Dévény

Dévény Pozsony városrésze, vára egykoron a Magyar Királyság nyugati kapuja volt. A Dévényi-kapu az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében található, a Duna áttörése a Hainburgi-rög és a Kis-Kárpátok között, fontos közlekedési csomópont. Dévényi Anna dolgozta ki a DSGM, azaz a Dévény speciális manuális technika-gimnasztika módszert, mellyel kiemelkedő eredmények érhetők el a mozgássérülések legtöbb területén és olyan csecsemőknél, akik szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvednek.

Tartalomjegyzék:

Dévény
Dévényi-kapu
Dévény Anna
Dévény módszer
Dévény Anna Alapítvány
Dévényi Tibor

 

 

Dévény

 

Dévény vára

Dévény vára

Dévény (Devín) Pozsony városrésze, központjától 8 km-re található. Területe 13,96 km2, népessége (2011-es adatok alapján) 1096 fő.

Vára egykoron a Magyar Királyság nyugati kapuja volt, ami a Morva dunai torkolatánál, a Dévényi-kapunál emelkedik egy 80 méter magas meredek hegy csúcsán.

Ez az ősrégi település a kezdetek óta lakott volt, már a rómaiak is őrtornyokat emeltek itt.

A várat a 13. században építették, Dyven néven említették 1288-ban.

A Devín név egyébként a deva főnévből ered, melynek jelentése szűz. A Devín pedig annyit tesz, hogy Deva nevű személy vára. Az elnevezést olyan várakra használták, melyeket úgy igyekeztek bevehetetlenné tenni, hogy lányokat falaztak bele.

Dévény nevezetességei közé nem csak a dévényi vár tartozik, hanem ide köthető például a millenniumi emlékmű, mely egyike volt a történelmi Magyarország hét millenniumi emlékművének. 1896-ban adták át, a csehszlovák hadsereg azonban 1920-ban lerombolta. Az emlékmű 21 méter magas volt, haraszti mészkőből készült Berczik Gyula tervei alapján.  Az oszlopfőn elhelyeztek egy szobrot, mely egy honfoglalás kori vitézt ábrázolt, jobb kezében leeresztett karddal, a balban pedig pajzzsal – jelképesen az ország északnyugati kapuját őrizte.

Dévény látnivalói közé tartozik a 14. századi Szent Kereszt temploma, mely gótikus stílusban épült, a 18. században építették át barokk-klasszicista stílusban.

A 17. századi kastély a falu közepén jezsuita kolostor és sörfőzde is volt, ma magántulajdonban áll.

Részletesen Dévény történelméről

 

Dévényi-kapu

 

Dévényi-kapu

Dévényi-kapu

A Dévényi-kapu az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében található, a Duna áttörése a Hainburgi-rög és a Kis-Kárpátok között. A folyó a Morva-mezőt elhagyva itt ér a Kisalföldre.

Fontos közlekedési csomópont volt már régebben is, ugyanis itt találkozott a római limes (a Duna menti határvédelmet látta el) és az azt kiszolgáló útvonal, valamint Borostyánút (a Földközi-tenger térségét kötötte össze Észak-Európával).

A Dévényi-kapu stratégiai jelentőséggel bírt már a római korban és a népvándorlás időszakában is, Braunsbergen már a kelták is gátvárat építettek. A védelmi vonalat a középkorban a megerősített Hainburg város és a felette lévő vár és a dévényi vár alkotta.

 

Dévény Anna

 

Dévény Anna

Dévény Anna

Gyógytornász és művészitorna-szakedző.

1954-ben érettségizett le, majd a gyógytornász képzést választotta. A diploma megszerzése után 10 éven át a pesti idegklinikán dolgozott, majd a Tétényi úti kórház neurológiai osztályán folytatta a munkát, mialatt elvégezte a művészitorna-edző szakot a Testnevelési Főiskolán.

Koraszülöttek, sérült gyermekek és felnőttek mozgásrehabilitációjával foglalkozik, 1996 óta a Magyar Állami Operaház balett együttese számára speciális tréningeket tart.

 

Nevéhez fűződik a DSGM, azaz a Dévény speciális manuális technika-gimnasztika módszer.

A Dévényi Anna Alapítvány szakmai vezetője, kollégáival az általa kifejlesztett módszer képzésének kidolgozója.

Munkásságáért több kitüntetésben is részesült:

2003: Batthyány-Strattmann László-díj

2010: Prima Primissima díj

2012: Miniszteri díszoklevél

 

Dévény módszer

 

A Dévény módszer olyan speciális fogásokból áll, melyek az idegrendszeri szabályozásra és az izomzatra, de az inakra és a kötőszövetekre is egyaránt hatással vannak

A Dévény módszer olyan speciális fogásokból áll, melyek az idegrendszeri szabályozásra és az izomzatra, de az inakra és a kötőszövetekre is egyaránt hatással vannak

A gyógyító és fejlesztő módszerrel kiemelkedő eredmények érhetők el a mozgássérülések legtöbb területén és olyan csecsemőknél, akik szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvednek, de a baba helyes fejlődése érdekében még egészséges gyermekeknek is javasolt néhány alkalom Dévény gyógytorna.

A Dévény módszer olyan speciális fogásokból áll, melyek az idegrendszeri szabályozásra és az izomzatra, de az inakra és a kötőszövetekre is egyaránt hatással vannak.

A simogató, masszírozó mozdulatok olyan finomak, hogy újszülötteken is alkalmazhatók, ennek ellenére nagyon hatásosnak bizonyulnak.

A módszer képes arra, hogy beindítsa az agy tartalék állományát, ami a sérült részek munkáját is képes lehet átvenni.

A gyógyíthatatlannak hitt csecsemők 80%-a meggyógyul, ezért a betegen született gyermekeknél ajánlatos minél előbb elkezdeni a tornát, mert az agysérülések az első 5 hónapban javíthatók nagyon jól, később leépül az agy tartalék állománya, de ez nem jelenti azt, hogy a módszerrel ekkor már nem érhető el javulás.

Bővebben a Dévény módszerről:

dsgm.eu

mackorendelo.hu

 

Dévény módszer fórum

DSGM szakgyógytornászok

 

Dévény Anna Alapítvány

 

Az alapítvány már 22 éve működik, s legfőbb célja a DSGM módszerrel való gyógyítás, továbbá annak intézményes hátteret biztosítani, továbbfejleszteni és széleskörűen elterjeszteni, valamint tiszta formáját megőrizni.

Az alapítvány folyamatos posztgraduális képzéseket indít annak érdekében, hogy az ország minden pontján találhassunk olyan szakembert, aki megfelelően és kimagasló eredménnyel alkalmazza a Dévény módszert.

A Dévény Anna Alapítvány hivatalos honlapja

 

Dévényi Tibor

 

Dévényi Tibor riporter

Dévényi Tibor

Dévényi Tibor

1947. február 11-én született Budapesten. Parodistának készült, ám az élet más irányba sodorta, az 1960-as években könnyűzenei riporterként ismerkedhettünk meg vele.

Az egyik első magyar Dj, ezt a tevékenységet az 1970-es években kezdte, amikor Lemezlovas című számával is ismertté vált.

Országos népszerűségre a Három kívánság című műsorsorozattal tett szert, melyet a Magyar Televízió számára készített. Később olyan ismert tévéműsorokat vezetett, mint a Tibi bácsi elintézi, a Torpedó és az Elektor kalandor.

2007-ben kitüntették A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével.

 

Dévényi Tibor kémikus

A kémikus, sci-fi író 1927. november 7-én született Budapesten Deutsch Tibor néven, melyet 1954-ig viselt.

Vegyész oklevelét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte 1949-ben. A biológiai tudományok kandidátusa volt 1955-től, 1968-tól pedig doktora. Tudományos munkatársként számos kutatóintézetben tevékenykedett, 1965-től például az Oregon Egyetem vendégkutatója volt 2 éven keresztül.

A fehérjék szerkezetének analitikai vizsgálata terén nemzetközi szinten is jelentős eredményeket ért el.

Az enzimszerkezet és –működés közötti összefüggés felderítésében elért eredményeiért 1973-ban Állami Díjjal tüntették ki, valamint Sajgó Mihállyal és Szabolcsi Gertrúddal is megosztott díjat kapott.

Nem csak tudományos publikációk fűződnek nevéhez, hanem szatirikus könyvek és novellák is (Dr. Ezésez Géza karrierje, Hová lett Artúr?, Képtelenségek a XXI. századból, képekkel, Pannónia Űrbázis, Gamma Kommandó).

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Melyik város része Dévény?
V: Pozsony.

K: Minek a közelében található a Dévényi-kapu?
V: Az osztrák-magyar-szlovák hármashatár közelében.

K: Mivel foglalkozik Dévény Anna?
V: Gyógytornász és művészitorna-szakedző.

K: Kiknek segíthet a Dévény módszer?
V: A gyógyító és fejlesztő módszerrel kiemelkedő eredmények érhetők el a mozgássérülések legtöbb területén és olyan csecsemőknél, akik szülési oxigénhiányos agykárosodásban szenvednek.

K: Mi a Dévény Anna Alapítvány legfőbb célja?
V: A DSGM módszerrel való gyógyítás, továbbá annak intézményes hátteret biztosítani, továbbfejleszteni és széleskörűen elterjeszteni, valamint tiszta formáját megőrizni.

 

Forrás: deveny.huwikipedia.orglife.humackorendelo.hu

Képek: mek.oszk.huvisitslovakia.comwikipedia.orgpiacesprofit.hu5mp.eualisofor.hu

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Csuklás

Jácint

Concerto

Bah

Akut

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.