Pincsi forrás:jolanka.hu

Pincsi

Pincsi egy ősi kínai kutyafajta. Más néven Pekingi palotakutya; Palotapincsi.


Tartalomjegyzék:
Ismerkedjünk a Pincsivel!
Filmek a Pincsiről

Ismerkedjünk a Pincsivel!

VIII. századi kínai Tang dínasztia idejétől tesznek említeseket a krónikák a pincsiről. A kínai császári udvarban tenyésztették, képes könyvben rögzitették a kutyák családfáját. Buddha szellemét jelképezte a bájos kiskutya. Sőt volt rá alkalom, hogy különböző címeket kaptak  a kutyusok, mint például “alkirály”. Feladatuk is volt! Még pedig: Két kutyus egyedi hangon ugatott, ha jött valaki és két kutyus szájában tartotta az uralkodói palást szegélyét. Halállal büntették, ha valaki elmerte lopni a palotapincsit. A pekingi palotakutya az ópium háború idején került Angliába. Öt kutyust találtak az öngyilkos gazdájuk mellett. Így kerültek Angliába. Viktória királynő palotapincsijének képe most is a windsori kastély falát ékesíti. Ma már a világ minden táján megtalálhatók.

Link:

Története.

 

Pekingi palotakutya forrás:wikipédia

Pekingi palotakutya

 

Magassága: 15-25 cm

Testtömeg: 2,7 – 5,4 kg

2,7 kg súlyú kutyusokat  régen a boldog tulajdonos a kabátujjában hordta magával. Éber, figyelmes kutya és rendkivül bátor. Oroszlán bátorságával megáldott alacsony lábú, hosszúszőrű, ráncos arcú és előlülő szemű kutya nagy odafigyelést igényel.  Nagyobb kutyák mellett figyelni kell rá, mert képes neki menni a nagynak és sajnos rosszul is elsülhet a dolog. “Nagyúrnak született” és nem tűr ellentmondást.

Nekem is volt ilyen kutyusom. Imádtam.  Szófogadó volt, szerette, ha fürdettem és fésültem a szőrét, de képes volt akár órákat is az ölemben tölteni. Lényeg az volt ott legyek vele. A fül tisztításkor tartotta kis fejét, de az orra törölgetését és a köröm vágást is hagyta. Segítségnyújtásban sem volt párja. Szépen nevelgetett egy német-juhász vak kutyust.   Akkor történt a baj, mikor a vak kiskutya nevelésén összeveszett a mama német-juhász kutyával.  Megsérült a szeme és sajnos nem élte túl. Elmúlt már tíz éve, hogy a barátom volt így az elvesztése nagyon nagy csapás volt számomra.

vak pincsi Állatkórházban  forrás: budabogs.blogspot

Vak pincsi

Az állatkórházakban meg tudják műteni a sérült szemű kiskutyákat és még sokáig boldogíthatja gazdáit. Lakásban is tartható, könnyen szobatiszta lesz. Nevelésnél következetesnek kell lenni. A rendszert megszokja és jól fogadja. A bolha irtásnál nézzük meg, hogy nem-e allergiás, nem mindegyik viseli el a bolha nyakörvet, vannak cseppek, melyeket 3-6 havonta meg kell ismételni és nem okoz allergiát. A védőoltásokat sem szabad elhanyagolni. Mindig száraz állapotban fésüljük meg bundáját, mert a hosszú szőrében úgy nem okozunk kárt. Pofácskájának apró redőire is figyelmet kell fordítanunk, de fülecskéiről sem szabad elfelejtkezni. Átlag életkora 12 év.

Máltai selyempincsi  forrás:gazdiklub. hu

Máltai selyempincsi

A Máltai selyempincsi kb. 2000 éve lett kitenyésztve. Díszkutya, mely nagyon gondos gazdát igényel. Kutya bemutatok rendszeres vendégei.

Link:

Gondozás

Ápolása

Horkol

Betegségek

 

Filmek a Pincsiről

Maya

Csufi

Palota Pincsi

A Vízben

Suzy

Összefoglaló:

1, Honnan származik?

Válasz: Kínából.

2, Milyen súlyú lehet?

Válasz: 2,7-5,4 kg.

3, Mire kell oda figyelnünk az ápolásnál?

Válasz: A szőr, a fül, szem ápolására.

4, Nagy kutyákhoz nyugodtan oda engedhetjük?

Válasz: Csak óvatosan, mert könnyen megsérül.

5, Be megy magától a vízbe?

Válasz igen és jó úszó.

Szerkesztői ajánlások:

Sakál

Papagáj

Nyulak

Állatmenhely

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.