Zsuzsanna

Zsuzsanna

Zsuzsanna női név, jelentése lótuszvirág (ókori Egyiptom), liliom (Héber). Az ókori Egyiptomból ered, a héber nyelvbe épülve terjedt több nyelvcsoporthoz.

Tartalomjegyzék:

Keresztnév
Története
Kossuth
Tomori
Vendégház

Zsuzsanna

Keresztnév

Az ókori Egyiptomban férfi névként használatos nevet a héber nyelvbe épülve kezdték női névnek. Kedvenc nevek közé a XVII. századtól egészen az 1980-s évekig tartozott. 2000-től megint a szülök egyik kedvenc nevei közé tartózik.

Becenevek, rokonnevek

 • Zsuzsi
 • Zsuzsika
 • Zsuzsu
 • Zsuzsánna
 • Zsú
 • Zuzsanka

Zsuzsannából alakult önálló név:

 • Zsuzska
 • Zsuzsa
 • Zsanna
 • Zsazsa

Névnap:

 • Február 19
 • Augusztus 11
 • Szeptember 20

Zsuzsanna névnapi versek: www.poet.hu

Forrás:

nevenapja.hu, wikipedia.org/

videó: youtube.com

Zsuzsanna története

 

Zsuzsanna és a vének- festmény

Zsuzsanna és a vének- festmény

Dániel könyve 13

Zsuzsanna, Chilkija lánya volt, férje Jojakim aki Bábelben lakott. Szülei Mózes törvényei szerint nevelték. Zsuzsanna istenfélő és szép asszony, férje gazdag.            

Két bíró, gyakran járt Jojokaim házba, peres ügyeket ott intézték. A két vén szemet vetett Zsuzsannára. Kilesték mikor lesz az asszony egyedül, hogy akár erővel is az övék legyen. Egy napot két szolgálóval ment szokásos sétájára a kertbe, mert fürdeni szeretett volna (nagy hőség volt), a szolgákat elküldte olajért és kenőcsért. A szolgálok elmentek a kért dolgokért, de az ajtót bezárták. A két vén bíró egész idő alatt csendben megbújva várt, a szolgálok távozása után odaléptek Zsuzsannához. Elmondták, mit éreznek, mit szeretnének, majd megfenyegették. Zsuzsannát meghurcolták, mert nem engedett a zsarolásnak. Halálra ítélték, Zsuzsanna imádkozott Istenhez. Imái meghallgatásra leltek, Isten egy ifjút küldött Dánielt, s igazságot tett. A két vén külön kihallgatásával önmagukat buktatták le. Zsuzsanna szabad lett, a két bírót halálra ítélték a hamis vádakért és házasságtörés tervezik miatt.

Zsuzsanna története elolvasható a Katolikus Bibliai fordítások oldalán.

Forrás:

wikipedia.org

kép: art.thewalters.org

Kossuth Zsuzsanna

Kossuth Zsuzsanna mellszobra- Szt. János kórház

Kossuth Zsuzsanna mellszobra- Szt. János kórház

Kossuth Zsuzsanna, Sátoraljaújhelyen született 1817 február 19-én, Kossuth Lajos húga. Főápolónő volt az 1848-1849 -s szabadságharc alatt.

Apja Kossuth László ügyvéd, édesanyja Weber Karolina, negyedik leánygyermek volt a családban. ‘833 Pestre költözött szüleivel, édesapja munkanélkülisége miatt, ott bátyja Lajos támogatta őket. 1841-ben ment férjhez, bátyja feleségének testvéréhez Meszlényi Rudolfhoz, Sárbogárdra költöztek. Két lány és egy fiú gyermeke született, harmadik gyermek férje halála (1848) után jött a világra. A gyerekekkel Pestre, majd  Debrecenbe költözött.

1849-ben a honvédség egészségügyi osztályt újjászervezték, vezetőjük Flór Ferenc volt. Ez év áprilisában testvére, Lajos kinevezte őt főápolónőnek (országosan). Barna Ignáccal orvossal dolgozott együtt (szabadságharc bukásáig). Fogságba került (orosz, császári) a világosi fegyverletétel után. Tárgyalásáig a budai várbörtönben volt, Julius Jakob von Hajnau vitette oda. Szabadon engedték, de továbbra is a hatóságok szeme előtt volt. Dolgozott, gyerekeket nevelt, közben kapcsolatban volt Makk Józseffel és Jubál Károllyal (Makk- féle összeesküvés). 1851 telén letartóztatják, Pestről Bécsbe vitték a rabkórházba (tüdőbaj), szabadlábra helyezik, de el kell hagynia az országot örökre. Brüsszelbe majd, 1853-ban az USA-ba költözik az osztrák követség zaklatásai elöl. Itt csipkeverésből él csak úgy mint Belgiumban. 1854 június 29-én meghal New York-ban.

Kossuth Zsuzsannáról elnevetett iskolák:

Kossuth Zsuzsanna Humán  és Kereskedelmi Szakközép-, szakiskola; 6300 Kalocsa Tomori Pál út 7.

Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégium; 2370 Dabas József A. u. 107.

Szegedi Szolgáltatási Szakképző Iskola Kossuth Zsuzsanna Tagintézménye; 6724 Szeged Kodály tér 1.

Forrás:

wikipedia.org,  kossuthzs-szeged.sulinet.hu, kzsleanykolesz.hu

Kép: budapest-foto.hu

Tomori Zsuzsanna

Tomori Zsuzsanna

Tomori Zsuzsanna

A budapesti születésű Tomori Zsuzsanna (1987 június 18) az FTC -Rail Cargo Hungária válogatott kézilabdázója 2010-től. A bal átlövő pályafutása 2002-ben kezdődött a Dunaferr NK -ban , 2004-től a Vasas SC, A jelenlegi csapata előtt, a Győri Audi ETO KC (2007- 2010) játékosa volt. Tomori Zsuzsanna 2006-ban szerepelt először a női válogatottban. 2007-ben a női kézilabda -VB-n, nyolcadik helyezést érte el a magyar női kézilabda- válogatott. Részt vett a 2008- as nyári olimpiai játékokon a negyedik helyen végeztek. 2008-ben és 2009- ben győztes a magyar bajnokságon és a magyar kupán. 2009-ben a női EHF bajnokok ligáján döntős. A Kupagyőztesek Európai-kupáját megnyerte csapatával a spanyol CB Mar Alicente és a dán Viborg ellen 2011-ben és 2012-ben. Tomori Zsuzsanna 2012-ben megválasztották az év magyar kézilabdázójának, valamint az EHF Bajnokok Ligája gólkirálynője (2013).

 Forrás:

fradi.hu, wikipedia.org

kép: fradi.hu

Zsuzsanna vendégház

Zsuzsanna panzió és vendégház Debrecen

Zsuzsanna vendégház Bük, Szarkaláb sor 2/a

Zsuzsanna vendégház Felsőmarác (Vas megye)

Zsuzsanna vendégház Bakonyjákó

5 kérdés 5 válasz

1, Mikor van Zsuzsanna névnapja?– Február 19, augusztus 11 és szeptember 20.

2, Ki volt Kossuth Zsuzsanna?– Főápolónő volt az 1848-1849 -s szabadságharc alatt. Kossuth Lajos húga.

3, Tomori Zsuzsanna játszott az olimpiai játékokon, ha igen mikor?– Igen, a 2008- as nyári olimpiai játékokon a negyedik helyen végeztek

4, Mióta játékosa a FTC női kézilabda csapatának?– az FTC -Rail Cargo Hungária válogatott kézilabdázója 2010-től.

5, Hol található az országban Zsuzsanna vendégház?–  Debrecen, Bük, Felsőmarác, Bakonyjákó. 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Ádám

Írország

Boney M

Cédrus

Kommunizmus

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.