, hatalmas napszemüvegek, vastag aranyláncok és fülbevalók, dögcédulák, feltűnő gyűrűk és névvel ellátott övek is jöhettek minden mennyiségben. Ez a lista az 1990-es években neonszínű baseballsapkákkal egészült ki.

 

Napjainkban is a kényelem és a lazaság a legfontosabb, a márka annyira nem számít.

A bőrt mára leváltotta a farmer, legalábbis ami a dzsekit illeti.

A pólók és nadrágok általában néhány számmal nagyobbak, mint a megfelelő méret. A felsőkből a különböző mezek nagyon népszerűek. A felirat szinte elengedhetetlen, melegítő felsőknél a fejbe húzott kapucni sem árthat.

A cipőt tekintve a legelterjedtebbek a kosaras és deszkás cipők, egyszerű edzőcipők, de a tehetősebbek krokodil bőrcipőt hordanak.

Kiegészítőkben a fejpántok és kendők, baseballsapkák e stílus ismérvei, valamint a csuklószorítók. Akinek van rá pénze, ún. bling-blinget hord, ami egy hosszú, nagy medálos nyaklánc, sokszor drágakövekkel kirakva.

A hip hop stílus kedvelőinél gyakori a fonott haj.

 

Ruházati webshopok

Hip hop ruházati márkákból nagy a kínálat: Akademiks, And1, Avirex, Dada Supreme, Eckö, Enyce, G-Unit, Jordan, K1X, Karl Kani, Lot 29, LRG, Makaveli, RocaWear, Sean John, Shady Unlimited, Wu Wear.

 

hiphopshop.hu

rapcity.hu

streetjoy.hu

psychostore.hu

lowridershop.hu

 

Hip hop graffiti

 

a Run DMC-t ábrázoló graffiti

a Run DMC-t ábrázoló graffiti

A hip hop sajátos festői stílusa a graffiti. Már az ókorban is létezett, ám divathóbortként az 1960-as években terjedt el Amerikában.

Léteznek egyszerű rövidítések, kurta szavak, ezek a tag-ek, melyek szinte mindenhol ott vannak. Graffitin inkább a festékszóróval készült műveket értjük, melyekből akad gigantikus, művészi alkotás is. Ezeket általában köztereken lévő üres falfelületekre festik fel.

A graffiti azonban a legtöbb helyen vandalizmusnak minősül, így illegális, a törvény bünteti.

 

Graffiti – linkek:

Graffiti trükkök

v2.amorfart.com

graffiti.org

falfirka.blog.hu

meetingofstyles.com

 

Hip hop filmek

 

Sok hip hop témájú filmet gyártottak már, melyek szinte kivétel nélkül nagy sikert arattak. Az alábbiakban ezek közül ajánlunk néhányat.

 

A 2Pac utolsó 24 órája egy dokumentumfilm a legendáról, archív felvételekkel és interjúkkal, melyek családtagokkal, közeli ismerősökkel készültek.

A 8 mérföld Eminem életét mutatja be, a rapper főszereplésével. Gettóélet, rap-versenyek, bandaháborúk, és egy kis szerelem.

A szívem érted rapes egy romantikus vígjáték kis tánccal fűszerezve, melyben a balettező Sara és a hip hop-ért rajongó Derek között szövődik szerelem.

A Beat street két rivális csapatról szól, akik azon versenyeznek, kik a jobb táncosok. Egy tragédiának kell történnie ahhoz, hogy a két banda barátsággal tudjon egymás felé közeledni.

A Breakin’ című filmben két break táncos nyűgözi le utcai táncával az embereket.

A Graffiti rock című filmben sok hip hop híresség is feltűnik, köztük a Run DMC tagjai.

A Hip hop szerelemben a romantikáé a főszerep, ám sokat megtudhatunk arról is, mit visz az ember életébe a hip hop.

A Honey egy lányról szól, akinek élete a tánc és szeretné megmutatni magát a világnak. Az álom megvalósul, ám a lány magasra ívelő csillaga hamar zuhanni kezd…

A Krush groove (Rap-őrület) történetének középpontjában a Run DMC és egy kapzsi menedzser áll. A filmben gyakran felcsendülnek a banda és a Fat Boys dalai.

A Lökd a ritmust! egy tehetséges utcai táncosról, DJ-ről szól, aki nehezen dönt a csapat érdeke és saját ambíciói között.

A Pénzed vagy életed 50 Cent főszereplésével készült, aki drogárusként éli életét, ám egy rajtaütés során többször is rálőnek. Ekkor átértékeli életét, és szerencsét próbál a zenében. A banda azonban mindezt nem nézi jó szemmel…

A Rize egy dokumentumfilm, mely a krumpingról szól, annak kialakulásáról, jelentőségéről, fejlődéséről.

A Step Up filmek romantikus, zenés-táncos történetek, melyekben a főszerepet a hip hop kapja.

A StreetDance az utcai táncosok életét mutatja be, a felkészüléseket, versenyeket és persze a rivalizálást – majd barátságot.

A Style Wars bemutatja a New Yorki szubkultúrát, a hip hop-ra fókuszálva.

A Tupac feltámadás egy dokumentumfilm a híres rapperről.

Az Utcai táncban eldől, melyik a legjobb hip hop táncos csapat. Egy addig ismeretlen banda tehetségén ledöbbenve két rivális csapat az összefogásra kényszerül.

 

Filmek – linkek:

2Pac utolsó 24 órája film

Lökd a ritmust! film

StreetDance film

Step up film

Style wars film

Tupac – feltámadás film

 

Egyéb hasznos linkek

Magyar hip hop idézetek

Hip hop dalszövegek

Hip hop rendezvények

Hip hop könyvek

Hip hop válogatás (nemcsak) testmozgáshoz

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a hip hop?

V: Egy életstílus, mely magába foglal zenét, táncot, öltözködést, sajátos rajzstílust (graffiti).

 

K: Mikor és honnan indult a hip hop zene?

V: Az 1970-es években, Bronxból.

 

K: Melyek a hip hop táncstílusok?

V: Breakdance, electric boogaloo, house, krump, new style, poppin-lockin, új hullámos street dance.

 

K: Melyek a legnagyobb hip hop ruházati márkák?

V: Akademiks, And1, Avirex, Dada Supreme, Eckö, Enyce, G-Unit, Jordan, K1X, Karl Kani, Lot 29, LRG, Makaveli, RocaWear, Sean John, Shady Unlimited, Wu Wear.

 

K: Mi a hip hop sajátos rajzstílusa és mikor terjedt el?

V: A graffiti, mely az 1960-as években terjedt el Amerikában, de már az ókorban is létezett.

 

 

 

Forrás:

Wikipédia

Hiphop.lap.hu

Hiphop.hu

Tánckoktél.hu

5mp.eu

Filmkatalógus.hu

Port.hu

 

Kép forrás:

hulkshare.com

xxlmag.com

armdj.com/

hip-hop.de

hiphop-streetwear.com

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Frankfurt

Fánk

Horgolás

Ws$

Praha

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.