Kézilabda

Kézilabda

Kézilabda

A csapatban játszott labdajátékok csoportjába tartozó sportág. A pályán 6 mezőnyjátékos és 1 kapus van. Mint minden csapatjátéknak, a kézilabdának is megvannak a maga szabályai. 

Tartalomjegyzék

Általában

Története

Magyarországon

Kézilabdacsapatok

Válogatott

Friss

A kézilabdáról általában

Kézilabda

Kézilabda

Képforrás: kulkersc

A kézilabdacsapat 14 főből áll. Ebből 7 mezőnyjátékos, 7 cserejátékos a kispadon ül, mellettük a gyúró, az edző és az orvos. A pályán 7 játékos tartózkodó játékosok játékideje:

– 8-12 életév között 2X20 perc +10 perc szünettel,

– 12-16 életév között 2X25 perc +10 perc szünet

– 16 év feletti korosztálynál 2X30 perc +15 perc szünettel.

Nemzeti bajnokságban a kupamérkőzéseken 10 perces, a nemzetközi mérkőzéseken 10 vagy 15 perces szünetet biztosítanak a két félidő között.

A játékidő folyamatosan megy, míg kisebb szabálytalanságok vannak, de pl. egy játékos hosszabb ápolásra szorul, akkor megállítják az órát. Egyes esetekben lehetőség van időn túli szabaddobásra.

Egyes kupameccseken döntetlen eredmény esetén hosszabbítást rendelnek el a bírók, amelynek időtartama 2X5 perc 1 perces félidei szünettel. Amennyiben ismét döntetlen az eredmény, akkor 5 perc szünet után 2X5 perc hosszabbítás következik ismét. Döntetlen esetén 7 m-es dobások következnek, csapatonként 5-5. Ha ekkor is döntetlen az eredmény, akkor egyesével lövik a 7 m-eseket, addig, amíg valamelyik játékos ki nem hagyja.

Az időmérő, illetve a jegyzőkönyv-vezető segít a játék lebonyolításában a játékvezetőknek.

A kézilabdát általában fedett csarnokban játsszák, de van szabadtéri kézilabda is, ami a szivacskézilabda, illetve strandkézilabda. Mindkét sportág hasonló szabályokkal, de könnyebb labdával, kisebb pályaterületen játszható.

Strandkézilabda

Strandkézilabda

Képforrás: utanpotlassport

A kézilabda története

A kézilabda elődjének tekinthető a haandbold, a torball, a hazena. Európában nagyon népszerűek ezek a sportágak, sok mérkőzést játszanak ma is. Azonban a 3 játék 3 különböző szabályzattal jár, így a szabályok egységesítése szükséges lett. A mai értelemben vett kézilabda a német Karl Schelenznek köszönhető, s 1917-től beszélhetünk róla.

De vajon mi lehet ez a 3 sportág? Mi jellemző rájuk? Íme röviden:

Haandbold

Holger Nielson, dán iskolamestertől származik, aki a futball helyett a kézzel történő labdázást preferálta az iskolában, így kevesebb ablak tört ki. Az új játék nagyon népszerűvé vált Dániában, amely ma is a kézilabda sportág élmezőnyében műveli ezt a labdajátékot.

Torball

Hermann Bachmann találta ki ezt a játékot, amely a mai kézilabdázáshoz legjobban hasonlít. A pálya 40X20 m-es volt, a kapu előtt 4 méter sugarú térrel. A játékszabályokat is ő találta ki hozzá. Így lett Németországban az egyik legnépszerűbb sportág a kézilabda.

Hazena

Václav Karas és Antonin Kristof találta ki, Prágában játszották először. A pálya 48X32 m-es, a kapu előtti 6 m sugarú előtérrel. A pályát 3 egyenlő részre osztották, amire azért volt szükség, mert a hátvédek, a középpályások és a kapusok mozgását csak arra a területre korlátozták.

Nagypályás kézilabda

Az új labdajáték neve nagypályás kézilabda, évtizedekig 11 játékossal játszották. 1928-ban megalakult a Nemzetközi Amatőr Kézilabda Szövetség (IAHF) Amszterdamban, 1936-ban pedig már a berlini olimpián is olimpiai sportágként szerepelt. A háború miatt 1946-ban szerveződött újjá a Nemzetközi Kézilabda Szövetség/ IHF, melynek központja 1950-től a svájci Basel.

Kispályás kézilabda

A kézilabda elsősorban teremsportágként terjedt el a Skandináv-országokban, mivel az időjárás nem tette lehetővé azt, hogy szabadtéren játsszák. Ezekben az országokban nem is játszottak nagy pályán. A kispályás kézilabda az 50-es, 60-as években előtérbe került, köszönhetően a Spartakus villámtornának, illetve annak, hogy hiány volt a nagypályákból. Később sem rendeztek már nagypályás bajnokságot, sőt 1972-ben a férfi kézilabda olimpiai sportág lett Münchenben. 1976-tól pedig a női kézilabda is olimpiai sportággá vált. 1994-től rendeznek Kézilabda Európa Bajnokságot. 2000-től megjelent a strandkézilabda is. Napjainkban 10 millióan űzik ezt a sportágat több mint 100 országban. Európán kívül Ázsiában, Afrikában, Amerikában, sőt Ausztráliában és az Óceánia egyre több országában is mesterfokon űzik a kézilabdát. A kézilabda világbajnokságon 24 ország válogatottja vesz részt.

Játéktér

Kézilabda pálya

Kézilabda pálya

Képforrás: cunder

Téglalap alakú, 40X20 m-es pályán játsszák, amely körül 1, illetve 2 m-es biztonsági körzet van.

A játékteret több részre tagolják:

a.) Kapuelőtér: a kaputól 6 m-es körzetben csak a kapus tartózkodhat, ha a mezőnyjátékos belép a területre, akkor szabaddobás, kiállítás vagy büntető járhat érte. Vannak esetek, amikor nem jár büntetés.

b.) Szabaddobási vonal: szaggatott vonallal körülvett körzet, mely a kaputól 9 m-re, azaz a kapuelőtér vonaltól 3 m-re van meghúzva.

c.) Hétméteres vonal: a kaputól 7 m-re meghúzott 1 m-es vonal, párhuzamos a gólvonallal. A 7 m-es dobást (büntetőt) innen dobják el.

d.) Gólvonal: párhuzamos a büntetődobó-vonallal, melyen áthaladva a labda, gólt ítélnek.

e.) Kapus-határvonal: a kapu előtt 4 m-re húzódik, 15 cm hosszú. A kapus nem lépheti át, míg a dobó játékos kezét el nem hagyta a labda.

f.) Középvonal: a pályát megfelezi, innen végzik a kezdődobást

g.) Oldalvonal: a pálya hosszabb vonala

h.) Cserevonal: az oldalvonalra merőleges, a felezővonaltól 4,5 m-re meghúzott vonal, itt végzik el a játékos cseréket.

A labda

Kézilabda

Kézilabda

Képforrás: bsport

Bőrből, vagy műanyag borítással készül. Különböző méretű labdák vannak, amelyek mérete függ az életkortól és nemtől.

1-es méret: 50-52 cm kerületű, 290-330 g súlyú. 8-14 éves lányok, illetve 8-12 éves fiúk játszanak vele.

2-es méret: 54-56 cm kerületű, 325-375 g súlyú, 14 év feletti nők, illetve 12-16 év közötti fiúk játszanak vele.

3-as méret: 58-60 cm kerületű, 425-475 g súlyú, 16 év feletti férfiak játszanak vele.

Hogy jobban tapadjon a kézhez, a labdát bevonják ún. wax-szal.

A kapu 2,08 m magas, 3 m széles, rögzítik a talajhoz, és 2 színnel festik be.

Játékosok posztjai:

Jobbszélső, jobbátlövő, irányító, balszélső, balátlövő,  beálló.

Szabályok:

Egységes öltözet, testi épségre veszélyes dolgokat nem viselhetnek. A labda 3 mp-ig érinthető a láb kivételével minden testrésszel. A labdával a kézben max. 3 lépés tehető. Passzív a játék akkor, ha valaki magánál tartja a labdát, de nem lő kapura, vagy nem passzolja le. Így a bírók szabaddobást ítélnek a másik csapat javára. A kapus a saját területén belül mozoghat, de ha azt elhagyja, akkor ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint a mezőnyjátékosokra.

A kézilabda Magyarországon

Először Csérfay Sándor atléta találkozott egy európai útja során a kézilabdával. Így alakult meg 1933-ban a Magyar Kézilabda Egyesületek Szövetsége, majd a magyar férfi válogatott 1936-tól szerepel az olimpiákon. 1938-ban világbajnoki bronzérmet szereztek. A világháború törést okozott a sportág hazai történetében, de az 1949-es budapesti világbajnokságon a női válogatott aranyérmet szerzett, majd 1957-ben ezüstöt, 196-ben újra világbajnokságot nyertek. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség hu.wikipedia.org (EHF) kihasználva a sportág népszerűségét, 3 európai kupát szervezett, melyek sokat segítettek a sportolók technikai fejlődésének. Ezek voltak a

1.      Bajnokok Kupája EHF Bajnokok Ligája

2.      IHF-kupa

3.      Kupagyőztesek Európa-kupája EHF-kupagyőztesek Európa Kupája

Nemzetközi hírnévre tett szert a férfi csapatok között a Tatabánya, a Budapesti Honvéd, a Győr és a Debrecen. A nőknél az FTC, a Budapesti Spartacus és a Vasas.

1972-től a magyar női és férfi válogatott rendszeresen szerepelt az olimpián, illetve a világbajnokságokon sikert sikerre halmozva. (1977-ben 1. hely: FTC női csapat; a 80-as években olimpiai 4. hely, férfi és női válogatott; 1980-ban világbajnoki 2. helyen végeztek mind a nők, mind a férfiak; Bajnokok Kupája 1982-ben 1. helyen végzett a Budapesti Honvéd férfi csapata, valamint a Vasas női csapata)

1992-ben megalakult az Európai Kézilabda Szövetség. A női válogatott világbajnoki 2., olimpiai 3. helyezett lett. Edzőjük Laurencz László. 1995-ben a Dunaferr női kézilabdacsapata nyerte az EHF-kupagyőztesek Európa kupáját, majd 1998-as EHF kupát. 2000-ben a Mocsai Lajos vezette női válogatott olimpiai 2. helyezett lett Sydneyben. Később is nyertek bajnokságot, illetve kupát. A férfi csapatok közül a Veszprém csapata kimagasló teljesítményű, mivel 2008-ban az MKB Veszprém, 2011-ben és 2012-ben az FTC női csapata nyer KEK kupát.

További információ: hu.wikipedia.org,  kezilabda.lap,   magyarkezilabda.lap

A magyarországi kézilabdacsapatok

Magyarországon mind a női, mind a férfi kézilabda-válogatott sikeresen szerepel.

De nézzük, hogy milyen klubcsapatok működnek az országban, honnan kerülnek be a tehetséges játékosok a nemzeti válogatottba.

Női- férfi klubcsapatok

Budapest Bank Békéscsabai Előre Női Kézilabda SE

Az  egyesület 1973-ban alakult, majd 1980-ban jutott az I. osztályba. 1982-ben IHF kupa ezüstérmet szereztek. Azóta is sikeresek, főleg az utánpótlás nevelésben. Ezen kívül az edzőként dolgozó Bohus Beáta is csabai nevelésű. A klub 2008-ban a Magyar Kézilabda Szövetségtől elismerést kapott az utánpótlás-nevelésben nyújtott kimagasló munkájáért. 2009-ben megkapták a Magyar Kézilabdázásért kitüntető címet. Az általános iskoláskorú gyerekcsapatok rendszeresen érnek el kimagasló eredményeket az országos bajnokságokon.

Jelenleg a 2013/14-es szezonban az  elorenkse csapata 10. helyezett.

DVSC/dvsckezilabda

Női csapata harcos múlttal rendelkezik, hiszen már 1948-tól létezett, sikeres csapatként. Majd hullámvölgybe kerülve újra kezd visszatérni a régi sikeres önmagához.

Eredményei között szerepelnek a következők:

Magyar Bajnok              1955, 1987

Magyar Kupa-győztes   1985, 1987, 1989, 1990, 1991

EHF-kupagyőztes         1995, 1996

KEK ezüstérmes           1990, 1992

Több korosztályban folyik a versengés: felnőtt, ifjúsági és junior kategóriában.

A 2013/14-es felnőtt bajnokságban 7. helyen, a juniorok 6. helyen, az ifjúsági kategóriában 4. helyen állnak a csapatok.

Érd Női Kézilabdacsapata/handballerd

1977-ben alapították meg a klubot, amely NB II-ből felverekedte magát egyre sikeresebb csapata lett városának. 2010-től NB I-ben játszanak. Csapatai a felnőtt és utánpótlás több korosztályában játszanak.

A 2013/14-es bajnokságban a felnőtt csapat 5. illetve 1. helyen áll, a juniorok 9. helyen, az ifjúsági csapat 8. helyen, a serdülők 8. helyen állnak.

FTC Női Kézilabda csapata

A Ferencvárosi Torna Klub több szakosztályban működő sportegyesület. A labdarúgástól kezdve a kézilabdán át csapat és egyéni sportágakban szerepelnek a játékosai.

Jelenleg a női kézilabda-csapat a 3. helyen áll a Bajnokok Ligájában, az országos bajnokságban pedig holtversenyben 1. helyezettek a Győri Audi ETO-val.

Az FTC férfi kézilabdacsapata az NBI/B-ben jelenleg a 8. helyen áll.

További hírek a klub honlapján:  fradi

Győri Audi ETO/gyorietokc

A kézilabda klub 1948-ban alakult meg.

Tízszeres Magyar Bajnok győztes, kilencszeres Magyar Kupa győztes, egyszeres Bajnokok Ligája győztes csapat.

A 2013/14-es országos bajnokságban a nők jelenleg az 1. helyen állnak holtversenyben az FTC csapatával.

Veszprém Barabás Kézilabda Klub/veszprembarabaskc

Már 1966-ban megalakult a klub, amely mint számos csapat rendszeresen játszanak hol több, hol kevesebb sikerrel. 2003-tól játszanak újra az NBI-ben.

Az idei évadban a női csapat a magyar bajnokságban a legjobb 8 közé jutott. A KEK nyolcaddöntő klub-párosításai alapján nehéz dolga lesz a csapatnak. Az utánpótlás nevelésre is nagy gondot fordítanak, hiszen serdülő, junior, ifjúsági korosztályokban is versenyeznek csapatai.

Ipress Center-Vác/vacinkse

Több korosztályban versenyeznek csapatai. Úgy mint felnőtt, serdülő, junior, utánpótlás.

Az idén a felnőtt női kézilabda csapatuk bejutott az EHF kupa legjobb 16 csapata közé.

A csapat a 2013/14-es bajnokságban a 6. helyen áll. A honlap nov. 20-i bejegyzése szerint nekik véget ért a Magyar Kupa Bajnokság.

Siófok KCsiofokkc

Női kézilabda csapata 2007-ben még a 3. vonalban szerepeltek, de később tulajdonosváltás történt, s akkor indult el a klub fölfelé ívelő karrierje. (igaz, edzőváltások is történtek) A csapat a 2012/13-as évadra érte el azt a szintet, hogy feljussanak a csúcsra. A 2013/14-es évben ferencvárosi játékosok is erősítik a csapatot. Az idei tabellán a Siófok csapata a 8. helyen áll. Utánpótlás nevelésből is kiveszik a részüket sikeresen.

Pick Szeged/pickhandball

A férfi csapatok közül az egyik legeredményesebb a Pick Szeged csapata. Már megalapítása után 1 évvel, 1962-ben 1. helyet szerzett a csapat. A 80-as, 90-es években is az élvonalban szerepeltek. Skaliczki László vezető edző népszerűsége, majd Juan Carlos Pastor lett az edző.

Jelenleg a felnőtt csapat az NBI-ben az 1. helyen áll, az ifi csapat pedig a 2. helyen.

Az EHF kupában a Lisszabon csapata ellen játszanak szombaton, november 23-án, a visszavágó pedig november 30-án lesz.

MKB Veszprém/mkb-mvmveszprem

Férfi kézilabdacsapata a Magyar Bajnokság állása szerint 2. helyen áll a csapat a Pick Szeged mögött. A BL-ben pedig az 1. helyen van.

Szurkolói weboldal: veszpremkfc

“Sportszerűség, támogatás.” Így lehetne bemutatni az MKB Veszprém szurkolóit. Már sokszor bizonyították ezt nemcsak a meccsek előtt és után, hanem akkor is, amikor válságba került a csapat. Ha pl. Marian Cozma halálával kapcsolatos ügyre gondolunk.

A Veszprém csapata számtalanszor bebizonyította rátermettségét, lelki nagyságát, győzni akarását szurkolóinak, a kézilabda rajongóinak. Mióta Mocsai Lajos a férfi kézilabda válogatott csapatkapitánya lett, azóta az MKB Veszprém vezetőedzője Antonio Carlos Ortega.

Rendszeres rangadó helyszín a Veszprémi Aréna: veszpremarena

MKB Veszprém, Nagy László

MKB Veszprém, Nagy László

Képforrás: sikerado

A magyar kézilabda-válogatott

Büszkék lehetünk a magyar férfi kézilabda válogatott játékosaira. Többször értek el eredményt világ-, Európa bajnokságokon, valamint az olimpián. Eddig 8 alkalommal jutottak ki az olimpiára. Legutóbb, a 2012-ben megrendezett olimpián 4. helyezést értek el. Íme a Mocsai-csapat:

Magyar férfi kézilabda válogatott

Magyar férfi kézilabda válogatott

Képforrás: sportmenu

Férfi kézilabda-válogatott

Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos

Edző: Juhász István

Orvos: dr. Erdélyi Gábor

Technikai vezető, fizioterapeuta: Szikra-Mezei Csaba

Masszőr: Tímár Csaba

Játékosok, posztok, csapatuk, ahonnan bekerültek:

Ancsin Gábor, jobbátlövő (Pick Szeged játékosa)

Császár Gábor, irányító (MKB Veszprém játékosa)

Fazekas Nándor, kapus (MKB Veszprém)

Gulyás Péter, jobbszélső (MKB Veszprém)

Harsányi Gergely, jobbszélső (Grundfos Tatabánya KC)

Ilyés Ferenc, balátlövő (Orlen Wisla Plock)

Iváncsik Gergő, balszélső (MKB Veszprém)

Iváncsik Tamás, jobbszélső (MKB Veszprém)

Laluska Balázs, jobbátlövő (MKB Veszprém)

Lékai Máté, irányító (Celje)

Liszkai Szilveszter, kapus (Bacau)

Mikler Roland, kapus (Pick Szeged)

Mocsai Tamás, jobbátlövő (TSV Hannover-Burgdorf)

Nagy Kornél, irányító (Dunkerque HB)

Nagy László, jobbátlövő (MKB Veszprém)

Perez Carlos, balátlövő (MKB Veszprém)

Putics Barna, balátlövő (VFL Gummersbach)

Schuch Timuzsin, beálló (MKB Veszprém)

Szöllősi Szabolcs, beálló (Csurgói KK)

Vadkerti Attila, balszélső (Pick Szeged)

Zubai Szabolcs, beálló (Pick Szeged)

Mocsai Lajos, kézilabda szövetségi kapitány

Mocsai Lajos, kézilabda szövetségi kapitány

Képforrás: sport365

További információk: keziszovetseg,  wikipedia,  kezilabda

Női kézilabda-válogatott

Szintén büszkék lehetünk a magyar női kézilabda válogatott játékosaira. Eredményeik magukért beszélnek: 2000-ben olimpiai ezüstérem és világbajnokok, 1976 és 1996-ban olimpiai bronzérmet szereztek. 2008-ban olimpiai 4. helyezettek lettek. Sajnos a 2012-es olimpiára nem jutottak ki.

Női kézilabda válogatott

Női kézilabda válogatott

Képforrás: hajraveszprem

Szövetségi kapitány: Hajdu János

Edző: Siti Bea

Erőnléti edző: Tord Ellingsen

Orvos: dr. Szikora Gyula

Technikai vezető: Langauf István

Fizioterapeuta: Szikra-Mezey Csaba

Játékosok, posztok, csapatuk, ahonnan bekerültek:

Bódi Bernadett, jobbszélső (Siófok KC Galerius Fürdő)

Bulath Anita, balátlövő (RK Podravka)

Cifra Anita, beálló (FTC Rail Cargo Hungaria)

Görbicz Anita, irányító (Győri Audi ETO)

Herr Orsolya, kapus (Győri Audio ETO)

Hornyák Ágnes, jobbátlövő (Győri Audio ETO)

Horváth Bernadett, beálló (Fehérvár KC)

Juhász Gabriella, balszélső (Levanger)

Kiss Éva, kapus (Siófok KC)

Klivinyi Kinga, balátlövő (Váci NKSE)

Kovacsics Anikó, irányító (Győri Audi ETO)

Kovacsicz Mónika, jobbszélső (FTC Rail Cargo)

Kovács Anna, jobbátlövő (ÉTV Érdi VSE)

Orbán Adrienn, jobbszélső (Győri Audi ETO)

Planéta Szimonetta, jobbátlövő (Veszprém Barabás Duna KC)

Rédei-Sós Viktória, jobbátlövő (Győri Audi ETO)

Szabó Valéria, beálló (Zvezda Zvenyigorod)

Szamoránsky Piroska, beálló (FTC Rail Cargo)

Szekeres Klára, balátlövő (ÉTV Érdi VSE)

Szucsánszki Zita, irányító (FTC Rail Cargo)

Tomori Zsuzsanna, jobbátlövő (FTC Rail Cargo)

Trishchuk Kristina, irányító/balátlövő (Fehérvár KC)

Vérten Orsolya, balszélső (Siófok KC)

Vincze Melinda, balszélső (ÉTV Érdi VSE)

Zácsik Szandra, balátlövő (FTC Rail Cargo)

További információ: kezilabda,  wikipedia

Friss hírek

Elhunyt Karl Eric Bohn, a női kézilabda-válogatott előző szövetségi kapitánya. Megbízatása 2011-2016-ig szólt. Sajnos a 2013 februárjában diagnosztizált súlyos betegsége miatt kénytelen volt lemondani. A norvég kézilabdázó (126-szoros válogatott hazájában) és edző, majd szövetségi kapitány nagyon szeretetre méltó, kiváló szaktudású sportember nem tudta legyőzni a leukémiát.

“Egyedülálló módon tudott motiválni bennünket, játékosokat, hatására csodákat műveltünk a pályán. Halála óriási veszteség számunkra.” – nyilatkozta Görbicz.

Forrás: Karl Erik BohnÖsszeszorultak a szívek Karl Erik Bohn halálhíréreElhunyt Karl Erik Bohn

5 kérdés, 5 válasz

1. Hány fős egy kézilabdacsapat? – 14 fő, ebből 7 mezőnyjátékos, többi a csere

2. Melyek a legsikeresebb magyar kézilabdacsapatok? – a férfiaknál az MKB Veszprém és a Pick Szeged, a nőknél a Győri Audi ETO és az  FTC

3. Milyen kupaversenyek vannak? – Bajnokok kupája, IHF kupa, Kupagyőztesek Európa kupája

4. Mekkora egy kézilabda pálya? – 40X20 méter

5. Melyek a kézilabda elődei? – torball, hazena, haandbold

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Lidl

Auchan

Praktiker

Cib

Vác

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas  csapata!

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.