Streptococcus

A Straptococcusok a valódi baktériumok (Eubacteriales) Lactobacillaceae családjába tartozó nemzetsége. Gyöngyszerűen tömörülve láncot alkotnak. Változatos megbetegedéseket okozó, fertőző baktériumok.

Tartalomjegyzék:

Streptococcus
“A” csoport
“A-B” csoport
Állati eredetűek
Száj- és bélflóra baktériumai
Oropharyngealis Streptococcusok
Anaerob Streptococcusok
Megjelenése, tünetei
Kezelése
Strepto-teszt
Terhesség és szülés
5 kérdés – 5 válasz

Sterptococcus

A valódi baktériumok (Eubacteriales) Lactobacillaceae családjába tartozó nemzetsége. Gram-pozitív (sejtfala vastag, sok peptidoglikán- és lipoteichnoinsav-réteget tartalmaz) baktériumok. Gyöngyszerűen tömörülve láncot alkotnak.

Változatos megbetegedéseket okozó, fertőző baktériumok.

A Streptococcus igen nagy csoportot alkotnak. Tulajdonságaik alapján 6 csoportba sorolhatók:

 • S. pyogenes
 • S. agalactae
 • Enterococcusok
 • S. pneumooniae
 • oropharyngealis S.
 • anaerob S.

A Streptococcusok szterocsportjai az ábécé nagybetűivel szokták jelölni, melynek csoportosítása az antigénszerkezet szerint történik.

Az antigén olyan fehérjeszerkezetű molekula, ami idegen a szervezetnek és ellene immunválasszal reagál rá.

“A” csoport

Tagjai a legfertőzőbbek. Legfontosabb tagja az ún. húsevő baktérium, vagyis a Streptococcus pyogenes. Nevét onnan kapta, hogy sebekben, gyulladt területeken szeret szaporodni. Erősen szennyezett sebekben, legyengült állapotú betegeknél akár amputálásra is sor kerülhet a gyógyulás érdekében.

streptococcus-pyogenes

Streptococcus pyogenes

A legtöbb ember tünetmentesen hordozza és üríti ezt a baktériumot, mely a leginkább a légutakon át, cseppfertőzéssel terjed. Betegség azonban akkor alakul ki, ha az immunrendszer legyengül, vagy egy olyan alfajjal találkozik, amely iránt még nincs a szervezetnek védettsége.

Behatolás helye legtöbbször a felső légutak, ezért leginkább garat- és mandulagyulladást okoz leginkább, de gyulladás léphet fel általa a középfülben, agyhártyán, orbáncot és ízületi gyulladást is okozhat.

“A-B” csoport

Legjelentősebb képviselője a Streptococcus agalactiae, amely a tehéntőgy normál flórájának tagja, de a nők 40 %-ánál is megtalálható a nemi szervek környékén. Ez az emberi szervezethez teljesen alkalmazkodó baktérium. A női nemi szerv normál flórájához hozzátartozik egyesek szerint, de vizsgálatok tanúsítják, hogy ez nem fiziológiás állapot. A terhesség előtti tünetmentes hordozó személyeknél a teherbeesés után sokkal gyakoribbak a szövődmények.

Okozhat ízületi gyulladást, szívbetegséget.

Streptococcus-agalactiae

Streptococcus agalactiae

Állati eredetűek

Ide tartoznak a “C” és “G” szterocsoport tagjai, melyeket gyakran az állatok hordoznak tünetmentesen. Az emberben azonban súlyos, gennyesedéssel járó betegségeket produkálnak, pl. tüdőgyulladás, torokgyulladás, a bőr mélyebb rétegeinek gyulladása, cellulitis, ótvar, orbánc, sebfertőzések, ízületi- és vesegyulladás, újszülött és gyermekkori vérmérgezés.

Száj- és bélflóra baktériumai

A “D” csoport tagjai az Enterococcusok, melyek harmóniában élnek a szervezettel, de emellett jótékony hatásuk is van. Olyan emésztőrendszeri baktérium, amely a legtöbb élőlény bélflórájának szerves részét képezi. Segít a bélfertőzések megelőzésében. A szervezet legyengülésekor, vagy, húgyúti, hasüregi, bőr- és sebfertőzések, súlyos esetben vérmérgezés. Okozhat középfülgyulladást, arcüreggyulladást, tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást.

Legjelentősebb tagja a Straptococcus pneumoniae, vagyis pneumococcus. Gyakran a légutakban található és leginkább gyerekeknél, zárt közösségben járványos lehet az előfordulás. A Streptococcus pneumoniae produkálhat tüdőgyulladást, arcüreggyulladást, középfülgyulladást és agyhártyagyulladást is. Ellene ma már van védőoltás.

Streptococcus-pneumoniae

Streptococcus pneumoniae

A leggyakrabban megbetegedést okozó tagja az Enterococcus faecalis, amely epeúti, húgyúti fertőzést, lábszárfekélyt is okozhat. Ha ételben szaporodik el ételmérgezést okozhat.

Enterococcus-faecalis

Enterococcus faecalis

Oropharyngealis Streptococcusok

Foghúzás, mandulagyulladás után okozhat a szívbelhártyákban fertőzést. Fontos szerepe van a fogszuvasodásban.

Anaerob Streptococcus

Üszkös, büdös, gennyesedéssel járó fertőzések okozója.

A baktériumok által okozott betegségek megjelenése, tünetei

Három formában jelentkezhetnek:

 • Hordozó állapot: a hordozó személyben nem okoz megbetegedést a baktérium.
 • Heveny állapot: gyakran gennyesedéssel jár.
 • Akut állapot után: a szervezet immunreakcióinak köszönhetően nagyjából két héttel a betegség után ún. poststerptococcalis kórkép jelentkezhet.

A Streptococcusok megjelenhetnek a légutakban, belekben, hüvelyben, de bárhol máshol a szervezetben úgy, hogy bármi gondot is okoznának.

A Streptococcus okozta torokgyulladás a leggyakoribb betegség, melyet a Streptococcus pyogenes baktérium okozza (“A” szterocsoport tagja). Ez a baktérium torokfájást, lázat idéz elő, nem ritka a gennyes mandula, a rossz közérzet, nyirokcsomók megnagyobbodása, hányás, hányinger. Súlyosabb esetben szövődményként agyhártyagyulladást is okozhat. Gyermeknél görcsök léphetnek fel, de négy éves kor alatt az orrfolyás az egyedüli tünet.

A Streptococcus fertőzésekre nem jellemző a köhögés és orrdugulás.

Ezek a baktériumok felelősek bőrfertőzésekért, de csak ritkán okoznak tályogot. Inkább a bőr alatti mélyebb réteget támadja: cellulitisz, orbánc, ótvar.

Kezelése

A Streptococcus által okozott torokgyulladás (Streptococcus angina) és a skarlát akár még kezelés nélkül is jobban lesznek két hét elteltével, de antibiotikum használatával lerövidíthető a betegség, és megelőzhető a szövődmény kialakulása.

steptococcus-angina

Steptococcus angina

Megelőzhető a középfül-, homlok- és arcüreggyulladásra való kiterjedés, valamint a mások fertőzése is, ha a tünetek jelentkezésekor antibiotikumot szedünk.

Az egyéb fertőzések (cellulitisz, endokarditisz) megkívánják az intravénás penicillin alkalmazását.

Az egyéb Streptococcus fertőzések mint a cellulitisz, a nekrotizáló fasciitis és az endokarditisz nagyon súlyosak, kezelésük megkívánja az intravénás penicillin, és időnként más antibiotikumok együttes adását is. Az A-csoportú streptococcusokat a penicillin rendszerint elpusztítja. A “D” csoportú streptococcusok némelyike, és különösen az enterococcusok penicillinre és a legtöbb antibiotikumra rezisztensek, sok enterococcus törzs ellen egyáltalán nincs megbízható antibiotikum.

A Streptococcus által okozott láz, fejfájás, torokfájás láz- és fájdalomcsillapítókkal kezelhetők.

Sterptococcus gyorsteszt

A torokváladék tenyésztés az elsődleges módszere annak, hogy megállapítsák torokgyulladásról van-e szó, vagy sem. 90-95 %-osan helytálló. Egy másik vizsgálat a RADT, vagyis a strep-gyorsteszt. Ez utóbbi hamarabb ad eredményt, mint a torokváladék tenyésztés, azonban ez csak 70 %-osan helytálló eredményt mutat ki.

strep-teszt

A Streptococcus és a terhesség, szülés

Minden ötödik nő hordozó, nincs tünete, nincs jele és nincs teszt, ami megbízhatóan kimutatná. Mégis nagyon figyelni kell rá, ugyanis az újszülött kori halálozások nagy részéért felelős.

A várandós hölgyek 15-20 %-a hordozza a “B” szterocsoportú streptococcus baktériumot, amelyről tudomásuk sincs. Normál esetben semmi panaszt nem is okoz, de a fertőzött kismamák körében magasabb számban fordul elő vetélés, koraszülés, szülés közbeni komplikáció.

Már a burokrepedés következtében eljuthat a baba szervezetébe a kórokozó, így a császármetszéssel világra segített babák sem teljesen védettek.

A babáknál kétféle megbetegedés jelentkezhet a fertőzés során:

 • a fertőzés a szervezetbe kerülés után 6-12 órával a szülés után légzési és keringési zavarok jelentkezhetnek, hiába normál súlyú, időre született babáról van szó.
 • 2-12 héttel a szülés után fejlődik ki a babánál súlyos agyhártyagyulladás, melyet aluszékonyság, hirtelen láz, sikító sírás, étvágytalanság tünetei jelentkezhetnek. Ebben az esetben minden kezelés nélkül töltött óra agykárosodáshoz vezet.

Hazánkban nem kötelező a várandós nők szűrése, és az orvosok nagy része nem is tartja ezt fontosnak, ugyanis nincs olyan megbízható teszt, ami kimutatná, hogy valaki hordozza-e a “B” típusú Streptococcust vagy sem.

Az orvos dönti el, hogy kéri-e a vizsgálatot sem. Van, ahol többször is elvégeztetik a tesztet és van, ahol egyszer sem.

A terhesség 36. hetében a legaktuálisabb a szűrés, mert akkor adja a legmegbízhatóbb eredményt. Ha az így kapott eredmény negatív, akkor a kórokozó nem lesz jelen a szülés időpontjában sem. Ha azonban pozitív a teszt, akkor az antibiotikum kúrát azonnal meg kell kezdeni.

Ha valaki hüvelykenetéből “B” típusú Streptococcus baktériumot tenyésztettek ki, akkor egész életében hordozónak számít. Normál eseten tünetmentesen élhet együtt ezzel a kiirthatatlan baktériummal, de várandósság esetén tudatni kell a szülészorvossal, mert a vajúdás alatti antibiotikumos kezelés nagyban védheti a születendő csecsemő életét.

5 kérdés – 5 válasz

1. Melyik baktériumcsaládba tartozik? Válasz: A Lactobacillaceae családjába tartozik.

2. Hány csoportba sorolhatjuk a Spterptococcus baktériumokat? Válasz: 6 csoportba.

3. Melyik baktériumot hordozzák a nők 40 %-a? Válasz: A Streptococcus agalactiaet.

4. Melyik szterocsoportba tartozik a Straptococcus pneumoniae? Válasz: A “D” csoport tagja.

5. Száz százalékos eredményt biztosít a strepto-gyorsteszt? Válasz: Nem, kb. 70 %-os helytállású.

Tartalom:

Új magyar lexikon 6. : S-Z

Webbeteg – Streptococcus

Képek:

Kiemelt kép

Streptococcus pyogenes

Streptococcus agalactiae

Streptococcus pneumoniae

Enterococcus faecalis

Steptococcus angina

Strep-teszt

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Antikvárium

Papucs

Hajsza

Mézga

Dwayne Johnson

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.